Μιχ. Στυλιανίδης: «Προτάσεις και έτοιμες μελέτες που όμως… δεν έγιναν έργα την περασμένη πενταετία»

Ο πρ. Δήμαρχος Ξάνθης, μιλά αποκλειστικά στην «Θ» και νουθετεί τη νέα διοίκηση Τσέπελη και όχι μόνον

Επαναλαμβάνει και υπενθυμίζει την ιστορική «φράση»: «Θα ήμουν ευτυχής αν είχα 3-4 άτομα σαν τον Μ. Τσέπελη»

 

Καλές κριτικές, αξιολογώντας τις ικανότητές του, δέχεται ο νέος Δήμαρχος Ξάνθης κ. Μανώλης Τσέπελης, από τον πρ. Δήμαρχο Ξάνθης κ. Μιχάλη Στυλιανίδη, ο οποίος μιλά αποκλειστικά στην «Θ», επιβεβαιώνοντας παράλληλα την «φράση» του για το πρόσωπο του κ. Τσέπελη, που έχει μείνει στην «ιστορία» ότι δηλαδή: «Θα ήμουν ευτυχής αν είχα ακόμη 3-4 άτομα σαν τον Μανώλη Τσέπελη».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η «Θ» επέλεξε να δώσει «βήμα» στον κ. Στυλιανίδη, αφού ο κ. Τσέπελης υπήρξε στενός συνεργάτης του, καθόλη την διάρκεια της 15ετούς θητείας του, από την θέση στο Δημαρχιακό θώκο.
Ο ίδιος, συμβούλευσε την νέα Δημοτική Αρχή, ενώ παράλληλα άφησε μια μικρή «αιχμή» σχετικά με μελέτες δικές του που υπάρχουν, οι οποίες ωστόσο δεν έχουν υλοποιηθεί, μέχρι σήμερα.

«ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΣΕ ΒΑΣΙΚΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ»

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Συλιανίδης ανέφερε επακριβώς στην «Θ» ότι «δεν μπορώ να κρίνω την δημοτική αρχή, η οποία είναι μόλις μερικών ημερών. Έχουμε άλλωστε και έναν νέο νόμο, που δημιουργεί κάποια προβλήματα, αν και τα βασικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπάθησε και λύνει τα περισσότερα από αυτά, με την νέα τροπολογία. Παρόλα αυτά στο Δημοτικό Συμβούλιο, η νέα Δημοτική Αρχή έχει 10 από τους 41 Δημοτικούς Συμβούλους. Προσωπικά νομίζω ότι το κύριο βάρος θα πρέπει να το «ρίξει» σε παρεμβάσεις που θα γίνουν σε βασικούς τομείς ώστε όχι μόνο να λυθούν κάποια προβλήματα, αλλά να μπουν και «βάσεις» ώστε να μην έχουμε για αρκετές δεκαετίες κάποια προβλήματα».

 

«ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΤΟΙΜΕΣ ΚΑΙ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΓΙΑ ΑΡΚΕΤΑ ΕΡΓΑ…»

«Να σας πω ότι περί τα τέλη του 1999 που ανέλαβα, είχαμε ένα τεράστιο πρόβλημα με την υδροδότηση της πόλης όπως και με την αποχέτευση. Το θέμα της αποχέτευσης το λύσαμε κάνοντας έναν δεύτερο βιολογικό και πλέον η δυναμικότητά του είναι για τουλάχιστον 80.000 κατοίκους. Συνδέσαμε επίσης και όλους τους οικισμούς και κάποιες γειτονιές της Ξάνθης που δεν ήταν συνδεδεμένες (πχ. Δροσερό). Αυτό το θέμα λύθηκε εδώ και 15 χρόνια. Παρόλα αυτά, για να μην αντιμετωπίσουμε πρόβλημα για τα επόμενα 50 χρόνια, πρέπει να εκτελεστεί το έργο μεταφοράς νερού από την περιοχή του Νέστου, σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη που έχουμε για μεταφορά νέων ποσοτήτων ύδατος από την περιοχή Γαλάνης – Παραδείσου, με έναν διπλο καινούριο αγωγό στις παρυφές της Ροδόπης κλπ κλπ. Αυτό πρέπει να γίνει και έχει εγκεκριμένη και έτοιμη μελέτη. Την γνωρίζει μάλιστα ο κ. Τσέπελης και σαν πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ. Κάτι ακόμη στον τομέα των έργων, είναι η διαμόρφωση εισόδου της πόλης από την ΒΙΟΠΕΞ έως το ξενοδοχείο «Νέστος». Υπάρχει μελέτη και θα πρέπει να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και να γίνει, ώστε να έχουμε από την δυτική πλευρά της πόλης, μια πολύ ωραία είσοδο, όπως προβλέπει η μελέτη και μάλιστα χωρίς φανάρια αλλά με διασταυρώσεις, κυκλικές πορείες, μεγάλη νησίδα στο μέσον, πολύ πράσινο κ.ο.κ. Μιας και αναφέρθηκα στις εισόδους, θα πρέπει να γίνει και η μελέτη για να γίνει κάτι παρόμοιο από την πλευρά του Πόρτο – Λάγους. Από την περιοχή του Ν. Ζυγού μέχρι τις «γραμμές» στην είσοδο της πόλης και τον κόμβο στο ξενοδοχείο «Σίσσυ» συνέχισε ο ίδιος, τονίζοντας παράλληλα ότι «επίσης θα πρέπει να επαναλειτουργήσουν οι χώροι στάθμευσης (δημοτικό πάρκινγκ και πάρκινγκ ΓΚΑΙΡΥ) αλλά να δημιουργηθούν και άλλοι χώροι στάθμευσης. Με την αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου που πετύχαμε, προβλέπουμε κάποιους τέτοιους χώρους ώστε να μην αντιμετωπίσουν οι επόμενοι αυτά που αντιμετωπίσαμε εμείς με την συνεχή άρνηση εκ μέρους του Υπουργείου Περιβάλλοντος, για τοποθεσίες που προτείναμε για δημιουργία υπόγειων χώρων στάθμευσης».

 

«ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΕ ΝΕΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ – ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΑΙ ΣΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΟΜΕΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ»

«Ο ευαίσθητος κοινωνικός τομέας, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός κλπ είναι τομείς που πρέπει να προσεχθούν, αλλά το κύριο βάρος της δημοτικής αρχής, πρέπει να «πέσει» (τουλάχιστον αυτήν την περίοδο) αφενός στην καθημερινότητα και αφετέρου σε νέες παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν στην πόλη. Πρέπει να ολοκληρώσουμε πια την εφαρμογή του σχεδίου πόλεως. Δεν επιτρέπεται δηλαδή η οδός Τσιμισκή (την οποία άνοιξα εγώ μέχρι την διασταύρωσή της με την οδό Μιαούλη) να μην συνεχιστεί. Θα πρέπει να συνεχιστεί η διάνοιξη και να βγει στην Λεωφόρο Στρατού. Εμείς, όπως προανέφερα καταφέραμε την αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού και εντάξαμε σε αυτό, υπερδιπλάσια έκταση από αυτήν που καταλαμβάνει σήμερα το σχέδιο πόλης. Πρέπει λοιπόν να προκηρυχθούν μελέτες ώστε να μπορεί κάποιος να κτίσει, να κάνει την βιοτεχνία του (γιατί οι περιοχές έχουν χωριστεί), να γίνουν οι πολεοδομικές μελέτες για τις περιοχές που περιλαμβάνονται στο νέο Πολεοδομικό Σχέδιο» ανέφερε επίσης ο κ. Στυλιανίδης, τονίζοντας παράλληλα ότι «πρέπει βέβαια να δούμε και τον κοινωνικό τομέα. Δεν μπορεί ο Α΄Παιδικός Σταθμός να είναι σε αυτήν την κατάσταση. Αν δεν μας κάνει, θα πρέπει να κάνουμε μια νέα μελέτη, έναν νέο παιδικό σταθμό. Επιτέλους, θα πρέπει να γίνει επίσης και η πεζογέφυρα στα Κιμμέρια και η γέφυρα στο Πίλημα. Αυτά έχουν μελέτες. Θα πρέπει να έχουμε πόσιμο νερό και για την Σταυρούπολη και για τα χωριά της Κοινότητας Γέρακα και αυτής του Λυκοδρομίου. Έχουμε μελέτες έτοιμες, εγκεκριμένες. Τέλος μέσα στην πόλη θα πρέπει να γίνουν κάποιες βασικές παρεμβάσεις στο βασικό οδικό δίκτυο. Π.χ. να αναπλαστεί η οδός 28ης Οκτωβρίου. Η Περικλέους. Έχουμε εγκεκριμένη και έτοιμη μελέτη (και ενταγμένη στο ΕΣΠΑ) για την ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας – Μπρωκούμη – 40 Εκκλησιών – Κ. Μπένη – Ανδρ. Δημητρίου (είναι ένα έργο), όπως και για την ανάπλαση της Δημοτικής Αγοράς και της Λαϊκής Αγοράς. Έχουν μελέτες εγκεκριμένες. Η Δημοτική Αγορά είχε και εργολάβο αλλά δεν ξέρω γιατί σταμάτησε. Υπάρχουν και πολλά άλλα πράγματα που έχω κατά νου και τα οποία θα μπορούσε να «τρέξει» η νέα δημοτική αρχή και αν δεν μπορέσει να τα κάνει όλα, να ξεκινήσει κάποια, για να αφήσει και το «στίγμα» της».

«ΕΙΠΑ ΟΤΙ ΘΑ ΗΜΟΥΝ ΕΥΤΥΧΗΣ ΑΝ ΕΙΧΑ 3-4 ΑΤΟΜΑ ΣΑΝ ΤΟΝ ΜΑΝΩΛΗ ΤΣΕΠΕΛΗ»

Αναφορικά με το πρόσωπο του νέου Δημάρχου Ξάνθης κ. Μανώλη Τσέπελη, ο κ. Στυλιανίδης, υπενθυμίζει μια φράση, η οποία έμεινε στην αυτοδιοικητική «ιστορία». Συγκεκριμένα ο ίδιος υπογράμμισε ότι «έχω πει ότι θα ήμουν ευτυχής αν είχα ακόμη 3-4 άτομα σαν τον Μανώλη Τσέπελη, ο οποίος είναι πολύ ενεργητικός και δραστήριος, ικανός και άξιος».

 

«ΔΕΝ ΜΗΔΕΝΙΖΩ ΤΙΠΟΤΑ – Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΒΑΖΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΛΙΘΑΡΑΚΙ»

Σε ο,τι αφορά στην απελθούσα δημοτική αρχή, ο κ. Στυλιανίδης, διευκρινίζει ότι «εγώ δεν μηδενίζω τίποτα. Ο καθένας βάζει το δικό του λιθαράκι και το δικό του στίγμα. Το τι έκανε η απελθούσα δημοτική αρχή, το γνωρίζουμε όλοι. Άλλος το κρίνει θετικά και άλλος αρνητικά. Πολλές φορές είναι και πως το βλέπεις αλλά και τι συνθήκες αντιμετωπίζει η δημοτική αρχή».