Ο Μεταδιδακτορικός Ερευνητής του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μιλά ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στην «Θ»
Υπερβολικές οι φράσεις «πανικός» και «κατακόρυφη αύξηση», αλλά…προσοχή! σημειώνει επιπλέον ο ίδιος
Για την αύξηση (κατά 88%) του ιικού φορτίου που παρατηρήθηκε στα λύματα της Ξάνθης, την προηγούμενη εβδομάδα, μίλησε ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στην «Θ» ο Μηχανικός Περιβάλλοντος και Μεταδιδακτορικός Ερευνητής του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Μιχάλης Κουρέας, ο οποίος αναφέρθηκε σε «σχετικά χαμηλές συγκεντρώσεις» και σημειώνοντας με έμφαση ότι «δεν υπάρχει λόγος πανικού» (τουλάχιστον μέχρι στιγμής). Σημειώνεται ότι το εν λόγω εργαστήριο είναι αρμόδιο για τις δειγματοληψίες και τον έλεγχο των λυμάτων (και) στην περιοχή μας.
88% Η ΑΥΞΗΣΗ, ΑΛΛΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΗΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ – ΟΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΧΑΜΗΛΕΣ
Ειδικότερα ο κ. Κουρέας εξήγησε αποκλειστικά στην «Θ» ότι:
Το 88% με τον τρόπο που ανακοινώνονται τα αποτελέσματα του Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ, είναι πάντα συγκριτικό έως προς τα επίπεδα του ιικού φορτίου της προηγούμενης εβδομάδας. Αυτό που βγαίνει κάθε εβδομάδα, μας δείχνει την μεταβολή στην συγκέντρωση του ιού στα λύματα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Δηλαδή, πρακτικά, το 88% σημαίνει ότι το ιικό φορτίο ήταν λίγο πιο κάτω από το διπλάσιο, σε σχέση με την εβδομάδα που ξεκίνησε η επιτήρηση των λυμάτων (22-28 Μαρτίου). Παρόλα αυτά και για την εβδομάδα 29 Μαρτίου – 4 Απριλίου, οι συγκεντρώσεις είναι σχετικά χαμηλές. Το «σχετικά» εδώ ορίζεται σχετικά με την εικόνα που έχουμε σε άλλες πόλεις. Επομένως, το συμπέρασμα από τα λίγα δείγματα που έχουμε ακόμη από την Ξάνθη (είναι η 2η εβδομάδα των αναλύσεων) είναι να περιμένουμε να δούμε αν αυτή η τάση αύξησης θα επιβεβαιωθεί ή θα κλιμακωθεί και τις επόμενες εβδομάδες.
ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ «ΕΡΓΑΛΕΙΟ» Η ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΛΥΜΑΤΩΝ – ΜΑΞΙΜΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΟΙ ΦΡΑΣΕΙΣ «ΠΑΝΙΚΟΣ» ΚΑΙ «ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗ ΑΥΞΗΣΗ»
Επιπλέον ο ίδιος διευκρίνισε ότι:
Η επιτήρηση των λυμάτων είναι ένα «εργαλείο» επιδημιολογικής επιτήρησης, επικουρικό (συμπληρωματικό) της επιτήρησης που γίνεται με τα τεστ. Επομένως το πρωταρχικό που πρέπει να κοιτούμε όσον αφορά στην διασπορά στην κοινότητα, είναι τα κρούσματα που ανακοινώνονται, οι νοσηλείες και σε πιο έντονες και δυσάρεστες περιπτώσεις, οι θάνατοι. Η επιδημιολογία των λυμάτων έρχεται ως συμπληρωματικό «εργαλείο» για να δώσει ακόμη μια πληροφορία σε σχέση με αυτήν την εικόνα. Επομένως δεν θα έλεγα ότι η λέξη «πανικός» ή η φράση «κατακόρυφη αύξηση» (αυτές οι μαξιμαλιστικές εκφράσεις) θα ήταν προς την σωστή προσέγγιση. Υπάρχει μια αύξηση – την είδαμε – αλλά πρέπει να αξιολογείται με σύνεση. Δηλαδή, προφανώς και ο κόσμος θα πρέπει να προσέχει, προκειμένου αυτή η αύξηση που είδαμε να μην συνεχίσει να επιμένει και για τις επόμενες εβδομάδες.
ΔΕΝ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΜΕ ΑΜΕΣΟ ΤΡΟΠΟ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ
Σε ερώτηση της «Θ» σχετικά με το αν υπάρχει σύνδεση μεταξύ της αύξησης του ιικού φορτίου στα λύματα και με τα εμβόλια που χορηγούνται στους πολίτες, ο κ. Κουρέας απαντά:
Με άμεσο τρόπο, όχι. Δηλαδή, η θεωρία για την παρουσία ενός ιού και συγκεκριμένα του SARS-CoV-2 στα λύματα, είναι ότι κάποιος που είναι θετικός ή νοσεί, αποβάλλει και γενετικό υλικό του ιού, το οποίο εμείς το ανιχνεύουμε μετά στα λύματα. Εφόσον τα εμβόλια προστατεύσουν κάποια άτομα και δεν κολλήσουν, προφανώς αυτά τα άτομα δεν θα δώσουν και ιικό φορτίο στα λύματα. Δεν θα έλεγα λοιπόν ότι υπάρχει άμεση σχέση, αλλά υπάρχει σχέση με την έννοια ότι μια βελτιωμένη επιδημιολογική εικόνα της πόλης – που οφείλεται στα εμβόλια – πιθανότατα θα αποτυπωθεί και στα λύματα. Το εμβόλιο δεν θα προκαλέσει έκκριση του ιού από εκκρίσεις του οργανισμού.
ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΕ ΞΑΝΘΗΣ – Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΩΝ ΛΥΜΑΤΩΝ ΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΠΟΥ ΚΑΛΥΠΤΕΙ Ο ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ
Επίσης ο κ. Κουρέας, υπογράμμισε με ιδιαίτερη έμφαση ότι:
Κάτι επίσης σημαντικό που πρέπει να διευκρινίσουμε, είναι ότι τα δεδομένα του ΕΟΔΥ όσον αφορά στα κρούσματα, αφορούν στην Περιφερειακή Ενότητα, η οποία πιθανώς δεν καλύπτεται όλη από την εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων της Ξάνθης. Επομένως αυτή η εικόνα είναι για τον πληθυσμό που καλύπτει ο βιολογικός της Ξάνθης, στην ουσία.
ΚΑΝΕΝΑΣ ΛΟΓΟΣ ΠΑΝΙΚΟΥ, ΑΛΛΑ… ΠΡΟΣΟΧΗ – ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΧΑΜΗΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ
Κλείνοντας στο μήνυμά του ο ίδιος, σημείωσε ότι:
Το μήνυμα που θα δίναμε εμείς είναι ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού, όπως προαναφέραμε και καλό είναι να αποφεύγουμε τις μαξιμαλιστικές εκφράσεις. Παρόλα αυτά, συστήνουμε προσοχή στον πληθυσμό, προκειμένου αυτή η εικόνα που βλέπουμε τώρα να μην χειροτερέψει. Είναι ακόμη σε χαμηλά επίπεδα και επομένως είναι στο χέρι όλων μας να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα και να μην συνεχίσουμε να βλέπουμε κλιμακούμενη αύξηση.