
Ευ. Στυλιανίδου: Τα καλοριφέρ λειτουργούν αφειδώς – Να φροντίσουμε όλοι για την ασφάλεια και την υγεία των παιδιών μας
Αθ. Γανίδης: Πάντα υπάρχουν παράπονα, αλλά δεν υπήρχε καλύτερη λύση
Παράπονα και ανησυχία εκφράζονται τις τελευταίες ημέρες σχετικά με το κρύο που επικρατεί μέσα στις σχολικές αίθουσες των δημοτικών σχολείων, ιδιαίτερα τις πρωινές ώρες, λόγω αφενός των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν και αφετέρου των υποχρεωτικών «ανοιχτών παραθύρων» λόγω των μέτρων προστασίας από τη διάδοση του κορωνοϊού στα σχολεία.
Την ίδια στιγμή τα καλοριφέρ λειτουργούν «αφειδώς», αλλά παράλληλα οι εκπαιδευτικοί είναι υποχρεωμένοι να ανοίγουν τακτικότερα τα παράθυρα των αιθουσών, όπως «προστάζουν» οι οδηγίες των αρμόδιων υπουργείων.
Και όλα αυτά, την στιγμή που διανύουμε την πιο επικίνδυνη περίοδο του χρόνου και για άλλους ιούς, πέραν του νέου κορωνοϊού που έχει αλλάξει έτσι και αλλιώς, την καθημερινότητα όλων μας (γρίπης κλπ).
Για όλα τα παραπάνω μίλησαν στην «Θ» η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης κ. Ευμορφία Στυλιανίδου, η οποία μεταξύ άλλων τόνισε ότι «υπάρχει επάρκεια οικονομικών και προμηθειών θέρμανσης» και ότι «θα πρέπει όλοι – ένθεν και ένθεν – να φροντίσουμε για την ασφάλεια και την υγεία των μαθητών» καθώς και ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Ν. Ξάνθης κ. Αθανάσιος Γανίδης, ο οποίος επισήμανε μεταξύ άλλων αφενός ότι είναι «αναγκαία» η δια ζώσης εκπαίδευση στις μικρές ηλικίες και αφετέρου ότι «δεν υπήρχε καλύτερη λύση» (σ.σ. για το τακτικό άνοιγμα των παραθύρων).
ΤΑ ΚΑΛΟΡΙΦΕΡ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΑΦΕΙΔΩΣ
Ειδικότερα η κ. Στυλιανίδου εξήγησε στην «Θ» ότι:
Τα καλοριφέρ ανάβουν αφειδώς και τα σχολεία λειτουργούν με τον καλύτερο τρόπο. Υπάρχει επάρκεια οικονομικών και προμηθειών θέρμανσης.
Όλα τα σχολεία τηρούν τα προβλεπόμενα μέτρα επακριβώς. Δεν έχουν κανένα πρόβλημα στην λειτουργία τους. Βεβαίως είμαστε σε μια εποχή με πολύ κρύο, ξεκίνησε ο Χειμώνας και όλοι θα πρέπει να προσαρμοστούμε και στο θέμα της προάσπισης της υγείας και της διαφύλαξης της σωματικής μας υγείας και ακεραιότητας. Θα πρέπει να έχουμε καλό φαγητό και να είμαστε καλά ντυμένοι. Οπωσδήποτε τα ανοικτά παράθυρα έχουν απώλεια στην θέρμανση, αλλά τα σχολεία προσπαθούν να το ισορροπήσουν.
ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ – Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΤΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥ ΤΟΥ
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αίθουσες των σχολικών μονάδων της Ξάνθης, προετοιμάζονται για την αρχή της νέας εβδομάδας – ιδιαίτερα όταν επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες – από το απόγευμα της προηγούμενης ημέρας. Κάτι που επιβεβαιώνει στην «Θ» η κ. Στυλιανίδου, η οποία εξηγεί ότι:
Αυτό το κάνουμε πάντα. Ακόμη και μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, ανάβουμε τα σώματα από την Κυριακή το βράδυ, καθώς ένα κτίριο δεν μπορεί να θερμανθεί δύο ώρες πριν την προσέλευση των μαθητών, συνεπώς καίει όλη την νύκτα. Δεν γίνεται μόνο φέτος αυτό. Απλά είναι κάπως διαφορετικά φέτος τα πράγματα, για αυτό και τα παιδάκια πρέπει να είναι πιο καλά ντυμένα. Έχουμε δει όμως και περιπτώσεις που τα παιδιά δεν έρχονταν με χειμωνιάτικο ένδυμα, αλλά με ένα λεπτό βαμβακερό μπλουζάκι που θα έλεγε κανείς ότι είναι για την Άνοιξη. Εν πάση περιπτώσει, θα πρέπει όλοι – ένθεν και ένθεν – να φροντίσουμε για την ασφάλεια και την υγεία των μαθητών. Και οι γονείς, με το ενισχυμένο ντύσιμο των παιδιών και τα σχολεία για την επάρκεια θέρμανσης. Οι σχολικές μονάδες είναι επαρκείς αναφορικά με τα έσοδα λειτουργικών δαπανών, διαθέτουν πετρέλαιο (πάντα δίνεται και επιπλέον επιχορήγηση για το πετρέλαιο) και δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Ο καθένας φροντίζει τα του οίκου του. Έχουμε εμπιστοσύνη στους διευθυντές των σχολείων ως προς την ασφάλεια και την υγιεινή. Σε αυτό εντάσσεται και η θέρμανση.
ΣΙΓΟΥΡΑ ΚΡΥΩΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΑΛΛΑ ΑΦΟΥ ΑΝΟΙΞΑΝ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ΝΑ ΑΕΡΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑΚΤΙΚΑ ΟΙ ΧΩΡΟΙ
Από την πλευρά του ο κ. Γανίδης ανέφερε ότι:
Η αλήθεια είναι ότι τα μικρά παιδιά είχαν αρχίσει να δυσανασχετούν, καθώς για μεγάλο διάστημα ήταν εκτός σχολείου και περιορισμένα. Από την άλλη, εξακολουθεί να υπάρχει το πρόβλημα με τον κορωνοϊό. Δεν έχει αντιμετωπιστεί στο 100% όμως υπάρχουν κάποια σημάδια ότι μειώνεται και έτσι οι διοικούντες έλαβαν την απόφαση να ανοίξουν τα σχολεία. Ίσως έπαιξε ρόλο και το γεγονός ότι όσο τα μικρά παιδία είναι στο σπίτι, χρειάζονται και την προσοχή κάποιου ενήλικα, κάτι που ενδεχομένως δημιουργεί και άλλα θέματα. Το θέμα είναι βέβαια ότι όλο αυτό συνδυάζεται με ανοικτά παράθυρα – τουλάχιστον έως κάποιο χρονικό διάστημα – και τα παιδιά σίγουρα κρυώνουν. Αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τις θερμοκρασίες που επικρατούν αλλά και με το ότι κάθονται σε έναν χώρο που πρέπει να αερίζεται σχεδόν κάθε ένα τέταρτο. Βέβαια, από την άλλη, από την στιγμή που άνοιξαν – και ελήφθη μια τέτοια απόφαση – είναι καλό να αερίζεται ο χώρος του σχολείου όσο το δυνατόν παραπάνω. Νομίζω ότι αν είναι καλά ντυμένα τα παιδιά, δεν θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα, γιατί τουλάχιστον έως τώρα, το κρύο στην περιοχή μας δεν είναι και τόσο έντονο. Δεν ξέρουμε βέβαια πως θα πάει από εδώ και πέρα, αλλά δεν έχουμε τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έχουν άλλες περιοχές της Ελλάδας με χιόνια, δυνατούς ανέμους κλπ. Πιστεύω λοιπόν ότι για την ώρα, είναι αντιμετωπίσιμο για εμάς.
ΠΑΝΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΛΥΣΗ – ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΙΣ ΜΙΚΡΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ
Επιπλέον ο ίδιος σημείωσε ότι;
Πάντα υπάρχουν παράπονα και πολλές φορές είναι και δικαιολογημένα, αλλά αυτήν την στιγμή δεν πιστεύω ότι υπήρχε κάποια καλύτερη λύση. Εκ των πραγμάτων όταν μαζεύονται αρκετά παιδιά μέσα σε μικρές αίθουσες, η σκόνη και μόνον που υπάρχει δημιουργεί προβλήματα και αυτή την εποχή αρχίζουν και πιο έντονα φαινόμενα ιώσεων. Επομένως είναι καλό να μπορούμε να πάρουμε όσο το δυνατόν περισσότερα μέτρα ασφαλείας. Αυτό (σ.σ. ανοικτά παράθυρα) είναι ένα καλό μέτρο ασφαλείας. Το πώς θα λειτουργήσει, θα φανεί στην πορεία. Όταν δεν αερίζεται ο χώρος με τόσα άτομα, σίγουρα θα δημιουργήσει προβλήματα. Νομίζω ότι είναι μια καλή επιλογή λοιπόν, αρκεί να γίνεται με μέτρο και ανά κάποιο εύλογο διάστημα, ώστε να προλαβαίνουν και τα παιδιά να προσαρμοστούν στις θερμοκρασίες και να μην αρρωσταίνουν.
Ένα από τα προβλήματα στις μικρές ηλικίες, είναι ότι η τηλεκπαίδευση δεν μπορεί να έχει τέτοιο αποτέλεσμα. Είναι ένα αναγκαστικό μέτρο, καλύπτει ένα μέρος της ύλης, αλλά το μάθημα δεν αφομοιώνεται από τα παιδιά όπως θα αφομοιώνονταν με φυσική παρουσία των παιδιών. Στις μεγαλύτερες ηλικίες είναι πιο εύκολο να κάνεις τηλεκπαίδευση και θα έχεις και πιο εύκολα αποτελέσματα. Ωστόσο, όσο πιο μικρά είναι τα παιδιά τόσο πιο δύσκολο είναι να κατανοήσουν κάποια πράγματα. Επομένως είναι αναγκαίο να πάνε τα παιδιά στο σχολείο. Απλώς το θέμα είναι πως επειδή εξακολουθεί να υπάρχει το πρόβλημα και δεν θα πρέπει να χαθεί η χρονιά, θα πρέπει να «αυτοσχεδιάσουμε» και αυτήν την ώρα, το υπουργείο έκανε αυτόν τον «αυτοσχεδιασμό». Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι αποτελέσματα θα έχει, αλλά πιστεύουμε ότι θα λειτουργήσει.