Γυναικεία υπόθεση το νέο ΔΣ– Σήμερα η παράδοση και η συγκρότηση σε «σώμα»
Τρία μέλη του νέου Δ.Σ, μιλούν στην «Θ»
Επτά γυναίκες εκλέχθηκαν στις εκλογές του Σωματείου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης, όπου «κατέβηκαν» πέντε συνολικά συνδυασμοί, εκ των οποίων και ένα ψηφοδέλτιο απαρτιζόμενο – στην πλειοψηφία του – από ανεμβολίαστους εργαζόμενους που τελούν σε αναστολή.
Η καταμέτρηση των ψήφων έγινε την… επομένη με τις κάλπες να φυλάσσονται κατά την διάρκεια της νύκτας. Από τον Συνδυασμό «ΔΗ.ΣΥ Εργαζομένων» εκλέχθηκαν οι κ. Εριφύλλη Παπαδοπούλου, Χρυσούλα Ράπτη και Αγγελική Ξανθοπούλου, από τον συνδυασμό «Αγωνιστική Συσπειρωτική Κίνηση Εργαζομένων» οι κ. Ελένη Γεωργιάδου και Τάνια Μαυροπούλου και από τον συνδυασμό «Ανεξάρτητη Υγειονομική Φλόγα» (σ.σ. που απαρτίζεται και από ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε αναστολή) οι κ. Μαρία Χρηστάκη και Μαρία Θεοχαρίδου.
Αξίζει αν σημειωθεί ότι σήμερα Μ. Τρίτη, αναμένεται η παράδοση – παραλαβή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου των Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης καθώς και η συγκρότηση αυτού σε «σώμα».
Ε. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ: ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΙΜΗΣΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΙΜΙΟ ΑΓΩΝΑ ΠΟΥ ΕΔΩΣΑΝ
Για όλα τα παραπάνω μίλησαν στην «Θ» οι κ. Μαρία Χρηστάκη και Ελένη Γεωργιάδου, αλλά και η κ. Εριφύλλη Παπαδοπούλου, η οποία ωστόσο αρκέστηκε να δηλώσει τα εξής:
Ευχαριστώ όλους τους συναδέλφους που για άλλη μια φορά, μας τίμησαν με την ψήφο τους, όπως ευχαριστώ και όλα τα μέλη του συνδυασμού μας για τον πραγματικά τίμιο αγώνα που έδωσαν. Και ας μην ξεχνάμε ότι για άλλη μια φορά βγήκα πρώτη.
Μ. ΧΡΗΣΤΑΚΗ: ΠΗΓΑΜΕ ΑΝΕΛΠΙΣΤΑ ΚΑΛΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ
Από την πλευρά της η κ. Χρηστάκη, επισήμανε ότι:
Ως επί τω πλείστον το ψηφοδέλτιο απαρτίζονταν από ανεμβολίαστους συναδέλφους (είχαμε και δυο εμβολιασμένους). Το ψηφοδέλτιο τα πήγε ανέλπιστα καλά, γιατί είμαστε άνθρωποι που δεν είμαστε μέσα στο Νοσοκομείο αυτήν την στιγμή, δεν μπορέσαμε να κάνουμε τον αγώνα που θα μπορούσαμε να κάνουμε και δεν μας ψήφισαν μόνον αυτοί που είναι εκτός Νοσοκομείου λόγω μη εμβολιασμού. Οι ψήφοι που λάβαμε, δείχνουν ότι υπήρχαν και άνθρωποι που μας ψήφισαν από μέσα, οπότε τα πήγαμε πάρα πολύ καλά και λάβαμε δύο – από τις επτά – έδρες και αυτό για εμάς είναι πάρα πολύ καλό, διότι βλέπουμε ότι υπάρχει και η πλευρά των συναδέλφων που μας στηρίζει σε όλο αυτό. Κάποια πράγματα φαίνονται.
Υπήρχαν κάποιες εντάσεις (σ.σ. εννοεί κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας) αλλά τέλος καλό, όλα καλά.
Συγκεντρώσαμε ικανοποιητικό αριθμών (περίπου 70-74) από τους 342 που ψήφισαν. Και ο άλλος ο συνδυασμός πήρε περίπου τόσες, οι άλλοι δύο μικρότεροι, πήραν λιγότερες, ενώ γύρω στις 140-150 έλαβε ο συνδυασμός που πήρε τις τρεις έδρες.
ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΛΟΓΟ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ – ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΜΕ ΝΑ ΚΑΤΕΒΟΥΜΕ – ΜΑΣ ΕΝΩΝΕΙ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΚΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Αναφορικά με τους λόγους συγκρότησης ξεχωριστού ψηφοδελτίου… ανεμβολίαστων (ως επί τω πλείστον) η ίδια τόνισε ότι:
Είμαστε κάποια άτομα εκτός νοσοκομείου, κατεβήκαμε σαν ανεξάρτητοι (χωρίς χρωματικές «παγίδες»), είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που μας ενώνει κάτι κοινό: Το ότι είμαστε εκτός της εργασίας μας. Για αυτό το αποφασίσαμε. Και θέλουμε να έχουμε και λόγο στο σωματείο. Προσπαθήσαμε να έχουμε λόγο. Ίσως και να μην το πετυχαίναμε. Το αποτέλεσμα όμως, έδειξε το αντίθετο. Συνεχίζουμε να είμαστε εργαζόμενοι, δεν μας έχει απολύσει το κράτος και, ναι, θα πρέπει να υπάρχει ο λόγος μας εκεί μέσα. Είμαστε απλά εκτός υπηρεσίας, χωρίς μισθό, αλλά συνεχίζουμε να είμαστε υπάλληλοι.
70-75 ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ, ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΕΚΤΟΣ Γ.Ν.Ξ ΚΑΙ Κ.Υ
Αναφορικά με τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους του ΓΝΞ που παραμένουν σε αναστολή σήμερα, η κ. Χρηστάκη εξηγεί ότι:
Υπάρχουν κάποιοι συνάδελφοι που νόσησαν, επέστρεψαν και βγήκαν και πάλι εκτός. Υπάρχουν και κάποιοι που δεν μπόρεσαν να «κρατηθούν» άλλο -τα έξοδα τρέχουν – και αναγκάστηκαν και έκανα το εμβόλιο. Αλλά το ποσοστό των ανεμβολίαστων παραμένει ακόμη ικανοποιητικό. Είμαστε γύρω στα 70 – 75 άτομα, μαζί με τα Κέντρα Υγείας και μιλάμε για εργαζόμενους όλων των βαθμίδων και όλων των ειδικοτήτων (από τραυματιοφορέα μέχρι γιατρό). Πρώτα ο Θεός, θα συνεχίσουμε ως το τέλος. Αισιοδοξούμε βέβαια να αλλάξει αυτή η κατάσταση και να επιστρέψουμε με rapid tests όπως όλοι ι υπόλοιποι δημόσιοι υπάλληλοι (όπου σε κανέναν δεν εφαρμόστηκε η υποχρεωτικότητα. Ούτε στους Δήμους, ούτε στην Νομαρχία, ούτε στην Αστυνομία κλπ). Μόνο σε εμάς υπάρχει αυτό.
ΔΕΝ ΑΠΟΛΥΘΗΚΑΜΕ, ΔΕΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΘΗΚΑΜΕ – ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ
Κλείνοντας η ίδια σημείωσε ότι:
Εμείς θέλαμε να υπάρχει ο λόγος μας εκεί μέσα. Να μην μας ξεχνούν. Είμαστε συνάδελφοι που δεν έχουμε απολυθεί, δεν έχουμε βγει σε σύνταξη, απλά μας έβγαλε το κράτος. Και όσον αφορά στο εμβόλιο, δεν είναι αν θέλουμε ή δεν θέλουμε να εμβολιαστούμε. Το σημαντικότερο είναι ότι θέλουμε να έχουμε την ελευθερία να αποφασίζουμε. Όπως αποφάσισες εσύ να το κάνεις, να αποφασίζω εγώ να μην το κάνω. Την ελευθερία μας ζητούμε.
ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΔΥΣΧΕΡΕΙΑ ΚΥΛΗΣΕ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ – ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ Η ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΩΝ ΨΗΦΩΝ – ΠΗΓΑΜΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΛΑΒΑΜΕ ΔΥΟ ΕΔΡΕΣ
Τέλος, από την δική της πλευρά η κ. Γεωργιάδου, εξήγησε ότι:
Η διαδικασία κύλησε με μεγάλη δυσχέρεια. Δυστυχώς, ταλαιπωρήθηκαν πάρα πολύ και αυτοί που εργάζονταν και αυτοί που έρχονταν από το σπίτι, γιατί περίμεναν ως και μία ώρα, να μπουν στην σειρά, να ψηφίσουν τρεις φορές (όταν πρόκειται για τρεις κάλπες) κλπ. Ήταν χρονοβόρα και υπήρχε μεγάλη καθυστέρηση. Και αυτό ήταν πολύ κακό, γιατί κάποιοι ήρθαν και έφυγαν γιατί δεν μπορούσαν να περιμένουν, είτε γιατί έπρεπε να επιστρέψουν στην δουλειά τους είτε γιατί έπρεπε να επιστρέψουν στο σπίτι τους και στις υποχρεώσεις τους. Νομίζω ότι δεν έγινα καλά τα πράγματα. Ίσως, οι εργαζόμενοι θα έπρεπε να γνωρίζουν από πριν ότι θα διεξαχθούν σε δύο μέρες οι εκλογές, για να μην υπάρχει όλος αυτός ο συνωστισμός. Αυτό νομίζω ότι ήταν το πρόβλημα. Η αναμονή, οδήγησε αναγκαστικά και στο να παραταθεί ο χρόνος της ψηφοφορίας (οι κάλπες έκλεισαν αναγκαστικά στις 17.30 αντί για τις 16.00) και να κουραστεί και ο Δικαστικός Αντιπρόσωπος και η Εφορευτική Επιτροπή. Και σκεπτόμενος τόσο ο ίδιος όσο και όλοι ότι θα απαιτηθεί ένας μεγάλος χρόνος για να ολοκληρωθεί η διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων (340 περίπου ψήφοι σε κάθε κάλπη, μαζί με την σταυροδοσία). Έτσι την επομένη, ξεκινήσαμε στις 10.00 για να πάρουμε τις κάλπες από εκεί που είχαν σφραγισθεί και κλεισθεί και τελειώσαμε γύρω στις 18.00. Μπορεί να αντιδράσαμε εμείς όταν μας είπαν ότι θα σφραγισθούν οι κάλπες και η καταμέτρηση θα γίνει σε δεύτερο χρόνο (γιατί δεν ξέραμε κατά πόσο θα είναι ασφαλείς οι κάλπες στον συγκεκριμένο χώρο) αλλά μας ενημέρωσε ότι θα είναι ασφαλείς διότι και ο ίδιος ο Δικηγόρος τοποθέτησε δικές του κλειδαριές, τοποθετήθηκαν «σημάδια» που φωτογραφήθηκαν στον χώρο και διασφαλίσθηκε η διαδικασία.
Στο κομμάτι των αποτελεσμάτων λάβαμε δύο έδρες. Πήγαμε καλά, γιατί στους 343 που ψήφισαν, υπήρχαν συνολικά πέντε συνδυασμοί. Υπήρχε και συνδυασμός των ανεμβολίαστων συναδέλφων, οι οποίοι στηρίχθηκαν και από άλλους συναδέλφους που αντιδρούν σε όλο αυτό το μέτρο της αναστολής. Και εμείς φυσικά είμαστε μαζί τους. Θεωρούμε πολύ άδικο όλο αυτό που γίνεται, οπότε καταλαβαίνετε ότι κάποιοι και από «αντίδραση» και γιατί ήθελαν να τους στηρίξουν – και οι ίδιοι φυσικά στηρίχθηκαν μεταξύ τους και πολύ σωστά έπραξαν – έδωσαν δύναμη και σε αυτούς και έτσι βγήκαμε τρεις συνδυασμοί με την κατανομή 3-2-2 εδρών. Σήμερα θα γίνει η παράδοση – παραλαβή και η συγκρότηση σε «σώμα». Θεωρούμε ότι είναι άδικο το μέτρο της αναστολής. Από την στιγμή που τον Μάιο «ανοίγουν» όλα, το να στερείται συναδέλφους το Νοσοκομείο για αυτόν τον λόγο, το θεωρώ και εγώ προσωπικά (από την αρχή) άδικο. Θα μπορούσαν να τους ελέγχουν με κάποιον τρόπο και να είναι μαζί μας οι συνάδελφοι.