Γ. Τσιτιρίδης: «Δεδομένη η πτώση – Σε μη οργανωμένες παραλίες οι λουόμενοι – Πλήγμα το κλείσιμο της Νυμφαίας»
Στ. Καρατσομπανάκης: «Βγάλαμε ίσα ίσα τα έξοδά μας – Ελπίδα μας… το επόμενο καλοκαίρι»
Με αρνητικό οικονομικό «πρόσημο» κλείνει η θερινή σεζόν για τον Δήμο Αβδήρων, καθώς ο CoviD, τα επιδημιολογικά δεδομένα και το κλείσιμο των συνόρων, αποτέλεσαν σημαντικό ανασταλτικό παράγοντα για την επισκεψιμότητα από βαλκανικές χώρες (και κυρίως την Βουλγαρία) στις κατά τα άλλα ιδανικές και ξεχωριστές παραλίες της περιοχής μας.
Από την άλλη, οι ιδιοκτήτες ξενοδοχειακών μονάδων, έμειναν με…άδεια δωμάτια, ενώ οι καταστηματάρχες beach bars, έβγαλαν ίσα ίσα τα έξοδά τους (στην καλύτερη περίπτωση), αφού ακόμη και οι Ξανθιώτες λουόμενοι, προτίμησαν μη οργανωμένες παραλίες.
Σε όλη αυτήν την κατάσταση, ήρθαν να προστεθούν ακόμη και… πρόστιμα για παράνομες κατασκευές ή μόνιμες ομπρέλες, με την αυστηρότητα να «εξαντλείται» όπως αναφέρει στην «Θ» ο Δήμαρχος Αβδήρων κ. Γιώργος Τσιτιρίδης.
Μόνη ελπίδα για τους επαγγελματίες και την οικονομία της περιοχής από τον τουρισμό, η…επόμενη θερινή σεζόν, όπως επισημαίνει από την δική του πλευρά ο ο γνωστός επιχειρηματίας στο Μυρωδάτο κ. Στέφανος Καρατσομπανάκης.
«ΔΕΔΟΜΕΝΗ Η ΜΕΙΩΣΗ – ΣΕ ΜΗ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΟΙ ΞΑΝΘΙΩΤΕΣ ΛΟΥΟΜΕΝΟΙ – ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΣΗΜΟ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΘΡΑΚΗ, ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΝΥΜΦΑΙΑΣ»
Ειδικότερα ο Δήμαρχος Αβδήρων κ. Γιώργος Τσιτιρίδης ανέφερε ότι «είναι δεδομένο ότι υπήρξε μείωση, κυρίως στο Μυρωδάτο και αυτό φαίνεται και από τα λεγόμενα των επαγγελματιών στον τουρισμό. Το καλοκαίρι, κλιματολογικά ήταν πολύ καλό αλλά οι κάτοικοι της Ξάνθης προτίμησαν να πηγαίνουν σε μη οργανωμένες παραλίες, ίσως λόγω και του φόβου του κορωνοϊού. Νομίζω ότι την τιμητική της φέτος είχε η παραλία του Άη – Γιάννη. Τις καθημερινές το Μυρωδάτο δεν είχε κόσμο, καθώς συνήθως έρχονταν Βούλγαροι. Τα Σαββατοκύριακα υπήρχε κόσμος αλλά δεν ήταν γεμάτα τα μαγαζιά. Οι μικρές ξενοδοχειακές μονάδες δεν είχαν κόσμο, καθώς «δουλεύουν» με Βούλγαρους ως επί τω πλείστον. Από την στιγμή που τα σύνορα ήταν κλειστά, δεν μπορούσε να έρθει κόσμος από βαλκανικές χώρες και αυτό ήταν «μείον» για όλη την περιοχή της Ξάνθης, της Ροδόπης και του Έβρου. Οι δε Ξανθιώτες, όπως προανέφερα πήγαν στις παραλίες αλλά δεν προτίμησαν τις οργανωμένες. Προσδοκούμε να επανέλθουμε στην πρότερη κατάσταση. Να τελειώσει σύντομα το θέμα του κορωνοϊού (εφόσον λένε ότι θα βρεθεί το αντίστοιχο φάρμακο σε έξι μήνες) οπότε και να επανέλθει όλος ο τουρισμός στην Ελλάδα».
«ΑΝ Η ΘΑΣΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΔΕΙΑ, ΠΩΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΗ Η ΞΑΝΘΗ;»
«Νομίζω οι ξένοι τουρίστες δεν ήρθαν καθόλου στην περιοχή. Δουλεύαμε ως επί τω πλείστον με Βούλγαρους και Τούρκους. Η Θάσος που είναι δίπλα μας ήταν και αυτή άδεια, σύμφωνα με τους επαγγελματίες. Αν η Θάσος είναι άδεια, πως η Ξάνθη θα είναι γεμάτη; Ο Δήμος Αβδήρων ήταν έτοιμος. Η καθαριότητα στις παραλίες μας ήταν υποδειγματική, όπως ανέφεραν και οι περισσότεροι που τις επισκέφθηκαν. Αγοράσαμε μάλιστα και καινούριες ομπρέλες, τις οποίες παραλάβαμε μέσα στον Αύγουστο, αλλά θα τις τοποθετήσουμε του χρόνου σε όλη την παραλιακή ζώνη. Τα μαγαζιά της περιοχής ίσα ίσα έβγαλαν τα έξοδά τους. Δεν νομίζω ότι είναι κερδοφόρα η φετινή χρονιά για τις επιχειρήσεις» συνέχισε ο ίδιος, σημειώνοντας παράλληλα ότι «υπήρξε επίσης και μια αυστηρότητα – έπρεπε να γίνει σύσταση – καθώς έγραψαν πολλούς που είχαν παράνομες κατασκευές στις παραλίες, μετά από εισαγγελική παραγγελία. Κάποιοι που έχουν εξοχικές κατοικίες στήνουν μόνιμες ομπρέλες ή κατασκευές μπροστά στην παραλία. Σίγουρα κάποιοι από αυτούς το παραέκαναν, αλλά και η αυστηρότητα από την άλλη, εξαντλήθηκε».
«ΤΕΡΑΣΤΙΑ Η ΠΤΩΣΗ – ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΔΕΝ ΠΗΓΕ ΟΠΩΣ ΑΝΑΜΕΝΑΜΕ – ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΒΑΛΛΟΥΜΕ ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΜΑΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΘΑΛΑΣΣΑ»
Από την πλευρά του ο κ. Καρατσομπανάκης επισήμανε ότι «το καλοκαίρι δεν πήγε όπως το αναμέναμε, διότι μας είχαν διαβεβαιώσει ότι ο οδικός τουρισμός θα είναι ασφαλέστερος και ότι θα «επωφεληθούμε» από αυτόν αλλά τελικά αποδείχθηκε το αντίθετο. Ήταν πάρα πολύ δύσκολο το καλοκαίρι, ιδιαίτερα για τους επαγγελματίες που εμπλέκονται με τον τουρισμό και ιδιαίτερα για αυτούς που περίμεναν εισοδήματα από ενοικιαζόμενα δωμάτια. Επίσης οι παραλίες είχαν τεράστια πτώση και το αποτέλεσμα δεν ήταν το αναμενόμενο. Περιμένουμε κάτι καλύτερο από το κράτος. Να βοηθήσει όσο μπορεί τους επαγγελματίες. Είχαν γίνει κάποιες προτάσεις όπως το να ανοίξει η Νυμφαία, που ήταν η μεγαλύτερη είσοδος των τουριστών, αλλά αν σκεφτούμε την δημόσια υγεία, αυτή είναι που προέχει. Δεν μπορείς να βάζεις τα χρήματα με την υγεία. Περιμένουμε να τελειώσει όλη αυτή η πανδημία για να μπορέσουμε να προβάλλουμε το προϊόν μας, την θάλασσα, στους τουρίστες που περιμένουν πως και πώς να έρθουν. Τώρα που δεν μπόρεσαν να έρθουν κατάλαβαν πόσο τους λείπουν οι παραλίες μας που δεν συγκρίνονται με την Μαύρη Θάλασσα, είτε από οικονομικής άποψης είτε από άποψης ποιότητας».
«ΒΓΑΛΑΜΕ ΙΣΑ ΙΣΑ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΜΑΣ – ΕΛΠΙΔΑ ΜΑΣ ΤΟ…ΕΠΟΜΕΝΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ»
«Η πτώση είναι σχεδόν 50% (σ.σ. ενδέχεται και μεγαλύτερη) . Βγάλαμε ίσα ίσα τα έξοδά μας. Αν φανταστούμε βέβαια και συγκρίνουμε τις παραλίες μας, με όμορες παραλίες, εκεί ήταν μεγαλύτερη η ζημιά. Και πάλι δηλαδή, κρατήσαμε κάποιο «προφίλ» έστω και με αυτούς που ήρθαν. Πέσαμε στο 50% με την ελάχιστη συνδρομή από κάποιους ανθρώπους που ήρθαν από την Γερμανία. Σίγουρα και εμείς ως επαγγελματίες θα πρέπει να είμαστε στο «κάδρο» των επαγγελματιών που επλήγησαν καθώς είμαστε και σε χειρότερη «μοίρα» αφού δουλεύουμε για μικρό χρονικό διάστημα. Κάποιος που δουλεύει όλο τον χρόνο, ίσως να έχει την ελπίδα να πάρει κάτι. Εμάς η ελπίδα μας είναι το…επόμενο καλοκαίρι. Για κάποιον που περιμένει ένα εισόδημα μόνον από εδώ και θέλει να βγάλει τον χειμώνα, δεν υπάρχει ελπίδα» συνέχισε ο ίδιος, σημειώνοντας πως «νομίζω ότι είχε γίνει μια καλή προσπάθεια από την αρχή της σεζόν με την μείωση μισθωμάτων κλπ αλλά και με αυτές τις μειώσεις η πτώση ήταν τόσο δραματική που πάλι δεν μπόρεσε να εξισορροπήσει την κατάσταση. Εύχομαι να πάνε όλα καλά, για όλους».