
Συνέντευξη τύπου ΟΙΕΛΕ- ΣΙΕΛΒΕ- ΕΛΜΕ στην Ξάνθη….
Γιατί υπερ-αυξήθηκαν οι εγγραφές χωρίς τις ανάλογες υποδομές;
Χοντραίνει η «κόντρα» συνδικαλιστών-δ/νσης για την υγιεινή του σχολείου και τον γνωστό εκπ/κό…
Η επιστροφή του Νιχάτ Χότσικα, μαθηματικού του Μειονοτικού Γυμνασίου και Λυκείου αλλά και η «υγειονομική βόμβα» στο εν λόγω κτίριο – για την οποία επιμένουν – ήταν τα δύο ζητήματα στα οποία αναφέρθηκαν ΟΙΕΛΕ, ΣΙΕΛΒΕ και ΕΛΜΕ κατά την χθεσινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Θέμα για το οποίο προηγήθηκε αναλυτικό ρεπορτάζ της «Θ» σχετικά με τις αντιδράσεις που προκάλεσε η συγκεκριμένη φράση και για το οποίο προχώρησε σε δηλώσεις του (σ.σ. βλ χθεσινή έκδοση της «Θ») και το μέλος της Σχολικής Εφορείας του εν λόγω σχολείου κ. Αχμέτ Καρά.
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Άγγελος Μπεμπεκίδης καλωσόρισε τον Γενικό Γραμματέα της ΟΙΕΛΕ κ. Γιώργο Χριστόπουλο, τον πρόεδρο του ΣΙΕΛΒΕ κ. Δημήτρη Σελέκο αλλά και την Γραμματεά της ΕΛΜΕ Ξάνθης κ. Μαρία Λουκοπούλου.
«ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΩΣ ΚΡΑΤΟΣ ΕΝ ΚΡΑΤΕΙ – ΒΑΘΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΟ ΤΟ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ – ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΤΟ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ»
Ακολούθως τον λόγο έλαβε ο κ. Χριστόπουλος ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «είναι πολύ μεγάλη τιμή για την ομοσπονδία μας ότι το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης και η τοπική ΕΛΜΕ είναι στο πλευρό μας, σε μια πάρα πολύ κρίσιμη υπόθεση που αφορά όλο τον χώρο της εκπαίδευσης και την τοπική κοινωνία, την οποία θα επιχειρήσουμε να αναδείξουμε και να καταδείξουμε ότι δεν μπορεί κανείς, ούτε δημόσιο, ούτε ιδιωτικό, ούτε μειονοτικό σχολείο, να λειτουργεί ως «κράτος εν κράτει».
Να λειτουργεί – ενώ θα έπρεπε να είναι φορέας παροχής δημόσιου και κοινωνικού αγαθού, φορέας πολιτισμού – πέρα και έξω από νόμους και θεσμούς. Επειδή δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια που ασχολούμαστε με το μειονοτικό σχολείο και τις ποικίλες παραβιάσεις της νομοθεσίας που έχουν συμβεί, ακούγονται πάρα πολλά πράγματα και πολλά από αυτά είναι μέσα από έναν παραμορφωτικό «φακό» και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι η ομοσπονδία μας είναι μια ομοσπονδία εργαζομένων, που στέκεται πάντα στο πλευρό του αδύναμου, του μη προνομιούχου, του κατατρεγμένου και ενισχύει την διαφορετικότητα και την καταπολέμηση των ανισοτήτων.
Αγαπούμε την μειονότητα, αγαπούμε πάρα πολύ τα παιδιά της μειονότητας και πρέπει ειδικά τα συνδικάτα των εργαζομένων να στέκονται δίπλα σε κάθε κοινωνική ομάδα που έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες. Ωστόσο και ενώ το μειονοτικό σχολείο Κομοτηνής – που είχε επισκεφθεί και ο πρόεδρός μας κ. Κουρουτός – είναι ένα σχολείο που λειτουργεί με βάση τους νόμους της ελληνικής πολιτείας, δυστυχώς το μειονοτικό σχολείο στην Ξάνθη, είναι ένα σχολείο βαθιά προβληματικό».
«ΜΙΑ Η ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΑΙ ΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΝΙΧΑΤ ΧΟΤΣΙΚΑ ΣΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥ»
«Διαβάσαμε χθες μια ανακοίνωση – διαρροή, από κάποιους υπεύθυνους τους σχολείου, οι οποίοι μιλούν και για το ζήτημα του βασανισμένου συναδέλφου μας Νιχάτ Χότσικα, που λέει ότι δήθεν υπάρχουν «τελεσίδικες αποφάσεις» των πολιτικών δικαστηρίων.
Που είναι αυτές οι αποφάσεις; Μια απόφαση τελεσίδικη υπάρχει και είναι η εντολή του Υπουργείο Παιδείας που λέει να επιστρέψει αυτός ο άνθρωπος στα διδακτικά του καθήκοντα. Υπάρχει μια επιχείρηση όπου να απολύεται ο εργαζόμενος, να δηλώνεται η απόλυσή του παράνομη έως καταχρηστική και να μην επιστρέφει; Γιατί ο Χότσικα Νιχάτ δεν επιστρέφει αύριο στην τάξη του;
Από τις 3 Αυγούστου έχει δοθεί η εντολή της διεύθυνσης για να επιστρέψει στα διδακτικά του καθήκοντα. Αυτή η αγανάκτηση που έχουμε δεν είναι προσωπική. Είναι αγανάκτηση γιατί δεν είναι δυνατόν στην Ελληνική Δημοκρατία, στο θεσμικό μας πλαίσιο, στον χώρο της εκπαίδευσης, να υπάρχει μια τέτοια αδιανόητη παρανομία.
Ένας άνθρωπος που απολύθηκε παράνομα για τις προσωπικές του πεποιθήσεις…. Άρα ούτε τελεσίδικες αποφάσεις των πολιτικών δικαστηρίων υπάρχουν, αλλά μια μόνο απόφαση του Υπουργείου Παιδείας» επισήμανε επίσης μεταξύ άλλων ο ίδιος.
«ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΜΒΑ ΤΟ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ – ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΕΙΛΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΣΕ ΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ»
Σε ο,τι αφορά στο κτιριακό, στον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα και στα περί «υγειονομικής βόμβας» (φράση που ξεσήκωσε όπως προαναφέραμε αντιδράσεις) ο κ. Χριστόπουλος επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «το σχολείο, από ό,τι πληροφορούμαστε αυτήν την στιγμή που μιλάμε και εν μέσω μιας τεράστιας κρίσης του κορωνοϊού, έχει στις τάξεις του από ό,τι μαθαίνουμε πάνω από 30 μαθητές.
Και ρωτούμε: Είναι 27 μαθητές το όριο σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας; Είναι! Υπάρχουν 30 και 32 και 33 μαθητές σε τμήματα και μάλιστα σε χώρους όπου δεν χωρούν πάνω από 15 μαθητές; Υπάρχουν! Τηρούνται λοιπόν έτσι οι υγειονομικοί όροι; Τηρούνται οι αποστάσεις;
Και ερωτώ: Αποτελεί αυτό το σχολείο υγειονομική βόμβα; Ναι ή όχι; Όχι μόνο για τους γονείς, για τους μαθητές και για τους εργαζόμενους αλλά και για οόκληρη την κοινότητα, την πόλη και τον νομό; Είναι!
Άρα υπάρχει μια τεράστια ευθύνη του σχολείου και φοβούμαστε ότι θα έχει τρομακτικές συνέπειες για τον πληθυσμό της πόλης. Και πάλι αναρωτιόμαστε τι γίνεται για αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση;
Και έχουμε και άλλα ερωτήματα που θέσαμε στους υπεύθυνους του σχολείου. Υπάρχουν μαθητές σε ακατάλληλα προκατ; Υπάρχουν μαθητές σε υπόγειες τάξεις; Να μας απαντήσουν, γιατί με τις ζωές των παιδιών δεν παίζουμε».
ΟΥΤΕ ΣΤΟ MY- SCHOOL TO ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΥ – ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τις δηλώσεις ανέκυψε ότι δεν υπάρχει το όνομα του κ. Χότσικα ούτε στην λίστα «My – School» όπου θα έπρεπε να αναγράφεται το όνομά του, δεδομένου ότι έχει δικαιωθεί.
Ο κ. Χριστόπουλος έκανε λόγο για «τεράστια ευθύνη» του μειονοτικού σχολείου ζητώντας παράλληλα και απαντήσεις από το ίδιο το σχολείο. Επίσης σε ο,τι αφορά στον αριθμό των τμημάτων, αναφέρθηκαν λύσεις όπως αυτή της κλήρωσης (σε περίπτωση που το ενδιαφέρον ξεπερνά το αριθμητικό όριο) αλλά και αυτή της απογευματινής βάρδιας τμημάτων.
«ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΝΙΧΑΤ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΑΠΛΗ ΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ, ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ»
Από την πλευρά της η κ. Λουκοπούλου επισήμανε ότι «εμείς ως σωματείο και ως τοπική ΕΛΜΕ αλλά και η ίδια η ΕΛΜΕ έχουν σταθεί από την αρχή στο πλευρό του συναδέλφου μας και πλέον ζητούμε την άμεση επιστροφή του στην τάξη.
υπουργέιο τον θεωρεί εν ενεργεία συνάδελφο και τώρα που τελείωσε το μεταπτυχιακό του, πρέπει να γυρίσει στην τάξη. Αυτό το θέμα, για εμάς έπρεπε να είχε ήδη λυθεί. Επίσης μας απασχολεί πάρα πολύ η εύρυθμη λειτουργία του σχολείου, η οποία εξασφαλίζεται με την… απλή τήρηση της νομιμότητας.
Το υπουργείο λέει ότι πρέπει να υπάρχει ένας συγκεκριμένος αριθμός στην τάξη και ένας συγκεκριμένος αριθμός ανά τ.μ. Πρέπει πάση θυσία να εξασφαλιστεί αυτό με κάποιον τρόπο. Τον τρόπο αυτόν θα τον βρουν οι συνάδελφοί μας σε συνεργασία με την διεύθυνση, αλλά είναι απολύτως απαραίτητο να εξασφαλιστεί η νομιμότητα κυρίως την συγκεκριμένη εποχή που κινδυνεύουμε να γίνει διασπορά του ιού».
«ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΜΕ…ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ. ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΜΑΣ»
Από την δική του πλευρά ο κ. Σελέκος, αναφέρθηκε στον κ. Χότσικα, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «γνωρίσαμε τον Νιχάτ μέσα από την περιπέτεια που είχε. Αναδείξαμε το ζήτημα. Όλοι οι συνάδελφοι στην Β. Ελλάδα και στην Θεσσαλία, αγκάλιασαν τον Νιχάτ και τον τίμησαν στις δυο αρχαιρεσίες με την δεύτερη εκλογή σε αριθμό ψήφων για αυτό και είναι και ο αντιπρόεδρος του συλλόγου μας.
Έχει δηλαδή και μια έντονη συνδικαλιστική παρουσία και βέβαια υποστήριξη από τον κλάδο μας. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι ο Νιχάτ, με τρόπο μειλίχιο και υπομονετικό, που σέβεται τους θεσμούς της Ελληνικής Δημοκρατίας, προσπαθεί να αποδείξει το αυτονόητο.
Ότι είναι εκπαιδευτικός, ότι πρέπει να έχει όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτήν την ιδιότητα και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που έκαναν όλοι οι διευθυντές εκπαίδευσης, δεν έχει μπει ακόμη στην τάξη για μάθημα. Στον σύλλογό μας, δεν υπάρχουν εκπαιδευτικοί με χαρακτηριστικά. Είναι απλά συνάδελφοί μας.
Δεν μας νοιάζει ποια πολιτική, ιδεολογική, θρησκευτική ή άλλη πίστη ή ιδεολογία έχει κάποιος συνάδελφος. Εφόσον είναι εκπαιδευτικοί είναι μέλη του συλλόγου μας και τους υποστηρίζουμε μέσα από τις νόμιμες διαδικασίες που το ελληνικό κράτος έχει θεσπίσει».
«ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ – ΘΑ ΤΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ, ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ – ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ»
Κλείνοντας σε ερώτηση της «Θ» σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Καρά για το ζήτημα, τόσο του κ. Χότσικα όσο και του κτιριακού, η απάντηση ήρθε από τον πρόεδρο της ΟΙΕΛΕ κ. Μιχάλη Κουρουτό, με…live streaming.
Συγκεκριμένα ο κ. Κουρουτός, σημείωσε με έμφαση ότι «στην εφημερίδα ΘΡΑΚΗ έχω απαντήσει και εγώ. Όποιος διαβάσει την απάντησή μου, θα καταλάβει. Μάλιστα τον προκάλεσα να έρθει ως Έλληνας πολίτης στην σημερινή συνέντευξη τύπου για να ξεκαθαρίσουμε το ζήτημα. Το θέμα όμως των κτιρίων υπήρχε πάντα. Δεν υπήρχε όμως η προσέλευση που υπάρχει φέτος.
Είναι τεράστιο πολιτικό ζήτημα. Ξαφνικά, μαθητές έρχονται και καταφεύγουν στο μειονοτικό σχολείο χωρίς καμία προϋπόθεση. Αυτό να το κρύψουμε; Να μην το πούμε; Από πού φύγαν τα παιδιά και πήγαν; Και πως πήγαν; Και πού πάνε; Σε ποια αίθουσα; Σε αίθουσες προκάτ ή σε αίθουσες για 15-20 παιδιά και είναι…32.
Ας μας αρνηθεί λοιπόν ότι υπάρχουν μαθητές περισσότεροι από 30 σε τμήματα. Υπάρχει λοιπόν η απάντησή μου στην ερώτηση που έγινε. Δεν είναι μόνο η πολιτική ηγεσία, που ελπίζουμε να δώσει λύση. Διότι τα κείμενα που δεν δημοσιεύσαμε σήμερα, είναι απόρρητα και εμπιστευτικά στην κ. Κεραμέως και στην κ. Ζαχαράκη, θα αναγκαστούμε να τα δώσουμε στην δημοσιότητα και θα αναδείξουμε το πραγματικό πρόβλημα που υπάρχει σήμερα. Υπάρχει όμως και ο Εισαγγελέας.
Δεν μπορούν να επιτρέψει να υπάρχουν πάνω από 30 μαθητές, οι εισαγγελικές αρχές, μέσα σε ένα σχολείο. Αλλά η απάντηση είναι ότι αν δεν εφαρμόσουν το έγγραφο το Υπουργείου Παιδείας για τον Νιχάτ και αν δεν έχουν μαθητές που προβλέπει η καταλληλότητα των κτιρίων, θα παρέμβουμε προφανώς , θα τα στείλουμε στον εισαγγελέα».