
«Μερίδιο» ευλογίας και στην Ξάνθη…

Μεγάλη ευλογία για όλη την Θράκη η έλευση της Ιερής Εικόνας του ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙΝ από το Πρωτάτο του Αγίου Όρους στην γειτονική Κομοτηνή όπου και διέμεινε για μία εβδομάδα. Πλήθος κόσμου συνέρευσαν για να προσκυνήσουν και να λάβουν την ευλογία από την «χάρη» της Παναγίας μας, ενώ ένα «μερίδιο ευλογίας» έλαβε ξεχωριστά και η Ξάνθη και πιο συγκεκριμένα η περιοχή του Πετροχωρίου, όπου και «στάθμευσε» η εικόνα στο ταξίδι του γυρισμού για το Άγιο Όρος μετά από παράκληση του Μητροπολίτη μας. Η μεγαλοπρεπής υποδοχή της εικόνας έγινε στον αύλειο χώρου του Ι. Ναού Αγ. Χριστοφόρου στο Πετροχώρι από τον Μητροπολίτη και τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών, ενώ το συγκεντρωμένο πλήθος που συνέρευσε είχε την ευκαιρία να περάσει κάτω από την εικόνα και να λάβει την ευλογία της. Να πούμε για ακόμη μια φορά ότι σπανιότατα η εικόνα του «Άξιον Εστίν» εξέρχεται του Αγίου Όρους και πως ήταν η μοναδική φορά που «επισκέφθηκε» την Θράκη στα πλαίσια φιλοξενίας της στην γειτονική Κομοτηνή από την Ι. Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής και τον αδελφό Μητροπολίτη Παντελεήμονα. Μεγάλη η χάρη της, να μας ευλογεί όλους, γιατί τώρα περισσότερο από ποτέ άλλοτε έχουμε την ανάγκη της θείας χάριτος, της ευλογίας και της προστασίας της Παναγιάς μας…
Του κάνουν καλό…

Κάθε φορά που προσπαθούν οι πολιτικοί αντίπαλοι του Γιώργου Τσιτιρίδη να τον μειώσουν αυτοδιοικητικά, να μειώσουν δηλαδή το έργο που έχει παράξει όλα αυτά τα χρόνια και να βρουν «κουσούρια», όλο αυτό τους γίνεται μπούμερανγκ και καταλήγει υπέρ του Δημάρχου Αβδήρων! Μετά τον Σάκη Κριτσίνη πρόσφατα και η κα Μαχαιρίδου (υποψήφια Δήμαρχος του ΚΚΕ) από την θέση της ως προέδρου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, προσπάθησε να «ξεφωνήσει» την Δημοτική Αρχή για τις ημιτελείς σχολικές αίθουσες του Δημοτ. Σχολείου Γενισέας λίγες ημέρες πριν το «πρώτο κουδούνι», αλλά η πραγματικότητα λειτούργησε και πάλι υπέρ του Τσιτιρίδη! Όχι μόνο ετοιμάσθηκαν σε χρόνο ρεκόρ οι αίθουσες, αλλά και του έδωσε μια καλή ευκαιρία (ατάκα) να αναφερθεί στα έργα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που γίνονται στα σχολικά κτίρια του Δήμου για την ενεργειακή τους αναβάθμιση! Και ως γνωστόν εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης προϋποθέτουν ξηλώματα, βαψίματα, επιχρίσματα, μηχανήματα κλπ, κλπ… Και όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν ως δια μαγείας, αλλά χρειάζεται αρκετός χρόνος και φυσικά μια αναστάτωση στους χώρους που πρέπει να γίνουν.
«Λεπτά σημεία» πλην… σοβαρά για να ληφθούν υπόψην…

Έπεσε λοιπόν η αυλαία των Γιορτών Παλιάς Πόλης και άρχισαν τα «όργανα»! Αλήθεια είναι ότι οι φετινές εκδηλώσεις «τράβηξαν» πολύ περισσότερο από τον αναμενόμενο κόσμο και κινήθηκαν -εκτός από τα στέκια των συλλόγων- και τα καταστήματα της αγοράς (ιδιαίτερα τα υγειονομικού ενδιαφέροντος)! Αρνητικά στοιχεία μπορείς να βρεις… εκατό αν ψάξεις, πλην όμως τα βασικότερα είναι αυτά που αναφέρονται σήμερα και στο ρεπορτάζ της «Θ» (θόρυβος, προσέγγιση οχημάτων έκτακτης ανάγκης, ασφάλεια κατοίκων και επισκεπτών, προσβασιμότητα κατοίκων κλπ)! Κάποια «λεπτά σημεία» που αναφέρθηκαν όμως από πολλούς, είναι ο μη έλεγχος έντασης του ήχου κατά την διάρκεια των συναυλιών, με αποτέλεσμα να ακούγονται περισσότερο τα συγκροτήματα των συλλόγων από τους καλλιτέχνες της πλατείας Μητροπόλεως (έντονο παράπονο και από τον Κώστα Χατζή που δεν μπορούσε να ερμηνεύσει τα τραγούδια του)… Ένα ακόμη στοιχείο που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη του χρόνου, είναι και οι ώρες έναρξης και λήξης των συναυλιών στην πλατεία Μητροπόλεως, καθόσον μετά τις 12 για παράδειγμα που έληξε η συναυλία του Χατζηγιάννη, ο κόσμος δεν κάθισε στα στέκια για να φάει και να πιεί. Κοντολογίς, είναι προτιμότερο να ξεκινάνε νωρίτερα και να ολοκληρώνουν νωρίτερα τις συναυλίες τους οι καλλιτέχνες στην κεντρική σκηνή.
Αν θέλουμε να συνεχίσουν να… υπάρχουν!

Κατά τα άλλα θα συμφωνήσω κι εγώ ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στον πολιτιστικό χαρακτήρα των γιορτών με κάποιο τρόπο ώστε να αναδειχθεί στις πραγματικές του διαστάσεις και το μέγεθος ο μοναδικός χαρακτήρας του παραδοσιακού μας οικισμού, που -υπενθυμίζω ότι- είναι ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ παραδοσιακός οικισμός σε όλη την Ελλάδα με τόσο πλουραλιστικό στοιχείο νεοκλασικών κτισμάτων που συνιστούν μία ολόκληρη πόλη του προηγούμενου και του προ προηγούμενου αιώνα και όχι απλά μια γειτονιά ή ένα οικισμό, όπως σε άλλες περιπτώσεις. Καλό είναι όλα αυτά να καταγράφονται και να τηρούνται την επόμενη χρονιά, γιατί αν τα λέμε μόνο για να τα λέμε και κάποιοι να τα γράφουν στα παλιά τους παπούτσια, τότε θα έχουμε κάθε χρόνο μία από τα ίδια! Και φυσικά θα συμφωνήσω πως και οι δύο θεσμοί των Γιορτών Παλιάς Πόλης δηλαδή και του Ξανθιώτικου καρναβαλιού θέλουν (ΑΠΑΙΤΟΥΝ) πλέον ένα γενικότερο «λίφτινγκ», αν θέλουμε να συνεχίσουν να υπάρχουν φυσικά…