Μ. Τσέπελης: «Είμαστε δίπλα στους επαγγελματίες – Τοποθετούμε άμεσα 100 παγκάκια για την διευκόλυνση των πελατών των καταστημάτων»
Ευθ. Μίλκογλου:«Σαν να πηγαίνω πρώτη μέρα στο σχολείο – Υπάρχει κίνηση, αλλά…»
Αρκετή κίνηση αλλά και συναισθήματα μικρών παιδιών που πηγαίνουν για πρώτη φορά στο σχολείο, συνέθεσαν την χθεσινή, πρώτη ημέρα επανεκκίνησης της τοπικής αγοράς της Ξάνθης. Μάλιστα, οι ευχές για «καλή αρχή» έδιναν και έπαιρναν τόσο μεταξύ των ιδιοκτητών των καταστημάτων που συναντήθηκαν ξανά, μετά από δύο μήνες, όσο και από τον Δήμαρχο Ξάνθης κ. Μανώλη Τσέπελη, ο οποίος μαζί με πολλά από τα μέλη της διοίκησης του Δήμου Ξάνθης, περπάτησαν στην αγορά, χαιρέτησαν και ευχήθηκαν στους επαγγελματίες και έζησαν τον «παλμό» στον οποίο χτύπησε χθες το πρωί η Ξανθιώτικη αγορά. Μάλιστα ο Δήμαρχος Ξάνθης δήλωσε ότι θα τοποθετηθούν 100 επιπλέον παγκάκια κατά μήκος της αγοράς, που θα διευκολύνει αρκετά τους πελάτες των καταστημάτων που πρέπει να τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας και όλα τα προβλεπόμενα μέτρα.
«ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΜΕΛΛΕΙ ΓΕΝΕΣΘΑΙ»
Μιλώντας στην «Θ» ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Μανώλης Τσέπελης ανέφερε ότι «κυκλοφορήσαμε στην αγορά και χαιρετήσαμε με τους συναδέλφους μου τους επαγγελματίες. Τους ευχηθήκαμε καλή εβδομάδα και καλή αρχή. Επίσης ευχήθηκα όλοι αγαπημένοι και ενωμένοι να καταφέρουμε να «πατήσουμε στα πόδια μας». Προφανώς είναι μια δύσκολη περίοδος αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε και κάτι άλλο. Εύχομαι και το κράτος να σταθεί δίπλα μας, όπου μπορεί γενικότερα, για να μπορέσουμε να περάσουμε αυτήν την δύσκολη περίοδο, διότι ο,τι και αν λέμε, ξεκινούμε από μηδενική βάση. Η ανησυχία των επαγγελματιών έγκειται στο τι μέλλει γενέσθαι τον επόμενο καιρό και το πώς θα πάει η δουλειά. Ανησυχούν διότι είναι δύσκολο να βγει και ο κόσμος έξω, αλλά από την στιγμή που έρχεται το καλοκαίρι, πιστεύω ότι θα είναι πιο εύκολο να τα καταφέρουμε».
«ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΠΛΑ ΤΟΥΣ, ΟΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΦΑΝΟΥΜΕ ΧΡΗΣΙΜΟΙ – ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ ΑΛΛΑ 100 ΠΑΓΚΑΚΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ»
Αναφορικά με τα σχέδια από πλευράς δήμου, για την υποστήριξη των επαγγελματιών της πόλης, ο κ. Τσέπελης υπογράμμισε πως «σε ο,τι μας αφορά περί καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ως ΚΕΔΕ συνεργαζόμαστε με την κεντρική διοίκηση του κράτους, με την κυβέρνηση, για ενιαία μέτρα που θα αφορούν σε όλη την Ελλάδα. Τα υπόλοιπα καταστήματα, που δεν άπτονται υγειονομικού ενδιαφέροντος είναι θέμα της κεντρικής διοίκησης. Παρόλα αυτά είμαστε δίπλα τους, όπου μπορούμε να φανούμε χρήσιμοι (απολυμάνσεις κλπ). Επίσης, επειδή θα υπάρχει πρόβλημα για τον κόσμο, θα τοποθετήσουμε και άλλα παγκάκια μπροστά στα μαγαζιά γιατί ο κόσμος περιμένει στην ουρά για να μπει μέσα. Παραγγείλαμε άλλα 100 παγκάκια, προκειμένου να διευκολύνουμε τους πολίτες που περιμένουν για να μπουν στα μαγαζιά. Για να μην στέκονται όρθιοι και ταλαιπωρούνται οι πελάτες των καταστημάτων. Αυτά τα παγκάκια θα τοποθετηθούν άμεσα. Είμαστε ανοικτοί για να βοηθήσουμε όπου χρειαστεί. Είμαστε δίπλα στους επαγγελματίες».
«ΣΑΝ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΩ ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ – ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΗΣΗ, ΑΛΛΑ…»
«Αισθάνομαι σαν να πηγαίνω πρώτη μέρα στο σχολείο. Σαν να πηγαίνω πρώτη Δημοτικού. Έξω από τα νερά μου. Είναι πολύ περίεργη η κατάσταση, διότι δύο μήνες γεμάτους ήμασταν κλειστά» σχολίασε από την δική του πλευρά στην «Θ» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Ευθύμης Μίλκογλου, τονίζοντας ότι «στην ουσία είμαστε σχεδόν τρεις μήνες (με το δεκαπενθήμερο που μεσολάβησε για το τι θα κάνουμε, ποιοι θα κλείσουν κλπ) κλειστά με όλη αυτήν την καραντίνα. Οπότε αισθάνομαι πολύ περίεργα. Κίνηση υπάρχει. Ο κόσμος μπαίνει, κοιτάει και σκεφτείτε ότι οι περισσότεροι από εμάς, δεν είμαστε έτοιμοι γιατί έκλεισαν και οι εταιρείες μας μαζί με εμάς, κάποιοι είναι εισαγωγείς (και αυτά είχαν σταματήσει) οπότε υπάρχει μια αναμπουμπούλα και ένας «αναβρασμός» στο τι θα γίνει. Το δύσκολο είναι το από εδώ και πέρα. Η επανεκκίνηση. Εύκολα «κλειστήκαμε» μέσα, αλλά τα δύσκολα ξεκινούν από εδώ και έπειτα. Είναι ένας μίνι Γολγοθάς. Χάθηκε ένα Πάσχα, όπου θα υπήρχε ένας τζίρος στην αγορά και ερχόμαστε τώρα, με τα ταμεία μας πολύ μείον και μετά έξοδα να τρέχουν. Αυτό συνεπάγεται με το ότι όταν θα έρθει ο καιρός να πληρώσουμε (και όλα αυτά που ανεστάλησαν) θα είναι μεγάλο το «βουνό». Γενικά ο κόσμος μπαίνει, κάποιοι κοιτάνε, κάποιοι παίρνουν. Γενικά υπάρχει ένα περίεργο κλίμα. Σκεφτείτε ότι επί δύο μήνες ήταν κλειστά τα μαγαζιά, οπότε ο κόσμος δεν γίνεται να μην βγει. Εγώ εκείνο που έχω να πω είναι ότι πρέπει να στηρίξουμε την τοπική αγορά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πρέπει ο,τι χρήματα υπάρχουν να μείνουν στον τόπο μας, γιατί το Καλοκαίρι θα είναι δύσκολο. Ας μην υπάρξει και άλλη ανεργία. Διότι αν κλείσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η «ραχοκοκαλιά» θα είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση. Πρόκειται για χιλιάδες επιχειρήσεις, που δεν αφορούν μόνο σε οικογένειες αλλά και σε άλλο προσωπικό. Άρα μπαίνουμε σε μια πολύ περίεργη διαδικασία για αυτό ξαναλέω ότι είναι πολύ βασικό να μένουν εδώ τα χρήματα. Ελπίζω επίσης ότι θα υπάρχει και μια βοήθεια από την κυβέρνηση. Όλοι το ίδιο ελπίζουμε, διότι δεν φτάνουν οι δυο μήνες και οι τρεις παύσεις πληρωμών. Θα είναι δύσκολη η χρονιά μέχρι να βγει, οπότε για να γίνει η όλη επανεκκίνηση, χρειάζεται «βενζίνη» η μηχανή, διαφορετικά δεν παίρνει μπροστά. Οπότε θα χρειαστεί ενίσχυση η αγορά και να πέσει επάνω σε όλο αυτό η κυβέρνηση. Είναι δύσκολες και πρωτόγνωρες οι καταστάσεις και περίεργα τα συναισθήματα του ανοίγματος. Προσωπικά αισθάνομαι σαν παιδάκι πρώτης δημοτικού που το κοιτούν οι «δάσκαλοι» και λέει «τώρα τι κάνω;». Προσπαθούμε να προσαρμοστούμε, όπως άλλωστε κάνουμε τόσα χρόνια ως αγορά».