Τα κοινά σημεία των Δήμων Τοπείρου και Νέστου και οι νέες προσπάθειες για την γεφύρωση του ποταμού
Για πολλά κοινά σημεία και συμφέροντα μεταξύ των Δήμων Τοπείρου και Νέστου, κάνει λόγο μιλώντας στην «θ» ο Δήμαρχος Τοπείρου και πρόεδρος του Αναπτυξιακού Οργανισμού (από την σύμπραξη των δύο δήμων), για τις προτεραιότητες που τέθηκαν –ανάμεσα σε αυτές και η γέφυρα που θα ενώνει τις δύο όχθες του Νέστου – αλλά και για τον σημαντικό ρόλο αυτού του «εργαλείου» στην διευκόλυνση λειτουργίας των -επί πολλά έτη – υποστελεχωμένων δήμων.
«Πολλά τα κοινά σημεία μεταξύ δήμων Τοπείρου και Νέστου – προσπάθειες για την γέφυρα που θα ενώνει τους δήμους»
Αναλυτικότερα, ο κ. Μίχογλου ανέφερε στην «θ» ότι «ο Τόπειρος και ο Νέστος, έχουν πολλά κοινά σημεία. Η πρώτη μας προσπάθεια (ο Δήμος Νέστου ήταν πιο προχωρημένος σε κάποια θέματα) αφορά στην διάνοιξη καινούριας οδού για να μπορούμε να έχουμε οι δύο δήμοι, πιο εύκολη συγκοινωνία. Να γίνει δηλαδή μια γέφυρα. Ήδη ο Δήμαρχος Νέστου είχε προχωρήσει σε αυτό στις προηγούμενες θητείες του και είχε βγάλει και τα περιβαλλοντολογικά, τα οποία δυστυχώς χάθηκαν. Τώρα, προσπαθούμε να ανανεώσουμε τους περιβαλλοντολογικούς όρους για να μπορέσει να υλοποιηθεί η γέφυρα στον Νέστο (από τον Κύρνο) ώστε σε 10 λεπτά να είσαι είτε στον Νέστο είτε στον Τόπειρο. Έχουμε και άλλα κοινά ενδιαφέροντα. Επίσης ένας λόγος για τον οποίο δημιουργήθηκε αυτός ο Αναπτυξιακός Οργανισμός, έγκειται στο να μπορούμε να προχωρήσουμε και σε έργα και σε μελέτες αλλά και σε πρόσληψη προσωπικού και ιδίως μηχανικών που λείπουν από τους δήμους μας. Ετοιμαζόμαστε και εμείς να προσλάβουμε με την νέα χρονιά και διοικητικούς υπαλλήλους αλλά και μηχανικούς. Πάει βέβαια ανάλογα και με το ποσό που καταθέτουμε σαν αναπτυξιακή. Ο Δήμος Νέστου έχει το 60% και ο Δήμος Τοπείρου, το 40%. Νομίζω ότι ήταν μια πολύ καλή κίνηση. Έχει γίνει και σε άλλους δήμους, αλλά ήμασταν από τους πρώτους δήμους που εκμεταλλευτήκαμε σωστά αυτόν τον νόμο. Υπάρχει άριστη συνεργασία μεταξύ των δύο δήμων».
«Δεν γίνονται όλα σε μια μέρα – από τα σημαντικότερα εργαλεία της Τ.Α ο αναπτυξιακός οργανισμός»
Κλείνοντας ο ίδιος σημείωσε ότι «όλα αυτά όμως, δεν γίνονται σε μια ημέρα. Διότι ορισμένοι πολίτες αλλά και πολιτικοί βιάζονται και νομίζουν ότι σε μια μέρα μπορείς να κάνεις πολλά. Θα ήθελα να πω επίσης ότι είναι θεμιτό και δικαίωμα του κάθε πολίτη να επιθυμεί να εκλεγεί κάποτε Δήμαρχος. Πιστέψτε με η θέση του Δημάρχου απαιτεί επιμονή και υπομονή. Αν δεν τα έχεις αυτά, δεν μπορείς να προχωρήσεις. Κάτι ακόμη. Στην πρώτη θητεία του Δημάρχου δεν μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα γιατί μαθαίνεις, βλέπεις τι βάσεις έχεις, τους υπαλλήλους σου κλπ. Η δεύτερη θητεία είναι πιο παραγωγική και η τρίτη είναι η πιο παραγωγική για έναν άνθρωπο που έχει μπει στα «γρανάζια» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μπορεί να παράγει έργο. Ο αναπτυξιακός οργανισμός βοηθά και στις προσλήψεις και αυτή είναι η λογική. Διότι λόγω της οικονομικής δυσπραγίας την τελευταία 10ετία – 15ετία, δεν επιτρέπονταν οι μόνιμες προσλήψεις. Οπότε αποφασίσθηκε η δημιουργία Αναπτυξιακών Οργανισμών μέσω των οποίων θα γίνουμε πιο ευέλικτοι. Το καλό μάλιστα είναι ότι οι τεχνικοί θα μπορούν να παρακολουθούν τα έργα και να έχουν και δικαίωμα υπογραφής. Βέβαια, όλα αυτά γίνονται μέσω ΑΣΕΠ. Όλα αυτά τα «τρέχεις» πιο γρήγορα και μπορείς να πάρεις σε 3-4 μήνες τα άτομα αυτά. Θα σας πω μόνο ότι τώρα περιμένουμε τρεις μηχανικούς που ενέκρινε πριν 1.5 χρόνο το ΑΣΕΠ και τώρα πρέπει να τους καλέσουμε, αφού τους ζητήσαμε όμως πριν…4 χρόνια. Άρα θεωρώ πως ο Αναπτυξιακός Οργανισμός είναι από τα σημαντικότερα «εργαλεία» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».