«Μετακόμισαν» στο Κέντρο Υγείας Αβδήρων όλοι οι γιατροί του κάμπου – Χαμός στα φαρμακεία

Δ. Κάλφα: Ταλαιπωρία άνευ λόγου – Ένας να αρρωστήσει στο Κ.Υ, θα κλείσει

Αν. Καραδέδος: Ζητήσαμε να γίνει σε τοπικό επίπεδο η οργάνωση της κατανομής των ιατρείων, αλλά…

Γκρίνια και ταλαιπωρία, παρατηρείται στα φαρμακεία της ευρύτερης περιοχής του κάμπου, καθώς τα Περιφερειακά Ιατρεία παραμένουν κλειστά από τον περασμένο Μάρτιο ακόμη, ενώ οι γιατροί έχουν «μετακομίσει» στο Κέντρο Υγείας Αβδήρων, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να αναγκάζονται – με την σειρά τους – να προσέρχονται στους φαρμακοποιούς τους προκειμένου να «γράψουν τα φάρμακά τους» με την βοήθειά τους.
Όλα τα παραπάνω περιέγραψε στην «Θ» η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Δέσποινα Κάλφα, η οποία αναφέρθηκε και στην νέα αρμοδιότητα των φαρμακείων, σχετικά με τις αιτήσεις πολιτών για το εμβόλιο του κορωνοϊού.

Εν τω μεταξύ, «δίκιο» τόσο στους φαρμακοποιούς όσο και στους ασθενείς – κατοίκους του κάμπου, δίνει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Αναστάσιος Καραδέδος, εξηγώντας μάλιστα ότι οι γιατροί, πανελληνίως, είχαν ζητήσει να οργανωθεί σε τοπικό επίπεδο, η κατανομή των ιατρείων.

 

ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΒΔΗΡΩΝ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΑΜΠΟΥ – «ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ» ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ

Ειδικότερα η κ. Κάλφα ανέφερε στην «Θ» ότι:

Για την 4η ΥΠΕ στην οποία υπαγόμαστε εμείς, έχουν κλείσει όλα τα Περιφερειακά Ιατρεία. Ο κόσμος εγκλωβίστηκε γιατί δεν έχουν όλοι παιδιά για να κάνουν άυλη συνταγογράφηση και «φορτώνονται» στα φαρμακεία, παίρνουν τηλέφωνο στο Κέντρο Υγείας Αβδήρων, άλλες συνταγές έρχονται εδώ, άλλες χάνονται και επικρατεί ένας χαμος. Από το πρωί μέχρι το βράδυ έχουμε μόνον γκρίνιες, φασαρίες και ταλαιπωρία όλου του κόσμου. Το πρόβλημα είναι ότι συγκέντρωσαν κατόπιν διαταγής της Υποδιοίκητριας της ΥΠΕ κ. Χατζοπούλου όλους τους γιατρούς του κάμπου στο Κέντρο Υγείας Αβδήρων. Φανταστείτε όμως πόσος είναι ο κάμπος και πόσα είναι τα χωριά. Και όλοι αυτοί έχουν να ανοίξουν τα ιατρεία από τον Μάρτιο. Κάποιοι είχαν τις εξάμηνες (σ.σ. συνταγές) και βολεύονταν. Τώρα έρχονται σε εμάς, δίνουμε δανεικά φάρμακα, δίνουμε τον ΑΜΚΑ, παίρνουμε τηλέφωνα, οι υπάλληλοι του Κ.Υ Αβδήρων έχουν «αγανακτήσει» καθώς πρόκειται για μεγάλο όγκο πληθυσμούς και τα γράφει άλλος γιατρός (και γράφει άλλα), με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να βγάλουμε άκρη.

 

ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΑΝΕΥ ΛΟΓΟΥ –ΕΝΑΣ ΝΑ ΑΡΡΩΣΤΗΣΕΙ ΣΤΟ Κ.Υ, ΘΑ… ΚΛΕΙΣΕΙ

Επιπλέον η κ. Κάλφα υπογράμμισε ότι:

Κατ΄εμέ υπάρχει μεγάλη ταλαιπωρία χωρίς λόγο, γιατί αν ήθελαν να προφυλάξουν τον κόσμο από τον κορωνοϊό, δεν θα μάζευαν τους γιατρούς σε ένα χώρο. Ένας να αρρωστήσει στο Κέντρο Υγείας Αβδήρων – όπως είχε κλείσει και ο Εχίνος – κλείνει και το Κέντρο Υγείας. Ενώ όταν οι γιατροί ήταν στα Περιφερειακά Ιατρεία – και εξυπηρετούσαν από το παράθυρο και δεν έβαζαν ασθενείς μέσα – δεν υπήρχε αυτός ο χαμός. Το ζήτημα είναι πρώτα η ταλαιπωρία του κόσμου. Εάν μάλιστα έχεις και μειονοτικό πληθυσμό, δεν μπορείς να συνεννοηθείς καθώς τα παιδιά των περισσότερων λείπουν για δουλειά στο εξωτερικό. Και όταν έναν άνθρωπο τον έχεις πελάτη, κοιτάς να τον εξυπηρετήσεις αλλά αυτός ο άνθρωπος δεν μπορεί να συνεννοηθεί ούτε τηλεφωνικά, ούτε να κάνει άυλη συνταγογράφηση. Όλος αυτός ο όγκος, εξυπηρετείται από ένα Κέντρο Υγείας και το αποτέλεσμα είναι να γίνεται ένας χαμός. Οι πολίτες στην περιφέρεια έχουν θέμα και όλα αυτά που λένε για τις άυλες συνταγογραφήσεις, ο μεγαλύτερος πληθυσμός δεν μπορεί να τις κάνει αν δεν έχει διαθέσιμο κάποιο συγγενικό πρόσωπο. Και από την στιγμή που δεν έχει την δυνατότητα να πάει στο Περιφεριακό Ιατρείο του, δημιουργείται πρόβλημα. Έρχεται και προσπαθεί να κάνει την δουλειά του, μέσω των φαρμακείων.

 

ΣΕ ΓΝΞ ΚΑΙ ΕΧΙΝΟ ΤΑ «ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΜΕΝΑ» ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ – «ΦΟΡΤΩΘΗΚΑΜΕ» ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΩΝ ΑΙΤΗΣΕΩΝ

Αναφορικά με τους εμβολιασμούς για τον κορωνοϊό, η κ. Καλφα τονίζει ότι:

«Φορτωθήκαμε» και το κομμάτι των αιτήσεων, όπως είχαμε «φορτωμένα» και τα ηλεκτρονικά ραντεβού στο Νοσοκομείο Ξάνθης. Έρχονταν σε εμάς και έκλειναν ραντεβού για τα Εξωτερικά Ιατρεία στο νοσοκομείο. Γίνονταν μόνο ηλεκτρονικά. Αυτό (σ.σ. η αίτηση για τον εμβολιασμό) είναι μια διαδικασία σχετικώς εύκολη. Μπαίνεις τους κωδικούς που κάνεις την συνταγογράφηση (ο φαρμακοποιός έχει στοιχεία με τα οποία εισέρχεται στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση) στο «emvolio.gov.gr», βάζεις τον ΑΜΚΑ του ασθενούς – προς το παρόν δέχεται μόνον αυτούς που είναι άνω των 85 ετών – και το σύστημα επιλέγει ποια μέρα και ποια ώρα θα κάνει ο ασθενής το εμβόλιο. Προς το παρόν βάσει του συστήματος, τα εμβολιαστικά κέντρα που λειτουργούν, είναι το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης και ένα στον Εχίνο. Δεν βγάζει άλλα εμβολιαστικά κέντρα. Για παράδειγμα, το Κ.Υ Αβδήρων, δεν άρχισε να λειτουργεί σαν εμβολιαστικό κέντρο. Δεν έχουν ανοίξει όλα, γιατί δεν έχουν και την επάρκεια των εμβολίων για να τα μοιράσουν σε πολλά εμβολιαστικά κέντρα. Εγώ έτσι νομίζω. Χθες (σ.σ. μέχρι το μεσημέρι) κλείσαμε 8 ραντεβού. Το σύστημα, παραπέμπει τον πολίτη ανάλογα με τον Ταχυδρομικό Κώδικα που υποδηλώνει τον τόπο κατοικίας του, στο πλησιέστερο εμβολιαστικό κέντρο. Πιθανώς, αν ξεκινήσουν και άλλα εμβολιαστικά κέντρα, να βγάζει και άλλα το σύστημα. Τώρα είναι δύο. Εχίνος και Ξάνθη. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τα εμβόλια. Είχαμε (σ.σ. στο φαρμακείο) μια λίστα, αλλά δεν είναι όλοι άνω των 85 ετών, οπότε δεν μπορούμε να τους βάλουμε ακόμη.

ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΙΟ – ΖΗΤΗΣΑΜΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΜΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΤΩΝ ΙΑΤΡΕΙΩΝ, ΑΛΛΑ…

Από την πλευρά του ο κ. Καραδέδος επισήμανε ότι:

Υπάρχουν διάφορα θέματα που είναι ανοικτά ως προς την λειτουργία – όλο αυτό το διάστημα – και το τι επιλέχθηκε να γίνει και πώς να στηριχθεί η υπόθεση του κορωνοϊού. Πράγματι, τα περιφερειακά ιατρεία έκλεισαν και «μαζεύτηκαν» στα Κέντρα Υγείας. Ο μόνος τομέας που συνέχισε να λειτουργεί ήταν ο ιδιωτικός τομέας. Τομέας όντως «παραγκωνισμένος» και ούτε καν μας έβαλαν στην «πρώτη γραμμή» εμβολιασμών. Αφού θα εμβολιαστούν οι πάντες – ακόμη και αυτοί οι γιατροί που λέτε – θα αναλάβουν να εμβολιαστούν οι γιατροί πρώτης γραμμής ιδιωτικού τομέα (δηλ. πνευμονολόγοι, παθολόγοι και ειδικοί γιατροί).
Οι άνθρωποι έχουν ένα δίκιο γιατί τους αγγίζει και σε οικονομικό επίπεδο και ταλαιπωρούνται, αλλά ο Ιατρικός Σύλλογος δεν οργάνωσε κάτι,  ούτε καν ήταν αυτή η άποψή του. Πανελληνίως οι γιατροί είχαμε ζητήσει να γίνει σε τοπικό επίπεδο μια οργάνωση της κατανομής των ιατρείων. Αποφασίσθηκε από κάπου, από την Αθήνα, από την Υγειονομική Περιφέρεια και θα πρέπει για αυτό το πράγμα οι φαρμακοποιοί να απευθυνθούν και αυτοί στην ΥΠΕ, όπου και εμείς έχουμε απευθυνθεί πάρα πολλές φορές, ζητώντας να γίνουν τα πράγματα με έναν ορθολογικό τρόπο για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
Δεν επιλέχθηκαν ορθολογικά – κατά την γνώμη μας – τα πράγματα όλο αυτό το διάστημα και απόρροια αυτού του ανορθολογισμού, ήταν αυτό που γίνεται τώρα με τους γενικούς γιατρούς, με τους ασθενείς που μένουν χωρίς γιατρούς κ.ο.κ.

Μας έχουν «παραγκωνισμένους» γιατί είμαστε… επιτελικό κράτος του ιδιωτικού τομέα  και των ΣΔΙΤ και τέλος πάντων αυτό που θα έσωνε την χώρα. Όταν ένας δεν είναι «οργανωμένος» πουθενά, δεν είναι οργανωμένος ούτε και σε αυτά. Δυστυχώς το μόνο πράγμα που φαίνεται να δουλεύει καλά είναι η τηλεοπτική παραγωγή της κυβέρνησης. Αυτή πάει πάρα πολύ καλά.