Μια από τα «ίδια» με ισχνή συμμετοχή η χθεσινή απεργία στην Ξάνθη

Αγγ. Μπεμπεκίδης: «Οι απεργίες δεν γίνονται για το Θεαθήναι – Έχει σημασία η ενότητα

Ψήφισμα από το Ε.Κ Ξάνθης και ανακοινώσεις από Ένωση Ιδ. Υπαλλήλων και «Πέλοτο»

«Ισχνή» ήταν (για άλλη μια φορά) η συμμετοχή, στην χθεσινή 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση της ΓΣΕΕ στην Ξάνθη.
Απεργιακές δράσεις (κυρίως του ΠΑΜΕ) υπήρχαν σε διάφορα σημεία της πόλης, ενώ στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης, αναγνώσθηκε το σχετικό ψήφισμα.

 

«ΑΣ ΑΝΑΛΑΒΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΜΑΣ – ΟΙ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΘΗΝΑΙ»

Για την χθεσινή ημέρα, μίλησε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης κ. Άγγελος Μπεμπεκίδης, ο οποίος επισήμανε ότι «θα πρέπει να αναλάβουμε κάποια στιγμή τις ευθύνες μας και εμείς και να συμμετέχουμε στις απεργίες, γιατί δεν γίνονται για το «Θεαθήναι». Έχουν σκοπό και ο σκοπός αυτός είναι ιερός».
Αναφορικά με την ημέρα της διεξαγωγής της απεργίας, που συμπίπτει με την ημέρα έναρξης των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 100 χρόνων των «Ελευθερίων» ο ίδιος ανέφερε ότι «την πρόταση για την απεργία μας την έκανε το τριτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανό μας και εμείς συμφωνήσαμε. Δεν έμπαιναν ως ζήτημα οι γιορτές που έχουμε για την Απελευθέρωση της πόλης μας. Σήμερα είναι η απεργία και αύριο και μεθαύριο οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό. Ούτε καν το συζητάμε».

«ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΙΕΣΗΣ – ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ Η ΕΝΟΤΗΤΑ – ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΑΛΗΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗΣ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ»

Για το ενδεχόμενο αλλαγής μορφής κινητοποιήσεων, προκειμένου να συμμετέχει ο κόσμος ο κ. Μπεμπεκίδης υπογράμμισε ότι «βεβαίως και συζητείται και αυτό. Μετά τα τελευταία γεγονότα που είχαμε με τις διαδικασίες στην ΓΣΕΕ που δεν κατάφεραν να κάνουν τις εκλογές τους, συζητείται έντονα. Για αυτό και είπα πως μια απεργία που προκηρύσσεται είτε από πρωτοβάθμιο, είτε από δευτεροβάθμιο (όπως εμείς) είτε από τριτοβάθμιο όργανο, δεν προκηρύσσεται για το «Θεαθήναι». Η απεργία είναι μέτρο πίεσης των εργαζομένων προς τους εργοδότες ή προς μια κυβέρνηση που θα κατεβάσει κάποιο νομοσχέδιο, όπως καλή ώρα το νομοσχέδιο για τα εργασιακά όπως θα κατεβάσει ο κ. Βρούτσης. Πρέπει να βρούμε άλλους τρόπους πίεσης, πριν φτάσουμε στο ανώτερο στάδιο της απεργίας και εδώ πρέπει και εμείς να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας, να μην βγάζουμε τον εαυτό μας απ΄έξω αλλά και το τριτοβάθμιο όργανο πρωτίστως πρέπει να καθίσει και να σκεφτεί σοβαρά, γιατί ο κόσμος, τουλάχιστον στον ιδιωτικό τομέα, έχει κουραστεί. Τα τελέυταία δέκα χρόνια με τα μνημόνια έχουμε κάνει περισσότερες από 100 απεργίες και περισσότερα από 100-150 συλλαλητήρια στην Αθήνα αλλά και στην Περιφέρεια. Είναι καιρός να δούμε και άλλους τρόπους πάλης, με ευθύνες όλων μας, να πηγαίνουμε στους χώρους εργασίας και να ενημερώνουμε (αν και από τα ΜΜΕ ο κόσμος ενημερώνεται). Βέβαια, άλλος ένας λόγος που οι κινητοποιήσεις μας δεν έχουν πολύ κόσμο, είναι η ενότητα. Και αυτό είναι σημαντικό για εμάς. Πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι πλέον να αντιληφθούν, από όλους τους πολιτικούς και συνδικαλιστικούς χώρους και αν προέρχονται, ότι όλοι μαζί πρέπει να παλεύουν για τα δικαιώματά τους. Από εκεί και πέρα ο καθένας ας τραβά τον δρόμο του. Όταν προκηρύσσονται απεργίες ή οποιαδήποτε άλλη μορφή πάλης, πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Εάν δεν τα καταφέρνουμε, είναι ώρες ευθύνης του εργατικού κινήματος. Πλέον επειδή καμία από όλες τις πορείες δεν είναι ικανοποιητική, είναι καιρός να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας. Ο χώρος των εργαζομένων είναι το Εργατικό Κέντρο για συγκεντρώσεις, συνελεύσεις, απεργίες. Να μαζευτούμε όλοι σε αυτόν τον χώρο, να κάνουμε τις απεργίες, γιατί ο σκοπός είναι ένας είτε αφορά μέτρα κυβέρνησης είτε εργοδότες. Το πλαίσιο πάλης και δράσης δεν αλλάζει».

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΞΑΝΘΗΣ: ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΕΝΑ ΤΕΛΟΣ ΣΤΟΝ ΚΑΤΗΦΟΡΟ

«Απεργούμε, διαδηλώνουμε και απαιτούμε:

–        Άμεση κατάργηση του αντεργατικού νομοσχεδίου

–        Ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις

–        Σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς και διαδικασίες

–        Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση χωρίς κρατικό και εργοδοτικό παρεμβατισμό στην άσκηση των συλλογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, με κυρίαρχο το δικαίωμα των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και το δικαίωμα της απεργίας

–        Σταθερή και πλήρη εργασία για όλους με ίσα δικαιώματα, καμία εξαίρεση από την εργατική προστασία

–        Ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας

Ο κόσμος της μισθωτής εργασίας συνεχίζει να σηκώνει στις πλάτες του τα βάρη της κρίσης και της κυβέρνησης σε μέτρα και πολιτικές που το μόνο που πετυχαίνουν  είναι να κάνουν δυσβάσταχτο το παρόν και αβέβαιο το μέλλον.

ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΕΝΑ ΤΕΛΟΣ ΣΤΟΝ ΚΑΤΗΦΟΡΟ» αναφέρει μεταξύ άλλων το ψήφισμα του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης.

ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΞΑΝΘΗΣ: «ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ…»

Κάτω τα χέρια από τα σωματεία, τη συλλογική οργάνωση και τους αγώνες των εργαζομένων. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσής μας καλεί τους εργαζόμενους στο  εμπόριο τους Ιδ. Υπαλλήλους να κάνουν δική τους υπόθεση την επιτυχία της απεργιακής απάντησης που πρέπει να δοθεί σε κυβέρνηση κι εργοδοσία.

Τώρα είναι η ώρα να σηκώσουμε το ανάστημα μας και να τους χαλάσουμε τα σχέδια! Τα όσα προβλέπονται στο «αναπτυξιακό»  νομοσχέδιο που κατέθεσε για «δημόσια διαβούλευση» η κυβέρνηση της ΝΔ, ξεπερνούν κάθε προσδοκία των επιχειρηματικών ομίλων. Επιβεβαιώνεται  με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι η » ανάπτυξη για όλους» που διατυμπανίζει η ΝΔ είναι ανάπτυξη  μόνο για τους επιχειρηματικούς ομίλους και κόλαση για τους εργαζόμενους.

Ξηλώνει κλαδικές συμβάσεις ή στην καλύτερη των περιπτώσεων τις καθιστά μη εφαρμόσιμες σε συνδυασμό με τα προνόμια και τις διευκολύνσεις που δίνει στην εργοδοσία. Ενισχύει τις ενώσεις προσώπων που η σύμβαση που θα υπογράφουν θα υπερισχύει της κλαδικής, προβλέπει την  υπερίσχυση τοπικών κλαδικών συμβάσεων έναντι κλαδικών συμβάσεων, με στόχο  το περαιτέρω τσάκισμα των μισθών και των δικαιωμάτων μας.  Ορίζει συνυπεύθυνους  τους εργαζόμενους για την μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών από τον εργοδότη, με αποτέλεσμα τη μη αναγνώριση των ενσήμων!

Η ΝΔ συνεχίζει ακάθεκτη στο δρόμο που χάραξε ο ΣΥΡΙΖΑ. Θεσπίζει  το «ηλεκτρονικό μητρώο» και την ηλεκτρονική ψηφοφορία για τις γενικές συνελεύσεις μονιμοποιώντας και επεκτείνοντας  την κρατική και την εργοδοτική παρέμβαση μέσα στα σωματεία, καταργώντας  τα καταστατικά τους, φακελώνοντας  τους εργαζόμενους. Κυβέρνηση και εργοδοσία θέλουν τα σωματεία στο «γύψο», θέλουν  να μας αφοπλίσουν για να λεηλατούν χωρίς εμπόδια τις ζωές και τα δικαιώματα μας, εξασφαλίζοντας απρόσκοπτα την κερδοφορία τους. Να μην το επιτρέψουμε! Αν τώρα οι μεγαλέμποροι έχουν ξεσαλώσει  έχοντας μετατρέψει τους εργασιακούς χώρους σε κάτεργα, τους μισθούς μας σε φιλοδώρημα,  ας αναλογιστούμε τι μας περιμένει αν περάσει αυτός ο σχεδιασμός…» αναφέρει η ανακοίνωση της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ν. Ξάνθης.

 

ΠΕΛΟΤΟ: «ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΘΕΑΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΕΛΑΣΗ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ»

Στις 12 Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση της ΝΔ κατέθεσε το ’’αναπτυξιακό νομοσχέδιο’’, που στην ουσία του εντείνει ακόμα περισσότερο την επίθεση που δεχόμαστε ως εργαζόμενοι και τα δικαιώματά μας στον συνδικαλισμό. Ένα πολυνομοσχέδιο που έρχεται σε συνέχεια των επιθέσεων της κυβέρνησης ΣΤΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι το κράτος έχει συνέχεια ανεξάρτητα του όποιου εκφραστή βγαίνει κάθε φορά μπροστά και ότι πάντα θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των αφεντικών εις βάρος των δικών μας.
Αναλυτικότερα, το προτεινόμενο πολυνομοσχέδιο επιχειρεί την ουσιαστική κατάργηση των κλαδικών ΣΣΕ καθιερώνοντας πλήθος εξαιρέσεων. Έτσι από τις κλαδικές ΣΣΕ εξαιρούνται οι επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν «σοβαρά οικονομικά προβλήματα», ενώ σε ο,τι αφορά τις πολύ περιορισμένες έτσι και αλλιώς δυνατότητες επεκτασιμότητας προστίθεται ότι πρέπει να ελέγχονται οι «επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα». Επανέρχονται οι «ενώσεις προσώπων» που διασπούν και υπονομεύουν τον ρόλο των επιχειρησιακών σωματείων. Προστίθενται περιορισμοί για την προσφυγή των εργαζομένων στον ΟΜΕ, καθώς εξαλείφεται η δυνατότητα μονομερούς προσφυγής, αφού πλέον για την προσφυγή του το σωματείο θα πρέπει να αποδεικνύει «υπαρκτό ρόλο γενικότερου κοινωνικού ή δημόσιου συμφέροντος συνδεόμενο με την λειτουργία της ελληνικής οικονομίας» (άρθρο 53). Δίνεται επιπλέον η δυνατότητα ηλεκτρονικού φακελώματος των συνδικαλιστών (σε πλήρη αρμονία με τον νόμο Αχτσιόγλου του ΣΥΡΙΖΑ για το κατώφλι 50%+1 των μελών του σωματείου για την κήρυξη απεργίας), καθιερώνοντας τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες ακόμα και για τις αποφάσεις για την κήρυξη απεργίας. Ενισχύεται η μερική απασχόληση, καθώς εργοδότης και μισθωτός μπορούν με έγγραφη ατομική σύμβαση να συμφωνήσουν, οποιοδήποτε χρόνο εργασίας ο οποίος θα είναι μικρότερης διάρκειας από την κανονική (μερική απασχόληση). Η προσαύξηση κατά 12% επί της συμφωνηθείσας αμοιβής για κάθε επιπλέον ώρα εργασίας, είναι ποσοστό πολύ μικρότερο σε σχέση με αυτό που ορίζεται ως προσαύξηση για τα ην υπερωρία στην πλήρη απασχόληση και απλά διευκολύνει την επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Τέλος ανοίγεται ακόμα περισσότερο ο δρόμος για τους «επενδυτές» ορίζοντας «παρεκκλίσεις» από τους ισχύοντες προστατευτικούς περιορισμούς όταν πρόκειται για επένδυση «δημοσίου συμφέροντος» και εισάγεται ο – ακόμα και αναδρομικός – έλεγχος από ιδιωτικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς στις «επενδύσεις» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση για το κάλεσμα σε συμμετοχή στην απεργία, της πολιτικής συλλογικότητας «Πέλοτο».