Με σημαντική πολυθεματική «ατζέντα» στην Αθήνα, Μ. Τσέπελης και Ιππ. Καμαρίδης

Βρήκαμε ευήκοα ώτα – Δεν λάβαμε μόνον υποσχέσεις αλλά δεσμεύσεις», εξηγεί στην «Θ» ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ

Με τρεις σημαντικούς θεματικούς «άξονες», που αφορούν στην αντιμετώπιση της «λαίλαπας» των αυξήσεων που ήδη έχουν αρνητικές επιπτώσεις στα οικονομικά, τόσο της ΔΕΥΑΞ, στην αξιοποίηση της λυματολάσπης, αλλά και στην δημιουργία Δημοτικού Ιατρείου Ξάνθης, ταξίδεψαν πρόσφατα στην Αθήνα, ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Μανώλης Τσέπελης και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ  και Εντεταλμένος Σύμβουλος για θέματα πρόνοιας του Δήμου Ξάνθης κ. Ιπποκράτης Καμαρίδης, ο οποίος μιλά στην «Θ» για όλα όσα διημείφθησαν, με εκπροσώπους των αρμόδιων υπουργείων και φορέων.

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ «ΛΑΙΛΑΠΑ» ΤΩΝ ΑΥΞΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΗΡΘΑΝ ΚΑΙ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ – ΒΡΗΚΑΜΕ ΕΥΗΚΟΑ ΩΤΑ – ΔΕΝ ΛΑΒΑΜΕ ΜΟΝΟΝ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ, ΑΛΛΑ… ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ

Αναλυτικότερα ο κ. Καμαρίδης, εξήγησε στην «Θ» ότι:

Η «ατζέντα» περιείχε επισκέψεις και συζητήσεις με αρμόδιους φορείς στα κέντρα αποφάσεων, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την «λαίλαπα» των αυξήσεων που ήρθαν – και έχουν σκοπό να μείνουν – και επιδρούν στα οικονομικά της επιχείρησης.

Πρώτο και βασικότερο, είναι η αύξηση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας, για την οποία σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, θα χρειαστούμε 2 εκ ευρώ επιπλέον για να την καλύψουμε.

Δεύτερον, είναι το πρόβλημα που αφορά σε πολλές κοινωνικές ομάδες που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα βασικά αυτά έξοδα, όπως είναι και το νερό.

Τρίτον, είναι το θέμα που έχει να κάνει με το τι θα μπορούσαμε να κάνουμε εμείς σαν Δήμος και σαν ΔΕΥΑ, ώστε να παράξουμε την ηλεκτρική ενέργεια που μας χρειάζεται.

Επί αυτών, συζητήσαμε με τον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας κ. Γιώργο Σταμάτη και καταθέσαμε τις προτάσεις μας. Θεωρώ ότι βρήκαμε ευήκοα ώτα και δεν πήραμε μόνον υποσχέσεις, αλλά δεσμεύσεις, ότι θα προχωρήσουν στα πλαίσια της κοινωνικής πολιτικής, για να στηρίξουν τους χαμηλόμισθους και τις ειδικές πληθυσμιακές ομάδες.

Κατόπιν, συζητήσαμε με αρμόδιους στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για τα θέματα της ενέργειας που θα μπορούσαμε εμείς να παράξουμε και εκεί βρήκαμε την αμέριστη συμπαράσταση του Γενικού Γραμματέα. Επίσης είναι ένα θέμα το οποίο προτείναμε και θα συζητηθεί βέβαια και στην Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ (το επόμενο δεκαήμερο) για να μπορέσουμε όλοι μαζί οι Δήμοι αλλά και η ΔΕΥΑ, να βρουν μια λύση σε αυτά τα προβλήματα.

Θεωρώ ότι με ειλικρίνεια, όλοι οι παράγοντες τους οποίους συναντήσαμε, έσκυψαν επάνω στο πρόβλημα, το οποίο είναι και πρόβλημα πανελλαδικό και θα έχουμε απαντήσεις και κάποιες ουσιαστικές προσπάθειες για την ανακούφιση του προβλήματος, όπως η δημιουργία ταμείου το οποίο θα καλύπτει μέρος από τις αυξήσεις αυτές, για τους Δήμους και για τις ΔΕΥΑ.

ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΟΜΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΟΛΑΣΠΗΣ – ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ Η ΕΝΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ – ΠΡΟΣ ΕΝΤΑΞΗ ΚΑΙ Η ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ

Επιπλέον, ο κ. Καμαρίδης αναφέρθηκε σε ένα ακόμη σημαντικό εγχείρημα-πρωτοβουλία:

Ένα άλλο πρόγραμμα, που πήγαμε να συζητήσουμε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, ήταν αυτό της κατασκευής μιας δομής που έχει να κάνει με την επεξεργασία της λυματολάσπης. Ποτέ δεν υπήρξε επεξεργασμένη λυματολάσπη στους βιολογικούς μας καθαρισμούς. Βάζουμε λοιπόν μπροστά – γιατί έχουμε ήδη καταθέσει τις μελέτες – και πήραμε την δέσμευση ότι εντάσσεται εντός των ημερών στο πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, για την χρηματοδότηση. Αυτό σημαίνει ότι η λυματολάσπη των βιολογικών, θα επεξεργάζεται κατά τρόπον ώστε να αποδίδει από την μια μεριά καθαρό νερό και από την άλλη την λεγόμενη «ιλύς», η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν λίπασμα στα χωράφια. Αυτό, είναι στα πλαίσια της προσπάθειας που κάνει η ΔΕΥΑ Ξάνθης, για να δώσει μια «στροφή» – φιλική προς το περιβάλλον – στην λειτουργία της και στην διαχείριση των αποβλήτων της, μαζί με το πρόγραμμα της κατασκευής του Βιολογικού στην Σταυρούπολη (για το οποίο έχουμε ήδη καταθέσει την μελέτη και θα εγκριθεί και αυτή εντός των ημερών).

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΞΑΝΘΗΣ: ΕΝΑ «ΟΝΕΙΡΟ» ΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ 2014, ΠΟΥ «ΑΣΠΑΣΤΗΚΕ» Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Ο κ. Καμαρίδης, έσωσε ιδιαίτερη έμφαση σε ένα ακόμη σχεδιασμό αναφορικά με μια δομή πρωτοβάθμιας υγείας, που δεν υπήρχε μέχρι σήμερα σε επίπεδο Δήμου:

Αυτό που με χαροποιεί ιδιαίτερα, είναι ότι μπορέσαμε και συζητήσαμε ένα «όνειρο» που είχα από το 2014. Δηλαδή, την δημιουργία ενός Δημοτικού Ιατρείου. Ο Δήμαρχος ασπάστηκε και με πολύ μεγάλο ενθουσιασμό, υποστήριξε αυτήν την ιδέα. Επισκεφθήκαμε και τον Δήμο Νέας Σμύρνης, ενώ πήραμε και προτάσεις από τον Δήμο Αμαρουσίου, γιατί έχουν «τρέξει» το πρόγραμμα και έχουν δημιουργήσει τα Δημοτικά τους Ιατρεία, τα οποία έχουν λύσει μια σειρά από προβλήματα. Σε συνεργασία λοιπόν μαζί τους, θα κάνουμε – ελπίζω πολύ σύντομα – το Δημοτικό Ιατρείο της Ξάνθης, το οποίο θα αντιμετωπίζει προβλήματα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, καθώς επίσης θα δίνεται και η δυνατότητα να γίνεται η συνταγογράφηση των φαρμάκων, σε απομακρυσμένες από το κέντρο της πόλης περιοχές, όπως είναι τα Κιμμέρια και το Εύμοιρο.

Όλα αυτά βέβαια, θα λειτουργήσουν και με την συνεργασία της Κοινωνικής Πρόνοιας και του Αντιδημάρχου κ. Λεβέντ Καρά Οσμάν Χασάν. Ως γιατρός όμως – και ως γνώστης της κατάστασης της υγείας της πόλης – αυτό που έχω να πω είναι ότι το Δημοτικό Ιατρείο αυτό, εκτός από την προσφορά του στους Δημότες, θα φέρει και μια «αποσυμφόρηση» στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, το οποίο ήδη «ταλαιπωρείται» τα τελευταία χρόνια. Θα πηγαίνουν λοιπόν στο νοσοκομείο, «φιλτραρισμένα» τα περιστατικά (και τα περιστατικά που πράγματι θα χρήζουν δευτεροβάθμιας φροντίδας και κάλυψης).

Για αυτό, θέλω να ευχαριστήσω και τον Δήμαρχο Ξάνθης, ο οποίος έδειξε μεγάλη ευαισθησία και μας διέθεσε τις δομές του Δήμου που θα χρειαστούν, για να επιτευχθεί αυτό το «όνειρο».

Επίσης, ανέλαβε – μέσα από τις γνωριμίες του και από τους ανθρώπους που μας φιλοξένησαν στην Αθήνα – να έχουμε όλη την συμπαράσταση που μας χρειάζεται, για τα πρώτα βήματα. Θεωρώ λοιπόν ότι αυτές οι δύο μέρες ήταν πολύ κουραστικές μεν, αλλά απέδωσαν πολλαπλάσιους «καρπούς» για τον Δήμο Ξάνθης και για τους Δημότες του.