Με μια εργαζόμενη το «Βοήθεια στο Σπίτι» στην πόλη της Ξάνθης

Σε αναστολή εργασίας η νοσηλεύτρια – Σε άδεια λοχείας η Κοινωνική Λειτουργός

Πέντε οι τακτικοί για τα 13 χωριά της Σταυρούπολης

Κυρ. Αλατζά: Εξυπηρετούμε και μη ωφελούμενους λόγω πανδημίας αλλά και…ανεμβολίαστους, τουλάχιστον για τα φάρμακά τους

 

Με τρεις τακτικούς εργαζόμενους (εκ των οποίων οι δύο βρίσκονται σε άδεια λοχείας και αναστολή εργασίας, αντίστοιχα) στην πόλη και πέντε τακτικούς στην Σταυρούπολη, λειτουργεί η δομή «Βοήθεια στο Σπίτι» του Δήμου Ξάνθης, εξυπηρετώντας τους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών καθώς και ΑμεΑ όλων των ηλικιών. Οι εν λόγω εργαζόμενοι καθόλη την διάρκεια της πανδημίας και ιδίαιτερα κατά τα διαστήματα των lockdowns εξυπηρέτησαν και κάθε συμπολίτη μας που βρίσκονταν σε ανάγκη, ανεξαρτήτως του αν ήταν ή όχι, ωφελούμενος του προγράμματος.

Για όλα τα παραπάνω μίλησε στην «Θ» η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων «Βοήθεια στο Σπίτι» Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Κυριακή Αλατζά, η οποία διευκρίνισε ότι αυτό το διάστημα – από τον νόμο – προβλέπεται να εξυπηρετούνται μόνον οι εμβολιασμένοι ωφελούμενοι του προγράμματος, αν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, εξυπηρετούν (τουλάχιστον στο κομμάτι της διανομής των φαρμάκων) και τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας.

Τέλος, η ίδια, αναφέρθηκε και στα ζητήματα που είχαν προκύψει αναφορικά με τις αποδοχές των εργαζομένων, ξεκαθαρίζοντας ότι από τον Δήμο Ξάνθης δεν εκκρεμεί καμία πληρωμή, ανεξάρτητα με την χρονοκαθυστέρηση καταβολής των χρημάτων, από το ίδιο το πρόγραμμα.

Εξυπηρετούμε και μη ωφελουμένους λόγω πανδημίας – 3 στην Ξάνθη και 5 στην Σταυρούπολη οι τακτικοί εργαζόμενοι – 1 άτομο για την ώρα στην πόλη

 

Αναλυτικότερα η κ. Αλατζά εξήγησε στην «Θ» ότι:

Τα άτομα που εξυπηρετούνται στον Νομό Ξάνθης είναι σίγουρα πάνω από 700. Βέβαια αυτός ο αριθμός με την πανδημία – αφού το «Βοήθεια στο Σπίτι» εξυπηρετούσε και αυτούς που δεν ήταν εγγεγραμμένοι – βάσει της απόφασης που είχε βγει, ανέβηκε κατά πολύ. Είχε βγει νόμος να εξυπηρετούμε στις περιοχές με καραντίνα (όπως η Ξάνθη) με φάρμακα οποιονδήποτε χρειάζονταν να εξυπηρετηθεί. Είχαν δοθεί όλα τα τηλέφωνα για βοήθεια και εξυπηρέτηση των πολιτών που είχαν ανάγκη. Αυτό που άλλαξε τώρα, είναι ότι και εμείς πρέπει να είμαστε όλοι εμβολιασμένοι αλλά και οι ωφελούμενοι που εξυπηρετούμε. Μας απαγορεύεται να πάμε σε σπίτι όπου ο ηλικιωμένος δεν είναι εμβολιασμένος και δεν κάνουμε ούτε νέες εγγραφές σε ανθρώπους που δεν είναι εμβολιασμένοι. Δυστυχώς, πολλοί δεν το γνώριζαν αυτό, αλλά τους ενημερώσαμε. Υπάρχουν λοιπόν και άνθρωποι που δεν δύναται να εξυπηρετηθούν επειδή είναι ανεμβολίαστοι. Σήμερα ισχύει ότι για να εξυπηρετηθείς από το «Βοήθεια στο Σπίτι» πρέπει να είσαι εμβολιασμένος. Οι εργαζόμενοι στην Ξάνθη είναι τρία άτομα (τακτικό προσωπικό που εργάζεται συνεχώς στο «Βοήθεια στο Σπίτι» και εμείς στην Σταυρούπολη είμαστε πέντε. Συνολικά οι τακτικοί εργαζόμενοι για τον Δήμο Ξάνθης, ανέρχονται σε οκτώ. Από τους συναδέλφους στην Ξάνθη, η μια συνάδελφος είναι σε αναστολή εργασίας (δεν έχει εμβολιασθεί) και η άλλη συνάδελφος  – Κοινωνική Λειτουργός, βρίσκεται σε άδεια λοχείας. Έχει μείνει μια νοσηλεύτρια που καλύπτει και τα περιστατικά αυτής που βρίσκεται σε αναστολή. Συνεπώς αυτήν την στιγμή υπάρχει ένα άτομο, ενώ τα άτομα από προγράμματα έχουν φύγει από τον Ιούλιο. Δεν υπάρχει κάποιο πρόγραμμα για την ώρα. Άρα δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν καινούρια άτομα, διότι ένα άτομο έχει αναλάβει τα ήδη υπάρχοντα περιστατικά και όπως αντιλαμβάνεστε έχει μεγάλο «φόρτο εργασίας».

Ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών και ΑΜΕΑ κάθε ηλικίας οι ωφελούμενοι – εξυπηρετούμε κατά το δυνατόν και τους ανεμβολίαστους με τα φάρμακα

 

Επιπλέον η ίδια διευκρίνισε ότι:

Εξυπηρετούμε τους ηλικιωμένους από 65 ετών και άνω και τα Άτομα με Αναπηρία όλων των ηλικιών. Επειδή όμως – όπως προανέφερα – διανύουμε μια περίοδο κορωνοϊού (που δεν έχει τελειώσει) εξυπηρετούμε και όποιον άλλο συμπολίτη μας ζητηθεί. Ειδικά εμείς στην Σταυρούπολη (αλλά και οι συνάδελφοι στην πόλη) επειδή έχουμε 13 χωριά, τους εξυπηρετούμε είτε είναι είτε δεν είναι στο πρόγραμμα. Ακόμη και σε έναν άνθρωπο που δεν έχει εμβολιασθεί, του πηγαίνουμε πάλι τα φάρμακα, διότι είναι ένας άνθρωπος σε ένα χωριό, ενώ το φαρμακείο είναι ένα και βρίσκεται στην Σταυρούπολη. Θα του πάμε τα φάρμακα, θα του τα αφήσουμε απ΄έξω, θα πληρωθούν όποτε μπορούν κλπ. Μπορεί δηλαδή να απαγορεύεται να μπούμε μέσα, αλλά με τα φάρμακα θα τον εξυπηρετήσουμε οπωσδήποτε. Κανένας εργαζόμενος, σύμφωνα με την νέα οδηγία που ισχύει σήμερα, δεν μπορεί να μπει σε σπίτι όπου υπάρχει ανεμβολίαστος (σ.σ. ηλικιωμένος).

Όσον αφορά στις νέες αιτήσεις από ωφελούμενος, υπάρχουν, διότι ούτως ή άλλως είμαστε ένας πληθυσμός που γερνά (και θα το δούμε και στην απογραφή). Απλώς τώρα έχουμε και αυτόν τον περιορισμό με τις εγγραφές. Δεν μπορούμε να εγγράψουμε μη εμβολιασμένο και δεν μπορούμε να τον εξυπηρετήσουμε μέσα στην οικία του. Ο,τι υπηρεσία μπορούμε να προσφέρουμε απ΄έξω, την προσφέρουμε. Αυτό δεν ήταν βέβαια δική μας απόφαση. Θα πρέπει όμως να ακολουθήσουμε τις οδηγίες.

Ομαλοποιήθηκε η κατάσταση με τις πληρωμές – τακτικός ο δήμος Ξάνθης ακόμη και αν λαμβάνει αργότερα τα χρήματα από το πρόγραμμα

 

Τέλος σε ο,τι αφορά στην κατάσταση με τις πληρωμές, η κ. Αλατζά σημειώνει ότι:

Έχει ομαλοποιηθεί. Δεν υπάρχουν εκείνες οι άσχημες καταστάσεις που ζούσαμε παλαιότερα. Βέβαια, οι εργαζόμενοι του «Βοήθεια στο Σπίτι» του Δήμου Ξάνθης, πληρώνονται τακτικά – όσα χρόνια είμαστε εδώ – και δεν υπάρχουν καθυστερήσεις. Μπορεί – για παράδειγμα – ο Δήμος να λάβει τα χρήματα από το πρόγραμμα αργότερα, αλλά σε εμάς τα καταβάλλει κάθε μήνα τα χρήματα (απλώς τα λαμβάνει απολογιστικά)