Με… τεχνητή νοημοσύνη η εποπτεία του περιαστικού άλσους Ξάνθης 

Από την Χρύσα ως τα Κιμμέρια- Θα ξεχωρίζει ακόμη και την προέλευση του καπνού

Στο πλαίσιο της δωρεάς του ιδρύματος JTI Foundation προς τον Δήμο Ξάνθης, τοποθετήθηκε σύστημα εποπτείας-πυρανίχνευσης του περιαστικού δάσους με χρήση λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης, αποτελούμενο από δύο θερμικές κ οπτικές κάμερες καθώς και από μετεωρολογικό σταθμό τελευταίας τεχνολογίας. 

Για το υπερ-σύγχρονο αυτό σύστημα μίλησε στην “Θ” ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Ξάνθης κ. Γιάννης Τσάπαλης, όποιος στάθηκε ιδιαίτερα στο κομμάτι της τεχνητής νοημοσύνης, εξηγώντας ότι ο φετινός χειμώνας θα αποτελέσει και ένα “crash test”, για την επόμενη αντιπυρική περίοδο, δεδομένου ότι τα “τεχνητά μάτια”, θα κληθούν μέσα στο χειμώνα να ξεχωρίσουν τους καπνούς από καμινάδες, τζάκια, ψησταριές κλπ από τον καπνό μιας πιθανής φωτιάς. Πρόκειται για “μάτια” πού θα εποπτεύουν 24 ώρες τη μέρα, 7 μέρες την εβδομάδα και 365 μέρες τον χρόνο, τον σημαντικό “πνεύμονα” της πόλης μας, από την Χρύσα, έως και τα Κιμμέρια. 

Το νέο αυτό σύστημα αναμένεται να συνδεθεί με το διαδίκτυο τις επόμενες ημέρες.

“ΜΕ ΑΚΤΙΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΡΥΣΑ ΩΣ ΤΑ ΚΙΜΜΕΡΙΑ – ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ”

Αναλυτικότερα ο κ. Τσάπαλης μας ενημέρωσε σε τι αφορά και πως θα λειτουργεί αυτό το σύστημα, λέγοντας: “θα έχει μία ακτίνα περίπου από την περιοχή της Χρύσας και έως και τα Κιμμέρια (δεν θα παρακολουθεί τον κόσμο). Ουσιαστικά θα καλύπτει όλη την πρόσοψη του βουνού.  Διαθέτει μία δυνατή κάμερα με εμβέλεια περίπου 2-2.5 χλμ. Το σημαντικότερο στοιχείο είναι αυτό της πυρανίχνευσης. Για αυτό μπαίνει, αλλά θα λαμβάνει πληροφορίες καθ’ όλη την  διάρκεια του έτους. Ο σκοπός είναι η θωράκιση του περιαστικού άλσους από φωτιές. Από αυτό θα μας προφυλάσσει το σύστημα αλλά θα λειτουργεί όλο το χρόνο. Μόλις συνδεθεί το σύστημα με το διαδίκτυο (και θα δίνει επικοινωνία με συγκεκριμένους αποδέκτες που εμείς θα δηλώσουμε συν το σύστημα πού θα υπάρχει στα γραφεία της Πολιτικής Προστασίας) κάποια από εμάς τα εκπαιδευτούμε επάνω σε όσα μπορούμε να βλέπουμε, στο τι μπορούμε να μετράμε και στις πληροφορίες που θα λαμβάνουμε. 

Το συγκεκριμένο σύστημα εποπτείας – πυρανίχνευση, είναι ο,τι πιο εξελιγμένο υπάρχει. Διαθέτει θερμικές κάμερες και η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης βοηθά στον να εντοπίζει καπνό και να αντιλαμβάνεται εάν είναι από κάποια καμινάδα ή από φωτιά. Κάτι το οποίο δεν μπορούσε να κάνει το drone, καθώς η χρήση του γίνονταν απο χειριστές – πιλότους. Ο πιλότος έβλεπε καπνό από απόσταση, αλλά δεν μπορούσε να αντιληφθεί εάν είναι καπνός από καμινάδα ή από κάποια φωτιά. Έπρεπε να πλησιάσει. Το εν λόγω σύστημα έχει τη δυνατότητα να ξεχωρίζει αν ο καπνός είναι από κάποια καμινάδα, από κάποιο τζάκι, από κάποια ψησταριά κλπ. Και βέβαια κατά τους χειμερινούς μήνες που θα υπάρχουν όντως καμινάδες και τζάκια αναμμένα, αυτό θα αποτελέσει και ένα “crash test” για εμάς, ώστε να δούμε πώς θα λειτουργήσει μέχρι να ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος. Η διαφορά της τεχνητής νοημοσύνης είναι ότι όταν εντοπιστεί καπνός λειτουργεί αυτόματα και η άλλη κάμερα (που πιάνει θερμοκρασίες κλπ) και ταυτόχρονα δίνει εντολή στο σύστημα ώστε να αρχίσει να “μαρκάρει” και να βλέπει αν είναι καπνός, εάν είναι φωτιά κλπ. Το σύστημα το έχουμε λειτουργήσει (προχωρήσαμε στο τεστ), σε λίγες μέρες θα συνδεθεί με το διαδίκτυο,  αλλά θα λειτουργήσει επίσημα, με την λήξη και παράδοση του έργου, περί τα τέλη Ιανουαρίου 2025″. 

“ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ, ΡΙΠΕΣ ΑΝΕΜΟΥ, ΥΓΡΑΣΙΑ ΚΛΠ, ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ, ΟΛΟ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ”

Αναφορικά με το μετεωρολογικό σταθμό, ο κ. Τσάπαλης διευκρίνισε ότι “πιάνει θερμοκρασίες, ριπές ανέμου, υγρασία κλπ. Εννοείται βέβαια ότι είναι χρήσιμο εργαλείο ακόμη και για το χειμώνα, καθώς όλο το σύστημα θα λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο και θα βλέπουμε γενικότερα τι συνθήκες επικρατούν μέσα στο άλσος. Οι περισσότερες ενδείξεις που θα έχουμε, θα αφορούν στο καλοκαίρι. Αλλά γενικότερα θα λαμβάνουμε πληροφορίες για τη συνθήκες που επικρατούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Θα μετράμε ενδείξεις γενικότερα και θα λαμβάνουμε πληροφορίες για το τι επικρατεί στην περιοχή γενικότερα”.