Σήμερα η έναρξη των Γιορτών Παλιάς Πόλης αλλά…
Κ. Κουρτίδης: «Οι κάτοικοι και η παλιά πόλη πληρώνει το μάρμαρο»
Την επίσημη «πρώτη» τους για το 2019 έχουν σήμερα οι Γιορτές Παλιάς Ξάνθης, οι οποίες διεξάγονται σε έναν υπέροχο και μοναδικό οικισμό που ακούσει στο όνομα «Παλιά Πόλη» αλλά χωρίς να λαμβάνονται για άλλη μια χρονιά υπόψιν οι κάτοικοί της.
Κάτοικοι οι οποίοι δεν έχουν απολύτως καμία ενημέρωση ούτε για τις ειδικές κάρτες πρόσβασής στους στο σπίτι τους, όπως εξηγεί στην «Θ» ο πρόεδρος του συλλόγου για την Προστασία και την Αναβίωση της Παλιάς Ξάνθης κ. Κωνσταντίνος Κουρτίδης, ο οποίος μάλιστα αναφέρεται και στον μη επαρκή αριθμό χημικών τουαλετών (αν παραμείνει ο ίδιος και φέτος) αλλά και στις δυσκολίες και στα προβλήματα που φέρνει κάθε χρόνο ο συνωστισμός στα στενά και γραφικά σοκάκια της περιοχής.
«ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΡΕΙ ΚΑΡΤΕΣ – ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΚΑΝΕΙΣ»
Ειδικότερα ο ίδιος αναφέρει επακριβώς ότι «δεν ξέρω καν αν θα ελέγχουν την είσοδο. Πέρυσι θυμάμαι την ημέρα που ξεκίνησαν οι Γιορτές Παλιάς Πόλης ότι δεινοπάθησα για να φτάσω στο σπίτι μου και μάλιστα δεν έβρισκα που να παρκάρω, διότι είχε τόσα πολλά αυτοκίνητα όσα καμία άλλη χρονιά τις πρώτες μέρες. Έπειτα βελτιώθηκε κάπως η κατάσταση. Δεν μας ενημέρωσε κανείς. Δεν έχουμε πάρει κάρτες. Πέρυσι, πηγαίναμε στο αρμόδιο γραφείο και παίρναμε μια κάρτα, έχοντας μια ενημέρωση ως σύλλογος από το Κέντρο Πολιτισμού και ενημερώσαμε με την σειρά μας τα μέλη μας. Φέτος όμως, τίποτα».
«ΜΗ ΕΠΑΡΚΗΣ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΧΗΜΙΚΩΝ ΤΟΥΑΛΕΤΩΝ ΠΕΡΥΣΙ»
Αναφορικά με τις χημικές τουαλέτες, ο ίδιος τονίζει ότι «κατά την διάρκεια των γιορτών, ιδίως στα στενάκια που είναι αδιέξοδα (αν δεν έχει και φως το βράδυ), αν πηγαίνατε θα καταλαβαίνατε από την μυρωδιά τι γίνονταν. Φέτος δεν ξέρω τι θα γίνει. Πάντως πέρυσι δεν επαρκούσε ο αριθμός των χημικών τουαλετών. Σύμφωνα με έναν πρόχειρο υπολογισμό, μια τυπική μέρα έχει περίπου 5000 άτομα. Αν είχε 20 τουαλέτες πέρυσι, αντιστοιχούσαν σε 250 άτομα. Είναι επαρκής ο αριθμός αυτός; Σαφώς και όχι. Επίσης ένα ζήτημα είναι και το πώς είναι τοποθετημένες. Αν για παράδειγμα χρειαστεί κάποιος την τουαλέτα και θα πρέπει να κάνει δέκα λεπτά για διασχίσει την οδό Ορφέως και να την βρει, προφανώς και δεν θα πάει. Θα προτιμήσει να καθίσει στο σημείο που κάθεται».
«ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΟ…ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ – ΔΕΝ ΕΙΣΑΚΟΥΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΜΑΣ – ΒΑΣΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ Η ΕΝΤΑΣΗ»
«Η μόνη πηγή ενημέρωσής μας, είναι το πρόγραμμα που βγαίνει. Τίποτε άλλο δεν είχαμε ποτέ και ούτε έχουμε και φέτος. Οι παρατηρήσεις μας δεν εισακούστηκαν. Ένα από τα βασικά που ζητήσαμε εμείς είναι η χαμηλότερη ένταση. Πρόκειται για χώρο κατοικίας. Πολλοί δουλεύουν την επομένη αλλά ακόμη και αν δεν δουλεύει κάποιος, δεν μπορεί να είναι τέρμα η ένταση. Δεν νομίζω ότι κάποιος θα διασκεδάσει λιγότερο, επειδή θα είναι χαμηλότερη η ένταση. Επίσης είχαμε πει να τοποθετηθούν περισσότερες τουαλέτες και να διευκολυνθεί η πρόσβαση των ασθενοφόρων και της πυροσβεστικής» συνέχισε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «υπάρχουν κάτοικοι που μένουν σε συγκεκριμένα σημεία και φεύγουν αυτό το διάστημα από τα σπίτια τους για να φιλοξενηθούν αλλού, επειδή δεν αντέχουν άλλο λόγω της έντασης. Πέρυσι και ως Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του ΔΠΘ, είχαμε κάνει και μετρήσεις έντασης ήχου. Τα υψηλότερα επίπεδα θορύβου τα είχαν τέσσερις σύλλογοι (Κατασκηνωτές, Βίστωνες, Νεολαίρα και κάποιες μέρες οι Βάτραχοι). Πολλές φορές ήταν πάνω από 90db ενώ μετρήσαμε κάποιες φορές και 100 db. Για να καταλάβετε, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, λέει πως πάνω από 75 db (για μεγάλη διάρκεια) μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας, πάνω από 85 db, προσωρινή απώλεια ακοής και πάνω από 90 db, μπορούν να προκαλέσουν ακόμη και βλάβες στην ακοή. Προσωπικά πιστεύω ότι αυτοί που είναι εκεί και παίζουν, έχουν ήδη βλάβες στην ακοή επειδή παίζουν για πολύ καιρό, δεν ακούν και για αυτό ανεβάζουν και την ένταση τόσο πολύ. Δεν γίνεται όμως να είσαι στο σπίτι σου και να μην μπορείς να μιλήσεις ούτε στο τηλέφωνο. Δεν είναι τόσο δύσκολο αυτό που ζητούμε».
«ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ ΚΑΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ»
Επίσης ο κ. Κουρτίδης σημείωσε ότι «δεν ξέρω τι θα γίνει φέτος. Θα φανεί. Δεν είμαι βέβαια και πολύ αισιόδοξος. Επίσης ένα πολύ σημαντικό κομμάτι είναι η πρόσβαση του ασθενοφόρου και της πυροσβεστικής. Πρέπει να είναι εύκολη. Πέρυσι, υπενθυμίζω ότι μια 65χρονη γυναίκα στην οδό Αριστείδου στην Παλιά Πόλη είχε αναπνευστικά προβλήματα και κρίθηκε αναγκαία η διακομιδή της στο νοσοκομείο. Το ΕΚΑΒ είπε στην οικογένειά της ότι δεν υπάρχει προσβασιμότητα λόγω του κόσμου, τηλεφώνησαν στην αστυνομία και τους απάντησαν ότι δεν μπορεί να πλησιάσει όχημα και εν τέλει επειδή η κατάστασή της επιδεινώθηκε, αποφάσισαν να την μεταφέρουν με αυτοκίνητο ενός γείτονα και κατέληξε. Δεν είναι σωστό αυτό. Επίσης και η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ξάνθης, πέρυσι με έγγραφό της στον Δήμο Ξάνθης ζητούσε λόγω της δυσκολίας πρόσβασης (εκτός των άλλων) να μην αναπτύσσονται τραπεζοκαθίσματα σε όλο το μήκος των οδών και κλείνει η πρόσβαση και να μπαίνουν οι σύλλογοι εκεί που υπάρχουν πλατείες και ανοιχτοί χώροι, αλλά δεν έγινε τίποτα».
«ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΚΑΙ Η ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ, ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΟ…ΜΑΡΜΑΡΟ»
Κλείνοντας ο πρόεδρος του συλλόγου για την Προστασία και την Αναβίωση της Παλιάς Ξάνθης, σημείωσε ότι «το μάρμαρο το πληρώνουν και οι κάτοικοι αλλά και η παλιά πόλη, γιατί μια φορά δεν ακούσαμε από έναν δήμαρχο (που ανοίγει και κλείνει τις γιορτές) να μας ευχαριστεί που τις ανεχόμαστε. Για πολλούς (και ιδίως για αυτούς που είναι κοντά σε συγκεκριμένους συλλόγους) δεν είναι εύκολο. Επίσης, υποτίθεται ότι οι γιορτές παλιάς πόλης γίνονται για να αναδεικνύεται η παλιά πόλη. Εγώ προσωπικά και πολλοί ακόμη, δεν καταλαβαίνουμε πως συγχέεται η παλιά πόλη με το να περνάς από την Ορφέως για παράδειγμα και να βλέπεις μια ντισκομπάλα. Τι σχέση έχει αυτό με την παλιά πόλη και ποιος βλέπει την παλιά πόλη, όταν γίνεται αυτό το «μπάχαλο»; Τα δε πρωινά, τα σοκάκια είναι σαν αποθήκη για τραπεζοκαθίσματα, ενώ όλη η παλιά πόλη είναι λερωμένη. Αυτό που βλέπει ο επισκέπτης που κάνει μια βόλτα στην περιοχή την ημέρα, δεν είναι και τόσο ωραίο».