Μόνο στη Ξάνθη… ξεστραβώνονται όλοι;

Μόνο στη Ξάνθη… ξεστραβώνονται όλοι;

Το θέμα της τουριστικής εκμετάλλευσης της λίμνης Βιστωνίδας, είναι ένα θέμα το οποίο έχω θίξει πολλές φορές κατά διαστήματα, αναφερόμενος σε ένα ακόμη «τάλαντο» που μας χάρισε ο Θεός και η φύση και εμείς συνεχίζουμε να το έχουμε θαμμένο (όπως τόσα και τόσα άλλα)! Ήταν μία καλή σκέψη και πρόθεση από πλευράς των τοπικών συλλόγων να φέρουν κανό με τα οποία θα μπορούσαν οι επισκέπτες να περιηγηθούν στα κανάλια της λίμνης και κοντολογίς να αποκτήσει ένα περαιτέρω ενδιαφέρον η πανέμορφη κατά τα άλλα περιοχή. Όπως θα διαβάσετε στο σημερινό ρεπορτάζ της «Θ», το σχέδιο «πάγωσε» γιατί όπως λένε και οι αρμόδιοι, είναι «πολύ-παραγοντικό»! Δηλαδή ότι εμπλέκονται πολλοί φορείς και μέχρις εδώ ενδεχομένως να συμφωνήσω. Ήθελα να μάθω, στις άλλες λίμνες που έχουν ήδη αποκτήσει υψηλή επισκεψιμότητα και που δεν έχουν το φυσικό κάλος της λίμνης Βιστωνίδας, πως τα καταφέρνουν και γίνονται τουριστικός προορισμός με την πλήρη εκμετάλλευσή τους; Μόνο στην Ξάνθη υπάρχει η συνθήκη Ramsar και η Natura 2000, μόνο στην Ξάνθη υπεισέρχονται «πολύ-παράγοντες» και κοντολογίς μόνο στην Ξάνθη ξεστραβώνονται όλοι με αποτέλεσμα να σταματάει ή έστω να «παγώνει» η τουριστική ανάπτυξη όπου θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει άλματα μέχρι τώρα;

Από λόγια πάντως… σκίζουμε!

Συνήθως λέμε ότι η περιοχή μας έχει άπειρες ομορφιές εκ των οποίων μάλιστα προβάλλεται έντονα η λίμνη Βιστωνίδα, το μοναστηράκι του Αϊ Νικόλα και ευρύτερα η περιοχή του Π. Λάγους… Όλοι όμως μένουν στα λόγια. Θα το ξαναπώ… παραμένουμε στη μιζέρια μας και απλά χτυπάμε το κεφάλι μας στον τοίχο γιατί μέχρι σήμερα δεν εκμεταλλευτήκαμε τα «θεία δώρα» της περιοχής μας και όλα τελειώνουν εκεί. Αν δεν τα πάρουμε όμως από την αρχή ένα προς ένα όλα αυτά τα σημεία αναφοράς και δεν προσπαθήσουμε να τα απεγκλωβίσουμε από τις αγκυλώσεις που υπάρχουν για την περαιτέρω προβολή τους, θα συνεχίζουμε και για τα επόμενα 50 χρόνια να λέμε… πόσο όμορφη είναι η περιοχή μας και πόσο «ηλίθιοι» είμαστε που δεν την εκμεταλλευόμαστε! Και άντε πάμε σε τουριστικές εκθέσεις και προβάλουμε τις λίμνες, τα ποτάμια και τα βουνά μας… Και άντε τσιμπάνε κάποιοι τουρίστες και επισκέπτονται την περιοχή μας… Με ποιο τρόπο θα προσεγγίσουν και θα απολαύσουν όλες αυτές τις ομορφιές; Εδώ δεν έχουμε βρει ακόμη έναν τρόπο να ξεναγήσουμε τους επισκέπτες στην παλιά πόλη και να τους εξιστορήσουμε όλον αυτόν τον πλούτο που αναθυμιάζει από τον ιστορικό οικισμό… Από λόγια πάντως πάμε καλά!

Ελεγχόμενη στάθμευση… χωρίς έλεγχο!

Έπρεπε να γίνει κάποια στιγμή και τελικά… να που γίνεται! Ο λόγος για την ελεγχόμενη στάθμευση στο κέντρο της Ξάνθης που ήδη αρχίζει να υλοποιείται σιγά-σιγά. Το ερώτημα είναι με ποια δημοτική αστυνομία θα ελέγχονται οι εκατοντάδες θέσεις στάθμευσης καθημερινά από την στιγμή που ο Δήμος Ξάνθης… δεν διαθέτει δημοτική αστυνομία και ούτε πρόκειται να αποκτήσει τουλάχιστον για την επόμενη περίοδο, για τους λόγους που έχουμε εξηγήσει σε προηγούμενα ρεπορτάζ. Την ίδια στιγμή η Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης δεν διαθέτει ούτε τροχονόμους για μέσα στην πόλη, παρά μόνον έναν (μία) κατά διαστήματα που βγαίνει και μοιράζει «μπιλιέτα» σε κάποια σημεία. Εκτός κι αν το κάνουμε για να διακοσμήσουμε την πόλη με τη χάραξη νέων σημείων και να βαυκαλιζόμαστε ότι λύνουμε το πρόβλημα! Και κάτι ακόμα… Το θέμα δεν είναι να περνάει ένας (μία) αστυνομικός κάθε 2-3 ώρες και να μοιράζει πρόστιμα. Η φιλοσοφία της ελεγχόμενης στάθμευσης είναι να ελέγχεται εγκαίρως από τα όργανα και να εξετάζεται κάθε περίπτωση πριν καταλογιστεί το πρόστιμο… Διαφορετικά εκείνο που θα επιτευχθεί θα είναι να «ξηλωθούν» οι Ξανθιώτες και οι επισκέπτες για να πλουτίσουν τα… ταμεία του Δήμου Ξάνθης! Πιστεύω πως δεν είναι αυτό το ζητούμενο ή τουλάχιστον έτσι θέλω να πιστεύω…

Έχει πολύ «δρόμο» ακόμη…

Είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση κάνει προσπάθειες για την εξυγίανση του συστήματος δημόσιας υγείας και κινείται προς την κατεύθυνση στελέχωσης των νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Το νέο μέτρο για τις «ηλεκτρονικές χειρουργείων» ίσως εξορθολογήσει κατά κάποιο τρόπο το υπάρχον καθεστώς της ατελείωτης αναμονής, πλην όμως θα πρέπει να δούμε και τα απαραίτητα «παρελκόμενα» της υπόθεσης. Είναι δίκαιο να αξιολογείται ξεχωριστά η κάθε περίπτωση και να προτεραιοποιούνται εκείνες όπου υπάρχει μεγαλύτερη αναγκαιότητα… Από την στιγμή όμως που συνεχίζει να υπάρχει αναμονή μέχρι και… δυόμιση χρόνια απαιτούνται μεγάλες αναδιαρθρώσεις και «τομές» και φυσικά προσλήψεις. Ο ασθενής που περιμένει στην σειρά ένα και δύο χρόνια για ένα χειρουργείο δεν τον ενδιαφέρει αν υπάρχουν αναισθησιολόγοι, νοσηλευτικό προσωπικό, χειρούργοι κλπ, τον ενδιαφέρει να χειρουργηθεί… Όλα τα άλλα αφορούν στην κυβέρνηση και στο αρμόδιο υπουργείο, το οποίο ναι μεν φαίνεται ότι προσπαθεί, αλλά έχει πολύ δρόμο ακόμη…

Του Τένη Καμαρίδη