Μητροπολίτης Ξάνθης: Η εκκλησία και ο Θεός καταφύγιο των πιστών- Απαραίτητη προϋπόθεση η συγχώρηση

Το μήνυμα του Ποιμενάρχη μας με αφορμή την Μεγάλη Τεσσαρακοστή και την τραγωδία στην Ουκρανία

Οι Ακολουθίες και η έμπρακτη υποστήριξη της Ι.Μ. Ξάνθης στους ομογενείς πρόσφυγες

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι οικονομικές δυσκολίες των Ελλήνων, η υγειονομική κρίση που – πλανάται ακόμη πάνω από την χώρα – και δυσχεραίνει την καθημερινότητά μας και όλα όσα συμβαίνουν σε παγκόσμιο επίπεδο από την μια και η προσμονή για τις Άγιες Ημέρες της Ανάστασης του Κυρίου μας, που έχει αρχίσει να μετρά με την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή που διανύουμε, από την άλλη, είναι τα θέματα τα οποία κλήθηκε από την «Θ» να σχολιάσει.

«Ο Θεός, μας αξίωσε να περιμένουμε το Άγιο Πάσχα και εμείς δεν έχουμε παρά να νηστέψουμε, να προσευχηθούμε και κυρίως να συγχωρήσουμε, κάτι που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να λάβουμε και εμείς, αντίστοιχα, την συγχώρεση από τον Θεό και την Παναγία». Ο λόγος φυσικά για τον Μητροπολίτη μας κ.κ. Παντελεήμονα.

Ο ίδιος αναφέρεται και στην προσέλευση των πιστών στους Ιερούς Ναούς, στο πρόγραμμα των Ιερών Ακολουθιών και των Χαιρετισμών, αλλά και στην υποστήριξη της Ιεράς Μητρόπολης Ξάνθης, προς τους ομογενείς Ουκρανούς πρόσφυγες που θα προσέρχονται στην χώρα μας, μακριά από τα όσα τραγικά συμβαίνουν, μετά την ρωσική εισβολή.

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ Η ΣΥΓΧΩΡΗΣΗ

Αναλυτικότερα, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου, εξήγησε στην «Θ» ότι:

Διανύουμε ήδη με την Χάρη του Θεού την Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Είναι μια περίοδος προετοιμασίας για την μεγάλη γιορτή του Πάσχα. Η Εκκλησία μας, μας καλεί σε αυτόν τον πνευματικό αγώνα, αλλά όπως ο κάθε αγώνας έχει κάποιους κανονισμούς, έτσι και ο όρος τον οποίο θέτει και ο ίδιος ο Χριστός, είναι η συγχώρηση. Γιατί καθημερινά στην ζωή μας  – και απέναντι του Θεού αλλά και απέναντι των συνανθρώπων μας – σφάλλουμε. Ακούσαμε την Κυριακή της τυροφάγου τον Χριστό να λέει ότι «αν αφήνετε τα παραπτώματα (συγχωρείτε τα παραπτώματα) των συνανθρώπων σας, συγχωρεί και ο Θεός τα δικά σας. Αν τα κρατείτε, κρατά και ο Θεός τα δικά σας».

Άρα, απαραίτητη προϋπόθεση για να μπούμε σε αυτόν τον αγώνα της Μ. Τεσσαρακοστής, είναι η συγχώρηση. Εάν δηλαδή νηστεύουμε, αν εκκλησιαζόμαστε αλλά κρατούμε κακίες και δεν μιλούμε στον συνάνθρωπό μας, όλα αυτά πηγαίνουν χαμένα. Οι δυνάμενοι από πλευράς υγείας να κάνουν νηστεία, θα πρέπει να την κάνουν. Οι γέροντες όμως, τα μικρά παιδιά, οι ασθενείς, να νηστέψουν κατά την δυνατότητα που έχουν. Ο Μέγας Βασίλειος, λέει ότι η πραγματική νηστεία, είναι να συγκρατήσουμε την γλώσσα μας, να προσέξουμε τι βλέπουμε, τι ακούμε και τι λέμε. Αυτή είναι η αληθινή και η πραγματική νηστεία. Βέβαια, από τους πρώτους Χριστιανικούς αιώνες, η Εκκλησία είχε συνδυάσει την νηστεία με την ελεημοσύνη. Ζω εγώ αυτήν την περίοδο πιο λιτά, αλλά δίνω στον συνάνθρωπό μου που έχει ανάγκη να μοιραστεί αυτά που εγώ έχω.

Αυτήν την περίοδο, έχουμε ξεχωριστές Ακολουθίες. Είναι η λαοφιλής Ακολουθία των Χαιρετισμών (χθες είχαμε τους Α ΄ Χαιρετισμούς). Μια Ακολουθία αφιερωμένη στην Παναγία μας (σε όλους τους Ναούς αλλά και στα Μοναστήρια). Στην Ιερά Μονή των Ταξιαρχών και στην Παναγία Καλαμού, γίνονται οι Χαιρετισμοί στα 16.00, στις 17.00 στην Ιερά Μονή Παναγίας Αρχαγγελιώτισσας και στις 19.00 στους Ενοριακούς Ναούς.

ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ – ΠΟΥ ΑΛΛΟΥ ΝΑ…ΚΑΤΑΦΥΓΕΙΣ; ΜΟΝΑΧΑ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ, ΣΤΟΝ ΘΕΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ

Σε ερώτηση της «Θ» σχετικά με το αν  τόσο η οικονομική και η πανδημική κρίση, όσο ο φόβος του πολέμου στην Ουκρανία και όσα συμβαίνουν σε παγκόσμιο επίπεδο, οδήγησε τον κόσμο στο να βρει παρηγοριά στην Εκκλησία και στον Θεό ή το αν τα υγειονομικά μέτρα κατά του covid, αποτρέπουν το χριστεπώνυμο πλήρωμα να προσευχηθεί στον Οίκο του Θεού, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου, απαντά:

Η πανδημία από την μια μεριά. Ο πόλεμος από την άλλη. Που αλλού να καταφύγει κανείς; Μονάχα στην Εκκλησία, στον Θεό, στην Παναγία. Βέβαια, η πανδημία επηρέασε το εκκλησίασμα. Θέλω να πιστεύω όμως, ότι σιγά σιγά θα αλλάξει. Ιδίως στην Ακολουθία των Χαιρετισμών, οι ναοί μας είναι κατάμεστοι. Ελπίζουμε – να δώσει ο Θεός – σε ένα κανονικό Πάσχα. Αλλά και εμείς θα πρέπει να προσέχουμε. Την Κυριακή, είναι η Κυριακή της Ορθοδοξίας. Στον Μητροπολιτικό Ναό, γίνεται η Θεία Λειτουργία (η Τελετή της Αναστηλώσεως των Εικόνων) και αυτήν την ημέρα τελούμε και το Μνημόσυνο των Αειμνήστων Μητροπολιτών. Από τον πρώτο, μέχρι τον Μακαριστό (προκάτοχο) Αντώνιο και μνημονεύουμε και όλους τους Ευεργέτες της Μητροπόλεως, όπως για παράδειγμα τον Θ. Ζαλάχα που άφησε το κληροδότημα αυτό, αλλά και όλους όσοι ευεργέτησαν και ευεργετούν την Μητρόπολη. Τις Κυριακές το απόγευμα γίνονται οι Κατανυκτικοί Εσπερινοί στον Καθεδρικό Ναό της Του Θεού Σοφίας (στις 18.00) και έχουμε καλεσμένους και ομιλητές από άλλες Μητροπόλεις. Την Τετάρτη και την Παρασκευή το πρωί, γίνονται οι Προηγιασμένες Θείες Λειτουργίες. Αυτή την περίοδο – κατά την διάρκεια της Μεγάλης Σαρακοστής – υπάρχει μια έντονη λειτουργική ζωή.

Βέβαια, εκείνο που δεν περιμέναμε στον 21ο αιώνα και μάλιστα στον χώρο της Ευρώπης, είναι η εισβολή στην Ουκρανία, με όλα  αυτά τα οποία συμβαίνουν. Και μάλιστα πολεμούν Χριστιανοί, Χριστιανούς. Και λέω, πως μπορούν οι υπαίτιοι αυτής της κατάστασης να τρώνε και να κοιμούνται, όταν προχθές είδαμε μια τάφρο 25 μέτρων όπου έριχναν τα σώματα των νεκρών ανθρώπων. Βλέπουμε μικρά παιδιά να ξεσπιτώνονται, εκατομμύρια πρόσφυγες και έρχονται στο μυαλό μας εκείνα που οι πρόγονοί μας (οι παππούδες μας) έχουν υποστεί πριν από 100 χρόνια με την Μικρασιατική Καταστροφή.

Η Ιερά Μητρόπολη πήρε μια απόφαση, χθες στους Α΄ Χαιρετισμούς, να διαβαστεί ένα εγκύκλιο σημείωμα και να περιαχθεί ένας δίσκος, ούτως ώστε να δείξουμε και εμείς στην συμπαράστασή μας στους ομογενείς μας οι οποίοι έρχονται στην Ελλάδας. Επίσης και στα σούπερ μάρκετ, όπου υπάρχει το καλάθι για το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Μητρόπολης, ο,τι μαζευτεί μέχρι το Πάσχα, θα το προωθήσουμε για να ανακουφίσουμε τις ανάγκες των ομογενών αδελφών μας που ήρθαν στην Ελλάδα. Και βέβαια, το σημαντικότερο που έχουμε να κάνουμε είναι να προσευχηθούμε με όλη την δύναμη της ψυχής μας, να σταματήσει το κακό. Εναποθέτουμε τις ελπίδες μας στον Θεό και στην Παναγία μας. Που αλλού να καταφύγει κανείς;

.