Μικροί δημοσιογράφοι εν δράσει…..

 

Μικροί δημοσιογράφοι εν δράσει…..

Οι μαθητές της Στ1 του 2ου δημοτικού σχολείου συμμετέχουν σε ένα ευρωπαϊκό έργο e-Twinning  με το όνομα NEWS, στο οποίο συνεργάζονται περισσότερα από 50 σχολεία από όλη την Ευρώπη!

Το project αφορά στη δημιουργία ενός διαδικτυακού περιοδικού με άρθρα που σχετίζονται με την πόλη και τη χώρα του κάθε σχολείου. 

Οι μικροί δημοσιογράφοι μετέφρασαν στα ελληνικά τρία άρθρα από συνεργαζόμενα σχολεία και χώρες του εξωτερικού και σας τα παρουσιάζουν με μεγάλη χαρά! Σε κάθε τεύχος που εκδίδεται γίνεται ψηφοφορία μεταξύ όλων των άρθρων για το πιο ωραίο και ενδιαφέρον άρθρο. Στο τρίτο τεύχος μάλιστα οι νικητές ήμασταν εμείς με το άρθρο μας  “Crystal  Tears “ ή αλλιώς «Κρυστάλλινα δάκρυα», μαστίχα Χίου!

 

Πορτογαλία –Μπράγα

‘Aρθρο από το σχολείο  Escola de S. Victor 

 Μπράγα, Πορτογαλία

Η Μπράγα είναι μια από τις παλαιότερες πόλεις της Πορτογαλίας αλλά και μια από τις παλιότερες χριστιανικές πόλεις του κόσμου. Ιδρύθηκε κατά  τη ρωμαϊκή περίοδο με το όνομα Μπρακάρα Αυγούστα και σήμερα έχει μια ιστορία 2000 χρόνων, Βρίσκεται στα βόρεια της Πορτογαλίας , στην κοιλάδα Cavado και έχει 174.000 κατοίκους.

Στην Μπράγα μπορούμε να βρούμε πολλά μνημεία με μακρά ιστορία. 

  • Τον καθεδρικό της Μπράγα που χτίστηκε τον 11ο αιώνα
  • Την αψίδα της νέας πύλης που χτίστηκε το 1773

Το παλάτι Raio (1755) και το κοιμητήριο Sameiro (1863). Το κοιμητήριο Bom Jesus do Monte  είναι από τα πιο όμορφα μνημεία της πόλης. Χτίστηκε τον 19ο αιώνα και είναι αφιερωμένο στον Κύριο  μέσα σε ένα περίτεχνο αρχιτεκτονικό εξοχή, περιλαμβάνοντας μια εκκλησία, μια σκάλα, όπου γύρω του αναπτύσσεται ένα δάσος με ένα ξενοδοχείο και ένα τελεφερίκ.

Ο αρχιτέκτονας Carlos Amarante σχεδίασε την βασιλική εκκλησία, ξεκινώντας το 1784 και ολοκληρώνοντας τις εργασίες του στο 1811. Έχει πολλά σιντριβάνια και πανέμορφή θέα της πόλης, από το υψόμετρο των 116 μέτρων.

Το τελεφερίκ που συνδέει το πάνω μέρος της πόλης της Μπράγα με το κοιμητήριο εγκαινιάστηκε στις 25 Μαρτίου 1882 και αποτελεί το πρώτο τελεφερίκ της  Ιβηρικής χερσονήσου, όπως και ένα από τα επτά του είδους του σε όλο τον κόσμο. Αν και είναι το παλιότερο στον κόσμο που χρησιμοποιεί το σύστημα της ισορροπίας του νερού, ποτέ δεν έχει συμβεί κανένα ατύχημα.

Όταν επισκεφτείτε την Πορτογαλία, μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε την  Μπράγα και τα αξιοθέατά της!!!

 Η  ΓΕΦΥΡΑ  ΚΙΖΙΛΙΡΜΑΚ 

Άρθρο από το σχολείο Bafra Anatolian High  School

Σαμσούντα- Τουρκία 

O ποταμός Kizilirmak, ο οποίος διασχίζει 9 επαρχίες και έχει 8 αψίδες χύνεται στη Μαύρη Θάλασσα στην περιοχή Bafra της Σαμσούντας. Υπάρχει μια πολύ σημαντική γέφυρα στον ποταμό αυτό, η οποία χτίστηκε στις 15 Οκτωβρίου του1937.

Οι διαστάσεις της γέφυρας είναι 225μ. μήκος και 6,80μ. πλάτος. Σημασία δεν έχει όμως η ομορφιά της γέφυρας όσο η λυπητερή ιστορία που υπάρχει πίσω από αυτήν. Το γεγονός αυτό συνέβη στην παλιά ξύλινη γέφυρα πάνω από τον ποταμό. Σύμφωνα με το έθιμο της γαμήλιας τελετής, η νύφη έφευγε από το σπίτι της πάνω στα άλογα και διέσχιζε τον ποταμό. Ενώ λοιπόν διέσχιζαν την ξύλινη γέφυρα ένας αετός τρόμαξε τα άλογα με αποτέλεσμα η γέφυρα να γκρεμιστεί και οι νεόνυμφοι να πέσουν στο ποτάμι. Μετά από αυτό το γεγονός μια νέα γέφυρα χτίστηκε στο ίδιο μέρος.

Από τότε, σε ανάμνηση αυτού του γεγονότος, σε κάθε γάμο υπάρχει μια παράδοση στην περιοχή Bafra.Πριν από την γαμήλια τελετή η νύφη και ο γαμπρός διασχίζουν τη γέφυρα και όταν το ζευγάρι φτάνει στη μέση της γέφυρας προσεύχονται και κάνουν ευχές, ενώ παράλληλα πετούν πέτρες και νομίσματα μέσα στο ποτάμι. Ταυτόχρονα τραγουδούν ένα συγκεκριμένο τραγούδι και χορεύουν έναν παραδοσιακό χορό. Ένας διάσημος τούρκος παραδοσιακός λαϊκός ποιητής, τραγουδιστής, ο  Neset Ertas,  έγραψε ένα  ποίημα για αυτό το λυπητερό γεγονός, το μελοποίησε και το τραγούδησε. Αυτό είναι το λινκ του τραγουδιού.

http://www.youtube.com/watch?v=Hj_qAXMsBME

Γαλλικό σινεμά

 

Άρθρο από το σχολείο  College Sainte Croix Saint Euverte 

 Ορλεάνη, Παρίσι

Η γέννηση του σινεμά πιστώνεται σε δύο Γάλλους, τους εφευρέτες Αύγουστο και Λουί Λουμιέρ, οι οποίοι, το 1895, κατέθεσαν μια πατέντα για τον κινηματογράφο, μια συσκευή η οποία όχι μόνο κατέγραφε τις κινούμενες εικόνες, αλλά επιπλέον τους  επέτρεπε να τις προβάλουν στην οθόνη.

Το γαλλικό σινεμά κατέχει μια προνομιούχα θέση στην ιστορία του γαλλικού κινηματογράφου.

Ο Τσαρλς Παθέ που ήταν ένας επιχειρηματίας και παραγωγός ταινιών, συνείσφερε στην ανάπτυξη της παγκόσμιας βιομηχανίας του σινεμά. Επιπλέον, το γαλλικό σινεμά επέτρεψε πολλούς ευρωπαίους αλλά και 

 

παγκόσμιους καλλιτέχνες να εκφραστούν. Διάσημοι σκηνοθέτες όπως ο Κισλόφσκι, ο Κοζαρίνσκι, ο Ζουλόφσκι, ο Νοέ συγκαταλέγονται ανάμεσα στους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες του γαλλικού σινεμά.

Μεταξύ των πιο διάσημων γαλλικών ταινιών, μπορούμε να αναφέρουμε:      Τα παιδιά της Χορωδίας (Les Choristes),  Το μεγάλο γλέντι (  La grande vadrouille),  Είναι τρελοί αυτοί οι βόρειοι ( Bienvenue chez les Ch’ tis),  Tαξί (Taxi),  Οι Άθικτοι (intouchables).

Ποια, -ες  θα θέλατε να ανακαλύψετε;