Μιχ. Αγγελόπουλος: «Είμαι εναντίον των hot spot – Σημαντική η απόφαση του ΣτΕ

Αποκλειστικές δηλώσεις στη «Θ» για τη Σάμο και για ενδεχόμενο νέου hot spot στον Έβρο

 

 

Σημαντικές συνέπειες και νέα δεδομένα στη διακίνηση και την παραμονή των προσφύγων στη χώρα μας δημιουργεί απόφαση που εξέδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας, σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στα νησιά Λέσβος, Σάμος, Χίος, Λέρος, Ρόδος και Κω, οι οποίοι διαμένουν εκεί σε καθεστώς περιορισμένης κυκλοφορίας, δηλαδή με την υποχρέωση να μένουν στα ειδικά κέντρα τα λεγόμενα Hot Spot.

Σύμφωνα με την απόφαση, που εκδόθηκε από το Δ’ Τμήμα του ανωτάτου δικαστηρίου (με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Χρήστο Ράμμο, ο οποίος μειοψήφησε), η απόφαση της διευθύντριας ασύλου που έχει ληφθεί από το 2016 και επέβαλε  τους περιορισμούς στην κυκλοφορία των προσφύγων στα παραπάνω νησιά θα συνεχίσει να ισχύει μόνον για όσους ήδη διαμένουν στα νησιά αυτά.

Όμως για τους μελλοντικούς πρόσφυγες, όσοι θα φθάσουν στα νησιά μετά τη δημοσίευση της απόφασης, και έως ότου ενδεχομένως  ληφθεί νέα απόφαση από την κυβέρνηση η άλλο μέτρο , οι περιορισμοί αυτοί δεν θα υπάρχουν και θα μπορούν οι πρόσφυγες  να κυκλοφορούν σε όλη την επικράτεια.

Τα πρώτα σχόλια για την παραπάνω απόφαση, κάνει αποκλειστικά στην «Θ» ο Δήμαρχος Σάμου και πρ. Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος, ο οποίος παράλληλα αναφέρεται και στα…θετικά πρώτα δεδομένα της Σάμου, αναφορικά με τον Τουρισμό, παρά το γεγονός ότι το κέντρο του νησιού φιλοξενεί αυτήν την στιγμή 2500 πρόσφυγες.

Επίσης, ο ίδιος, σχολιάζει και τις φήμες περί δημιουργίας νέου Hot Spot στον Έβρο, για τα οποία δηλώνει αντίθετος.

12182422_1642393792666221_8149380890681608023_o

«ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΟΥ ΣΥΜΠΟΡΕΥΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ…»

ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΑΜΟΥΕιδικότερα ο κ. Αγγελόπουλος αναφέρει στην «Θ» ότι «εάν μπορώ να κάνω ένα σχόλιο, είναι ότι πρόκειται για μια σημαντική απόφαση υπό την έννοια ότι επιτελεί μια πρόοδο όσον αφορά το μείζον αυτό θέμα του εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, συμπορεύεται με το αίτημα για την αποσυμφόρηση των νησιών, γιατί τα νησιά δεν μπορούν να έχουν σήμερα 15.000 πρόσφυγες και μετανάστες και να δοκιμάζονται με συνεχείς αφίξεις. Δηλαδή το νομικό τμήμα και το σκεπτικό της απόφασης συνδέεται με την σημερινή πραγματικότητα. Το δεύτερο που έχω να πω είναι πως είναι προφανές ότι με βάση αυτήν την απόφαση μπορεί να αρχίσει η συζήτηση για την εξειδίκευση της δήλωσης Ευρωπαϊκής Ενώσεως – Τουρκίας που δεν αποτελεί μια διεθνής συμφωνία αλλά αποτελεί βεβαίως μια δέσμευση των κρατών που έχουν προσυπογράψει και επάνω σε αυτό θέλω να πω πως κάθε συμφωνία που εφαρμόζεται και μάλιστα σε ένα καινοφανές γνωστικό αντικείμενο (όπως το προσφυγικό – μεταναστευτικό) και δημιουργεί ένα ανάχωμα ροών, δηλαδή έχει μια επιτυχή διάσταση, χρειάζεται εξέλιξη. Η εξέλιξη περνά από όλους τους τεχνικούς εταίρους και παράγοντες που καθορίζουν και προσδιορίζουν την στρατηγική της ένωσης στο μεταναστευτικό – προσφυγικό».

 

«ΑΝΕΛΑΒΑΝ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΚΡΑΤΗ – ΜΕΛΗ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ…»

«Από την άλλη πλευρά δεν είναι δυνατόν,  κράτη – μέλη να κρύβονται πίσω από πολιτικές δηλώσεις που δεν έχουν σχέση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και που δημιουργούν άλλου είδους προβλήματα (βλ. Ουγγαρία και Πολωνία). Αυτό το λέω επειδή η Ελλάδα έχει δοκιμαστεί πολύ, τα εκατομμύρια που έχουν περάσει από τα θαλάσσια και όχι μόνο σύνορα, αποτελεί την καλύτερη απόδειξη μιας αντοχής της κοινωνικής συνοχής της χώρας και μιας υποδοχής (παρόλη την μη μέριμνα σε επίπεδο ασφάλειας ως σχέδιο δεύτερο και τρίτο) που οι δήμοι ανέλαβαν πλήρως μέσω των κοινωνιών. Αν δεν ήταν οι πολίτες, δεν θα μπορούσαμε να έχουμε το αποτέλεσμα που έχουμε» συνεχίζει ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι «η απόφαση αυτή μπορεί να οδηγήσει στην εξέλιξη των μηχανισμών για την επιτάχυνση των διαδικασιών υπέρ του ασύλου, ως ένα έμμεσο αποτέλεσμα, ούτως ώστε να υλοποιούνται γρήγορα αλλά και να ενεργοποιηθεί και πάλι το πλαφόν των 56.000 προσφύγων που πρέπει να δεχθούν από την Ελλάδα τα κράτη – μέλη. Αυτό είναι το πρώτο σχόλιο που έχω να κάνω».

 

«ΣΕ ΡΥΘΜΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ Η ΣΑΜΟΣ ΠΑΡΑ ΤΟΥΣ 2500 ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ…»

Αναφορικά με την σημερινή κατάσταση στην Σάμο, ο Δήμαρχος του νησιού σημειώνει ότι «ζούμε σε ρυθμούς τουρισμού. Χθες ήρθε το κρουαζιεροπλοιο, το Σάββατο έρχονται οι πρώτοι Τούρκοι επισκέπτες από γειτονικούς δήμους (Σεφεριχισαν και Κουσάντασι), κάτι σημαντικό για τον τουρισμό ο οποίος φέτος φαίνεται να πηγαίνει καλά και να εξελίσσεται, ευτυχώς, με θετική προοπτική. Παρόλο που αυτήν την στιγμή έχουμε πάνω από 2500 πρόσφυγες – μετανάστες στην πρωτεύουσα του τόπου που στενάζει και δοκιμάζεται και δεν έχει αστικό βάθος, αυτό δεν εμποδίζει τον κόσμο να επενδύει και να λειτουργεί σαφώς υπέρ ενός θετικού αποτελέσματος και μιας θετικής προοπτικής. Είναι σαφές ότι υπάρχει ανάγκη αποσυμφόρησης. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες πρέπει να έρθουν στην ηπειρωτική χώρα και από εκεί να κατευθυνθούν (εφόσον έχουν ολοκληρωθεί τα αιτήματα υπέρ ασύλου) στις χώρες τελικού προορισμού. Δεν μπορεί η Σάμος να έχει παιδιά και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες αλλά και οικογένειες που περιμένουν χωρίς να ξέρουν πότε θα φύγουν».

 

«ΕΙΜΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ HOT SPOT – ΥΠΕΚΦΥΓΕΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ…»

Σε ο,τι αφορά τις φήμες περί δημιουργίας νέου Hot Spot στον Έβρο, ο Δήμαρχος Σάμου κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος σημειώνει με έμφαση ότι «εγώ είμαι εναντίον όλων αυτών των μηχανισμών διότι αποφασίζονται με προχειρότητα και δεν έχουν τις απαραίτητες δομές υποστήριξης και τις καλύψεις που χρειάζεται ένα τέτοιο εγχείρημα και δεν εγγυώνται την προσωρινότητα που πρέπει πάντοτε να χαρακτηρίζει και να προσδιορίζει αυτές τις αποφάσεις. Δεν είναι μια απλή υπόθεση. Προσωπικώς είμαι εναντίον των Hot Spot παρόλο που ομιλώ ως Σαμιώτης και έχοντας προσωρινή δομή εκεί, δεν μπορεί όμως να είναι μια υπεκφυγή σε σχέση με την συνολική ευθύνη των ευρωπαϊκών πολιτικών αλλά και των υπολοίπων».