Μητσοτάκης: Το κράτος δεν μπορεί να υποκαταστήσει την οικογένεια – Αυστηροποιούμε τις ποινές και για παραμέληση ανηλίκων

«Μας έχει απασχολήσει όλους πολύ το ζήτημα της ανήλικης παραβατικότητας και πιστεύω ότι στις παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα έχουμε δείξει καλά αντανακλαστικά», είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο θέμα των ημερών, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο.

«Οι αλλαγές που θα εισηγηθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης, όπως η αυστηρότερη ποινική μεταχείριση της οπλοκατοχής στους νέους, η φυλάκιση όσων υποπίπτουν στην ίδια επαναλαμβανόμενη αξιόποινη πράξη, και βέβαια τέλος μπαίνει στην απαλλαγή των κατηγορουμένων όταν επιστρέφουν κλοπιμαία. Αυτό ήταν ένα ευνοϊκό μέτρο το οποίο φάνηκαν κάποιοι να εκμεταλλεύονται για να συνεχίζουν τη δράση τους Αυτή η συμπεριφορά θα λειτουργεί πλέον ως απλό ελαφρυντικό», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι το ζήτημα της παραβατικότητας είναι εξαιρετικά σύνθετο και αφορά πρωτίστως τις οικογένειες. «Το κράτος δεν μπορεί να υποκαταστήσει την οικογένεια ως τον βασικό πυρήνα των παιδιών. Αλλά έχουμε δυνατότητες να κάνουμε πιο αυστηρές τις ποινές αλλά και την παραμέληση των ανηλίκων και θα μας απασχολήσει πολύ στο μέλλον, όχι μόνο στην Ελλάδα, το ζήτημα με τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και πώς συνδέεται η ψηφιακή με την πραγματική βία και πώς το μπούλινγκ αποκτά ψηφιακό αποτύπωμα».

«Είμαστε μπροστά σε μια παγκόσμια κρίση και θεωρώ ότι υπάρχει ανάγκη κανονιστικής παρέμβασης ειδικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μέχρι να γίνουν όλα αυτά, εμείς έχουμε υποχρέωση να προστατέψουμε τα παιδιά, τους εφήβους μας, ειδικά τα θύματα. Η πρωτοβουλία stop bullying έχει αγκαλιαστεί από τις τοπικές κοινωνίες και δίνει σιγουριά και ασφάλεια στα παιδιά να μιλήσουν. Η μεγάλη νέα πρωτοβουλία είναι η ιδέα ενός νέου, που θα είναι μια νέα εφαρμογή, το Safe Youth, μέσω της οποίας ένα παιδί θα μπορεί να ειδοποιεί την Αστυνομία αν θεωρεί ότι κινδυνεύει. Σύντομα θα είμαστε έτοιμοι», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ενθαρρυντική η πορεία για τα δημοσιονομικά

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε παράλληλα, στα μέτρα που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ, στη στήριξη του εισοδήματος και της οικογένειας και στον προγραμματισμό των προσλήψεων για το δημόσιο και όλα αυτά στο πλαίσιο του νέου μεσοπρόθεσμου, που θα αποτελέσει τη βάση του φετινού κρατικού προϋπολογισμού. «Θα παρουσιαστεί αναλυτικά από τον υπουργό Οικονομικών, γιατί συνιστά μια διαφορετική μεθοδολογία και επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Στο μεσοπρόθεσμο καταγράφεται μια ενθαρρυντική πορεία για τα δημόσια οικονομικά της χώρας και το διαπίστωσα κι εγώ στις επαφές με επενδυτές», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πρόσθεσε ότι διαμορφώνεται ένας δημοσιονομικός χώρος με στοχευμένες δαπάνες υπέρ του πολίτη για την επόμενη 4ετία. «Η Ελλάδα δεν ανήκει στις χώρες που είναι σήμερα σε καθεστώς υπερβολικού ελλείμματος. Αφήνουμε πίσω μας τις εποχές των δημοσιονομικών εκτροπών. Υπάρχουν νέες οροφές δαπανών σε ετήσια βάση και αποσυνδέονται από την πορεία των εσόδων και μας επιτρέπουν να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα για το οποίο εκλεγήκαμε. Έχουμε έκρηξη του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στην παρουσίαση που θα κάνει η αρμόδια υπουργός του Εθνικού Σχεδίου για το Δημογραφικό.

«Η πολιτική μας για τη στέγη αφορά τις νέες οικογένειες», είπε και αναφέρθηκε και στις σχεδόν 20.000 προσλήψεις για το 2025 με σημαντική ενίσχυση του ΕΣΥ, της ΕΛ.ΑΣ., της Πυροσβεστικής των Ενόπλων Δυνάμεων.

Επίσης, αναφέρθηκε στη ρύθμιση των κόκκινων αγροτικών δανείων που ήταν σε καθεστώς εκκαθάρισης και θα απαλλάξει από χρέη πάνω από 20.000 παραγωγούς και 750 συνεταιρισμούς. Θα απελευθερωθεί υποθηκευμένη γη και είναι ένα μόνο από τα πολλά έργα για τον πρωτογενή τομέα.

Θύμισε παράλληλα ότι «την Παρασκευή θα πάμε όλοι Ρηγίλλης για να τιμήσουμε τα 50 χρόνια της ΝΔ κάνοντας τη δύναμη του χθες αποτέλεσμα στο σήμερα».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στην Αττική Οδό και είπε ότι «η Βουλή θα συζητήσει σύντομα τη νέα σύμβαση παραχώρησης για 25 χρόνια. Είναι το υψηλότερο τίμημα στην ιστορία του ΤΑΙΠΕΔ, 3,27 δισ. ευρώ τα οποία θα διατεθούν για τη μείωση του δημόσιου χρέους και τα διόδια στην Αττική Οδό θα μειωθούν από τα 2,8 στα 2,5, ενώ θα απαλλάσσονται και οχήματα σε πολίτες με αναπηρία και η νέα σύμβαση διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία αυτής της σημαντικής οδικής αρτηρίας σε έκτακτες συνθήκες.

Για τον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου άμεσα μειώνεται το αντίτιμο κατά περίπου 3 ευρώ στον άξονα Μαλιακός – Κλειδί και έτσι επιστρέφει στην κοινωνία το όφελος που είχε το δημόσιο από την αναχρηματοδότηση του έργου, μια μείωση που θα ισχύσει έως το τέλος του 2025».