Με κενά εκπαιδευτικών αύριο το πρώτο «κουδούνι» στην Ξάνθη

…και κτιριακά προβλήματα παραμένουν στο «προσκήνιο» – Στο 12ο Δημ. Σχολείο Ξάνθης ο επίσημος Αγιασμός

Δημ. Ντούμος και Μ. Λουκοπούλου, μιλούν στην «Θ»

 

Με κενά σε εκπαιδευτικούς (διαφόρων ειδικοτήτων)  θα «χτυπήσει» την αύριο το πρώτο «κουδούνι» σε νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια της Ξάνθης, με τον καθιερωμένο Αγιασμό και την ανταλλαγή ευχών για μια παραγωγική και καλή νέα σχολική  χρονιά.

Κενά, τα οποία παραμένουν, ακόμη και μετά την Α΄φάση της τοποθέτησης των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, όπως επιβεβαιώνουν στην «Θ» ο πρόεδρος του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Δημήτρης Ντούμος και η πρόεδρος της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης κ. Μαρία Λουκοπούλου, οι οποίοι μάλιστα αναφέρονται και στα πάγια και διαχρονικά κτιριακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν κάποιες σχολικές μονάδες, κάτι που από μόνο του δημιουργεί ήδη προβλήματα σε μαθητές αλλά και εκπαιδευτικούς.

ΚΕΝΑ ΣΕ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΥΣ, ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ – ΠΑΓΙΟ ΑΙΤΗΜΑ ΟΙ ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ

Ειδικότερα ο κ. Ντούμος ανέφερε επακριβώς ότι «το κουδούνι θα χτυπήσει όπως χτυπά και τα προηγούμενα χρόνια. Πρώτα από όλα η δική μας θέση είναι ότι όλες οι προσλήψεις θα πρέπει να γίνονται σε μια φάση και από εκεί και πέρα όταν υπάρχουν κενά, να προσλαμβάνονται οι αναπληρωτές. Αν και ο μεγαλύτερος όγκος των αναπληρωτών έγινε σε πρώτη φάση, απουσιάζουν οι μόνιμοι διορισμοί. Οι αναπληρωτές συνάδελφοι δουλεύουν 10-15 χρόνια ως…αναπληρωτές. Υπάρχουν κενά, ενώ θα προκύψουν και άλλα αργότερα, με άδειες ανατροφής κλπ. Τα κενά εστιάζονται κυρίως στους νηπιαγωγούς. Μας λείπουν 9 νηπιαγωγοί. Δεν προσλήφθηκαν όλοι. Έχουμε επίσης 2 κενά δασκάλων, 1 φυσικής αγωγής, ενώ υπάρχουν κενά και σε ειδικότητες. Συγκεκριμένα υπάρχουν 3 κενά θεατρικής αγωγής, 6 σε εικαστικά, 4 σε εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής και 6 σε παράλληλη στήριξη. Αυτά τα κενά, υπάρχουν μετά την πρώτη πρόσληψη. Πιστεύουμε και ευχόμαστε ότι θα καλυφθούν στην δεύτερη φάση. Ξεκινάμε πάλι με κενά. Δεν μας ικανοποιεί ο μεγάλος όγκος προσλήψεων γιατί νομίζω ότι είναι αυτονόητο ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση θα πρέπει να καλύπτει τα κενά με μόνιμους διορισμούς. Οι οργανικές θέσεις είναι γνωστές στο Υπουργείο Παιδείας, μέσα από το πληροφοριακό σύστημα, αλλά μόνιμες προσλήψεις δεν γίνονται. Μας παραπέμπουν στις…καλένδες πάντα, όπως πάντα με την έναρξη κάθε νέας σχολικής χρονιάς ακούμε μόνο τις καλύτερες ευχές για το έργο των εκπαιδευτικών».

«ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΕ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΣΕ ΔΡΟΣΕΡΟ, ΚΙΜΜΕΡΙΑ, 9ο ΚΑΙ 18Ο ΔΗΜ. ΣΧΟΛΕΙΟ»

Αναφορικά με τα κτιριακά προβλήματα στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ξάνθη ο ίδιος τονίζει ότι «κοιτάζοντας και το αρχείο του συλλόγου, φαίνεται η προσπάθεια που έχουμε κάνει από το 2006 για πρώτη φορά, να καταγράψουμε κτιριακές υποδομές και ελλείψεις. Μπορώ να πω ότι οι κτιριακές υποδομές, είναι καλές. Το μεγάλο πρόβλημα, εστιάζεται στα σχολεία του Δροσερού, όπου πρέπει να γίνει κάτι, μιας και η κατάσταση είναι απαράδεκτη. Έχουμε απευθυνθεί και στο Δημοτικό Συμβούλιο για το συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ θα το δούμε και φέτος. Υπάρχει επίσης θέμα με το 9ο και 18ο σχολείο, που στεγάζεται μεν αλλά υπάρχει πρόβλεψη να γίνει νέο όπως το ζήτημα «κολλάει» κάπου. Επίσης στα Κιμμέρια, έχουμε δύο μειονοτικά σχολεία, όπου πρέπει να γίνει είτε ένα μεγάλο δωδεκαθέσιο ή έστω δυο νέα σχολεία. Κατά τα άλλα, τα μικροπροβλήματα που αφορούν σε αυλές και παρεμβάσεις σε κάποια σχολεία, επιλύονται. Τα βασικά κτιριακά προβλήματα είναι αυτά που προανέφερα.

 

«ΚΕΝΑ ΣΕ ΜΟΥΣΙΚΟΥΣ, ΣΕ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΕΠΑΛ ΚΑΙ ΓΕΛ – ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΝΑ…ΧΤΙΣΤΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ»

Από την πλευρά της η κ. Λουκοπούλου υπογραμμίζει ότι «χθες τοποθετήθηκαν οι αναπληρωτές, οπότε δεν έχουμε ακόμη πλήρη εικόνα. Υπάρχουν όμως κενά κυρίως σε μουσικούς και ειδικότητες στα ΕΠΑΛ αλλά και κενά στα Γενικής Παιδείας. Το βασικότερο πρόβλημα (που είναι πολύ σημαντικό να το γνωρίζουμε εδώ στην Ξάνθη) είναι ότι υπάρχουν σχολεία που περιμένουν να…χτιστούν εδώ και πολλά χρόνια (βλ. Μουσικό Σχολείο, 4ο Λύκειο, 8ο Γυμνάσιο και ΕΕΕΕΚ). Η εικόνα μιας χώρας, φαίνεται από τον τρόπο που φέρεσαι στα άτομα που έχουν ανάγκη και δυστυχώς η εικόνα δεν φαίνεται καλή. Έχουμε πολύ σοβαρά προβλήματα τέτοιου τύπου, γεγονός το οποίο εμποδίζει τα σχολεία να λειτουργούν ομαλά. Όταν είναι έτσι τα σχολεία και δεν υπάρχουν υποδομές, υποτιμώνται από τους γονείς και τα παιδιά συσσωρεύονται σε άλλα σχολεία, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να δουλέψουν ούτε τα άλλα σχολεία. Δημιουργούνται πολλά προβλήματα. Οπότε κύριο ζήτημα της ΕΛΜΕ, είναι να πιέσουμε για άλλη μια φορά και τον νέο δήμαρχο, όπως κάθε φορά, προκειμένου να μεριμνήσει για τα σχολεία που πρέπει να γίνουν αλλά και για τις υποδομές των άλλων σχολείων».

«ΜΟΝΙΜΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Η ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ – ΕΚΕΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ»

Αναφερόμενη ειδικότερα στην ειδική αγωγή, η κ. Λουκοπούλου υπογραμμίζει ότι «η Ειδική Αγωγή, είναι ένα μόνιμο πρόβλημα. Κάθε χρονιά υπάρχει ένα ποσοστό μαθητών που χρειάζεται παράλληλη στήριξη ή ειδική αγωγή. Αυτό το ποσοστό είναι σταθερό. Επομένως είναι λογικό να περιμένουμε να υπάρχουν οργανικές θέσεις – μόνιμοι συνάδελφοι- για παράλληλη στήριξη και ειδική αγωγή σε όλες αυτού του τύπου τις δομές για παιδιά που έχουν κάποια ιδιαίτερη ανάγκη. Επαναλαμβάνω ότι η πολιτισμένη πολιτεία, εκεί φαίνεται. Στον τρόπο που συμπεριφέρεται στα άτομα που έχουν ανάγκη. Δεν υπάρχουν μόνιμοι διορισμοί και έτσι κάθε χρονιά πρέπει να περιμένουμε για να διοριστούν αναπληρωτές σε πρώτη φάση, να διοριστούν αναπληρωτές σε δεύτερη φάση (εβδομάδα την εβδομάδα και μήνα το μήνα) και να καταλήξουμε στα Χριστούγεννα για να έρθει η παράλληλη στήριξη. Ένα παιδί όμως που χρειάζεται παράλληλη στήριξη, δεν την θέλει τα Χριστούγεννα αλλά από την αρχή της χρονιάς. Επιπλέον θέλει έναν άνθρωπο με τον οποίο θα «δεθεί». Είναι ιδιαίτερο το ζήτημα. Έχει έναν άνθρωπο δίπλα του κατά την διάρκεια του μαθήματος και δεν μπορεί να αλλάζει κάθε εβδομάδα, ούτε κάθε χρόνο. Συνεπώς για πράγματα που ξέρουμε, πρέπει οπωσδήποτε να δημιουργηθούν σταθερές θέσεις και να υπάρχουν μόνιμοι συνάδελφοι από την αρχή της χρονιάς και φυσικά αναπληρωτές για τις έκτακτες ανάγκες».

«ΠΑΓΙΟ ΑΙΤΗΜΑ ΜΑΣ, ΟΙ ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ»

Κλείνοντας η ίδια σημείωσε ότι «οι 4500 προσλήψεις που πέρασαν από την προηγούμενη Βουλή ήταν «σταγόνα στον ωκεανό». Σήμερα, βρισκόμαστε στο σημείο να μην έχουν γίνει ούτε…αυτές. Εμείς ζητούμε αφενός να γίνουν αυτές και αφετέρου να γίνουν μόνιμοι διορισμοί στην ειδική αγωγή και βέβαια σε ένα μικρό βάθος χρόνου (1-2 έτη) να γίνουν και γενικότερα διορισμοί, γιατί το «δυναμικό» χρειάζεται ανανέωση. Όπως και να έχει ξεκινάμε με κενά και με σοβαρότατα κτιριακά προβλήματα».

ΣΤΟ 12Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, Ο ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ Α/ΘΜΙΑ

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο επίσημος Αγιασμός των Δημοτικών Σχολείων παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη και των αρχών της πόλης θα τελεσθεί στο 12ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης, στις 8.45π.μ.