Ο Καθηγητής Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας στους κορυφαίους επιστήμονες του κόσμου-Αποκλειστική συνέντευξη στη «Θ»
«Επιβραβεύεται η προσπάθεια ενός συνολικού έργου 30 ετών – Είμαστε υπερήφανοι» σημειώνει ο ίδιος, αναφορικά με την μεγάλη διάκριση
Συνολικά 27 ερευνητές από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης έχουν συμπεριληφθεί σε δύο λίστες των κορυφαίων επιστημόνων του κόσμου που δημοσίευσε το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ τον Οκτώβριο του 2022.
Μεταξύ αυτών, ο καθηγητής Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας στο Τμήμα Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Μιχαήλ Κουκουράκης (και η ομάδα του) ο οποίος μιλά στην «Θ» για την τριακονταετή έρευνα με στόχο την κατανόηση της βιολογίας του καρκίνου και του τρόπου αντιμετώπισης του για την ίαση των νοσούντων ή (αν αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί) για την παράταση της επιβίωσης και την ποιότητα της ζωής τους, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο κ. Κουκουράκης, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι σήμερα ο καρκίνος μπορεί να ιαθεί, εξηγώντας ωστόσο ότι ο τρόπος που ζούμε σήμερα, ο υπερκαταναλωτισμός, το κάπνισμα, το αλκοόλ και η ανθυγιεινή διατροφή, σίγουρα είναι παράγοντες που αυξάνουν την εμφάνισή του, ενώ μιλώντας για την εν λόγω διάκριση, σημειώνει πως: «είμαστε υπερήφανοι, γιατί είμαστε σε ένα ακριτικό πανεπιστήμιο, στο ΔΠΘ, το οποίο δεν έχει την βοήθεια από το κράτος (ή οπουδήποτε αλλού) που έχουν κεντρικότερα πανεπιστήμια ή άλλα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και παρόλα αυτά έχουμε την δύναμη και την όρεξη να δουλέψουμε και να παράγουμε έργο που είναι ισάξιο – αν όχι καλύτερο πολλές φορές – από αυτό που παράγεται σε πολύ μεγάλα πανεπιστήμια της Ελλάδος και του εξωτερικού»
«Επιβραβεύεται η προσπάθεια ενός συνολικού έργου που, στην δική μας περίπτωση, γυρίζει 30 χρόνια πίσω»
Αναλυτικότερα, ο κ. Κουκουράκης, αναφορικά με την έρευνα της ομάδας του, εξήγησε στην «Θ» ότι «η διάκριση που πήραμε, όχι μόνον η ομάδα η δική μου αλλά και αρκετοί άλλοι συνάδελφοι, βασίζεται κυρίως στην έρευνα που έχει διεξαχθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Δεν είναι κάτι που πετύχαμε ανακοινώνοντας μια μελέτη την οποία κάναμε, αλλά μια διάκριση μετά από ανάλυση που έγινε στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, του συνολικού έργου των επιστημόνων, από τότε που άρχισαν να φαίνονται σαν ερευνητές μέχρι σήμερα. Έτσι, επιβραβεύεται η προσπάθεια αυτή ενός συνολικού έργου, που στην δική μας περίπτωση γυρίζει 30 χρόνια πίσω. Κατά την διάρκεια αυτών των 30 ετών, η έρευνα αυτή έδειξε αρκετά πράγματα τα οποία δημοσιεύθηκαν, έγιναν αποδεκτά από την διεθνή επιστημονική κοινότητα και επηρέασαν τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε, κατανοούμε την βιολογία του καρκίνου, τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τον καρκίνο και μεθόδους τις οποίες μπορούμε να αναπτύξουμε για να βρούμε καινούρια φάρμακα, καινούριους βιολογικούς παράγοντες, με στόχο πάντα την ίαση των ανθρώπων ή αν δεν μπορούμε να το πετύχουμε αυτό, την παράταση της επιβίωσης και την ποιότητα ζωής τους».
«Σήμερα ο καρκίνος μπορεί να θεραπευτεί –το κάπνισμα υπεύθυνο για το 45% των περιπτώσεων καρκίνου»
Σε ερώτηση της «Θ» για το αν τα κρούσματα του καρκίνου βαίνουν αυξανόμενα και το αν είναι όντως «επάρατος» η νόσος ή αν υπάρχουν ιάσιμες περιπτώσεις, ο κ. Κουκουράκης, απαντά ότι «οι συνάνθρωποί μας πρέπει να καταλάβουν ότι σήμερα ο καρκίνος μπορεί να θεραπευθεί και να μην τον φοβούνται. Ο καρκίνος, υπάρχει από τότε που γεννήθηκε ο άνθρωπος. Δεν είναι δηλαδή μια αρρώστια της σύγχρονης εποχής. Βέβαια, ο τρόπος που ζούμε τελευταία, ο υπερκαταναλωτισμός, το κάπνισμα, το αλκοόλ, η ανθυγιεινή διατροφή, σίγουρα είναι παράγοντες που αυξάνουν την εμφάνιση του καρκίνου. Θα έλεγα – για παράδειγμα – ότι αν έλλειπε το κάπνισμα από τον κόσμο, θα έλειπε το 45% των περιπτώσεων καρκίνου. Δεν είναι μικρό. Θα έλλειπαν, χονδρικά, οι μισοί καρκίνοι από τον κόσμο και αυτό είναι κάτι που θα έπρεπε να το σκεφτούν οι κυβερνήσεις, πέρα από τα οικονομικά συμφέροντα που υπάρχουν πίσω από τον καπνό και να δουν ότι είναι κάτι που βλάπτει σημαντικά και την ζωή των ανθρώπων αλλά και την οικονομική κατάσταση των κρατών. Φανταστείτε ποιο είναι το κόστος της θεραπείας του καρκίνου και ότι όλο αυτό το κόστος θα μπορούσε να μειωθεί στο μισό, μόνο και μόνον επειδή θα κόβαμε το κάπνισμα. Επομένως, είναι πολλά αυτά που μπορεί να κάνει κανείς για να ελαττώσει κανείς την εμφάνιση του καρκίνου σήμερα. Το κυριότερο από αυτά, είναι το κάπνισμα. Όσον αφορά στις ιάσιμες περιπτώσεις, αυτήν την στιγμή, εν έτει 2022, θα έλεγε κανείς ότι συνολικά το 50% των περιπτώσεων καρκίνου, ιάται. Και όσο πιο μικρό το στάδιο (όσο πιο πρώιμα βρίσκουμε την νόσο), τόσο αυξάνεται και το ποσοστό. Για παράδειγμα, αν πετύχουμε σε πρώιμα στάδια τον καρκίνο του προστάτη που είναι ο πιο συχνός καρκίνος στους άνδρες, γίνεται καλά μόνον με ακτινοθεραπεία ή μόνον με χειρουργείο για πάνω από το 80% των περιπτώσεων. Ο καρκίνος του λάρυγγα (που οφείλεται στο κάπνισμα) γίνεται καλά σε πάνω από το 80% των περιπτώσεων. Το ίδιο και ο γυναικολογικός καρκίνος, αυτός του παχέος εντέρου ή του ορθού. Έχουμε ιασιμότητα σε πάνω από 70-80% αν η νόσος αντιμετωπιστεί γρήγορα (αν δεν αφήσουμε να κάνει μεταστάσεις ή να μεγαλώσει πολύ). Αν όμως μεγαλώσει πολύ η νόσος, τότε τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Για παράδειγμα, σε έναν καρκίνο του λάρυγγα που έχει προχωρήσει, είναι πιο μεγάλος, έχει δώσει μεταστάσεις στους λεμφαδένες, τα ποσοστά ιασιμότητας πέφτουν στο 30-40%. Και εκεί ακριβώς στοχεύει η έρευνά μας (αλλά και παγκοσμίως). Στο να δούμε με ποιους τρόπους, αφού κατανοήσουμε πως ζουν και τι έχουν ανάγκη αυτά τα καρκινικά κύτταρα για να είναι τόσο δυνατά, μπορούμε να επιτεθούμε σε συγκεκριμένους μοριακούς «δρόμους», προκειμένου να τα κάνουμε ευαίσθητα στην ακτινοβολία και την χημειοθεραπεία και έτσι το ποσοστό 30-40% να το κάνουμε 70% και 80%».
«Σίγουρα είναι κάτι σοβαρό ο καρκίνος, αλλά αν πάμε στον γιατρό έχουμε μια μεγάλη πιθανότητα να τον αντιμετωπίσουμε»
Επίσης, ο γνωστός Ιατρός – Καθηγητής, υπογράμμισε ότι «είναι πραγματικά πολύ «σοκαριστικό» για όποιον άνθρωπο σηκωθεί ένα πρωί και διαπιστώσει ότι κάνει δεν πάει καλά στο σώμα του και ότι αυτό θα μπορούσε να είναι καρκίνος. Είναι πραγματικά κάτι που αλλάζει ριζικά την ζωή του ανθρώπου. Τα πάντα καταρρέουν (η ζωή του, η οικογένειά του, οι στόχοι του κλπ). Όμως, μέσα από την παιδεία και την εκπαίδευση που οφείλουμε να δώσουμε στην κοινωνία μας, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο καρκίνος δεν είναι κάτι που θα πρέπει να μας τρομάζει τόσο πολύ. Σίγουρα είναι κάτι σοβαρό. Αλλά είναι κάτι που αν πάμε στον γιατρό, σίγουρα έχουμε μια μεγάλη πιθανότητα να το αντιμετωπίσουμε και να γίνουμε καλά».
«Η διάκριση βασίστηκε στις δημοσιεύσεις που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια – είμαστε υπερήφανοι»
Τέλος αναφορικά με την διάκριση αυτή, ο ίδιος σημείωσε ότι «όλη αυτή η διάκριση βασίσθηκε στις δημοσιεύσεις που έχουν γίνει αυτά τα χρόνια και στην απήχηση που είχαν αυτές οι δημοσιεύσεις στην επιστημονική κοινότητα. Η απήχηση αυτή μετράται με αριθμούς αναφορών (citation index ) ή κάποιους δείκτες. Αυτό χαρακτηρίζει κάθε επιστήμονα και τον κατατάσσει σε κάποιο ύψος. Το σύνολο των μελετών που έχουμε δημοσιεύσει από την ομάδα την δική μου, μέχρι στιγμής έχουν αποσπάσει πάνω από 25.000 citation, που είναι – θα έλεγε κανείς – από τα πιο ψηλά στον χώρο της Ελλάδος. Είμαστε υπερήφανοι, γιατί είμαστε σε ένα ακριτικό πανεπιστήμιο, στο ΔΠΘ, το οποίο δεν έχει την βοήθεια από το κράτος (ή οπουδήποτε αλλού) που έχουν κεντρικότερα πανεπιστήμια (ή άλλα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια) και παρόλα αυτά έχουμε την δύναμη και την όρεξη να δουλέψουμε και να παράγουμε έργο που είναι ισάξιο – αν όχι καλύτερο πολλές φορές – από αυτό που παράγεται σε πολύ μεγάλα πανεπιστήμια της Ελλάδος και του εξωτερικού».