Μια…τάρτα έφερε το «μετάλλιο» στο ΙΕΚ ΟΑΕΔ Ξάνθης

Στον 11ο Διεθνή Διαγωνισμό Μαγειρικής Νοτίου Ευρώπης

Χρ. Δημούδη και ο νικητής Κ. Παππάς μιλούν στην «Θ» για την…συνταγή της επιτυχίας!

 

Με ρεκόρ συμμετοχών από 22 χώρες πραγματοποιήθηκε ο 11ος Διεθνής Διαγωνισμός Μαγειρικής Νοτίου Ευρώπης, στο πλαίσιο της 28ης Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων, Ποτών, Μηχανημάτων, Εξοπλισμού και Συσκευασίας Detrop.

Ένας διαγωνισμός στον οποίο ο σπουδαστής του ΙΕΚ ΟΑΕΔ Ξάνθης Κωνσταντίνος Παππάς, απέσπασε το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία του με μια…τάρτα διαφορετική σε γεύση από τις άλλες… Για την σημαντική αυτή διάκριση μίλησαν στην «Θ» η Διευθύντρια του ΙΕΚ ΟΑΕΔ Ξάνθης κ. Χρυσούλα Δημούδη και ο διακριθής Κωνσταντίνος Παππάς.

«Ο Κ. ΠΑΠΠΑΣ ΑΠΕΣΠΑΣΕ ΤΟ ΧΑΛΚΙΝΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΣΤΟΝ 11ο ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ – ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ»

Ειδικότερα η κ. Δημούδη ανέφερε ότι «το ΙΕΚ ΟΑΕΔ Ξάνθης και συγκεκριμένα το τμήμα «Τεχνικός Αρτοποιών – Ζαχαροπλαστικής» συμμετείχαν στον 11ο Διεθνή Διαγωνισμό Μαγειρικής – Ζαχαροπλαστικής Ν. Ευρώπης, στο περίπτερο 16 της ΔΕΘ. Ο διαγωνισμός αυτός συγκέντρωσε 540 συμμετοχές. Σε αυτές ήταν και ο σπουδαστής του ΙΕΚ ΟΑΕΔ Ξάνθης Κωνσταντίνος Παππάς, ο οποίος διαγωνίστηκε στην κατηγορία του, αξιολογήθηκε από έξι Έλληνες και δεκαεπτά διεθνείς κριτές, αποσπώντας το χάλκινο μετάλλιο. Ο συγκεκριμένος σπουδαστής μας μάλιστα το 2017, ήταν σπουδαστής και στην ειδικότητα «Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης – Αρχομάγειρας – ΣΕΦ» και συμμετείχε σε διεθνή διαγωνισμό στην Αθήνα, όπου ανάμεσα σε πολλές συμμετοχές και πάλι, κατάφερε να αποσπάσει το αργυρό μετάλλιο, ενώ στην αντίστοιχη συμμετοχή άλλου μαθητή μας το 2017 στις Σέρρες από την «μαγειρική τέχνη», σε διαγωνισμό 157 συμμετοχών πήραμε τον «Χρυσό Σκούφο» (με τον Αθανάσιο Αθανασίου). Ήταν η μέγιστη τιμή για εμάς. Εκεί είχε πάρει το αργυρό ο κ. Παππάς. Μάλιστα τότε από όλα τα σχολεία και τα ΙΕΚ του Υπουργείου Παιδείας, το μοναδικό ΙΕΚ που συμμετείχε με διαγωνιζόμενο δικό του ήταν το ΙΕΚ ΟΑΕΔ. Το «χάλκινο» μετάλλιο του κ. Παππά ήρθε με την νέα ειδικότητα στην οποία είναι σπουδαστής μας».

 

«ΔΕΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΚΤΩ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΙΕΚ ΟΑΕΔ ΞΑΝΘΗΣ – ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΑΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΤΗΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΑΣΚΗΣΗ»

Αναφορικά με τα τμήματα που υπάρχουν στο ΙΕΚ ΟΑΕΔ Ξάνθης η κ. Δημούδη σημειώνει ότι «αριθμούμε δέκα τμήματα με οκτώ ειδικότητες. Αυτές είναι: 1. ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ – ΑΡΧΙΜΑΓΕΙΡΑΣ (CHEF), 2. ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΟΤΡΟΝΙΚΗΣ, 3. ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΑΡΤΟΠΟΙΪΑΣ – ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ, 4. ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ , 5. ΒΟΗΘΟΣ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΩΝ, 6. ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, 7. ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, 8. ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟΣ ΠΟΔΟΛΟΓΙΑΣ – ΚΑΛΛΩΠΙΣΜΟΥ ΝΥΧΙΩΝ ΚΑΙ ΟΝΥΧΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ. Είμαστε το μεγαλύτερο ΙΕΚ σε όλη την Ελλάδα, από τα ΙΕΚ του ΟΑΕΔ πάντα και αριθμούμε 231 μαθητές. Είναι τέχνες όλα αυτά και μάλιστα αυτήν την στιγμή έχουμε εξασφαλίσει την πρακτική άσκηση όλων των σπουδαστών μας σε διάφορες ξενοδοχειακές μονάδες σε όλη την Ελλάδα (Κρήτη, Κέρκυρα, Κω, Σαντορίνη, Θάσο, Ρόδο). Τα παιδιά αυτά πληρώνονται και μισθό και παρόλο που είναι ασκούμενοι, εκτός από τα χρήματα, έχουν και δωρεάν διαμονή και διατροφή από το ξενοδοχείο στο οποίο κάνουν την πρακτική τους. Όλοι οι σπουδαστές έχουν εξασφαλίσει την πρακτική τους άσκηση και μάλιστα έχουμε τέτοια ζήτηση που δεν έχουμε…άτομα να στείλουμε. Είναι μεγάλη η απορρόφηση».

 

ΜΙΑ ΤΑΡΤΑ ΕΦΕΡΕ ΤΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ…

Στην…συνταγή της επιτυχίας τώρα, αυτή είχε ως…«βάση» μια τάρτα. Μια τάρτα που κατάφερε να φέρει το χάλκινο μετάλλιο στην Ξάνθη, όπως εξηγεί στην «Θ» ο Κωνσταντίνος Παππάς, σπουδαστής του ΙΕΚ ΟΑΕΔ Ξάνθης στην ειδικότητα «Τεχνικός Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής».

«ΤΟ…ΜΑΝΓΚΟ ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ – ΚΕΡΔΙΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ Η ΓΕΥΣΗ ΤΗΣ ΤΑΡΤΑΣ»

Ειδικότερα ο ίδιος τονίζει ότι «στον διαγωνισμό αυτό συμμετέχουν σπουδαστές και επαγγελματίες σε διαφορετικές κατηγορίες βέβαια από όλο τον κόσμο, ενώ και οι κριτές είναι διεθνούς φήμης μάγειρες. Το γλυκό που έκανα στην συγκεκριμένη κατηγορία, ήταν μια τάρτα η οποία άρεσε πολύ στους κριτές. Το δυνατό κομμάτι ήταν η γεύση, όμως και το…design. Ήταν κάτι διαφορετικό. Χάρις σε μια τάρτα λοιπόν έγιναν όλα. Βέβαια το αποτέλεσμα επετεύχθη μετά από πάρα πολύ κόπο, γιατί ναι μεν υπάρχουν οι επαγγελματικές συνταγές και τηρούμε την ακρίβεια στην ζαχαροπλαστική (όπως και στην μαγειρική) αλλά το να εφαρμόσεις μια συνταγή και να την παραλλάξεις θέλει πάρα πολύ κόπο και πολλές δοκιμές. Ένα από τα υλικά που χρησιμοποίησα και κατά την γνώμη μου έκανε την διαφορά ήταν το μάνγκο το οποίο χρησιμοποιήθηκε στην patisserie και έδωσε μια ξεχωριστή γεύση».

 

«ΑΓΑΠΩ ΤΗΝ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΑ ΓΛΥΚΑ – ΜΑΘΕ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ…ΑΣΤΗΝ»

«Πήγα για δεύτερη φορά στο ΙΕΚ ΟΑΕΔ Ξάνθης, επειδή η ζαχαροπλαστική αλλά και τα γλυκά μου αρέσουν πιο πολύ. Ήταν ίσως από τους βασικούς λόγους» συνέχισε ο ίδιος, παρατηρώντας ότι «αν και ισχύει το «μάθε τέχνη και άστην…», οι νέες γενιές δεν το παίρνουν «ζεστά» το μήνυμα και δεν θέλουν να ασχοληθούν. Μπορεί να ξεκινήσουν μια ειδικότητα σαν χόμπι για να περνάει και η ώρα τους, αλλά δεν ασχολούνται. Ένας άνθρωπος όμως πηγαίνοντας σε έναν τέτοιο διαγωνισμό και παίρνοντας μια διάκριση, θα βοηθηθεί πολύ και επαγγελματικά. Ευκαιρίες δίνονται για διαγωνισμούς ωστόσο, αλλά είναι προσωπική επιλογή του καθενός αν θα συμμετέχει. Προσωπικά βέβαια, ασχολούμαι με την ζαχαροπλαστική σαν χόμπι (γιατί το αγαπώ) και μαγειρεύω για την οικογένειά μου και για το παιδί μου. Ωστόσο δεν αποκλείω τίποτα. Ίσως μελλοντικά να μου χρειαστεί η τέχνη. Προς το παρόν δεν έχω τέτοια επαγγελματικά σχέδια».