Μητσοτάκης: Στα 950 ευρώ έως το 2027 ο κατώτατος μισθός – Η μείωσή του θα απαγορεύεται διά νόμου

Ο κατώτατος μισθός και το νέο σύστημα υπολογισμού του είναι το βασικό θέμα του χθεσινού υπουργικού συμβουλίου, στο οποίο αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. «Πρωταγωνιστής είναι η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού στο υπουργικό με στόχο να φτάσει τα 950 ευρώ έως το 2027. Σήμερα θα συζητήσουμε το νέο μόνιμο σύστημα προσδιορισμού του μετά το 2027. Στο εξής θα απαγορεύεται διά νόμου η μείωση του κατώτατου μισθού και το ύψος της αύξησής του θα καθορίζεται από τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, αλλά και τον πληθωρισμό που πλήττει τα πιο ευάλωτα εισοδήματα», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Όσο καλύτερα πηγαίνει η οικονομία θα αυξάνεται ο μισθός και όσο αυξάνονται οι τιμές θα αντισταθμίζεται. Ήδη είναι στα 830 ευρώ και θα τηρήσουμε τη δέσμευσή μας να φτάσει στα 950. Οι μέσες απολαβές από τα 1.036 θα φτάσουν τα 1.500 το 2027. Το νέο σύστημα ευνοεί και τους δημοσίους υπαλλήλους, γιατί θα συμπαρασύρει προς τα πάνω τις τριετίες. Είναι μια σημαντική μεταρρύθμιση που αφορά το σύνολο των εργαζόμενων. Οι αποδοχές δεν θα μειώνονται, αλλά θα αυξάνονται και θα θωρακίζεται το εισόδημα σε κάθε απειλή περιορισμού του. Είναι μια συνετή πολιτική που, αφού έκλεισε το τόξο της κρίσης, δημιουργεί μια ασφάλεια», συμπλήρωσε.
«Φροντίζει παράλληλα και τον έτερο άλλο πόλο της παραγωγής, την επιχειρηματικότητα, την οποία ελαφρύνει από βάρη. Πέραν της μείωσης 50 και φόρων που θα έχουν καταργηθεί έως το 2025, οι ασφαλιστικές εργοδοτικές εισφορές θα έχουν αποκλιμακωθεί κατά 5,4 ποσοστιαίες μονάδες, θα φτάσουμε το 6% το 2027, πλησιάζοντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Και όλα αυτά, η συνετή πολιτική της μείωσης των φόρων σε συνδυασμό με την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων επιτυγχάνεται σε μια εποχή που σε πολλές χώρες τα ελλείμματα αυξάνονται. Βλέπετε τι γίνεται στη Γαλλία που προσπαθεί να περάσει προϋπολογισμό με αυξήσεις φόρων, στη Βρετανία ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει πρόσθετα φορολογικά βάρη. Στην πατρίδα μας η πορεία είναι αντίστροφη, δικαιώνοντας του δυο πυλώνες της προόδου της.
Δημοσιονομικά ισορροπημένες επιλογές και φορολογική δικαιοσύνη. Η μάχη κατά της φοροδιαφυγής από ευχή έγινε πραγματικότητα. Όλα τα επόμενα πρόσθετα έσοδα από την πάταξή της φέρνουν νέες μειώσεις φόρων, ώστε η αυθαιρεσία των λίγων να σημαίνει την ανακούφιση των πολλών», είπε ακόμα ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε αναφορά και στις καταστροφικές πλημμύρες στη Βαλένθια της Ισπανίας, εκφράζοντας τη συμπαράστασή του στους πληγέντες και υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχει η Πολιτική Προστασία.
«Εκφράζω τη συμπαράστασή μου στη δοκιμαζόμενη Ισπανία που ήδη θρηνεί σχεδόν 100 θύματα και ζημιές δισεκατομμυρίων ευρώ από τις καταστροφικές πλημμύρες. Μας θυμίζει ότι κανείς δεν είναι άτρωτος απέναντι στην κλιματική κρίση αλλά και αναδεικνύει τον ρόλο και τη σημασία της Πολιτικής Προστασίας και των εκκενώσεων και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Η Μεσόγειος είναι επίκεντρο της κλιματικής κρίσης και είναι ένα πεδίο στο οποίο η Ελλάδα πρωτοστατεί και θα αποτελέσει αντικείμενο συζητήσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», σημείωσε.
Ξεχώρισε επίσης ο πρωθυπουργός ένα θέμα το οποίο, όπως είπε, «πριν από λίγους μήνες είχε μετατραπεί σε αιτία μεγάλης αναταραχής και αντικείμενο άθλιας κομματικής εκμετάλλευσης, όπως η εκπαίδευση και τα επαγγελματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών». «Ήταν ένα πεδίο αρρύθμιστο εδώ και δεκαετίες και τα κενά του επέτρεπαν σε κάποιους να κατασκευάζουν μύθους. Σήμερα είναι αυτή η κυβέρνηση που απαντά στους στημένους ακτιβισμούς και τις παράφωνες συναυλίες».
«Για πρώτη φορά η πατρίδα μας θα αποκτήσει ανώτατη σχολή παραστατικών τεχνών και εκεί θα ενταθούν οι σχολές του Εθνικού θεάτρου της ΕΛΣ του ΚΘΦ του Ωδείου ΘΑ και η σχολή ορχηστρικής τέχνης. Όλες οι σχολές τίθενται υπό την εποπτεία του υπουργείου παιδείας.
Αναβαθμίζουμε συνολικά το επίπεδο των καλλιτεχνικών σπουδών σε πείσμα της πολιτικής μιζέριας, η χώρα αλλάζει σε όλους τους τομείς με τη σφραγίδα της πολιτικής σταθερότητας που αποτελεί ζητούμενο για πολλά κράτη και στη χώρα μας δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Θα έχει ενδιαφέρον η στάση της αντιπολίτευσης σε όλα αυτά τα νομοσχέδια», τόνισε.
Κλείνοντας, αναφέρθηκε στη συνάντηση με τον Νίκο Χριστοδουλίδη στον απόηχο της συνάντησης που είχε με τον Τζο Μπάιντεν: «Αμέσως μετά θα έχω συνάντηση με τον πρόεδρο της Κύπρου στο φως των χθεσινών συνομιλιών στον Λευκό Οίκο. Είναι μια σημαντική απόδειξη αναβάθμισης της σχέσης της Μεγαλονήσου με τις ΗΠΑ και την ανάδειξή της σε πόλο σταθερότητας σε ένα ασταθές περιβάλλον συγκρούσεων και καταδεικνύει τα οφέλη στα οποία οδηγεί μια ενεργητική διπλωματία που είναι βασισμένη στον διαρκή συντονισμό Αθήνας – Λευκωσίας.
Μένω σε μια διαπίστωση ότι από ένα σημείο διεθνούς ακινησίας η Κύπρος και η επίλυση του κυπριακού ζητήματος αντιμετωπίζεται τώρα ως μέρος λύσης της πιο ευαίσθητης εξίσωσης στον παγκόσμιο χάρτη».