Με ευνοϊκούς όρους η Περιβαλλοντική Μελέτη Natura στην Κρήτη, αλλά Εδώ μας στερούν και την γη και το ύδωρ

Μπορεί η  Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη «Natura» στο Νομό Λασιθίου να εγκρίθηκε με λιγότερους περιορισμούς, σύμφωνα με πληροφορίες, εντούτοις η ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, βρίσκεται αντιμέτωπη με τον… απόλυτο αποκλεισμό από κάθε δραστηριότητα.

Για αποφάσεις που θέλουν όλη την περιοχή μας, να καταστρέφεται, να κλείνει και να «τελειώνει» κάνει λόγο μιλώντας στην «Θ» ο Δήμαρχος Νέστου και πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜΘ κ. Σάββας Μιχαηλίδης, ο οποίος δίνει ιδιαίτερη έμφαση και προτεραιότητα στο εν λόγω ζήτημα, που αποτελεί ένα από τα δυο μεγάλα «αγκάθια» της τρέχουσας περιόδου, με το πρώτο – φυσικά – να αφορά στο νερό.

Σχετικά δημοσιεύματα του Κρητικού νομού αναφορικά με το εν λόγω θέμα αναφέρουν μεταξύ άλλων τα εξής:

«Εγκρίθηκε η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη 9α «Εκπόνηση Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη και Σχέδιο Δράσης για τις περιοχές «Natura 2000» της Περιφέρειας Κρήτης- Ομάδα περιοχών Περιφερειακών Ενοτήτων Ρεθύμνου (μέρους), Ηρακλείου και Λασιθίου», μετά από Εισήγηση της αρμόδιας Υπηρεσίας. Ειδικότερα αφορά 15 Ειδικές Ζώνες Διατήρησης και 17 Ζώνες Ειδικής Προστασίας του Δικτύου Νatura 2000 στην Κρήτη, που θα αποτελέσουν σημαντική βάση για το χωροταξικό σχεδιασμό, τον προγραμματισμό και την περιβαλλοντική αδειοδότηση.

Στην περιοχή Σητείας ειδικά,  όπου υπάρχουν εκτεταμένες περιοχές χαρακτηρισμένες Natura, είχαν προηγηθεί το προηγούμενο διάστημα πυκνές επαφές με το μελετητή και επαφές σε πολιτικό επίπεδο του Αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων και Βουλευτή Λασιθίου Γιάννη Πλακιωτάκη και του Δημάρχου Σητείας Γιώργου Ζερβάκη με τον Γ. Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Πέτρο Βαρελίδη αλλά και με τον πρώην υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας αλλά και με τον διάδοχό του Στ. Παπασταύρου, προκειμένου να γίνουν διάφορες διορθώσεις ώστε το τελικό αποτέλεσμα να έχει βελτιωθεί κατά πολύ.

Όπως δήλωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο Δήμαρχος Σητείας, αν η μελέτη εφαρμοζόταν όπως είχε παρουσιαστεί αρχικά, προέβλεπε πολλούς περιορισμούς και απαγορεύσεις που επηρέαζαν αρνητικά την οικιστική ανάπτυξη κυρίως στις περιοχές εντός οικισμού Παλαικάστρου, Ξηροκάμπου και στην περιοχή Καψά. Με τις τροποποιήσεις που προτάθηκαν και ενσωματώθηκαν στις οριοθετημένες ζώνες απελευθερώνεται περισσότερος χώρος για δόμηση στις περιοχές επιρροής Νatura. Εκκρεμεί η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος που θα αφορά και θαλάσσιες ζώνες Natura, όπου υπάρχουν περιορισμοί και απαγορεύσεις αλιείας, κολύμβησης, ανάπτυξης θαλασσίων σπορ κλπ. δραστηριοτήτων με την ελπίδα ότι μέχρι τότε θα έχουν τροποποιηθεί κάποιοι όροι ώστε να μην πληγούν περιοχές που προσελκύουν πλήθος επισκεπτών και δραστηριοτήτων κατά την θερινή περίοδο, κατέληξε ο Δήμαρχος Σητείας…»

Σχολιάζοντας, όλα τα παραπάνω, ο κ. Μιχαηλίδης, επισήμανε στην «Θ» τα εξής: «εμάς εδώ, μας έχουν σε απόλυτο αποκλεισμό. Όλη την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Δηλαδή χιλιάδες στρέμματα, γιατί εδώ διαβουλεύτηκε ο Γενικός Γραμματέας με δυο υπαλλήλους του ΟΦΥΠΕΚΑ και έναν – ενδεχομένως – της Αποκεντρωμένης και αποφάσισαν ότι όλη η περιοχή από την Ροδόπη και μετά και μέχρι και την Καρβάλη, όλη αυτή η περιοχή πρέπει να καταστραφεί, να κλείσει και να «τελειώσει». Λειτουργούν με δυο μέτρα και δυο σταθμά. Στείλαμε επιστολή στον Πρωθυπουργό, για άμεση παρέμβαση για την άρδευση στον κάμπο του Νέστου, αλλά παράλληλα και για την διαδικασία του ν. 5037/23 όπου επαναφέρει διατάξεις του άρθρου 1650/86 και χαρακτηρίζει μεγάλες εκτάσεις καλλιεργούμενης γης, με τίτλους ιδιοκτησίας από την δεκαετία του ’30 ως περιοχές απόλυτης προστασίας του περιβάλλοντος, στερώντας στους αγρότες την δυνατότητα αξιοποίησης της γης τους ξαφνικά. Πρόκειται λοιπόν για έναν διπλό αποκλεισμό. Στερούν αφενός το νερό και αφετέρου την γη. Παράλληλα, πέρα από αυτήν την γελοιότητα και οι Ειδικές Περιβαλλοντολογικές Μελέτες δεν έχουν βγει μέχρι τώρα. Επίσης οι προκηρύξεις σωστά αναφέρουν ότι πρέπει  να λάβουν υπόψη τους σοβαρά οι μελετητές το προϋφιστάμενο καθεστώς της ΚΥΑ του 2008 (όπως έκαναν στην Κρήτη, για παράδειγμα) καθώς δεν μπορείς να παίρνεις την Γ’ Ζώνη προστασίας και να την κάνεις όλη Α’ Ζώνη. Με ποια λογική; Φανταστείτε ότι σήμερα, στο Λιμάνι της Κεραμωτής το καρνάγιο πρέπει να κλείσει, πρέπει να σταματήσουν οι πλόες των Ferry Boats, οι παραλίες της Κεραμωτής, του Μυρωδάτου των Αβδήρων κλπ και έως και την Αρωγή, δεν πρέπει να έχουν καμία δραστηριότητα. Επίσης όλες αυτές οι διάφορες δραστηριότητες που έχουμε έξω από την Κεραμωτή (όποιες βρίσκονται από την πλευρά του δρόμου προς το αεροδρόμιο και νότια) πρέπει να κλείσουν, διότι είναι σε Ζώνη Απόλυτης Προστασίας. Αυτά είναι τα μέτρα και τα σταθμά της κυβέρνησης, που προφανώς έχει χωρίσει τους πολίτες σε διάφορες κατηγορίες. Και αυτό το αποδεικνύει και το δημοσίευμα που αφορά στην μελέτη για τον Νομό Λασιθίου. Άριστα έπραξε ο κ. Πλακιωτάκης. Όπως φαίνεται, ζήτησαν να τροποποιήσουν και να το βγάλουν από «περιβαλλοντολογική προστασία» στο Λασίθι και το έκαναν και όλοι εκείνοι οι κύριοι είπαν «ευχαριστώ πολύ». Και σε εμάς εδώ, όχι μόνον δεν άφησαν το προϋφιστάμενο καθεστώς, αλλά προτείνουν απόλυτους αποκλεισμούς, από όλες τις δραστηριότητες. Μάλλον, προτείνουν να… φύγουμε (εμμέσως πλην σαφώς) από εδώ. Εκεί καλώς το έπραξαν. Το θέμα είναι ποιο είναι το μένος που έχουν εδώ και θέλουν να μην λειτουργήσει τίποτε στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη;»

Επίσης, ο κ. Μιχαηλίδης, σημείωσε με ιδιαίτερα εμφατικό τρόπο ότι: «ο σκοπός είναι να φέρουμε την ισορροπία που προϋπήρχε, χωρίς να υπάρχει λόγος να διαταραχθεί. Διαταράχτηκε όμως πάρα πολύ, εις βάρος των τοπικών μας κοινωνιών και – δυστυχώς – δεν φαίνεται να γίνεται αντιληπτό το βάθος και στον βαθμό που αυτό αποτελεί πλέον ένα ασφυκτικό και νοσηρό περιβάλλον, στην ευρύτερη περιοχή. Ας πάρουν και τα στοιχεία που δημοσίευσε ο Υφυπουργός Θανάσης Κοντογιώργης, στον Πρωθυπουργό, για να δουν την κατάντια -που οι ίδιοι δημοσιεύουν- της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Έχει πολύ χρήσιμα συμπεράσματα εδώ, για όλους τους νομούς. Πέρα από το δημογραφικό και στον μέσο όρο εισοδήματος των επιχειρήσεων που παράγουν είμαστε κάτω από το μισό του μέσου όρου της Ελλάδος. Αν λοιπόν ότι θεωρούν ότι η περιοχή μας πρέπει να ερημώσει και να είναι η φτωχότερη από όλες τις περιοχές, μπορούμε να τους πληροφορήσουμε ότι είναι πολύ κοντά στον στόχο τους».