Τι λένε οι συντελεστές της στην «Θ»
Τον… «θάνατο του εμποράκου» θυμίζει η αγορά της Ξάνθης, ακόμη και την Μεγάλη Εβδομάδα, που θεωρητικά θα έπρεπε οι καταναλωτές να κινούνται τουλάχιστον στα πεζοδρόμια των κεντρικότερων οδών της πόλης, όπου…αντιθέτως «δεν κινείται φύλλο».
Λαμπάδες και παιχνίδια, περιμένουν ακόμη τις… νονές και τους νονούς στα ράφια των καταστημάτων, τα κρέατα (και κυρίως τα αμνοερίφια) φεύγουν «στοχευμένα» και κατόπιν παραγγελιών (σε μια άδεια Δημοτική Αγορά) ενώ η εικόνα στο σύνολο της αγοράς (αν και με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας καταστημάτων) μόνο… καλή δεν είναι.
Εικόνα που δεν μπορεί να συγκριθεί ούτε με την…περσινή.
«ΘΑ…ΚΟΨΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΛΑΜΠΑΔΕΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ»
Ειδικότερα για τα παιχνίδια και τις λαμπάδες, μιλά στην «Θ» ο γνωστός καταστηματάρχης της «ΤΥΧΕΡΗΣ ΓΩΝΙΑΣ» κ. Κωνσταντίνος Τσολακίδης ο οποίος αναφέρει: «Η κίνηση δυστυχώς είναι υποτονική, ενώ περίμενα να ξεκινήσει τουλάχιστον από την Μεγάλη Δευτέρα. Δυστυχώς οι υποχρεώσεις των ανθρώπων είναι τόσες πολλές που δεν φτάνουν τα χρήματα. Θα κόψουν και τις λαμπάδες και το παιχνίδι στο τέλος. Κάποιοι αγοράζουν παιχνιδολαμπάδες, που και εκείνα δεν είναι φθηνά, αλλά δυστυχώς γενικά στην αγορά (όχι μόνο στο δικό μας είδος) επικρατεί «γκρίνια» και οι επαγγελματίες δεν είναι ευχαριστημένοι. Οι τιμές στην λαμπάδα κυμαίνονται από 5 έως 15 ευρώ και στα παιχνίδια ξεκινούν από 3 ευρώ και όμως κάποιοι ψάχνουν και ακόμη πιο φθηνά προϊόντα. Από την άλλη υπάρχει και ο ανταγωνισμός γιατί το είδος το δικό μας που είναι τα παιχνίδια, έχει μπει και σε άλλα καταστήματα, ακόμη και σε ανθοπωλεία και σε σούπερ μάρκετ. Όλοι πωλούν λαμπάδες και παιχνίδια, δυστυχώς. Ίσως αυτές τις ημέρες που μας μένουν να γίνει κάτι. Πάντα ελπίζουμε, αλλά συγκριτικά με άλλες χρονιές (ακόμη και πέρυσι) δεν ήταν αυτή η εικόνα. Είχαμε πολύ περισσότερη δουλειά για παράδειγμα πέρυσι. Ξεκινήσαμε από Μεγάλη Δευτέρα και μέχρι την Μεγάλη Παρασκευή η λαμπάδα είχε ζήτηση, αλλά φέτος είναι πολύ πιο δύσκολη η κατάσταση».
«ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΜΕ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ – ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ»
Από πλευράς κρεαταγοράς, ο γνωστός κρεοπώλης της Δημοτικής Αγοράς κ. Απόστολος Παπαδόπουλος εξηγεί ότι «η αλήθεια είναι πως μέχρι στιγμής δουλεύουμε περισσότερο με παραγγελίες. Ακόμη δεν υπάρχει ιδιαίτερη κίνηση αλλά και πέρυσι ο κύριος όγκος άρχισε να έρχεται Μεγάλη Πέμπτη και κυρίως Μεγάλη Παρασκευή και Μεγάλο Σάββατο. Θεωρώ ότι τα δώρα του Πάσχα που καταβλήθηκαν θα βοηθήσουν με την έννοια του ότι οι πληρωμές πέφτουν μέσα στην Μ. Εβδομάδα. Βλέπω επίσης ότι ψάχνουν πολύ για τις τιμές των προϊόντων και πολλές φορές μέχρι την τελευταία στιγμή ο κόσμος περιμένει. Αυτό βέβαια δεν είναι ο,τι καλύτερο γιατί ο κύριος όγκος των καταναλωτών καλείται να εξυπηρετηθεί τις τελευταίες δύο – τρεις ημέρες και είναι λογικό να είναι πιο δύσκολη η εξυπηρέτησή του. Οι τιμές σε αμνοερίφια είναι ίδιες με τις περσινές (7,40€) ίσως και ελαφρώς χαμηλότερες από πέρυσι. Γενικά σε όλη την αγορά (όχι μόνο στα κρέατα) υπάρχει μια καθίζηση. Ευελπιστούμε ότι τις τρεις τελευταίες ημέρες θα ανακάμψει με τον κύριο όγκο των καταναλωτών. Αυτό όμως θα το ξέρουμε το Σάββατο».
Στο ίδιο μήκος κύματος κυμαίνεται και η γενικότερη αγορά της Ξάνθης, αφού μπορεί να υπάρχει διευρυμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, ωστόσο δεν υπάρχει κίνηση.
«ΠΕΡΙΜΕΝΑΜΕ ΠΤΩΣΗ ΤΟ ΠΑΣΧΑ, ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ..»
Ειδικότερα ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Ευθύμης Μίλκογλου αναφέρει στην «Θ» πως «ούτε η γενικότερη αγορά έχει «ψυχή». Αυτό είναι νόμος. Αν δουλεύεις εσύ, θα δουλέψω και εγώ. Η αγορά γενικά είναι πεσμένη και από ο,τι βλέπω είναι μεγάλα τα νούμερα σε σχέση με πέρυσι. Φτάσαμε σε ένα σημείο να λέμε πως εδώ και πέντε χρόνια έχουμε πτώση, άρα έχουμε φτάσει στο 100%. Περιμέναμε πτώση μέσα στο Πάσχα, αλλά όχι αυτό που ζούμε αυτήν την στιγμή. Ο κόσμος δεν κυκλοφορεί ούτε στα τρόφιμα που είναι βασικό, ούτε σε κρέατα, ούτε σε λαμπάδες, ούτε σε άλλα καταστήματα. Φτάσαμε λοιπόν στο Πάσχα του 2018 να λέμε πως έχουμε μια τεράστια πτώση που ακόμη δεν ξέρει κανείς τα νούμερά της. Θεωρώ βέβαια ότι αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην πόλη μας αλλά γενικά σε όλη την Ελλάδα. Μιλώ με όμορους νομούς και βλέπω ότι υπάρχει η ίδια εικόνα. Βλέπω μάλιστα σε μεγάλα ΜΜΕ ότι και ο κόσμος λέει: «Βγήκαμε για βόλτα». Άρα θεωρούμε πάλι πως συρρικνώθηκαν οι μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας κατά τις οποίες υπήρχε αγοραστική κίνηση. Θα δουλέψουμε, αν α δουλέψουμε τελικά τις τρείς τελευταίες ημέρες. Ζούμε τον «θάνατο» του εμποράκου…»