Μη νόμιμη η επιλογή του διευθυντή στο Μουσικό Σχολείο Ξάνθης

Με απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής – Δικαιώθηκε η αίτηση ακύρωσης του Χρ. Βαρδικελδόγλου

Μ. Πατεράκης: «Το αρμόδιο όργανο θα κληθεί να διορθώσει την πράξη, με βάση τα όσα ζητά η Δικαστική Απόφαση»

 

Μια απόφαση «σταθμό», που μπορεί να δικαιώσει κι άλλους ενδιαφερόμενους που κατέθεσαν προσφυγές και αγωγές αποζημίωσης, έλαβε το Διοικητικό Εφετείο Κομοτηνής, δικαιώνοντας τον εκπαιδευτικό Φυσικής Αγωγής  ΠΕ11 κ. Χρήστο Βαρδικελδόγλου, ως υποψήφιο Διευθυντή του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης.

Απόφαση κατόπιν της οποίας ακυρώνεται και ο αξιολογικός πίνακας Διευθυντών σχολικών μονάδων Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ξάνθης.

Πιο συγκεκριμένα το Διοικητικό Εφετείο Κομοτηνής  με την αριθ. Α66/2019 απόφαση ακυρώνει :

α)την 9η/2017/25-7-2017 Πράξη του Διευρυμένου Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Π.Υ.Σ.Δ.Ε.)Ξάνθης ,κατά το μέρος της εκείνο που αφορά την πρόταση για Διευθυντή στο Μουσικό Σχολείο Ξάνθης ,

β)την Φ1.2/5725/28-7-2017 απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κατά το μέρος της που αφορά  στην  τοποθέτηση Διευθυντή στο Μουσικό Σχολείο Ξάνθης.

Η απόφαση του δικαστηρίου  αναγνωρίζει :΄΄α)…..τα  μουσικά είναι ειδικού τύπου σχολεία…β)…..Για την επιλογή και τοποθέτηση διευθυντών και υποδιευθυντών στα μουσικά σχολεία καταρτίζεται ξεχωριστός αξιολογικός πίνακας υποψηφίων…γ)…..για τους υποψήφιους διευθυντές στα Μουσικά Σχολεία συνίσταται η άσκηση διδακτικών καθηκόντων τουλάχιστον επί μια τριετία….΄΄

Με βάση όλα αυτά, το Διοικητικό Εφετείο στην απόφασή του κρίνει ότι η επιλογή και η τοποθέτηση του νυν  Διευθυντή του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης  χωρίς ο τελευταίος να έχει ασκήσει διδακτικά καθήκοντα για τρία(3) τουλάχιστον  έτη στο συγκεκριμένο τύπου σχολείου, είναι μη νόμιμη!΄΄

«ΖΗΤΗΣΑΜΕ ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ Δ/ΝΤΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΞΑΝΘΗΣ»

Για όλα τα παραπάνω μίλησε στην «Θ» ο συνήγορος του κ. Βαρδικελδόγλου κ. Μιχάλης Πατεράκης εξηγώντας ότι «πρόκειται για μια αίτηση ακύρωσης η οποία συζητήθηκε στο Διοικητικό Εφετείο Κομοτηνής. Με αυτήν την αίτηση ζητούσαμε την ακύρωση του πίνακα επιλογής διευθυντών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κατά το τμήμα που αφορά στον διορισμό του διευθυντή του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης. Η διαφορά που υπήρχε και ο λόγος που ζητήσαμε να πραγματοποιηθεί η ακύρωση, ήταν η αναγκαιότητα ύπαρξης τριετούς (τουλάχιστον) διδακτικής προϋπηρεσίας σε μουσικό σχολείο, από τον τελικά διορισθέντα. Ο κ. Βαρδικελδόγλου, είχε τριετή προϋπηρεσία., ωστόσο στον πίνακα που είχε καταρτισθεί από το σχετικό όργανο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, δεν είχε ληφθεί υπόψιν η αναγκαιότητα ύπαρξης τριετίας των εκπαιδευτικών. Έτσι τα Μουσικά Σχολεία δεν θεωρήθηκαν ως «ειδικός τύπος σχολείων» και κατατάχθηκαν και εκπαιδευτικοί που δεν είχαν προϋπηρεσία σε Μουσικό Σχολείο».

 

 

«ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ, ΤΟ ΕΝ ΛΟΓΩ ΖΗΤΗΜΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ»

«Το εν λόγω ζήτημα δεν προέκυψε μόνον στην Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης, αλλά σε αρκετές διευθύνσεις σε όλη την Ελλάδα. Δυστυχώς από τις ενέργειες που έκαναν όλοι οι εμπλεκόμενοι εκπαιδευτικοί, δεν μπόρεσαν να πείσουν το υπουργείο, να διευκρινίσει στις αρμόδιες υπηρεσίες πως έπρεπε να χειριστούν τα συγκεκριμένα ζητήματα και υπήρχε το παράδοξο να ληφθού υπόψιν οι τριετίες στα μισά μέρη της Ελλάδος και στα υπόλοιπα να μην ληφθούν υπόψιν. Στην Ξάνθη δεν ελήφθησαν υπόψιν αυτές οι τριετίες» συνέχισε ο ίδιος, εξηγώντας ότι «το να ληφθούν υπόψιν οι τριετίες, δεν έχει να κάνει μόνο με το ποιος θα είναι ο διευθυντής αλλά με την αναγνώριση του καλλιτεχνικού χαρακτήρα του σχολείου. Αυτό λοιπόν που εμείς ζητούσαμε (αλλά και όλοι οι εκπαιδευτικοί που είχαν εμπλακεί με τα Μουσικά Σχολεία)  ήταν να γίνει αντιληπτό ότι ένας άνθρωπος που δεν έχει εργαστεί ποτέ του σε ένα μουσικό σχολείο (σε ένα ειδικού τύπου σχολείο δηλαδή) δεν μπορεί να διευθύνει μια τέτοια σχολική μονάδα. Αυτό πρωτύτερα είχε αναγνωρισθεί. Τώρα όμως για λόγους οι οποίοι δεν είναι κατανοητοί, υπήρξε δήθεν ανανέωση της νομοθεσίας (που σε καμία περίπτωση όμως δεν αφορούσε τον συγκεκριμένο τύπου σχολείου). Οι διευθύνσεις Β/θμιας είχαν (και εδώ στην Ξάνθη) δεν έλαβαν υπόψιν τις ιδιαίτερες ανάγκες αυτού του τύπου σχολείου, κάτι που μπορούσε να δημιουργήσει πολύ μεγάλος κινδύνους για το μέλλον και την βιωσιμότητα των σχολείων, καθώς άνοιγε σε όλη την Ελλάδα την πιθανότητα, εκπαιδευτικοί που δεν έχουν σχέση με αυτήν την συγκεκριμένη μορφή εκπαίδευσης, να διευθύνουν την μονάδα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό».

 

«ΤΟ ΑΡΜΟΔΙΟ ΟΡΓΑΝΟ ΘΑ ΚΛΗΘΕΙ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΟΣΑ ΖΗΤΑ Η ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ»

Έτσι όπως αναφέρει ο κ. Πατεράκης «απευθυνθήκαμε στο Διοικητικό Εφετείο, ζητήσαμε να ακυρωθεί σε αυτό το τμήμα και το Διοικητικό Εφετείο με μια γενναία απόφαση, αποδέχεται ότι τα συγκεκριμένα σχολεία έχουν ειδικό χαρακτήρα, δοθέντος της καλλιτεχικής φύσης τους και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και για αυτόν τον λόγο, με την απόφασή του, ακυρώνει τον πίνακα της επιλογής όσον αφορά στο συγκεκριμένο σημείο. Κατ εφαρμογή της νομοθεσίας, από εκεί και πέρα, ο πίνακας αυτός παραπέμπεται πάλι στο αρμόδιο όργανο, το οποίο εξέδωσε την προσβαλλόμενη πράξη, το οποίο και θα κληθεί να την διορθώσει με βάση τα όσα ζητά η δικαστική απόφαση».