Μεγάλες οι ποσότητες της αφρικανικής σκόνης και στην Ξάνθη

Υποχωρεί σταδιακά το φαινόμενο – Τι πρέπει να κάνετε

Σπ. Ραψομανίκης: «Αιτία του φαινομένου η κλιματική αλλαγή – Θα μας…επισκέπτεται συχνά»

 

Μεγάλες είναι οι ποσότητες της αφρικανικής σκόνης, που έκανε από την περασμένη εβδομάδα την εμφάνισή της και στην δική μας περιοχή και η οποία έχει αρχίσει σιγά σιγά να…αναχωρεί, αφήνοντας ωστόσο πίσω της αλλεργίες και άλλα αναπνευστικά μικροπροβλήματα στους ξανθιώτες…

 

«ΜΗ ΤΟΞΙΚΗ ΑΛΛΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ…»

Ειδικότερα όπως εξηγεί στην «Θ» ο  Καθηγητής Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Αντιρρυπαντικής Τεχνολογίας, του ΔΠΘ κ. Σπύρος Ραψομανίκης «είναι σαν να υποφέρουμε από αλλεργίες της άνοιξης. Έχει την ίδια επιρροή αυτή η σκόνη και στον οργανισμό. Δεν είναι τόσο τοξική η σκόνη που έρχεται από την Σαχάρα, όσο αυτή που έχουμε για παράδειγμα από τα τζάκια που καίμε στις πόλεις μας. Πρόκειται απλώς για μια σκόνη παρόμοια με άμμο της θαλάσσης. Είναι τόσο λεπτή δηλαδή που δημιουργεί μόνο αναπνευστικά προβλήματα».

ΡΑΨΟΜΑΝΙΚΗΣ ΣΠΥΡΟΣ

«ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ…»

«Επειδή είναι διάφορα τα μεγέθη της σκόνης που φτάνουν ως εδώ, άλλα «κάθονται» στο αναπνευστικό σύστημα ψηλότερα (στο ρινικό σύστημα και στους βρόγχους) και άλλα πηγαίνουν χαμηλότερα στις αλβιόλες. Πίνοντας πολύ νερό ή αν δεν βγαίνουν από το σπίτι (όσοι έχουν αναπνευστικά προβλήματα) ή δεν κάνουν σωματικές ασκήσεις, νομίζω πως το ξεπερνούν εύκολα. Όσοι βέβαια υποφέρουν από βαριά μορφή άσθματος θα πρέπει να παραμένουν στο σπίτι και προσπαθούν με απλά μέσα να κλείσουν τις ρωγμές από τις οποίες μπαίνει σκόνη στο σπίτι. Αν τα παράθυρά τους δηλαδή δεν είναι ερμητικά κλειστά, μπορούν να τοποθετήσουν μια βρεγμένη πετσέτα εκεί από όπου νομίζουν ότι μπαίνει ο αέρας» συνεχίζει ο ίδιος, ενώ αναφορικά με την συχνότητα εμφάνισης αυτής της σκόνης σημειώνει ότι «πλέον λόγω της κλιματικής αλλαγής θα είναι συχνός επισκέπτης καθώς η βροχόπτωση και στις περιοχές εκείνες έχει σταματήσει σε μεγάλο βαθμό (αν υπήρχαν και όσες βροχοπτώσεις υπήρχαν) και επίσης η ισχύ των ανέμων είναι αρκετά μεγαλύτερη τώρα πια, ώστε να σηκώνει πάρα πολύ σκόνη. Αν υποθέσουμε ότι μετριάζεται δηλαδή η σκόνη με την βροχόπτωση, έχει αυξηθεί η ποσότητα αυτής που έρχεται στην Ευρώπη και φυσικά και στην χώρα μας. Είναι ξερή η γη, ξερή όπως ήταν η έρημος και έχει και δυνατότερους ανέμους οι οποίοι σηκώνουν μεγαλύτερες ποσότητες και έτσι το φαινόμενο αυτό γίνεται συχνότερο και ολοένα και μεγαλύτερο, λόγω αυτής της κλιματικής αλλαγής».

landscape-1444891392-g-allergyandasthma-14019271

«ΕΝΤΟΝΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΣΥΧΝΟ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΣΚΟΝΗΣ…»

Κλείνοντας ο Καθηγητής Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Αντιρρυπαντικής Τεχνολογίας, του ΔΠΘ κ. Σπύρος Ραψομανίκης επισημαίνει ότι «τις επόμενες ημέρες δεν θα παρατηρήσουμε τόσο μεγάλες ποσότητες σκόνης. Έχει αρχίσει και υποχωρεί το φαινόμενο, αλλά όλες αυτές τις ημέρες είχαμε πάρα πολύ σκόνη, περισσότερο από ο,τι συνήθως. Όπως είδαμε και στην Αθήνα και ιδιαίτερα στην Κρήτη. Ξέρουμε ότι έφτασε μέχρι το Σότσι της Ρωσσίας και πήγε μέχρι τις Βρυξέλλες και ξέρουμε ότι σκόνη της Σαχάρας έχει και το Μαϊάμι της Φλόριντας. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι πρόκειται για ένα παγκόσμιο φαινόμενο και ότι δεν είμαστε μόνο εμείς και θα συνεχίσει να γίνεται και πιο έντονο και πιο συχνό».