Μεγάλα διαμερίσματα για μίσθωση στην Ξάνθη…Ψάξε-ψάξε… δεν θα τα βρεις!

Π. Ραφτόπουλος: Για πώληση και όχι για ενοικίαση, οι μεγάλοι χώροι στις οικοδομές που ανεγείρονται στην παρούσα φάση

Σε διαρκή αναζήτηση, που – στις περισσότερες των περιπτώσεων – δεν τους οδηγεί πουθενά βρίσκονται οι οικογένειες που μετακομίζουν στην πόλη μας ή και Ξανθιώτες που αναζητούν ένα διαμέρισμα προς ενοικίαση με δύο ή τρία υπνοδωμάτια.

Διαμερίσματα που δεν υπάρχουν, τουλάχιστον για μίσθωση αν όχι για πώληση, όπως εξηγεί μιλώντας στην «Θ» ο κτηματομεσίτης,  κ. Παναγιώτης Ραφτόπουλος, ο οποίος παράλληλα αναφέρεται και στους λόγους για τους οποίους η κατάσταση γίνεται ολοένα και χειρότερη.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΔΟΝ…ΤΙΠΟΤΑ ΣΕ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΜΕ ΔΥΟ Ή ΤΡΙΑ ΥΠΝΟΔΩΜΑΤΙΑ – ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΠΩΛΗΣΗ ΟΣΑ ΚΤΙΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ – ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ – ΣΥΜΦΕΡΟΥΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΟΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΙΧΩΡΑ

Αναλυτικότερα ο κ. Ραφτόπουλος, εξηγεί ότι:

Ισχύει ότι δυσκολεύονται. Όχι απλά δεν υπάρχουν πολλά, αλλά δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα. Αυτό το χρονικό διάστημα, υπάρχουν δυσκολίες με όλα τα σπίτια (ακόμη και με τα studios και τις γκαρσονιέρες). Αλλά ειδικότερα, για διαμερίσματα με δύο και τρία υπνοδωμάτια, το πρόβλημα μεγαλώνει ακόμη πιο πολύ.

Όσον αφορά στην ανέγερση νέων οικοδομών, αυτές δεν θα καλύψουν τις ανάγκες στην μίσθωση (σ.σ διαμερισμάτων με δύο και τρία υπνοδωμάτια). Για παράδειγμα, εγώ είμαι εργολάβος – πολιτικός μηχανικός. Τα κτίζω για να τα πουλήσω και όχι για να τα νοικιάσω. Οπότε όποιος αγοράσει ένα διαμέρισμα με δύο ή τρία υπνοδωμάτια, δεν θα το αγοράσει για να το εκμεταλλευθεί. Θα το αγοράσει για να μείνει, άρα το πρόβλημα στην ενοικίαση θα συνεχιστεί. Δεν θα αλλάξει κάτι. Είναι λογικό να πηγαίνουν για πώληση τα καινούρια. Αν  – για παράδειγμα – δώσω 1εκ για μια οικοδομή για να νοικιάζω τα διαμερίσματα, δεν θα πάρω ποτέ τα λεφτά. Εκτός αν έχω χρήματα και θέλω να κάνω μια οικοδομή και να την νοικιάζω, ώστε να έχω εισόδημα εφ όρου ζωής (το ίδιο και τα παιδιά μου). Είναι όμως «μετρημένες» αυτές οι οικοδομές. Πιστεύω ότι  στην παρούσα φάση, ο,τι κτίζεται είναι για αγορά.

Το πρόβλημα έγκειται και στα σώματα ασφαλείας και στον Στρατό, διότι υπάρχουν στρατιωτικοί που διαμένουν στην πόλη 15 ή και 20 χρόνια. Δεν βγαίνουν μεταθέσεις, οπότε εφόσον δεν βγαίνουν μεταθέσεις δεν θα υπάρχουν και μεγάλα σπίτια. Όσον αφορά στους φοιτητές, σαφώς και δεν θα πάρουν μεγάλα σπίτια. Θα επιλέξουν κατά βάση δίχωρα ή studios. Γίνονται πολλές γκαρσονιέρες.Απο ένα οροφοδιαμέρισμα – για παράδειγμα – θα πάρει 400-450 ευρώ (σ.σ. ο ιδιοκτήτης). Αν κάνουν τρεις γκαρσονιέρες, θα πάρουν 750 ευρώ ή ίσως και 900 (ανάλογα με την κατασκευή). Θα «πιάσουν» δηλαδή από 250-300 ευρώ για κάθε σπίτι, οπότε αυτός που κάνει την εκμετάλλευση, κοιτά να κάνει μικρότερα σπίτια γιατί τον συμφέρει παραπάνω. Έτσι το πρόβλημα παραμένει.

ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ – ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΕΣ – ΤΟ 2014 ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ Η ΟΙΚΟΔΟΜΗ, ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ 2-3 ΓΕΝΙΕΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ

Επιπλέον ο ίδιος τονίζει ότι:

Μας καλούν και εμάς, σαν γραφεία νέοι άνθρωποι που αναζητούν διαμερίσματα και αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλη δυσκολία. Προσωπικά συμπάσχω διότι σκέφτομαι που θα μείνω με την οικογένειά μου, αν ψάχνω σπίτι και δεν βρίσκω. Είναι πολύ σοβαρό το πρόβλημα. Και περιμετρικά της πόλης (εντός της πόλης βέβαια) επικρατεί η ίδια κατάσταση. Αν πάμε σε μονοκατοικίες, τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα για να μισθώσει κάποιος ένα σπίτι. Είναι ακόμη πιο δύσκολα από το διαμέρισμα. Η τιμή των ενοικίων εξαρτάται από το σημείο που βρίσκεται, τα τετραγωνικά, την κατάσταση στην οποία βρίσκεται, τις παροχές που έχει κλπ. Αλλά είναι ακόμη πιο δύσκολο για να βρεις μονοκατοικία από ότι ένα διαμέρισμα.

Επίσης, να σημειώσουμε ότι το 2010, τα πράγματα ήταν καλύτερα. Από το 2014 και μετά, ξεκίνησε αυτή η δυσκολία με την εύρεση διαμερισμάτων και αυτό οφείλεται στο ότι σταμάτησε να κτίζεται η οικοδομή, οπότε κάποιοι δεν μπόρεσαν να αγοράσουν για να μείνουν. Επίσης πριν από 12 χρόνια, ήμουν 28 ετών και τώρα είμαι 40. Οπότε υπάρχουν και 2-3 γενιές ενδιάμεσα, που παντρεύτηκαν και επίσης δεν έχουν σπίτια για να μείνουν. Υπάρχει λοιπόν περισσότερος κόσμος αυτήν την στιγμή και τα σπίτια παρέμειναν ίδια. Άρα παίζουν ρόλο και οι γενιές που έρχονται από εδώ και πέρα. Θεωρώ ότι η κατάσταση θα χειροτερεύει. Αυτές οι γενιές ή θα αγοράσουν – αν έχουν χρήματα – ένα διαμέρισμα ή θα μείνουν σε δίχωρες γκαρσονιέρες και αυτό είναι πολύ δύσκολο.