Μητροπολίτης Ξάνθης: Με 48 τροφίμους και 22 άτομα προσωπικό, λειτουργεί σήμερα το Γηροκομείο της Ι. Μητρόπολης

Με 48 τροφίμους και προσωπικό που αριθμεί 22 άτομα, λειτουργεί σήμερα η Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων Ξάνθης «Ο Άγιος Παντελεήμων». Το Γηροκομείο της Ιεράς Μητρόπολης Ξάνθης και Περιθεωρίου, συνεχίζει να προσφέρει «ζεστασιά» στους γέροντες και στις γερόντισσες, οι οποίοι ετοιμάζονται να υποδεχθούν τις Άγιες Ημέρες των Χριστουγέννων, αλλά και τους μικρούς φίλους για τα καθιερωμένα κάλαντα. Και όλα αυτά βέβαια, τηρουμένων των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων κατά του κορωνοϊού, ο οποίος – δυστυχώς – κάνει αισθητή την παρουσία του.

Για όλα τα παραπάνω μίλησε στην «Θ» ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ.Παντελεήμων, ο οποίος ευχαρίστησε για άλλη μια φορά τον Ξανθιώτικο λαό για τις προσφορές του τόσο στην εν λόγω Μονάδα όσο και στην Τράπεζα της Αγάπης.

Πιο αναλυτικά ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου, ανέφερε στην «Θ» τα εξής: «με την Χάρη του Θεού, λειτουργεί η Μονάδα Φροντίδος Ηλικιωμένων με 48 τροφίμους αυτήν την στιγμή, άνδρες και γυναίκες. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια «ζεστή» ατμόσφαιρα, όχι μόνο από την ζεστασιά του καλοριφέρ αλλά από την ζεστασιά της καρδιάς. Κάποια παιδάκια, κάποιοι σύλλογοι θα έρθουν για να πουν τα κάλαντα τις ημέρες των Χριστουγέννων, ενώ ήδη στόλισαν σε όλους τους χώρους τα δέντρα τους και αυτές τις ημέρες, με την βοήθεια του προσωπικού, κάνουν τα γλυκά τους. Βέβαια τηρούμε ακόμη κάποιες επιφυλάξεις και για τον covid, διότι κυκλοφορεί  – δυστυχώς – ακόμη και οι άνθρωποι που είναι κάποιας ηλικίας είναι πιο ευαίσθητοι. Αλλά δεν θέλουμε από την άλλη να τους στερήσουμε και την επικοινωνία και με τους συγγενείς αλλά και με τον έξω κόσμο, καθώς αυτό τους χαροποιεί ιδιαίτερα. Όσον αφορά στο προσωπικό, είναι 22 άτομα. Θα έλεγα ότι υπάρχει ένας άνθρωπος για κάθε δυο τροφίμους και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Δόξα Τω Θεώ. Νομίζω ότι πηγαίνει καλά με την Χάρη του Θεού. Επίσης, κάθε Κυριακή γίνεται η Θεία Λειτουργία, για να κοινωνούν και οι γέροντες, όπως επίσης και την Ημέρα των Χριστουγέννων και όλες τις ημέρες του Δωδεκαημέρου. Την Δευτέρα των Χριστουγέννων, θα καθίσω και εγώ στο μεσημεριανό τραπέζι τους για να το ευλογήσω και ομοίως αυτό θα γίνει και την ημέρα της Πρωτοχρονιάς,  όπου θα κόψουμε και την Πρωτοχρονιάτικη Πίτα για την Ειρήνη και την Υγεία όλου του Λαού μας και όλου του κόσμου, επικαλούμενοι την Χάρη του Αγίου Βασιλείου. Ο οποίος Μέγας Βασίλειος, στην Θεία Λειτουργία που τελούμε εκείνη την ημέρα, λέει στην Ευχή της αναφοράς «Κύριε την νεότητα παιδαγώγησον και το γήρας περικράτησον». Η νεότητα έχει ανάγκη να την παιδαγωγήσουμε αλλά και το γήρας έχει ανάγκη να το στηρίξουμε. Φροντίζουμε η διαβίωσή τους εκεί επάνω να είναι όσο γίνεται πιο ευχάριστη και πιο άνετη. Υπάρχουν δυο Κοινωνικοί Λειτουργοί που σε καθημερινή βάση ασχολούνται – μετά από το πρωινό και μέχρι το μεσημεριανό φαγητό – με τους γέροντες, βάζοντάς τους ερωτήματα και προβλήματα, για δουλεύει το μυαλό και για να αποφύγουμε την άνοια. Γιατί όταν το μυαλό δουλεύει, παραμένει ενεργό και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Έτσι, τους βλέπει κανείς όλους να είναι μαζεμένοι εκεί, να υποβάλλουν ερωτήσεις κλπ. Και βέβαια μια Κοινωνική Λειτουργός επισκέπτεται και εκείνους που είναι στο κρεβάτι πια, ώστε να κουβεντιάσει λίγη ώρα μαζί τους, για να δουλεύει και το μυαλό εκείνων των ανθρώπων. Πηγαίνω και εγώ μια φορά την εβδομάδα και κάθομαι μαζί τους και τους έκανα και μια ξενάγηση στους χώρους της Ιεράς Μονής της Παναγίας Αρχαγγελιώτισσας».

Αναφορικά με το αν υπάρχουν δωρεές των Ξανθιωτών προς το Γηροκομείο της Ιεράς Μητρόπολης, ο ίδιος σημειώνει ότι «υπάρχουν. Δόξα τω Θεώ. Εγώ θα ήθελα να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά τον Ξανθιώτικο λαό, για τις προσφορές τους προς την Μονάδα και προς της Τράπεζα της Αγάπης όπου και εκεί τις προάλλες ήρθαν τα παιδιά του ΙΕΚ Δέλτα, μαζί με τους Καθηγητές τους, τα οποία εξειδικεύονται στην Ζαχαροπλαστική και στην Μαγειρική. Ήρθαν λοιπόν στο Τραπέζι και βοήθησαν τις κυρίες στην παρασκευή του φαγητού αλλά έφεραν και 150 κουτιά με γλυκά που παρασκεύασαν τα ίδια τα παιδιά και τα δώσαμε στους τροφίμους της Τράπεζας της Αγάπης. Και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία και αξία. Συγκινείται κανείς από αυτές τις κινήσεις των παιδιών. Όπως και σχολεία επισκέπτονται το Τραπέζι της Αγάπης».