Μετά το «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» τελευταίος ο Δήμος Ξάνθης και στο ΠΕΠ της Περιφέρειας ΑΜ-Θ

Αφού λοιπόν σε πρώτη φάση αναλύσαμε το πρόγραμμα «Φιλόδημος 1 και 2» και την κατάσταση που επικρατεί για το Δήμο Ξάνθης, ας αναλύσουμε τώρα μια δεύτερη πηγή χρηματοδότησης από τις πιο βασικές για κάθε Δημοτική Αρχή.

Το περιφερειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα ΠΕΠ με χρηματοδότηση που ανέρχεται στα  521.978.358 εκ ευρώ για την περίοδο 2014-2020 για την περιφέρεια ΑΜΘ είναι από τις  πιο σημαντικές πήγες χρηματοδότησης των Δήμων.

Κάθε περιφερειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα περιλαμβάνει στρατηγικές προτεραιότητες και δράσεις, για την υλοποίηση μιας έξυπνης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης, Περιφέρειας και κατ’ επέκταση και των Δήμων που περιλαμβάνει.

Οι στρατηγικές προτεραιότητες και δράσεις για το 2014-2020 συνδιαμορφώνονται πριν την έναρξη του προγράμματος με την παρουσία και την διαβούλευση και των Δήμων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο Δήμος ως συνδιαμορφωτής του προγράμματος να ειναι σε ετοιμότητα και προετοιμασμένος για τις νέες αναπτυξιακές προκλήσεις.

 

Ήταν όμως ο Δήμος Ξάνθης έτοιμος;

 

Τα παρακάτω αποτελέσματα σίγουρα δεν φανερώνουν κάτι τέτοιο. Σε ακόμα ένα χρηματοδοτικό μέσο κατατασσόμαστε σαν Δήμος μεταξύ των πρωτευουσών των ΠΕ της περιφέρειας ΑΜΘ στη τελευταία θέση, με τεράστια διαφορά από τις υπόλοιπες πόλεις. Τα στοιχεια ειναι αναρτημενα στη σελιδα της ειδικής υπηρεσίας διαχείρησης.

Με πέντε ενταγμένα έργα, από τα οποία τρία της ΔΕΥΑΞ και δυο του Δήμου Ξάνθης και εκ των τελευταίων δύο ένα μεταφερόμενο από την προγραμματική περίοδο 2007-2014 (Παλιό Δημαρχείο) δεν δίνεις την εικόνα ενός σοβαρού και οργανωμένου Δήμου.

Το ΠΕΠ περιλαμβάνει δράσεις με τις οποίες θα μπορούσε ο Δήμος Ξάνθης να είχε πραγματικά μια εντελώς διαφορετική εικόνα. Από ενεργειακές αναβαθμίσεις δημοσίων κτιρίων, υποδομές, παρεμβάσεις στη προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος, ανάπτυξη του τουρισμού στην ορεινή περιοχή της Σταυρούπολης, αξιοποίηση της παλιάς πόλης, ανάδειξη του πλούσιου πολιτισμού της περιοχής, αναβάθμιση υποδομών πρωτοβάθμιας-δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, θερμοκοιτίδες νέων και πόσα άλλα που για μια πενταετία έμειναν ανεκμετάλλευτα.

Το πρόβλημα εντοπίζεται στο όραμα και τη βούληση που έχει η εκάστοτε Δημοτική αρχή, διότι βάση των παραπάνω δεδομένων οι χρηματοδοτικοί πόροι ήταν και είναι αρκετοί και δεν υπάρχει δικαιολογία ότι δεν υπήρχαν τα μέσα.

Η επόμενη μέρα για το Δήμο Ξάνθης είναι δύσκολη, δεν υπάρχει όμως καμιά δικαιολογία ότι δεν γνωρίζαμε. Θα πρέπει Δημοτική αρχή, πολίτες και υπηρεσίες να συνεργαστούμε όλοι μαζί για να μπορέσουμε να φέρουμε σε πέρας την αποστολή μας. Να παραδώσουμε μια καλύτερη πόλη στους επόμενους. Δεν μπορεί η πόλη μας, η Ξάνθη, να χάσει ακόμα μια αυτοδιοικητική θητεία επιλεγοντας υποψηφίους που προήλθαν από την ιδια αυτοδιοικητική αρχή.

Τους γνωρίσαμε, τους είδαμε, τους υποστήκαμε, κρίθηκαν, απέτυχαν αλλά η πόλη πρέπει να προχωρήσει μπροστά.

Από την επόμενη μέρα αλλάζουμε την πόλη μας και την κάνουμε μια «Ξάνθη για όλους»

Παναγιώτης Δαβιτίδης