Μέτιος vs «Επιμελητηριακοί» για την ευθύνη της ΔΕΣΜ-ΟΣ

Κ. Κουρτίδης: Κινδυνολογούν και δεν μας λένε… τι έκαναν αυτοί για τον φορέα

Ο εκπρόσωπος της ΠΑΜ-Θ στην Γεν. Συνέλευση υπενθυμίζει όλες τις κινήσεις τους που έφεραν σε δύσκολη θέση την ΔΕΣΜ-ΟΣ και εξ αυτού καθυστερεί και η «μη επιστρεπτέα»

Στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ και στον Περιφερειάρχη κ. Χρήστο Μέτιο, επιρρίπτουν οι  «Επιμελητηριακοί» όλη την ευθύνη για τα προβλήματα που προέκυψαν στον ενδιάμεσο φορέα της «μη επιστρεπτέας», κινδυνολογώντας μάλιστα, τονίζοντας ότι κινδυνεύει η ΔΕΣΜ-ΟΣ ΑΜΘ με… «λουκέτο»! Στη σχετική τους ανακοίνωση μάλιστα, περιγράφουν με τα πιο «μελανά χρώματα» τον υποτιθέμενο αντίκτυπο που θα έχει αυτή η εξέλιξη, όχι μόνον σε περιφερειακό, αλλά και σε… εθνικό επίπεδο!

Η «Θ» επικοινώνησε με τον εκπρόσωπο της ΠΑΜΘ στην Γενική Συνέλευση της ΔΕΣΜ-ΟΣ κ. Κωνσταντίνο Κουρτίδη, ο οποίος σε πρώτη φάση αναρωτήθηκε για τους «λόγους» για τους οποίους «κινδυνολογούν» τα επιμελητήρια αλλά και τι έκαναν για το πρόγραμμα της ΜΗ ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ, από τις 17 Μαρτίου που ανέλαβαν τα «ηνία» της διαχείρισης της εταιρείας. Ο ίδιος εξηγεί μάλιστα και τους λόγους, για τους οποίους πιστεύει ότι κύριοι υπεύθυνοι όλης αυτής της δυσλειτουργίας που λειτουργεί σε βάρος των δικαιούχων της «μη επιστρεπτέας», είναι οι εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων και όχι κάποιος άλλος.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΑΜΘ

Σε επικίνδυνες ατραπούς βάζει πλέον την εταιρία ΔΕΣΜ-ΟΣ ΑΜ-Θ,  ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος με την αδιαλλαξία του! Η συμπεριφορά του εδώ και έναν χρόνο τουλάχιστον έχει δημιουργήσει σοβαρότατο πρόβλημα στην απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων από την ΔΕΣΜ-ΟΣ και η κατάσταση αυτή πέρα από τη βλάβη που προκαλεί στην τοπική επιχειρηματικότητα, αντανακλά πλέον σε εθνικό επίπεδο καθώς αμαυρώνει συνολικά την εικόνα της χώρας μας στον τομέα της απορροφητικότητας των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Ο συναγερμός σήμανε εδώ και λίγες μέρες όχι μόνο από τον ΕΦΕΠΑΕ (εταίρος του οποίου είναι και η ΔΕΣΜ-ΟΣ), αλλά και από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Επιπρόσθετα υπήρξε σύσταση και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Επομένως ο ΕΦΕΠΑΕ πρότεινε ολοκληρωμένη λύση για το διοικητικό αδιέξοδο της ΔΕΣΜ-ΟΣ,  με την οποία τα Επιμελητήρια συμφωνήσαν εξ αρχής.  Δυστυχώς όμως σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε, ο Περιφερειάρχης ΑΡΝΗΘΗΚΕ να αποδεχτεί την μέση λύση που πρότειναν οι Υπουργοί κ.κ. Άδωνις Γεωργιάδης και Γιάννης Τσιακίρης. Η άρνηση αυτή, όπως τον προειδοποίησαν ξεκάθαρα ο Υπουργός και υφυπουργός Ανάπτυξης, θα έχει ως αποτέλεσμα να πάρει ο ΕΦΕΠΑΕ από την ΔΕΣΜ-ΟΣ τα προγράμματα των επιχειρήσεων, και επομένως να κλείσει.

Σε περίπτωση που γίνει πράξη η αναστολή λειτουργίας της ΔΕΣΜ-ΟΣ, τα εν εξελίξει προγράμματα θα ανατεθούν για αξιολόγηση σε Φορέα άλλης Περιφέρειας με μέριμνα του ΕΦΕΠΑΕ.

Για όλη αυτή την κατάσταση,  τα Επιμελητήρια καθιστούμε ως αποκλειστικό υπεύθυνο τον Περιφερειάρχη.

Τα Επιμελητήρια άλλωστε, εδώ και μήνες εργάζονται για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης με γνώμονα πάντα την επιχειρηματικότητα και την τοπική μας οικονομία. Τα Επιμελητήρια σταθερά και μεθοδικά εργάστηκαν, εργάζονται και θα εργάζονται απαλλαγμένα από προσωπικές έριδες και φιλοδοξίες και τιμώντας τα μέλη τους, που ανεξαρτήτως “επιχειρηματικού μεγέθους” συνιστούν αυτό που λέμε τοπική οικονομία.

Για τον λόγο αυτό, δηλώνουμε για άλλη μία φορά ότι δεχόμαστε την προτεινόμενη λύση από τον ΕΦΕΠΑΕ και το αρμόδιο Υπουργείο, καθώς εξ αρχής ήμασταν υπέρ μίας ξεκάθαρης διοικητικής λύσης, για να προχωρήσει η αξιολόγηση των προγραμμάτων το γρηγορότερο δυνατό. Δυστυχώς  ο Περιφερειάρχης, επιμένοντας στην αρνητική του στάση, οδηγεί τον ΔΕΣΜ-ΟΣ σε αναστολή λειτουργίας. Ως Επιμελητήρια δηλώνουμε ότι θα βρούμε  το γρηγορότερο δυνατόν λύση που να εξυπηρετεί τις επιχειρήσεις μας.

Πάντως, σε καμία περίπτωση δεν θα θυσιάσουμε το μέλλον των επιχειρήσεων της  περιοχής μας -τουλάχιστον στο βαθμό που μας αναλογεί – όπως κάνει ο Περιφερειάρχης με την αδιάλλακτη στάση του.

Τέλος, υπογραμμίζουμε ότι στην τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, τα Επιμελητήρια δεν εκλήθησαν καθώς η συγκαταβατική τους διάθεση ήταν ήδη δεδηλωμένη.

 

ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΕΘΕΣΑΝ ΤΗΝ ΔΕΣΜ-ΟΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ – ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ 17 ΜΑΡΤΙΟΥ; – ΛΑΘΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΕΧΘΗΚΑΝ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Μιλώντας στην «Θ»,  με αφορμή όλα τα παραπάνω ο κ. Κουρτίδης επισήμανε τα εξής:

Αυτό που έχω να πω είναι ότι την ΔΕΣΜ-ΟΣ την έθεσαν στην θέση που βρίσκεται αυτοί οι ίδιοι, διότι όταν ήρθε το Πανεπιστήμιο και είπε «εγώ έχω μια συμβιβαστική πρόταση» – και την οποία εμείς κάναμε αποδεκτή – «να βάλουμε άτομα κοινής εμπιστοσύνης» δεν την δέχθηκαν και αποφάσισαν αυθαίρετα αυτό που αποφάσισαν. Τώρα έρχονται και αντιστρέφουν αυτό το πράγμα και λένε ότι «δεν δέχεται ο Περιφερειάρχης». Εγώ δεν ξέρω ότι ο ΕΦΕΠΑΕ πρότεινε κάτι συμβιβαστικό και δεν το δέχθηκαν. Εγώ ξέρω ότι έγινε μια συνάντηση με τον υπουργό, με τον υφυπουργό και με τα επιμελητήρια τα οποία δεν πήγαν τα ίδια αλλά έστειλαν τον Διευθυντή της ΔΕΣΜ-ΟΣ, ενώ έπρεπε να πάνε τα ίδια. Πηγαίνεις όμως και συζητάς. Τώρα βέβαια δεν θα σταθούμε στο πρωτόκολλο του «κληθήκαμε» ή «δεν κληθήκαμε» – είναι ο διευθυντής της ΔΕΣΜ-ΟΣ και έπρεπε να πάνε – και άρα το γεγονός ότι έθεσαν οι ίδιοι σε δύσκολη θέση την ΔΕΣΜ-ΟΣ, είναι δεδομένο. Την έθεσαν σε δύσκολη θέση με την άκυρη απόφαση που έβγαλαν, αλλάζοντας τα ποσοστά της περιφέρειας και παίρνοντας την πλειοψηφία. Την έθεσαν με το γεγονός ότι δεν δέχθηκαν οποιαδήποτε αλλαγή, που πρότεινε το πανεπιστήμιο. Την έθεσαν σε δύσκολη θέση διότι από τις 17 Μαρτίου που είναι αυτοί στην «εξουσία» της ΔΕΣΜ-ΟΣ – και ο υπηρεσιακός μηχανισμός υπάρχει – δεν έκαναν ούτε μια αξιολόγηση. Δεν πήραν τον πίνακα των 10,000 που έστειλε η περιφέρεια να τον περάσουν από την επιτροπή και να τα στείλουν στον ΕΦΕΠΑΕ. Αυτοί «κυβερνούν» τόσο καιρό και δεν έκαναν απολύτως τίποτα. Τι έκαναν από τις 17 Μαρτίου που είναι αυτοί μέσα στην ΔΕΣΜ-ΟΣ; Τίποτα. Τουλάχιστον παλιά, η προηγούμενη συνδιοίκηση (με αυτούς και εμάς) έδωσε υπερωρίες στους υπαλλήλους και έκαναν 12.000 αξιολογήσεις. Τους είπα να προσλάβουμε αυτά τα 40-50 άτομα, να βοηθήσουμε και τους υπαλλήλους, να τελειώσουμε τις αξιολογήσεις, να προχωρήσουμε στην δεύτερη φάση και να πληρωθούν. Δεν έκαναν απολύτως τίποτα. Είναι πολύ εύκολο να βγω και εγώ και να κατηγορώ ότι «φταίει ο περιφερειάρχης» ή ο ένας ή ο άλλος. Θέλω να μου πείτε ποιες ενέργειες έκαναν τόσο καιρό; Τους έδωσα συγκεκριμένες προτάσεις, τις οποίες δεν αποδέχθηκαν. Θεωρώ λάθος το ότι αρνήθηκαν να συνεργαστούν, θεωρώ λάθος ότι δεν αποδέχθηκαν την πρόταση του πανεπιστημίου και μετά από τόσα χρόνια άλλαξαν μια πραγματικότητα, όπου συνεργαζόμασταν και λύναμε τα προβλήματα.

ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΚΙΝΔΥΝΟΛΟΓΩ – ΑΣ ΜΑΣ ΠΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ Η ΔΕΣΜ-ΟΣ

Αναφορικά με την φράση «κινδυνεύει η ΔΕΣΜ-ΟΣ» ο κ. Κουρτίδης τόνισε ότι:

Προσωπικά δεν μου αρέσει να κινδυνολογώ. Λένε ότι θα κλείσει η ΔΕΣΜ-ΟΣ. Ας το θέσουν σε πραγματικά δεδομένα. Για να λες κάτι τέτοιο πρέπει να εξηγείς και τους λόγους για τους οποίους κινδυνεύει η ΔΕΣΜ-ΟΣ. Κινδυνεύει γιατί θα δοθεί το έργο της αλλού, μόνιμα; Κινδυνεύει γιατί δεν συνεργάζονται; Κινδυνεύει γιατί θα αποσυρθούν; Ας μας πουν γιατί κινδυνεύει η ΔΕΣΜ-ΟΣ. Η κινδυνολογία είναι εύκολη και η δημιουργία φόβου στους ανθρώπους είναι ακόμη πιο εύκολη, αλλά θέλω να επιχειρηματολογήσουν. Εγώ δεν λέω «κινδυνεύει» ή «δεν κινδυνεύει». Αυτό είναι συμπέρασμα. Γιατί λοιπόν υπάρχει θέμα στην ΔΕΣΜ-ΟΣ; Αυτό θέλω να μου πουν. Ας το επιχειρηματολογήσουν. Από την άλλη, αντί να αρχίσουμε να λέμε ότι «κινδυνεύει η ΔΕΣΜ-ΟΣ», θα πρέπει να καθίσουμε όλοι μαζί ξανά – και το θέτω ως έκκληση και εγώ – να δούμε την πρόταση του πανεπιστημίου, να την κάνουμε αποδεκτή και να μην κινδυνεύει ούτε η ΔΕΣΜ-ΟΣ, ούτε το πρόγραμμα που έχει ορισθεί, ούτε ο,τιδήποτε άλλο. Και αν φέρουν αυτοί δικά τους προγράμματα – όπως έφερε η περιφέρεια – εμείς θα τους βοηθήσουμε να τα υλοποιήσουν, ως περιφέρεια. Δεν ξέρω αν προσκλήθηκαν οι άνθρωποι ή δεν προσκλήθηκαν αλλά ξέρω ότι στην Γενική Συνέλευση μπορούσαμε να δώσουμε μια λύση (του πανεπιστημίου) και να μην μιλάμε σήμερα ούτε για κινδύνους, ούτε για φασαρίες, ούτε για προβλήματα.

 

ΧΑΘΗΚΕ ΜΙΑ ΛΑΜΠΡΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ – ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΕΥΘΥΝΕΣ Ο ΕΝΑΣ ΣΤΟΝ ΑΛΛΟ, ΑΛΛΑ…

Κλείνοντας ο κ. Κουρτίδης σημείωσε ότι:

Προσωπικά σας λέω ότι χάθηκε μια λαμπρή ευκαιρία και ότι τώρα πηγαίνουμε σε ατραπούς οι οποίες δεν μου αρέσουν, αλλά μήπως επεδίωξαν αυτήν την εξέλιξη μη συμφωνώντας μαζί μας και μαζί με το πανεπιστήμιο στην πρότασή του, για να μας κατηγορούν μετά; Είναι τόσο απλό. Είναι πολύ εύκολο να κατηγορούμε ο ένας τον άλλον. Θέλω να μου πουν σε ποιες ουσιαστικές και θετικές ενέργειες θα προχωρήσουν ώστε να μην γίνει αυτό, διότι από τις 17 Μαρτίου, δεν έκαναν τίποτα (ή μάλλον έκαναν ελάχιστα) ενώ έπρεπε να κάνουν τα μέγιστα…

Εγώ θέλω συγκεκριμένες θετικές ενέργειες, να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα. Δεν θέλω να επιφέρω ευθύνες σε κανέναν, δεν θέλω να λέω «φταίει ο τάδε» και θέλω να γίνει δουλειά και μπορεί να γίνει! Πιστεύω ότι οι ίδιοι καταλαβαίνουν ότι πέφτουν στον «λάκκο» που δημιούργησαν και προσπαθούν να βρουν έναν έντεχνο τρόπο, να ρίξουν τις ευθύνες αλλού. Το ζήτημα δεν είναι να ρίξουμε τις ευθύνες στον έναν ή στον άλλο, αλλά ότι ο κόσμος θέλει να ολοκληρωθεί και αυτό το πρόγραμμα καθώς και τα άλλα προγράμματα και αντί να κάνουμε ένα «κυνήγι μαγισσών», να λειτουργήσουμε θετικά και να ολοκληρώσουμε αυτά που μας ζήτησαν.