Μέτζο Τζεμαλή και Εμίν Σινίκογλου: Στο Κάιρο ευπρόσδεκτοι, στην Αθήνα (και στην Άγκυρα) όχι

Ο επί 31 χρόνια και μέχρι πρότινος μουφτής Κομοτηνής κ. Μέτσο Τζεμαλή, που συνταξιοδοτήθηκε ξαφνικά από την κυβέρνηση Κοτζιά – Τσίπρα τον περασμένο Αύγουστο, συνεχίζει να μετέχει στη διεθνή σκηνή του μωαμεθανικού κόσμου. Προ ημερών (16-18 Οκτωβρίου 2018) βρέθηκε στο Κάιρο μαζί με μουφτήδες από 73 χώρες της Ασίας, της Αφρικής και της Ευρώπης για το Παγκόσμιο Ισλαμικό Συνέδριο που διοργάνωσε η Παγκόσμια Γενική Γραμματεία Ισλαμικών Υποθέσεων «Φάτουα» και το οποίο τελούσε υπό την αιγίδα του Προεδρίας της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου.

Το θέμα του συνεδρίου ήταν “Οι ανανεωτικές προσεγγίσεις των φάτουα «ιερονομικών ρητρών», από την Θεωρία στην Πράξη” και ο κ. Τζεμαλή Μέτσο, αφού συμμετείχε σε πολλές συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας, ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτωρ της Παγκόσμιας γ.γ. Ισλαμικών Υποθέσεων «Φάτουα». Στη διάρκεια του τριημέρου έδωσε πολλές και σημαντικές συνεντεύξεις σε αιγυπτιακά και διεθνή ΜΜΕ όσον αφορά την κατάσταση των Μουσουλμάνων της Θράκης, αφού εκπροσώπησε αυτούς αλλά και τη χώρα μας. Ειδικά δέχθηκε ερωτήματα αν υπάρχει τρομοκρατική δράση στην περιοχή μας και απαντώντας τόνισε ότι η μακροχρόνια ειρηνική συνύπαρξη και συμβίωση μεταξύ των Μουσουλμάνων και Χριστιανών πολιτών απέτρεψε ουσιαστικά την εμφάνιση και την δραστηριοποίηση επικίνδυνων τρομοκρατικών οργανώσεων που εμφανίζονται σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Στο Συνέδριο συνόδευσε τον πρώην μουφτή Κομοτηνής ο έγκριτος θεολόγος και καθηγητής Ισλαμικού Δικαίου Δρ. Γιασάρ Σερίφ Δαμάτογλου, ο οποίος πραγματοποίησε μια ξεχωριστή εισήγηση με θέμα: «οι καινοτομίες των Φάτουα στις ανεπτυγμένες χώρες».

Βλέποντας κανείς την διεθνή εκτίμηση που ακόμη περιβάλλει τον κ. Μέτσο Τζεμαλή (τα έξοδα του οποίου καλύφθηκαν από την αιγυπτιακή διοργάνωση του συνεδρίου) δεν μπορεί παρά να αναρωτηθεί για την σκοπιμότητα των κυβερνητικών αποφάσεων και χειρισμών τους περασμένους μήνες. Τι ακριβώς ωφελήθηκε η Ελλάδα με την μεταβολή στη Μουφτεία της Κομοτηνής; Η μεν χώρα μας στερήθηκε από τις υπηρεσίες ενός ανθρώπου με τέτοια διεθνή εμβέλεια σε χώρους που την έχουμε μεγάλη ανάγκη, η δε Τουρκία δεν ικανοποιήθηκε αφού το πρόβλημά της δεν εντοπιζόταν στα πρόσωπα αλλά στην διαδικασία της ανάδειξής τους. Και τι θα γίνει αν δικαιωθεί η προσφυγή των αποπεμφθέντων μουφτήδων στο Συμβούλιο της Επικρατείας, μπορεί κανείς να φανταστεί την αδιανόητη κατάσταση που θα δημιουργηθεί σε τέτοια περίπτωση;

Τέλος, καλύτερα να μην αναφερθούμε στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Μουφτεία Κομοτηνής, για να μην θεωρηθεί ότι η κριτική μας έχει προσωπικά ή άλλα ιδιοτελή κίνητρα. Αφού οι κυβερνώντες αποφάσισαν να πετάξουν όλο το κεφάλαιο της εμπειρίας και της δημοφιλίας των τελευταίων χρόνων στα σκουπίδια…

Πηγή: «Αντιφωνητής»

(Σ.Σ.: Τα ίδια ισχύουν και για τον έταιρο Μουφτή Ξάνθης Εμίν Σινίκογλου)