Στο πλαίσιο των δράσεων κοινωνικής αλληλεγγύης του ΣΑΣΕΛ – Η πρόταση του συνεταιρισμού για το 1% της παραγωγής που έγινε…νόμος
Γ. Γκίλης: «1,5 τόνος αλιεύματα θα διανεμηθεί σε κοινωνικά παντοπωλεία»
Στο πλαίσιο της εφαρμογής του αρ. 10 παρ.8 του ν. 4492/2017 που αφορά δωρεάν διάθεση με ελεύθερη βούληση, ποσότητας της παραγωγής τους σε ευαγή ιδρύματα και σε δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης ο Σύνδεσμος Συνεταιρισμών Μισθωτών Ελληνικών Λιμνοθαλασσών (ΣΑΣΕΛ) (που αποτελείται απο τους συνεταιρισμούς: Βιστωνίδας, Ερασμίου, Κεραμωτής, Λογαρού Άρτας, τρεις συνεταιρισμούς από το Μεσολόγγι και ακόμη τρεις από το Αιτωλικό) σε συνεργασία με το ΥΠΑΑΤ θα προσφέρει νωπά αλιεύματα προερχόμενα από τις ελληνικές λιμνοθάλασσες σε κοινωνικές δομές.
Την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου και ώρα 11.30 ,θα γίνουν οι κάτωθι διανομές αλιευμάτων, στο Δήμο Αιγάλεω , στο κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου (Μιλτιάδου 4, πλατεία Δαβάκη) και 13.00 μ.μ στο Δήμο Περάματος, στο κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου (Ηπείρου και Ηλέκτρας, Πάρκο Πρόνοιας).
«1,5 ΤΟΝΟΣ ΑΛΙΕΥΜΑΤΑ ΘΑ ΔΙΑΝΕΜΗΘΕΙ ΣΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΑ»
Για όλα τα παραπάνω μίλησε στην «Θ» ο πρόεδρος του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Βιστωνίδας και του Συνδέσμου Λιμνοθαλασσών Ελλάδας «Στέλιος Μπαλάσης» κ. Γιώργος Γκίλης ο οποίος ανέφερε ότι «στα πλαίσια του νόμου που ψηφίστηκε πέρυσι, το άρθρο 51 δίνει την δυνατότητα συνεταιρισμούς, να διαθέσουν το 1% της παραγωγής τους για δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης. Όλες οι λιμνοθάλασσες μαζέψαμε κάποια ποσότητα ψαριών και αυτά θα συγκεντρωθούν στο Μεσολόγγι που είναι η έδρα του συνδέσμου. Από εκεί, θα φύγουν την Τετάρτη το πρωί για τα μέρη που μας όρισε το υπουργείο. Πρόκειται για ένα κοινωνικό παντοπωλείο στο Αιγάλεω και στο Πέραμα και από εκεί θα μοιραστούν. Τα ψάρια είναι γύρω στον 1,5 τόνο. Σε περίπτωση όμως που περισσεύουν και επειδή το μεταφορικό μέσο του συνδέσμου είναι μικρό (χωρά 1 τόνο) ίσως κάνουμε την Τρίτη το πρωί ακόμη μια δράση στο Μεσολόγγι, σαν έδρα του συνδέσμου, όπως είχαμε κάνει και πριν δυο χρόνια, επειδή και εκεί υπάρχει κοινωνικό παντοπωλείο και ξέρουν ποιοι άνθρωποι τα χρειάζονται. Εκεί όμως δίνουμε τα δικά μας ψάρια. Δεν θα δώσουμε στο Μεσολόγγι ψάρια Μεσολογγίου, αλλά ψάρια Βορείου Ελλάδος».
«ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ Η ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΟΥ 1% ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΑΣ»
«Αυτό που μετρά είναι ότι ο νόμος που πέρασε πέρυσι (όπως έλεγα και τότε) προέρχεται από προτάσεις του συνδέσμου προς το υπουργείο. Το υπουργείο είχε σκύψει επάνω και από τις 30 προτάσεις πέρασε τις 10. Η πρότασή μας από τότε ήταν να μπορούμε να δίνουμε το 1% σε δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης« συνέχισε ο ίδιος σημειώνοντας ότι «έτσι και αλλιώς η Βιστωνίδα (και αυτό είναι γνωστό στην Ξάνθη) το κάνει κάθε χρόνο. Φέτος δώσαμε αλιεύματα και στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου για να τα διαθέσει στο Τραπέζι της Αγάπης, δώσαμε και στο Γηροκομείο κ.ο.κ. Έτσι και αλλιώς η Βιστωνίδα το κάνει και ήταν δική μας πρόταση να μπει μέσα στον νόμο και αυτό το ακολουθούν πλέον και οι άλλοι. Όπως εμείς στηρίζουμε κάποιες δικές τους ιδέες, έτσι και αυτοί στηρίζουν τις δικές μας. Εμείς, στο πλαίσιο της συνεργασίας μας με το υπουργείο (που το θεωρούμε «σπίτι» μας και θέλουμε να μπορούμε να χτυπάμε την πόρτα) είμαστε εντάξει, αρκεί να είναι και αυτοί εντάξει. Την Τετάρτη θα μοιράσουμε τα ψάρια αλλά την Πέμπτη θα υπάρξει μια συνάντηση με την Υφυπουργό κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου και αν γυρίσει ο Υπουργός από τις Βρυξέλες, θα έχουμε συνάντηση και με τον ίδιο. Το σίγουρο είναι ότι θα συναντήσουμε την Υφυπουργό. Υπάρχουν κάποια προβλήματα που τρέχουν και χρειάζονται επίλυση. Την διανομή των αλιευμάτων δεν την κάνουμε για να κερδίσουμε κάτι. Είναι κάτι που ζητήσαμε μόνοι μας και μπήκε στον νόμο. Έχει μεγάλη σημασία αυτό, γιατί δεν είναι κάτι που μας αναγκάζει κάποιος να το κάνουμε. Αν θέλουμε μπορούμε να δίνουμε το 1% της παραγωγής μας, εκεί».