Με μόνον έναν Γενικό Ιατρό και μόνο πρωινά, η λειτουργία της 1ης ΤΟ.Μ.Υ στην Ξάνθη

Οι τελετές εγκαινίων τους «μάραναν»…

Μιχ. Δημητρίου: «Σκοπός μας η πρόληψη…»

Ματθ. Σαββίδης: «Βιτρίνα που κοστίζει οι ΤΟ.Μ.Υ»

 

Με… έναν Γενικό Ιατρό, δύο νοσηλευτές και πέντε άτομα προσωπικό και χωρίς τα απαραίτητα «εργαλεία», όπως ο…καρδιογράφος για παράδειγμα,  ξεκίνησε και επίσημα από προχθές το απόγευμα (αφού λειτουργεί από τις 23 Απριλίου ακόμη) η 1η Τοπική Μονάδα Υγείας στην Ξάνθη, που λειτουργεί επί της οδού Θεοδώρου Δούκα.

Μια ΤΟΜΥ που εξυπηρετεί τους δημότες της Ξάνθης (της πόλης της Ξάνθης), κυρίως  στο κομμάτι της πρόληψης, όπως εξηγεί στην «Θ» ο Γενικός Γιατρός και επιστημονικά υπεύθυνός της κ. Μιχαήλ Δημητρίου. Την ίδια στιγμή επιμένει στην αρχική του δήλωση για αυτή και γενικά για όλες τις Τοπικές Μονάδες Υγείας, ο γνωστός γιατρός κ. Ματθαίος Σαββίδης, χαρακτηρίζοντάς τες απλά ως «βιτρίνα» που κοστίζει κιόλας.

«ΣΚΟΠΟΣ ΜΑΣ Η ΠΡΟΛΗΨΗ…»

Ειδικότερα ο Δημητρίου, αναφέρει στην «Θ» ότι «εγώ είμαι ο πρώτος οικογενειακός γιατρός στην Τοπική Μονάδα Υγείας. Είμαστε οκτώ άτομα συνολικά, έχουμε Κοινωνική Λειτουργό, Διοικητικούς Υπαλλήλους, δύο Νοσηλεύτριες και περιμένουμε την προκήρυξη για Παιδίατρο, Παθολόγο και άλλους Γενικούς Ιατρούς. Όταν θα έρθει και ο Παθολόγος, ίσως να έχουμε δύο βάρδιες. Προς το παρόν λειτουργούμε από τις 7 το πρωί έως τις 15.00 το μεσημέρι. Από πλευράς εξοπλισμού μας λείπει ένας καρδιογράφος που είναι πολύ σημαντικός τεχνικός εξοπλισμός. Γενικά, το βασικό για την διάγνωση είναι το μικροβιολογικό και το ακτινολογικό εργαστήριο που δεν διαθέτουν οι ΤΟΜΥ. Όταν χρειαστεί να γίνουν τέτοιες εξετάσεις παραπέμπουμε στο νοσοκομείο ή στο Κέντρο Υγείας (το πρώην ΙΚΑ). Ο σκοπός μας είναι η πρόληψη. Να παρακολουθούμε σάκχαρο, τριγλυκερίδια, χοληστερίνη. Αυτές οι εξετάσεις αποτελούν πρόληψη. Κάνουμε επίσης και συνταγογράφηση. Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι το πρώτο «σκαλί» και σκοπός μας είναι να προλάβουμε να μην εξελιχθεί κάτι σοβαρότερο. Αν διαπιστώσουμε ότι πρόκειται για κάτι σοβαρότερο παραπέμπουμε στο νοσοκομείο. Όμως ο σκοπός είναι να προλάβουμε να μην γίνει. Να ανακαλύψουμε στην αρχή του τον διαβήτη, την υπέρταση ή την κάθε πάθηση. Η υπέρταση για παράδειγμα είναι «ύπουλος εχθρός» αν την αφήσεις αρρύθμιστη σε μια ηλικία. Εμείς προσπαθούμε να το προλάβουμε από την αρχή».

«ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΞΑΝΘΗΣ – ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΟΣΑ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ»

«Από τότε που ξεκινήσαμε, έχουμε κόσμο και έχουμε κάνει γύρω στις 250 εγγραφές. Βέβαια δεν είναι ακόμη έτοιμη η πλατφόρμα του υπουργείου για τον οικογενειακό γιατρό, όμως ο σκοπός είναι να υπάρχουν ηλεκτρονικά όλες οι παθήσεις των ασθενών έτσι ώστε όταν θα πηγαίνει σε έναν άλλο γιατρό, εκείνος ο γιατρός να βλέπει όλο το «ιστορικό» του ασθενούς» συνεχίζει ο ίδιος, ενώ αναφορικά με το ποιοι μπορούν να επισκεφθούν την 1η ΤΟΜΥ  επισημαίνει ότι «αυτήν την στιγμή εξυπηρετούμε μόνο τους κατοίκους του Δήμου Ξάνθης. Όταν δημιουργηθούν και οι άλλες ΤΟΜΥ, θα είναι χωροταξικά κάθε ΤΟΜΥ για κάθε περιοχή. Προς το παρόν πρέπει να είναι δημότης Ξάνθης ο ασθενής. Όχι από Γενισέα για παράδειγμα ή από την ορεινή περιοχή. Στην Σταυρούπολη για παράδειγμα θα απευθύνονται στα Κέντρα Υγείας. Το ίδιο και στον Δήμο Αβδήρων. Η 1η ΤΟΜΥ είναι για τους δημότες της Ξάνθης. Όσοι είναι από Σταυρούπολη πηγαίνουν στο Κέντρο Υγείας Σταυρούπολης, αφού και τα Κ.Υ θα κάνουν εγγραφές και θα είναι «οδηγός». Αν είναι κάτι σοβαρό και επειδή εμείς δεν έχουμε δυνατότητα εξετάσεων, ο ασθενής θα πάει στα επείγοντα του νοσοκομείου. Ούτως η άλλως εμείς ασχολούμαστε με το κομμάτι της πρόληψης. Επίσης για τον καρδιογράφο που μας λείπει, υπήρξε αίτημα προχθές (κατά την διάρκεια των εγκαινίων) στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου και στον ΥΠεάρχη και είπαν ότι με ένα νέο κονδύλι θα φέρουν και άλλα υλικά που χρειάζονται. Θα μεριμνήσουν και θα έρθει. Το έχουν δρομολογήσει».

ΔΕΥΤΕΡΗ ΒΑΡΔΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ ΙΑΤΡΟ Ή ΔΕΥΤΕΡΗ ΤΟ.Μ.Υ ΣΤΗΝ ΚΥΨΕΛΗ (;)

Κλείνοντας ο κ. Δημητρίου, σε ο,τι αφορά το ενδεχόμενο δεύτερης βάρδιας στην ίδια ΤΟΜΥ, σημείωσε ότι «αυτό θα το δούμε γιατί μπορεί να λειτουργεί η ήδη υπάρχουσα μόνο το πρωί και να λειτουργήσει για την εκεί περιοχή, το Κέντρο Ψυχικής Υγείας ως ΤΟΜΥ. Το πιθανότερο είναι αυτό, από όσο κατάλαβα, είναι να ανοίξει η δεύτερη ΤΟΜΥ στην Κυψέλη με τον γιατρό που αναμένεται, για να εξυπηρετήσει εκείνη την περιοχή παρά να έχουμε μια δεύτερη βάρδια εδώ. Αυτό άκουσα, αλλά θα το δούμε στην πράξη και μετά την προκήρυξη. Πάντως ξεκινήσαμε καλά και ο σκοπός είναι να προλάβουμε και να αποσυμφορήσουμε και το νοσοκομείο».

«ΤΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ; ΝΑ ΕΚΤΕΘΕΙ;»

Από την πλευρά του ο κ. Σαββίδης αναφέρει ότι «όλο αυτό που γίνεται, δείχνει αυτό ακριβώς αυτό που είπα και την προηγούμενη φορά. Έγινε για την «βιτρίνα». Επειδή δεν συνεργάζεται κανένας υγειονομικός αυτήν την στιγμή. Γιατροί δεν πηγαίνουν στην ΤΟΜΥ. Οι περισσότεροι γιατροί δεν πηγαίνουν ούτε και για ειδικότητα. Έχουν φύγει. Αυτό που πρέπει να πούμε δηλαδή, είναι ότι πλέον όλοι οι νεαροί γιατροί, αυτοί που είναι σε φάση να αποκτήσουν ειδικότητα, έχουν φύγει στο εξωτερικό. Πλέον οι κλινικές δεν έχουν γιατρούς για να κάνουν εφημερίες, δεν έχουν ειδικευόμενους. Εμείς παρακαλούσαμε για να κάνουμε ειδικότητα, πλέον οι κλινικές παρακαλούν για ειδικότητα. Καταλαβαίνετε πως κάτι αντίστοιχο και στην ΤΟΜΥ. Δεν πηγαίνουν γιατροί γιατί και αυτά που δίνουν είναι ευτελή ποσά και από την άλλη τι να πάνε να κάνουν, όταν δεν υπάρχει καρδιογράφος; Να εκτεθούν; Πως θα ελέγξουν ένα έμφραγμα, αφού υποτίθεται ότι είναι Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας;»

«ΒΙΤΡΙΝΑ ΠΟΥ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΚΙΟΛΑΣ…»

«Γίνεται μια πολύ επιφανειακή δουλειά και όχι απλά επιφανειακή αλλά συμβαίνει και το εξής ευτράπελο: Είναι ένα σύστημα που «ευνοεί» τους ανασφάλιστους (και δεν το λέω με την κακή έννοια). Σήμερα όποιος είναι ανασφάλιστος ή όποιος δεν προσφέρει στο σύστημα, πηγαίνει οποιαδήποτε ώρα και κάνει εξετάσεις την στιγμή που ο άλλος θα τις χρεωθεί και μάλιστα ακριβά. Είναι οξύμωρο. Εξαιτίας της οικονομίας έχουν «βγει» άτομα άνεργα και ανασφάλιστα που δεν πληρώνουν τις εισφορές τους και το σύστημα ευνοεί αυτούς. Τι σόι σύστημα είναι αυτό;» συνεχίζει ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «είναι τραγικά τα πράγματα. Οι ΤΟΜΥ είναι μια «βιτρίνα» η οποία όμως κοστίζει. Το να κάνεις μια «βιτρίνα» που να μην κοστίζει το κατανοώ, αλλά αυτή η «βιτρίνα» κοστίζει, ενώ το νοσοκομείο σε καμία περίπτωση δεν αποσυμφορείται. Όταν κάποιος θα πάει μία ή δύο φορές και θα δει ότι δεν θα βρει αυτά που πίστευε ότι θα βρει, δεν θα ξαναπάει. Άρα θα επιστρέψει στο νοσοκομείο».