Μόλις 5 τα ξενοδοχεία στην πόλη της Ξάνθης 

Όλα- όλα… 11 στην Π.Ε Ξάνθης και…

Απ. Αγκόρτσας:”Έκλεισαν 8-Φθίνουσα η πορεία – Ποιος σοβαρός επενδυτής θα έρθει να επενδύσει;”

Τέσσερα μεγάλα ξενοδοχεία, πού έχουν κατεβάσει “ρολά”, μετρά σήμερα η πόλη της Ξάνθης, ενώ ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί κατά μία ακόμη ξενοδοχειακή μονάδα, η οποία έχει πωληθεί και αλλάζει χρήση από την 1η Ιανουαρίου 2025. 

Στο μεταξύ, στο σύνολο του νομού Ξάνθης, έχουν απομείνει 11 ξενοδοχεία σε λειτουργία, από τα 19 που λειτουργούσαν κάποτε, όπως εξηγεί μιλώντας στην “Θ” ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης κ. Απόστολος Αγκόρτσας. Σημειώνεται επίσης ότι στην πόλη της Ξάνθης υπάρχουν σε λειτουργία μόλις… πέντε ξενοδοχεία!

Ο ίδιος εξηγεί παράλληλα ότι η δυναμικότητα σε κλίνες στον νομό μας, έχει μειωθεί κατά 50%, αφού έκλεισαν μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, ενώ οι βραχυχρόνιες μισθώσεις απευθύνονται σε διαφορετικό είδος τουρισμού. 

Όπως φαίνεται, καμία ιδιωτική πρωτοβουλία δεν θα υπάρξει για να έρθει κάποιος να επενδύσει σε τουριστική επιχείρηση στην περιοχή μας, αφού όπως σημειώνει μεταξύ άλλων ο κ. Αγκόρτσας “για να έρθει κάποιος σοβαρός επενδυτής, θα πρέπει να ελέγξει τα στατιστικά στοιχεία της πενταετίας. Θα δει ότι είναι φθίνουσα η κατάσταση στο νομό και δεν θα το κάνει”. 

A boulevard in Xanthi, Greece.

“ΜΟΛΙΣ 11 ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ, ΑΠΟ ΤΑ 19, ΣΤΟΝ Ν. ΞΑΝΘΗΣ- ΣΤΟ 50% ΚΑΤΩ Η ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΚΛΙΝΩΝ “

Αναλυτικότερα ο κ. Αγκόρτσας, επισήμανε στην “Θ” ότι “είχαμε 19 ξενοδοχεία και αυτή τη στιγμή λειτουργούν τα 11 στο Νομό Ξάνθης. Σε αυτά δεν περιλαμβάνονται τα παραδοσιακά καταλύματα. Τα διάφορα μικρά ξενοδοχεία που έχουν ή Σταυρούπολη και τα Άβδηρα, δεν είναι ξενοδοχεία. Αυτά τα 11 ξενοδοχεία στον νομό, έχουν δυναμικότητα περί τις 900 κλίνες. Τα ξενοδοχεία που έκλεισαν, είχαν περίπου άλλες τόσες κλίνες, επειδή ήταν μεγάλα. Είμαστε 50% κάτω σε κλίνες. Από την άλλη μεριά, τα Airbnb, από το 2015 που ήμασταν στο απόλυτο μηδέν, σήμερα αριθμούν περί της 230 κλίνες. Βέβαια τα Airbnb, είναι κάτι τελείως διαφορετικό και απευθύνεται σε άλλου είδους τουρισμό. Είναι ο τουρισμός ο οποίος δεν ξοδεύει χρήματα, ο τουρισμός που δεν θα βγει το βράδυ έξω, ο τουρισμός που θα μαγειρέψει και θα φάει μέσα. Επίσης έχουμε τον κορυφαίο για εμάς θεσμό των μουσικών σχολείων, αλλά πλέον δεν θα μπορούμε να φιλοξενούμε τα παιδιά που έπρεπε. Και πέρυσι είχαμε πολλές ακυρώσεις, γιατί δεν είχαμε δωμάτια, αλλά φέτος το θεωρώ πολύ πιο αδύναμο να το κάνουμε. Το ίδιο πράγμα θεωρώ ότι θα συμβεί σταδιακά και με τις αποκριές αλλά και με τις γιορτές παλιάς πόλης”. 

“ΦΘΙΝΟΥΣΑ Η ΠΟΡΕΙΑ – ΠΟΙΟΣ ΣΟΒΑΡΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ, ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙ;”

Αναφορικά με ενδεχόμενες πρωτοβουλίες για μελλοντικές επενδύσεις σε ξενοδοχειακές μονάδες στην περιοχή μας, ο ίδιος σημείωσε ότι “για να έρθει κάποιος σοβαρός επενδυτής , θα πρέπει να ελέγξει τα στατιστικά στοιχεία της πενταετίας. Θα δει ότι είναι φθίνουσα η κατάσταση στο νομό και δεν θα το κάνει. Ποιος θα έρθει να ρίξει τόσα χρήματα στην Ξάνθη; Αυτά που κρατιούνται, κρατιούνται επειδή τα δουλεύουν ιδιοκτήτες τους. Είναι φθίνουσα η πορεία. Μέσα στην πόλη έχουν κλείσει 5 μεγάλα ξενοδοχεία και έχουν μείνει 5 ανοιχτά. Στο σύνολο του νομού έχουν απομείνει 11. Αλλά όταν έδινε ο δήμος αφειδώς άδειες για Airbnb, δεν το σκέφτηκαν. Σε άλλες πόλεις όμως το σκέφτηκαν. Χρειάζεται πρώτα άδεια από το δήμο και μετά πηγαίνεις και βγάζεις άδεια από τον ΕΟΤ στην Κομοτηνή. Βέβαια το airbnb δεν μπορεί να καλύψει ούτε σχολεία, ούτε συλλόγους, ούτε συνέδρια. Πού θα τα πας όλα αυτά;”