Το «χρονικό», ο αμερικανικός παράγοντας και η κινηματογράφηση για την… CIA!
Με μεγάλη συμμετοχή και ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, η παρουσίαση του βιβλίου του Θεόδωρου Ρωμανίδη με τίτλο «Από Τον «Άγιο Μόδεστο» Νέας Αμισού στην ΝΕΟΓΑΛ Δράμας», στην αίθουσα του Συλλόγου Ποντίων Ν. Ξάνθης. Για το βιβλίο, μίλησαν – παραθέτοντας ιδιαίτερα ενδιαφέροντα στοιχεία- ο φιλόλογος και συγγραφέας κ. Θανάσης Μουσόπουλος και ο Γενικός Διευθυντής της ΣΕΚΕ κ. Αλέξανδρος Κοντός και βεβαίως ο ίδιος ο συγγραφέας του βιβλίου.Πιο αναλυτικά, η παρουσίαση ξεκίνησε με έναν σύντομο χαιρετισμό του προέδρου του Συλλόγου Ποντίων Ν. Ξάνθης κ. Γιώργο Χαραλαμπίδη, ο οποίος εξήρε το έργο και την προσφορά του τέως προέδρου (κ. Θεόδωρου Ρωμανίδη) στον τόπο μας, ενώ την συζήτηση, συντόνισε η κ. Φρύνη Ζουμπουλίδου. Στον Άγιο Μόδεστο– και μάλιστα ανήμερα της εορτής του – αλλά και στο έργο του Αλέξανδρου Μπαλτατζή, αναφέρθηκε από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων, ο οποίος χαιρέτισε επίσης την εκδήλωση.
Θ. ΜΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: «ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΟΥ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΛΕΥΡΕΣ ΣΤΗΝ ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ»
Λίγο αργότερα, τον λόγο έλαβε ο κ. Θανάσης Μουσόπουλος, ο οποίος εξέφρασε την συγκίνησή του και την ευγνωμοσύνη του για τον αείμνηστο Αλέξανδρο Μπαλτατζή (αλλά και για τον μακαριστό Αντώνιο, που βρέθηκε τότε στα εγκαίνια της ΝΕΟΓΑΛ) καθώς και την πεποίθηση ότι «δεν τον τιμήσαμε σαν πόλη όσο έπρεπε». Επίσης, χαρακτήρισε ως «πολυεπίπεδο» το έργο του κ. Ρωμανίδη, τον οποίο χαρακτήρισε επίσης ως «φιλοπρόοδο» και «εργατικό», ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι το 2017 ο συγγραφέας παρουσίασε ένα ακόμη ενδιαφέρον βιβλίο για την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Ν. Αμισό, με κείμενα και φωτογραφίες, με τίτλο «Νέα Αμισός Δράμας (Τσάι Τσιφλίκ) Το χωριό του παππού μου». Τόνισε μάλιστα ότι στα 17 κεφάλαιά του μαθαίνει κανείς για την εγκατάσταση των προσφύγων, την εκκλησία, το σχολείο, την καπνοκαλλιέργεια και τις άλλες ασχολίες των κατοίκων, τους νερόμυλους, το ποτάμι, τις πεζογέφυρες, την ποδοσφαιρική ομάδα, την πολιτική ζωή, τα κεραμοποιεία και την Βουλγαρική κατοχή (1941-1944). Το 17ο κεφάλαιο του βιβλίου –όπως είπε- αναφέρεται στον Γαλακτοκομικό Συνεταιρισμό «Άγιος Μόδεστος», προχωρώντας στην «σύνδεση» του προαναφερόμενου βιβλίου με το νέο βιβλίο «Από Τον «Άγιο Μόδεστο» Νέας Αμισού στην ΝΕΟΓΑΛ Δράμας», ως ένα δεύτερο τόμο του πρώτου. Επίσης ο κ. Μουσόπουλος, στάθηκε στα «αντικειμενικά δεδομένα» που λαμβάνει υπόψη ο συγγραφέας, προσεγγίζοντας τα θέματά του και στην δομή του έργου (γεωγραφικός παράγοντας, οικονομικός παράγοντας, κοινωνικός παράγοντας, πολιτιστικός παράγοντας), χαρακτηρίζοντας παράλληλα το βιβλίο ως μια «ιστορική μελέτη που καλύπτει όλες τις πλευρές στην δομή της κοινωνίας». Επιπλέον ο ίδιος έκανε λόγο για «μάχες που δόθηκαν» και «εμπόδια που ξεπεράστηκαν», τα οποία αναδεικνύει το εν λόγω βιβλίο, μέχρι την δημιουργία του εργοστασίου ΝΕΟΓΑΛ στην Δράμα και ανέγνωσε ενδεικτικά κάποια αποσπάσματα του βιβλίου, που ο ίδιος ξεχώρισε.
ΑΛ. ΚΟΝΤΟΣ: «ΠΟΛΥ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΙ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΕΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ»
Λίγο αργότερα, τον λόγο έλαβε ο Γενικός Διευθυντής της ΣΕΚΕ κ. Αλέξανδρος Κοντός, ο οποίος αρχικά μίλησε για τα «κοινά στοιχεία» με τον συγγραφέα και «αναλυτή των πολιτιστικών, οικονομικών και κοινωνικών καταστάσεων που υπήρξαν όλα αυτά τα χρόνια στην Δράμα και γενικότερα στην περιοχή», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.Επίσης, αναφορικά με το βιβλίο, ο κ. Κοντός υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα βιβλίο που αναφέρεται στην ιστορία και στην δράση ενός μικρού συνεταιρισμού που λειτούργησε υποδειγματικά στα πολύ δύσκολα χρόνια μετά την απελευθέρωση, τον εμφύλιο σπαραγμό και τις πολύ δύσκολες δεκαετίες που ακολούθησαν, στην Ν. Αμισό και στην ιστορία της. Επίσης, στην ιστορία της Δράμας, στον οικονομικό τομέα, αλλά και στο κοινωνικό και πολιτιστικό περιβάλλον εκείνης της εποχής. Επιπλέον στην πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας εκείνη την περίοδο, στην εφαρμοσμένη αγροτική πολιτική της αναφερόμενης περιόδου και στις σχέσεις φυτικής και ζωικής παραγωγής, στην δράση των αγροτών και των κτηνοτρόφων καθώς και στην εποπτεία και τον έλεγχο της λειτουργίας ενός μικρού συνεταιρισμού της Δράμας, από τον αμερικανικό παράγοντα. Επίσης ο κ. Κοντός, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «ιστορικά το βιβλίο αναφέρεται σε μια εποχή που φαντάζει μακριά, όμως για τα χιλιόμετρα της ιστορίας, το βιβλίο είναι πολύ κοντά σε εμάς», χαρακτηρίζοντας παράλληλα ως «πολύ διδακτικό βιβλίο για όλους όσοι ασχολούνται και παρακολουθούν συνεταιριστικές, οικονομικές, πολιτικές, πολιτισμικές και διπλωματικές δράσεις και εξελίξεις». Αναφορικά με την δομή του βιβλίου, την χαρακτήρισε «σαν κινηματογραφική ταινία ή σαν ντοκιμαντέρ που περιγράφει όλες τις εξελίξεις, χρονιά με την χρονιά», ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στο «χρονικό» της σύστασης του συνεταιρισμού αλλά και στα όσα ακολούθησαν μέχρι την ΝΕΟΓΑΛ, στεκόμενος – σε πολλά σημεία της ομιλίας του – στο… management των συνεταιριστών της εποχής.
ΚΑΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ, ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΕ ΤΟΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ… CIA
Από τα βασικότερα συμπεράσματα που ανέκυψαν, ήταν το γεγονός ότι αν δεν ήταν ο Συνεταιρισμός της Νέας Αμισού ίσως να μην υπήρχε η ΝΕΟΓΑΛ στην Δράμα, όπως άλλωστε «κλείνει» το κείμενό του και ο ίδιος ο συγγραφέας, ενώ ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν οι επισημάνσεις τόσο του κ. Μουσόπουλου, όσο και του κ. Κοντού, αναφορικά με την έλευση ενός αμερικανικού συνεργείου κινηματογράφου (απο το Πανεπιστήμιο Συρακουσών) για να κινηματογραφήσει τον συνεταιρισμό για την… CIA!
«ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ» ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
Ακολούθησε η ομιλία του ίδιου του συγγραφέα, ο οποίος αφού ευχαρίστησε θερμά τους δυο εισηγητές της παρουσίασης του βιβλίου του, παρέθεσε ιστορικά «ντοκουμέντα» και φωτογραφικό υλικό που συνέλλεξε ο ίδιος, μετά από μεγάλη έρευνα, για τις ανάγκες του βιβλίου, τα οποία συνόδευσαν την λεπτομερή παρουσίαση του χρονικού που ξεκίνησε από 45 κτηνοτρόφους στο 1945 στην Ν. Αμισό και κατέληξε στην δημιουργία της ΝΕΟΓΑΛ, που εγκαινιάστηκε το 1964.ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟΛίγους μόνον μήνες από την «έξοδο» της τριπλής κατοχής και την αναχώρηση των Βουλγάρων, μέσα από τα αποκαΐδια, την δυστυχία και τον πόνο που αυτή άφησε στην Δράμα και στην ευρύτερη περιοχή, 45 κτηνοτρόφοι συνέστησαν , στις 29 Ιουλίου 1945, τον Γαλακτοκομικό Συνεταιρισμό Νέας Αμισού Δράμας «ο Άγιος Μόδεστος». Ο πρώτος αγελαδοτροφικός συνεταιρισμός στην Δράμα, ίσως και σε όλη τη χώρα.Ένας Συνεταιρισμός υπόδειγμα εργατικότητας, σύμπνοιας, θελήσεως και προόδου από ανθρώπους με φωτεινούς ορίζοντες. Με καινοτόμες, για την εποχή και τα μέσα, πρωτοβουλίες (εμφιάλωση γάλακτος το 1947, κ.α)Με τις πρώτες «φωνές» το 1950, επισκέπτονται τον συνεταιρισμό ο Πρέσβης των ΗΠΑ, τεχνικοί της Γιούνισεφ, Γεωπόνοι του Υπουργείου, ανώτερα στελέχη της ΑΤΕ, μέλη της Παγκόσμιας Οργάνωσης Προστασίας του Παιδιού. Συλλέγουν στοιχεία, συμμετέχουν σε συσκέψεις και τελικώς, τον Δεκέμβριο του 1954 «…απεφασίσθη εν τέλει όπως γίνη η εγκατάστασις των μηχανημάτων παστεριώσεως εις την Ν. Αμισόν…»Εμπόδια και καθυστερήσεις. Το 1959 δημιουργείται η Ένωση Γαλακτοκομικών Συνεταιρισμών Δράμας με συμμετοχή συνεταιρισμών και από Καβάλα.Αρχές 1960 επιχειρηματίες Καβάλας θέλουν να «στήσουν» γραμμή παστερίωσης στην Νέα Καρβάλη. Αντιδρούν οι ΕΑΣ της Καβάλας. Η άδεια ανακαλείται.Βρίσκεται κατάλληλο οικόπεδο στην Δράμα, «κείμενον εις κεντρικόν και εμφανές μέρος» , και στις 20 Ιουλίου 1962 γίνεται η θεμελίωση του εργοστασίου.Τον Οκτώβρη του 1964 κατατίθεται ο διακριτικός τίτλος ΝΕΟΓΑΛ και στις 30 Νοεμβρίου 1964 γίνονται τα εγκαίνια από τον Υπ. Γεωργίας Αλέξανδρο Μπαλτατζή.