Στο κτίριο του “πρασίνου” η λειτουργία του – Στο ίδιο κτίριο και όλες οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου
Κων. Γκαγκαλίδης: “Και δομή φιλοξενίας προσεχώς”
Με ταχύτητες “ρεκόρ” -από το αρχικό αίτημα μέχρι και την ολοκλήρωση και την έναρξη λειτουργίας του- δημιουργείται από τον Δήμο Ξάνθης το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών. Ένα κέντρο πού θα “αγκαλιάσει” κακοποιημένες γυναίκες σε όλα τα επίπεδα (θύματα βίας, θύματα εργασιακού bullying, μητέρες μονογονεϊκών οικογενειών κ.α), και θα συνδέεται με την γραμμή SOS για τις γυναίκες.
Εν τω μεταξύ, ο Δήμος Ξάνθης προχωρά ένα – ακόμη – “βήμα” παραπέρα, στοχεύοντας και στην –επιτέλους- υλοποίηση ενός ξενώνα κακοποιημένων γυναικών, λαμβάνοντας και όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλειά τους φροντίζοντας συγχρονως και για την επανένταξή τους σε όλα τα επίπεδα.
Για όλα τα παραπάνω μίλησε στην “Θ” ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών κ. Κωνσταντίνος Γκαγκαλίδης.
“ΠΟΛΥ ΓΡΗΓΟΡΗ Η ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ – ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ “ΠΡΑΣΙΝΟΥ” ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ”
Αναλυτικότερα ο κ. Γκαγκαλίδης, ανέφερε στην “Θ” ότι “είμαστε πολύ χαρούμενοι, καθώς υπήρξε μία πολύ γρήγορη ανταπόκριση και έγκριση στο αίτημα μας, στην πρόσκληση της Περιφέρειας για την ίδρυση Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών στην Ξάνθη. Η απάντηση ήρθε πολύ γρήγορα σε σχέση με την ημερομηνία που καταθέσαμε. Συγκεκριμένα ήρθε προχθές και αναρτήθηκε ήδη στην “ΔΙΑΥΓΕΙΑ”. Είναι μία δομή η οποία σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που υπάρχει θα λειτουργήσει περι τις αρχές του Απριλίου 2025. Μέσα σε αυτό το τρίμηνο που θα διατρέξουμε στη νέα χρονιά, θα προκηρυχθούν οι θέσεις εργασίας και στις αρχές Απριλίου, είμαστε αισιόδοξοι ότι θα είναι ήδη σε λειτουργία. Ήδη λάβαμε την έγκριση της χρηματοδότησης, ενταχθήκαμε πρώτοι στην ΠΑΜΘ σε αυτό το κομμάτι και για αυτό το λόγο – επειδή ήμασταν πλήρως έτοιμοι – θα λειτουργήσει σύντομα. Ο χώρος που θα στεγαστεί η δομή, θα είναι ο χώρος που αυτή τη στιγμή στεγάζει την υπηρεσία πρασίνου, την υπηρεσία προγραμματισμού κλπ (έναντι “Αμοιριδείου”). Όλες οι κοινωνικές δομές στα μεταφερθούν στο εν λόγω κτίριο, το οποίο θα αδειάσει από τις προαναφερόμενες υπηρεσίες και θα στεγάσει τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου (Κέντρο Κοινότητας, Πρόνοια, Βοήθεια στο Σπίτι και Πολυιατρείο για το οποίο ήδη έχουμε λάβει την έγκριση για την ίδρυσή του). Θα δημιουργηθεί δηλαδή ένα κτίριο κοινωνικών και υγειονομικών υπηρεσιών του δήμου. Οπότε, θα στεγαστεί εκεί και το Συμβουλευτικό Κέντρο επειδή θα πρέπει να είναι σε έναν χώρο προσβάσιμο αλλά και λίγο “απόμερο”, οπότε να μπορεί να μπει πολύ εύκολα κάποια γυναίκα εκεί γιατί θα υπάρχουν και άλλες υπηρεσίες. Θα βρίσκεται λοιπόν σε έναν χώρο και φυλαγμένο αλλά και εύκολα προσβάσιμο”.
“ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ”
Αναφορικά με τις αρμοδιότητες του Συμβουλευτικού Κέντρου, ο ίδιος αναφερόμενος σ’ αυτές τόνισε ότι “σε αυτό θα απασχολούνται οι ειδικότητες κοινωνιολόγου, νομικού, ψυχολόγου και κοινωνικού λειτουργού. Δεν θα αφορά μόνον στις κακοποιημένες γυναίκες, αλλά σε όλες τις καταστάσεις ανάγκης στις οποίες μπορεί μία γυναίκα να βρίσκεται.
Η πράξη αφορά στην παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών υποστήριξης και ενδυνάμωσης γυναικών – θυμάτων βίας- οι οποίες αντιμετωπίζουν βία σε οποιαδήποτε μορφή (λεκτική, σωματική, ψυχολογική, σεξουαλική, εσκεμμένη κοινωνική απομόνωση) ή/ βιώνουν πολλαπλών ειδών διακρίσεις, όπως μετανάστριες, πρόσφυγες, μονογονείς, ΑμεΑ και άνεργες, με στόχο την βελτίωση της ποιότητας ζωής τους και την προώθησή της κοινωνικής τους ένταξης. Το Συμβουλευτικό Κέντρο θα προσφέρει κρίσιμες υπηρεσίες και δράσεις για την κάλυψη των αναγκών των ωφελούμενων γυναικών και θα λειτουργεί ως σημείο αναφοράς και υποστήριξης, δηλαδή δράσεις ψυχοκοινωνικής και νομικής στήριξης, δράσεις προώθησης στην απασχόληση, δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, δράσεις δημοσιότητας και δικτύωσης και δράσεις παραπομπής και συνοδείας γυναικών σε υπηρεσίες.
Μάλιστα ο νομικός που θα απασχολείται στο κέντρο, δεν θα είναι εν ενεργεία δικηγόρος, αλλά ένας νομικός που θα μπορεί να εκπροσωπεί και να συνοδεύει μία γυναίκα σε μία υπηρεσία ή σε έναν χώρο όπου πρέπει να κάνει μία διαδικασία. Οπότε στην ουσία το κέντρο θα βοηθά στην επανένταξη της γυναίκας στην κοινωνία ή στον χώρο όπου ενδεχομένως δέχτηκε κάτι δυσάρεστο (εργασιακό bullying κλπ). Αφορά σε όλα τα επίπεδα της κακοποίησης των γυναικών. Επιπλέον το κέντρο θα είναι συνδεδεμένο με την γραμμή SOS των γυναικών (15900) που λειτουργεί σε 24ωρη βάση και δίνει τις πρώτες βοήθειες τηλεφωνικά σε κάποια γυναίκα που θα απευθυνθεί εκεί. Τώρα που θα υπάρχει κέντρο και στην Ξάνθη, θα ενημερώνεται ώστε να απευθυνθεί στο Συμβουλευτικό Κέντρο του Δήμου. Θα υπάρχει άμεση ανταπόκριση επί της ουσίας και είναι πολύ σημαντικό αυτό. Διότι το Συμβουλευτικό Κέντρο, έλειπε από την πόλη μας, αλλά υπάρχει σε άλλες πόλεις και ανήκει σε ένα δίκτυο, στο οποίο υπάρχει άμεση συνεργασία. Εδώ να επισημάνουμε πώς ενώ στην Ξάνθη δεν έχουμε ξενώνα για κακοποιημένες γυναίκες, σε αυτό το δίκτυο υπάρχουν ξενώνες σε διάφορες πόλεις. Ένας τέτοιος ξενώνας (βραχυχρόνιας φιλοξενίας) υπάρχει στην Κομοτηνή. Αν λοιπόν μία γυναίκα πρέπει να φιλοξενηθεί σε έναν ξενώνα του δικτύου αυτού, πιο εύκολα πλέον – μέσω του Συμβουλευτικού Κέντρου – θα μπορεί να μεταφερθεί. Τώρα αν μία κακοποιημένη γυναίκα απευθυνθεί στο δήμο, εμείς θα προσπαθήσουμε και θα βοηθήσουμε (και συνεργασία με την αστυνομία) στο να φιλοξενηθεί σε ένα ξενοδοχείο, αλλά δεν θα είναι μία δομή όπου θα υπάρχει φύλαξη, υποστήριξη κλπ. Mε το Συμβουλευτικό Κέντρο λοιπόν, επειδή ανήκει άμεσα σε αυτό το δίκτυο, θα μπορεί πιο εύκολα να μεταφερθεί σε μία δομή μία γυναίκα και εμμέσως θα εξυπηρετηθούμε κάπως καλύτερα σε σχέση με την σημερινή κατάσταση. Άρα, ναι μεν το Συμβουλευτικό Κέντρο δεν είναι δομή φιλοξενίας αλλά θα έχει μία άμεση σύνδεση με δομές φιλοξενίας”.
“ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΞΕΝΩΝΑ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ – ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΔΡΟΜΟ”
Σε ερώτηση της “Θ” για το αν υπάρχουν σκέψεις του Δήμου Ξάνθης για τη δημιουργία ξενώνα κακοποιημένων γυναικών στην Ξάνθη (σ.σ. αφού σύμφωνα με δηλώσεις της προέδρου της Επιτροπής Ισότητας Φύλων της ΠΑΜΘ κ. Βασιλικής Παυλακάκη στην “Θ”, η αρμοδιότητα νομικά ανήκει στον δήμο) ο κ. Γκαγκαλίδης απαντά ως εξής:
“Καταρχήν όλες αυτές οι δομές έχουν στόχο να επανεντάξουν μία γυναίκα στην κοινωνία. Το ίδιο ισχύει και για το Συμβουλευτικό Κέντρο, πού θα προσπαθεί να βρει λύσεις, εντοπίζοντας το πρόβλημα, τα αίτια του προβλήματος, η στήριξή του ατόμου που ζήτησε τη βοήθεια στην “ώρα μηδέν” και η βοήθεια προκειμένου να γίνουν τα πρώτα βήματα με σκοπό να επανενταχθεί άμεσα στην προσωπική του και οικογενειακή του ζωή. Αναφορικά με τον ξενώνα κακοποιημένων γυναικών, έχει δρομολογηθεί στη σκέψη μας και προσπαθούμε να υλοποιήσουμε και αυτή τη δομή και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε.
Το ότι εξήγγειλα πριν 15 μέρες και σήμερα υλοποιείται το Συμβουλευτικό Κέντρο, είναι πάρα πολύ σημαντικό. Η δράση αυτού του κέντρου είναι πάρα πολύ σημαντική και χαίρομαι που έγινε τόσο γρήγορα. Είναι κάτι το οποίο έλειπε από την πόλη. Ανεξάρτητα όμως από αυτό είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο ώστε να δημιουργήσουμε μία δομή φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών. Βέβαια αυτές οι δομές θα πρέπει να έχουν κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Δηλαδή να μην είναι μία δομή που να έχει “πινακίδα” μπροστά ως “δομή κακοποιημένων γυναικών”. Αυτές οι δομές πρέπει να είναι διακριτικές, δεν τις εγκαινιάζεις, δεν φαίνονται και είναι πάρα πολύ προστατευμένες και από αρχές προστασίας. Επιπλέον – και αυτό ήταν και μία δική μου πρόταση σε μία συνεργασία που είχαμε και με άλλους δήμους – όταν μία γυναίκα πηγαίνει τα ξημερώματα και καταγγέλει τον άντρα της στην αστυνομία, για να ηρεμήσει θα πρέπει να την μεταφέρει ένα περιπολικό εκτός Ξάνθης, με ένα δίκτυο τέτοιων ξενώνων.
Αυτές τις δομές θα πρέπει να τις γνωρίζουν 5 – 10 άνθρωποι. Για αυτό αναφέρομαι και σε αυτό το δίκτυο που είναι πολύ σημαντικό. Αν γίνει παντού αυτό, θα μπορέσει να βοηθήσει όλα τα θύματα. Αυτό είναι μία ιδέα γιατί θα πρέπει να σκεφτούμε κατά βάση το θύμα και το πώς θα μπορούσε να ηρεμήσει ένας άνθρωπος που βρίσκεται σε μία τέτοια κατάσταση και να νιώσει ασφάλεια. Εμείς ετοιμαζόμαστε για έναν ξενώνα φιλοξενίας κακοποίημα γυναικών στην Ξάνθη, πού φυσικά θα φιλοξενεί την ξανθιώτισσα και με ασφάλεια, απλώς σας περιέγραψα το ιδανικό, σκεπτόμενος και την ψυχολογία των ανθρώπων. Θα ετοιμάσουμε μία τέτοια δομή και μπορώ να πω ότι είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο για αυτό. Θα το κάνουμε γιατί και οι ανάγκες είναι μεγάλες και συνήθως πρέπει να στηριχθούν πολύ άμεσα τέτοιες περιπτώσεις στην πράξη”.