Μειωμένοι οι γάμοι στην Ξάνθη και φέτος- Στα «κάγκελα» φωτογράφοι και ανθοπώλες

«Κακές πεθερές» ο κορωνοϊός και η οικονομική κρίση για τα νέα ζευγάρια

Ευ. Φανίδου και Σ. Κωστόπουλος, μιλούν στην «Θ»

Μπορεί να…θέλει η νύφη και ο γαμπρός, αλλά δεν θέλει η «πεθερά» και ο «πεθερός», που στην προκειμένη περίπτωση είναι η οικονομική κρίση και ο κορωνοϊός, αντίστοιχα, για τα νέα ζευγάρια στην Ξάνθη, που προβληματίζονται και φέτος για τον γάμο τους.

Κάποιοι έχουν ήδη αποφασίσει να αναβάλλουν για άλλη μια χρονιά τον γάμο των ονείρων τους, κάποιοι άλλοι το πράττουν οριστικά, ενώ την ίδια στιγμή, πολλοί νέοι γονείς καλούνται να βαπτίσουν τα παιδάκια τους (καθώς οι Έλληνες τηρούν ακόμη τις παραδόσεις και δεν αρκούνται σε μια απλή ονοματοδοσία), με χαμηλότερο ωστόσο budget.

Έτσι φωτογραφεία (περισσότερο) και ανθοπωλεία (λιγότερο), είναι τα δύο – από τα πολλά επαγγέλματα – που θα περάσουν άλλη μια δύσκολη χρονιά, αφού παρά τις ελπίδες που δημιούργησε η αποκλιμάκωση των υγειονομικών μέτρων, το ράλι των ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά, πρώτες ύλες και διάφορες υπηρεσίες φέρνουν τα «πάνω-κάτω».

Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα που ανακύπτουν από το ρεπορτάζ της «Θ», στο οποίο μιλούν η πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Φωτογράφων Ν. Ξάνθης “Κύκλωψ” κ. Εύη Φανίδου και ο γνωστός ανθοπώλης (του «ΚΡΙΝΟΥ») κ. Σάκης Κωστόπουλος.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ, ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΟΥΝ ΤΑ ΝΕΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ – ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΑΒΟΛΕΣ

Αναλυτικότερα, η κ. Φανίδου, εξήγησε στην «Θ» ότι:

Είναι και το θέμα του κορωνοϊου, που για άλλη μια χρονιά προβληματίζει τα ζευγάρια για το αν θα μπορέσουν να κάνουν τον γάμο τους όπως τον θέλουν, χωρίς κάποια περιοριστικά μέτρα (αν και φέτος ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρχουν τόσο αυστηρά μέτρα, στα πλαίσια των εκδηλώσεων και στον αριθμό των προσκεκλημένων) αλλά τα ζευγάρια είναι επιφυλακτικά και λόγω του ότι φέτος έρχεται να προστεθεί και το κύμα της ακρίβειας και η ανασφάλεια που έχει δημιουργηθεί με τον πόλεμο στην Ουκρανία και όλα μαζί, συντελούν σε άλλη μια δύσκολη χρονιά για όλους τους επαγγελματίες που ασχολούνται με το κομμάτι των εκδηλώσεων και των γάμων. Έχουν αυξηθεί όλα ούτως ή άλλως. Ακόμη και σε εμάς τους φωτογράφους, οι πρώτες ύλες, ενώ και οι συνεργασίες με εργαστήρια για την εκτύπωση άλμπουμ κλπ, έχουν υποστεί επίσης αυξήσεις. Προσπαθούμε βέβαια όσο μπορούμε από πλευράς μας να τα «απορροφήσουμε», αλλά δεν γίνεται να «απορροφούμε» συνεχώς αυξήσεις. Αναγκαστικά, κάποια στιγμή θα περάσουν στον καταναλωτή. Οπότε, είναι και αυτός ένας παράγοντας που επηρεάζει τα ζευγάρια, καθώς ο μισθός τους παραμένει ο ίδιος αλλά όλα τα έξοδά τους έχουν αυξηθεί (είτε στις πρώτες ύλες είτε στις πάγιες δαπάνες τους) και συνεπώς είναι σκεπτικοί. Δεν μπορούν με την ίδια διάθεση και την ίδια ψυχολογία που υπήρχε προ κορωνοϊού και προ αυτής της οικονομικής κρίσης, να προγραμματίσουν πλέον τον γάμο τους ή την εκδήλωσή τους γενικότερα όπως ονειρεύονται. Συνεχίζεται για άλλη μια χρονιά λοιπόν το κομμάτι των αναβολών και φέτος είναι ακόμη πιο δύσκολο, γιατί πέρυσι ανέβαλλαν για του χρόνου αλλά φέτος, όποια ζευγάρια αναβάλλουν, αναβάλλουν οριστικά. Δεν γνωρίζουν αν θα γίνει τελικά και πότε θα γίνει. Για φέτος, τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν απασχολούν τόσο πολύ τα ζευγάρια, καθώς έχουν υπάρξει και οι αντίστοιχες ανακοινώσεις από πλευράς κυβέρνησης για την αποκλιμάκωση των μέτρων. Δεν είναι τόσο αυτό λοιπόν που τους κρατά «πίσω», όσο η οικονομική δυσκολία, πλέον.

ΛΙΓΟ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΒΑΠΤΙΣΕΙΣ

Αναφορικά με τις βαπτίσεις, η ίδια επισήμανε ότι:

Εκεί, είναι λίγο καλύτερα τα πράγματα, διότι οι βαπτίσεις είναι πιο πολύ θέμα παράδοσης στους Έλληνες. Ο Έλληνας δεν είναι τόσο συνηθισμένος για να πει ότι δεν θα βαπτίσει το παιδί του και ότι θα κάνει απλά μια ονοματοδοσία. Επίσης, είναι γενικότερα λιγότερα τα έξοδα στην βάπτιση, οπότε πιο εύκολα την προγραμματίζουν οι γονείς.

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ

Τέλος, σε ο,τι αφορά στους πολιτικούς γάμους, η κ. Φανίδου, υπογράμμισε ότι:

Ο πολιτικός γάμος, δεν έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και γιατί είναι λίγο «απρόσωπος» και γίνεται σε μια αίθουσα δημαρχείου, παρόλο που δεν είναι απαραίτητο να γίνει στην αίθουσα του δημαρχείου. Μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε δημοτικό – κοινόχρηστο χώρο, πάντα σε συνεννόηση με το Δήμαρχο και τους Αντιδημάρχους. Τα περισσότερα ζευγάρια δεν το γνωρίζουν αυτό και επίσης τα περισσότερα ζευγάρια βλέπουν τον πολιτικό γάμο σαν μια διεκπεραιωτική διαδικασία, που απλά θα εξυπηρετήσει το γραφειοκρατικό κομμάτι. Για αυτό δεν υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον στους πολιτικούς γάμους.

ΔΥΣΚΟΛΑ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ – «ΞΕΓΡΑΜΜΕΝΑ» ΤΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ – ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΚΑΙ Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ ΓΙΑΤΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΕΝ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ

Κλείνοντας, η ίδια σημείωσε ότι:

Δυστυχώς, για άλλη μια χρονιά είναι δύσκολα τα πράγματα. Δεν ξέρουμε για πόσο θα συνεχίσει. Βιώσαμε μια οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2008 και κορυφώθηκε το 2012 και τα τελευταία χρόνια – πριν έρθει ο κορωνοϊός – λέγαμε ότι ήταν λίγο καλύτερα τα πράγματα και δυστυχώς (για άλλη μια φορά) ερχόμαστε αντιμέτωποι με την ίδια κρίση, ίσως και χειρότερη αυτήν την φορά. Τέλος, το κύριο έσοδο των φωτογράφων είναι οι γάμοι και οι εκδηλώσεις. Τα συνέδρια, έχουν σταματήσει οπότε αυτό το κομμάτι το έχουμε «ξεγράψει» και είχαν μείνει λίγο οι εκδηλώσεις για να μας «κρατήσουν». Διότι για τα καθημερινά, όπως ταυτότητες ή διαβατήρια, ο κόσμος δεν ταξιδεύει ιδιαίτερα, άρα έχει μειωθεί και εκεί η κίνηση.

Είναι τεράστια η «αλυσίδα» ενός γάμου και πλήττονται πάρα πολύ οι επαγγελματίες. Έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες από την κυβέρνηση, έχουν βγει κάποια προγράμματα ΕΣΠΑ για τον χώρο του catering και των εκδηλώσεων, αλλά και σε αυτά τα προγράμματα δεν περιλαμβάνονται όλοι οι επαγγελματίες. Οι φωτογράφοι – για παράδειγμα – είμαστε εκτός. Δυστυχώς, τα φωτογραφεία ήμασταν από όλα «εκτός» διότι είναι σύνθετο το επάγγελμά μας.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΑΜΟΙ ΚΑΙ ΒΑΠΤΙΣΕΙΣ, ΑΛΛΑ….ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΤΟ BUDGET

Στον αντίποδα, ο κ. Κωστόπουλος, επισήμανε ότι:

Προσωπικά, φέτος έχω πολλούς κλεισμένους γάμους και βαπτίσεις. Σίγουρα το budget είναι μειωμένο, αλλά αυτό δεν συνεπάγεται πάντα με την κρίση ή τον πόλεμο. Είναι και λίγο «βόλεμα» μετά την πανδημία.  Είναι μειωμένο το κόστος αυτών που κλείνουμε βέβαια, αλλά ο αριθμός παραμένει ίδιος. Για παράδειγμα, αν κάποιος θα έδινε 500 ευρώ, σήμερα μας ζητά 300-350 ευρώ (μέγιστο) και προσπαθεί να «κόψει» ο,τι μπορεί. Ο δε πολιτικός γάμος, έχει τελείως μηδαμινά έξοδα, σε σχέση με τα υπόλοιπα. Αν θέλει η νύφη κρατά μια νυφική ανθοδέσμη στα χέρια της και τελειώνει εκεί. Έχουμε λίγες παραπάνω βαπτίσεις, αλλά γενικότερα ο κόσμος στο σύνολό του πλέον ψάχνεται για τα πάντα. Πίσω από όλο αυτό που είναι «στημένο», υπάρχουν βέβαια 25 επαγγέλματα και επηρεάζει ένα σύνολο πραγμάτων. Θα σας πω μόνο ότι σήμερα βρίσκομαι στην Θεσσαλονίκη και ο υιός μου παρατήρησε οτι οι τιμές για ένα κομμάτι πίτσα (για παράδειγμα) είναι στο 1.5 ευρώ. Τα υπόλοιπα τα αφήνω να τα σκεφτείτε μόνοι σας.

Πάντα έχει να κάνει και με τις τιμές και ας μην γελιόμαστε, τα τελευταία χρόνια η Ξάνθη έχει πέσει πολύ στο κομμάτι αυτό. Παλαιότερα έρχονταν από την Χρυσούπολη στην Ξάνθη για να πάρουν το νυφικό (για παράδειγμα) και σήμερα, στην Χρυσούπολη είχαν φτάσει κάποια στιγμή 8 τα καταστήματα νυφικών. Έρχονταν και από όμορους νομούς για να βρουν και «κάτι άλλο» γιατί είχε μεγαλύτερη ποικιλία η πόλη. Τα τελευταία 7-8 χρόνια, δεν υπάρχει κάτι άλλο. Αν θέλει να βρει κάτι, κατεβαίνει στην Θεσσαλονίκη (γιατί είναι και κοντινές πια οι αποστάσεις). Ειδικά όταν δεν βρίσκει διαφορά στην τιμή κάποιος, θα φύγει. Δεν σημαίνει ότι δεν θα γίνει ο γάμος δηλαδή. Θα γίνει. Θεωρώ ότι αν πάρετε στοιχεία από την Μητρόπολη, δεν θα υπάρχει μεγάλη μείωση.  Αναβολές, είχαμε με την πανδημία. Δεν πιστεύω ότι τώρα έχουμε αναβολές. Αλλά γενικά, ακόμη και το καθαριστήριο που καθαρίζει τα τραπεζομάντηλα των αιθουσών δεξιώσεων και ο ψωμάς, έχει να κάνει με τον γάμο . Αν τα 500 άτομα γίνουν 100 ή και 10 (σε έναν πολιτικό) είναι ζημιά για όλους τους επαγγελματικούς κλάδους.  Ειδικά οι άνθρωποι με τα κέντρα εκδηλώσεων, έχουν μεγάλη ζημιά. Όπως και οι φωτογράφοι, που – κατά την περίοδο της πανδημίας – ακόμη και οι ορκωμοσίες των φοιτητών, γίνονταν διαδικτυακά. Ποιος φωτογράφος, ποιος ανθοπώλης, ποιο φόρεμα που θα φορέσει μια φοιτήτρια στην ορκωμοσία, δηλαδή;