Με το βλέμμα στραμμένο στα Χριστούγεννα και την αυξημένη κινητικότητα που φέρνει η περίοδος των εορτών – μια συνθήκη ικανή να φέρει μεγαλύτερη διασπορά του κορονοϊού – βρίσκονται κυβέρνηση και ειδικοί εξετάζοντας τρόπους σχετικής θωράκισης στη σκιά της μετάλλαξης Όμικρον η οποία εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς στην Ευρώπη.
Στο πλαίσιο αυτό εξάλλου περιλαμβάνεται και η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο προκειμένου η Εκκλησία να συμβάλει ουσιαστικά στους δύο από τους τρεις κλάδους της στρατηγικής που έχει χαράξει η κυβέρνηση, την αύξηση, δηλαδή, των εμβολιασμών και την τήρηση των μέτρων – ο τρίτος κλάδος της κυβερνητικής στρατηγικής για την πανδημία είναι η ενίσχυση του ΕΣΥ.
Αυτό που προβληματίζει είναι τα τελευταία στοιχεία του ECDC σύμφωνα με τα οποία αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων της μετάλλαξης Όμικρον που σχετίζονται με την κοινότητα και όχι με κάποιο ταξίδι.
Χριστούγεννα: Τα στοιχεία του ECDC για τη μετάλλαξη Όμικρον
Τα στοιχεία του European Surveillance System μέχρι το βράδυ της Κυριακής έδειχναν συγκεκριμένα ότι το 13% των κρουσμάτων της μετάλλαξης Όμικρον στην ΕΕ σχετίζονται με κάποιο ταξίδι και το 70% σχετίζεται με τοπική μετάδοση της συγκεκριμένης παραλλαγής του κορονοϊού.
Σημειώνεται ότι για την ώρα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον έχουν καταγραφεί σε 23 χώρες στην Ευρώπή: 17 στην Αυστρία, 30 στο Βέλγιο, 3 στην Κροατία, 3 στην Κύπρο, 5 στην Τσεχία, 195 στη Δανία, 15 στην Εσθονία, 20 στη Φινλανδία, 59 στη Γαλλία, 82 στη Γερμανία, 3 στην Ελλάδα, 20 στην Ισλανδία, 6 στην Ιρλανδία, 13 στην Ιταλία, 5 στη Λετονία, 1 στο Λιχτενστάιν, 62 στην Ολλανδία, 109 στη Νορβηγία, 49 στην Πορτογαλία, 7 στη Ρουμανία, 3 στην Σλοβακία, 36 στην Ισπανία και 23 στη Σουηδία.
Στη λίστα των χωρών, δε, που έχουν καταγράψει κρούσματα που δεν σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικού περιλαμβάνονται Βέλγιο, Δανία, Φινλανδία, Ισπανία, Σουηδία, Λετονία και Ισλανδία. «Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχει σε εξέλιξη μετάδοση στην κοινότητα που δεν ανιχνεύεται στα κράτη μέλη της ΕΕ» αναφέρεται στην έκθεση του ECDC.
Χριστούγεννα: Τα μέτρα και οι συστάσεις στο τραπέζι
Εκτός από την ενίσχυση των εμβολιασμών που ήδη καταγράφεται μετά την ανακοίνωση του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους άνω των 60 ετών επί ποινή προστίμου 100 ευρώ για όσους δεν το κάνουν μετά τις 16 Ιανουαρίου 2022, η κυβέρνηση και οι ειδικοί ποντάρουν πολύ και στο αυξημένο testing και γι’ αυτό εξάλλου δόθηκε και παράταση έως τις 18 Δεκεμβρίου στην χορήγηση των δωρεάν self test σε όλους προκειμένου να ελεγχθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού πριν να ξεκινήσουν τα εορταστικά τραπέζια.
Οι συναθροίσεις εξάλλου με αφορμή τα Χριστούγεννα αποτελούν «πονοκέφαλο» για τις αρχές με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι δεδομένης της απόφασης να μην υπάρξει lockdown όπως αυτό των προηγούμενων κυμάτων του κορονοϊού, αυτό που εξετάζεται είναι να υπάρξει σύσταση για αποφυγή μεγάλων σε αριθμό τραπεζιών – πληροφορίες ανεβάζουν τον μαγικό αριθμό για φέτος στους 20.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση παρακολουθεί αφενός τους αριθμούς για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 5-11 ετών με τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργο Γεωργαντά, να δηλώνει το πρωί της Δευτέρας ότι έχουν προγραμματιστεί περίπου 28. 000 ραντεβού εμβολιασμού για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας την Παρασκευή και αφετέρου τους αριθμούς για την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού με τον κ. Γεωργαντά να λέει ότι έχουν ήδη πραγματοποιηθεί περίπου 2. 250.000 εμβολιασμοί και έχουν προγραμματιστεί πάνω από 1.500.000 που σημαίνει ότι περίπου 3.800.000 από τους δικαιούχους, είτε έχουν πραγματοποιήσει την τρίτη δόση είτε την έχουν προγραμματίσει, ποσοστό που αντιστοιχεί σε πάνω από το 65% του συνολικού αριθμού των δικαιούχων.