Με ελάχιστους γιατρούς και «πασαλείμματα» οι δομές υγείας στην Ξάνθη

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας- Αναλυτική ενημέρωση από την Διευθύντρια του Κ.Υ Ξάνθης

«Άκυρο» για φέτος ο θεσμός του οικογενειακού Ιατρού

Για όλα όσα πρέπει να ξέρετε στο κομμάτι της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Ξάνθη, μίλησε στην «Θ» η Διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Ξάνθης (πρώην ΠΕΔΥ) κ. Σοφία Παπαγεωργίου, καθώς οι περισσότεροι Ξανθιώτες δεν γνωρίζουν σε ποιες από τις πολλές δομές που υπάρχουν, μπορούν να απευθυνθούν και για ποιο ζήτημα.

Και μιλάμε για πολλές δομές, με ελάχιστους γιατρούς. Ωστόσο στο νοσηλευτικό και στο διοικητικό σκέλος, τα πράγματα σύμφωνα με την κ. Παπαγεωργίου είναι καλύτερα.

 

«’ΑΚΥΡΟ’ ΓΙΑ ΦΕΤΟΣ Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΙΑΤΡΟΥ – ΜΕ ΕΝΑΝ ΜΟΝΟ ΓΙΑΤΡΟ ΚΑΙ ΕΠΤΑ ΑΤΟΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΤΟΜΥ»

Ειδικότερα η κ. Παπαγεωργίου αναφέρει στην «Θ» ότι «ο θεσμός του Οικογενειακού Ιατρού, δεν θα λειτουργήσει φέτος. Αυτήν την στιγμή στην Ξάνθη, λειτουργεί μια ΤΟΜΥ (στα ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ) με έναν ιατρό Γενικής Ιατρικής και με επτά άτομα προσωπικό. Ήτοι μια Κοινωνική Λειτουργό, δύο Διοικητικούς Υπαλλήλους, δύο Νοσηλεύτριες και δύο επισκέπτριες αδελφές, οι οποίες επισκέπτονται τα σχολεία και διάφορους άλλους χώρους, για ομιλίες και άλλες εκδηλώσεις, ενώ παράλληλα κάνουν και τα εμβόλια».

«ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ Η 2Η ΤΟΜΥ – ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ Ο ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΙΑΤΡΟΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ»

«Η δεύτερη ΤΟΜΥ (σ.σ στην Κυψέλη) είναι έτοιμη να λειτουργήσει. Την ερχόμενη εβδομάδα περιμένουμε να γίνει ο διορισμός του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού. Από ο,τι πληροφορήθηκα από την Υ.ΠΕ έχουν κάνει αίτηση για πρόσληψη 4 Γενικοί Ιατροί και δύο παιδίατροι και μου είπαν ότι εφόσον συνεχίσουν να ενδιαφέρονται, θα προσληφθούν όλοι. Έτσι θα έχουμε έναν παιδίατρο σε κάθε ΤΟΜΥ και τους Ιατρούς οι οποίοι θα κατανεμηθούν ανάλογα» συνέχισε η ίδια, επισημαίνοντας ότι «ο κόσμος μπορεί να απευθύνεται στις ΤΟΜΥ κατά αρχήν και έπειτα σε εμάς, στο Κέντρο Υγείας Ξάνθης. Βέβαια το Κέντρο Υγείας, θα επανδρωθεί με Ιατρούς Ειδικοτήτων. Πρόκειται να γίνει προκήρυξη πέντε θέσεων, δηλαδή καρδιολόγου, ακτινολόγου, βιοπαθολόγου, γυναικολόγου και ψυχιάτρου. Δεν γνωρίζουμε πότε ακριβώς θα γίνει η προκήρυξη των θέσεων και αν θα υπάρχει εκδήλωση ενδιαφέροντος».

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΞΑΝΘΗΣ

Αναφορικά με την λειτουργία του Κέντρου Υγείας Ξάνθης η κ. Παπαγεωργίου, υπογράμμισε ότι «αυτήν την στιγμή λειτουργούμε με τρεις γιατρούς Γενικής Ιατρικής καθημερινά, εκ των οποίων η μια Ιατρός είναι του Κέντρου Υγείας Ξάνθης. Οι άλλοι έρχονται από τα Κέντρα Υγείας Εχίνου και Αβδήρων και εξυπηρετούν όσο καλύτερα γίνεται τον κόσμο. Ο κόσμος μπορεί να κλείσει τηλεφωνικό ραντεβού ή να έρθει στο τέλος του μήνα στο Κέντρο Υγείας, για να κλείσουν το ραντεβού με τον γιατρό που επιθυμούν ή να γράψουν τα φάρμακά τους. Βέβαια τα έκτακτα περιστατικά εξυπηρετούνται πάντα από την γιατρό που έχουμε. Επίσης λειτουργεί το μικροβιολογικό εργαστήριο, στο οποίο γίνονται αιμοληψίες και διάφορες αναλύσεις. Είναι δωρεάν. Μπορούν να έρχονται οι ανασφάλιστοι και οι ασφαλισμένοι. Υπάρχουν δύο βιοπαθολόγοι και τέσσερα άτομα προσωπικό. Αναφορικά με το ακτινολογικό εργαστήριο, αυτό το διάστημα δεν λειτουργεί λόγω βλάβης των παλιών μηχανημάτων του ΙΚΑ. Έχει γίνει διαγωνισμός και πρόκειται να προμηθευθούμε ένα ψηφιακό ακτινογραφικό μηχάνημα, έναν ψηφιακό μαστογράφο, έναν υπέρηχο και επίσης έναν μετρητή οστικής πυκνότητας. Ο διαγωνισμός έχει γίνει, ωστόσο η τοποθέτηση καθυστερεί διότι έχουν γίνει διάφορες ενστάσεις. Μόλις λήξει το διαδικαστικό κομμάτι, τα μηχανήματα θα τοποθετηθούν στον χώρο και θα αρχίσει να λειτουργεί και το ακτινολογικό εργαστήριο. Επίσης έχουμε ένα γυναικολογικό ιατρείο, στο οποίο εξετάζει μια γυναικολόγος, συνεπικουρούμενη από 4 Μαίες. Εκεί γίνεται πλήρης προληπτικός έλεγχος, τεστ ΠΑΠ και υπέρηχος. Οι Μαίες κάνουν μαθήματα προετοιμασίας γονεϊκότητος. Αυτό σημαίνει ότι γίνεται ενημέρωση για την εγκυμοσύνη, τον τοκετό, την λοχεία, τον θηλασμό και την φροντίδα του νεογνού αλλά και την διατροφή της εγκύου. Έχουμε δράσεις και εκτός υπηρεσίας, όπως ενημερώσεις σε σχολεία, ενώ σε συνεργασία με την εταιρία HPV, επισκέπτονται απομακρυσμένες περιοχές και γίνεται δειγματοληψία και τεστ που αφορά τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας. Επίσης, οι μαίες μπορούν να προσφέρουν υποστήριξη για τα προβλήματα θηλασμού και τηλεφωνικά και διαδικτυακά αλλά και κατ΄οίκον σε ειδικές περιπτώσεις. Υπάρχει και ορθοπεδικός γιατρός (επικουρικός όπως και η γυναικολόγος μας και όπως μου είπαν οι συμβάσεις τους θα ανανεωθούν ή θα έρθουν καινούριοι στην θέση τους). Στο ορθοπεδικό ιατρείο γίνονται εξετάσεις και διάφορες αλλαγές τραυμάτων και ο,τι έχει σχέση με την ειδικότητα αυτή.  Τέλος υπάρχει φυσιοθεραπεύτρια η οποία μπορεί να επισκέπτεται τους ασθενείς και να διενεργεί τις κατ΄οίκον φυσικοθεραπείες τελείως δωρεάν, ενώ υπάρχει και οδοντιατρικό τμήμα, με μία μόνον οδοντίατρο βέβαια, η οποία είναι επιφορτισμένη και με την προληπτική οδοντιατρική (ενημερώσεις σε σχολεία για την στοματική υγιεινή) και βέβαια δέχεται και ασθενείς στο ιατρείο, αλλά έχει και ελεγκτικό έργο».

«ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΛΕΙΨΗ ΙΑΤΡΩΝ»

«Από ο,τι φαίνεται στο ΤΟΜΥ υπάρχει εκδήλωση ενδιαφέροντος. Για τις ειδικότητες στο Κέντρο Υγείας Ξάνθης, δεν έχει γίνει ακόμη η προκήρυξη για να γνωρίζουμε αν θα υπάρχει ή όχι ενδιαφέρον» τόνισε επίσης η κ. Παπαγεωργίου, σημειώνοντας με έμφαση ότι «πάντως υπάρχει έλλειψη ιατρών. Θα ήταν καλύτερα να παραμείνουν όλοι οι γιατροί που ήταν στο ΙΚΑ. Ο κόσμος δεν θα είχε τότε κανένα πρόβλημα. Τώρα υπάρχει πρόβλημα οπωσδήποτε. Εύρυθμη λειτουργία υπάρχει υπο την έννοια του ο,τι λειτουργεί, λειτουργεί σωστά. Υπάρχουν όμως ελλείψεις και ο,τι δεν γίνεται εδώ οπωσδήποτε πηγαίνει στο νοσοκομείο. Αν θα είχαμε τις ειδικότητες, οπωσδήποτε θα υπήρχε αποσυμφόρηση του νοσοκομείου και θα ήταν καλύτερα και για εκείνους και για τους ασθενείς που δεν θα έτρεχαν με το παραμικρό στο νοσοκομείο, αφού θα έβρισκαν την εξυπηρέτησή τους εδώ. Είμαστε σε φάση αναμονής και περιμένουμε να γίνει κάτι καλύτερο. Εκεί ελπίζουμε και νομίζουμε ότι θα γίνει γιατί σιγά – σιγά γίνονται βήματα. Υπάρχουν δυσκολίες αλλά πιστεύω ότι θα ξεπεραστούν».