Μεγάλο ενδιαφέρον αλλά και ανησυχία για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά στην Ξάνθη

Μόνον με διαγωνιστικές διαδικασίες «κλειδώνουν» τιμή πλέον – Μικρά «καλάθια» για τα πολλά –υποσχόμενα- κεράσια!

Κ. Δαλάτσης: Είναι δύσκολο να ανταγωνιστούν οι συνάδελφοι μεγάλες εταιρείες

Μόνον με διαγωνιστικές διαδικασίες θα µπορούν να κλειδώσουν τιµή τα αγροτικά φωτοβολταϊκά πλέον, καθώς µπήκαν σε εφαρµογή από την 1η Ιανουαρίου τα µέτρα αναδιάρθρωσης της αγοράς ενέργειας που είχε εξαγγείλει το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Παράλληλα, το υπουργείο, εξέδωσε και εγκύκλιο όπου διευκρινίζονται επί µέρους πτυχές της διαδικασίας, ενώ γνωστοποιείται και η παράταση για άδειες φ/β χωρίς διαγωνισµούς έως το επόµενο έτος αλλά µόνο για τις περιπτώσεις επενδύσεων στην Περιφέρεια ∆υτικής Μακεδονίας.
Γεγονός το οποίο προβληματίζει τους ενδιαφερόμενους – και ιδιαίτερα όσους αγρότες επιθυμούν να δημιουργήσουν οι ίδιοι φωτοβολταϊκά πάρκα – καθώς δεν δύνανται να «ανταγωνιστούν» τις μεγάλες εταιρείες.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Θ», στην Ξάνθη εξεδήλωσαν ενδιαφέρον πάνω από 500 αγρότες, ωστόσο οι εγκρίσεις φαίνεται ότι θα κυμανθούν σε χαμηλά – από τα υποσχόμενα – επίπεδα.

Το έντονο ενδιαφέρον των αγροτών του Ν. Ξάνθης, τόσο για την δημιουργία φ/β πάρκων από τους ίδιους όσο και για την εκμίσθωση εκτάσεων σε εταιρείες για τον ίδιο σκοπό, επιβεβαιώνει μιλώντας στην «Θ» και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τοπείρου κ. Κώστας Δαλάτσης.

 

ΜΕΓΑΛΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ – ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΣΕ ΘΕΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ

Ειδικότερα ο κ. Δαλάτσης εξηγεί στην «Θ» ότι:

Υπήρξε ενδιαφέρον από πλευράς αγροτών τόσο για να κάνουν οι ίδιοι τους φωτοβολταϊκά πάρκα όσο και να νοικιάσουν χωράφια σε εταιρείες που θέλουν να βάλουν φωτοβολαϊκά. Δεν γνωρίζω τον ακριβή αριθμό των αιτήσεων των συναδέλφων, όπως και δεν γνωρίζουμε πόσα θα εγκριθούν. Σίγουρα όμως υπήρξε ένα μεγάλο ενδιαφέρον από παραγωγούς και το βλέπαμε ως μια καλή οικονομική λύση. Συνήθως πρόκειται για χωράφια που δεν είναι ιδιαίτερα – έως και καθόλου θα έλεγα – παραγωγικά, οπότε θα είχαμε ένα καλό εισόδημα είτε κάνοντας οι ίδιο μας φωτοβολταϊκά είτε μα μισθώναμε σε εταιρείες. Θέλω να πιστεύω και ελπίζω ότι θα υπάρξει μια θετική εξέλιξη ώστε να ενισχυθεί λίγο το εισόδημα όλων αυτών των συναδέλφων αγροτών – παραγωγών.

ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Αναφορικά με τις αλλαγές από 1/1/2021 για τις διαγωνιστικές διαδικασίες, ο κ. Δαλάτσης επισήμανε ότι:

Αυτό είναι κάτι που δεν το γνωρίζαμε και έγινε πριν λίγες ημέρες. Σίγουρα είναι πολύ δύσκολο συνάδελφοι αγρότες να μπορέσουν να ανταγωνιστούν μεγάλες εταιρείες και μιλώ για αγρότες που θέλουν οι ίδιοι τους να κάνουν φωτοβολταϊκα πάρκα. Αυτό βέβαια ίσως να είναι θετικό όσον αφορά την τιμή με την οποία θα εκμισθώσουν οι εταιρίες τις εκτάσεις. Είναι κάτι που έγινε πριν λίγες ημέρες και θέλουμε χρόνο να το δούμε. Πάντως σίγουρα οι μικροί παραγωγοί δεν θα μπορέσουν να ανταγωνιστούν στις τιμές τις μεγάλες εταιρείες που πωλούν ρεύμα. Η ΑΜΘ στην απ’εξω (σ.σ. αφού η παράταση για άδειες φ/β χωρίς διαγωνισµούς έως το επόµενο έτος αφορούν μόνον στις περιπτώσεις επενδύσεων στην Περιφέρεια ∆υτικής Μακεδονίας). Το θέμα είναι να προχωρήσουν αυτές οι αιτήσεις που έγιναν και μακάρι να γίνουν γρήγορα γιατί οι άνθρωποι που θέλουν να κάνουν οι ίδιοι τους φωτοβολταϊκά, σίγουρα έχουν προϋπολογίσει τα ποσά και το πόσο θα τους κοστίσει και αναμένουν να πουλήσουν ρεύμα για να έχουν κάποια έσοδα ή ακόμη και αυτοί που θα μισθώσουν την έκταση, περιμένουν – όταν ξεκινήσουν και μπουν οι εταιρείες μέσα – να βγάλουν κάποια χρήματα. Υπήρξε – όπως προανέφερα – μεγάλο ενδιαφέρον για αυτό είδαμε ότι υπάρχουν και αιτήσεις αγροτών αλλά και εταιρείες που έψαχνα χωράφια. Ακούω από συναδέλφους ότι έχουν μιλήσει και έχουν συμφωνήσει με εταιρείες ώστε να τους μισθώσουν κάποιες εκτάσεις που δεν είναι παραγωγικές».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Θ» και με βάση τα νέα δεδομένα, αφενός οι εγκρίσεις θα είναι σχετικά λίγες σε σχέση με τις αιτήσεων των αγροτών και άρα οι περισσότεροι θα μείνουν εκτός «παιχνιδιού» και αφετέρου οι τιμές που θα διαμορφώνονται, θα δίνουν μικρά περιθώρια κέρδους, λόγω του «ασύμμετρου» ανταγωνισμού με τις εταιρείες-κολοσσούς που μπήκαν στο ίδιο «παιχνίδι»…