Ν. Ανταμπούφης: «Θλιβερή εικόνα… Δεν στηρίχθηκε ο θεσμός από τον ίδιο τον Δήμο…»
Η ετήσια έκθεση της Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης για το…2017 παρουσιάστηκε χθες κατά την παρουσίαση των πεπραγμένων του Δήμου Ξάνθης.
Πρόκειται για έναν θεσμό – άγνωστο στους περισσότερους ξανθιώτες όπως έχει αναδείξει πολλάκις η «Θ» και μέσω «γκάλοπ» στους δρόμους της Ξάνθης- ο οποίος εκπροσωπείται από την Δικηγόρο της Ξάνθης κ. Ελένη Αχτάρη.
Μάλιστα η «Θ» αφού επισκέφθηκε τον ιστότοπο του Δήμου Ξάνθης, αναδεικνύει ότι για το 2018 υπάρχει μόνον ΜΙΑ υπόθεση που άπτεται των αρμοδιοτήτων της «ΣτΔΕ» και αυτή αφορά σε «αίτημα διαγραφής χρέους».
Συνομιλώντας μαζί της, σε μια συζήτηση σχετικά με τις αρμοδιότητές της και τις υποθέσεις με τις οποίες ασχολήθηκε, η κ. Αχτάρη ανέφερε ότι «η ετήσια έκθεση του 2018 θα παρουσιαστεί σε επόμενο συμβούλιο πριν τις εκλογές και θα αφορά το 2018 και το 2019 συγκεντρωτικά, δεδομένης και της αλλαγής υπηρεσίας του Συμπαραστάτη του Δημότη. Η μια υπόθεση που αναρτήθηκε ήταν αυτή που είχε τις τυπικές προϋποθέσεις για να πρωτοκολληθεί, να απαντηθεί και να αναρτηθεί στον ιστότοπο. Οι άλλες υποθέσεις ήταν συνδρομητικές προς τους δημότες. Υπήρχαν διάφορα θέματα και παράπονα κυρίως με τα σκυλιά και πάλι. Δεν ήταν διαμαρτυρίες για την διοίκηση στην ουσία, αλλά μια προσπάθεια να βρίσκουμε λύσεις. Το 2018 ήταν χρονιά αρωγής. Την βρίσκαμε την λύση, αλλά δεν είχε να κάνει με το να καθοδηγήσω εγώ και να δώσω «οδηγίες» στην διοίκηση…»
Η ίδια κατά την συνομιλία μας, εξήγησε τους τρόπους με τους οποίους δόθηκαν λύσεις για τα αδέσποτα της πόλης, κυρίως σε ο,τι αφορά τις «αγέλες» και σημειώνοντας ότι «δεν υπήρξαν κρούσματα επιθέσεων ή τουλάχιστον δεν έφτασαν σε εμένα αυτά».
Βέβαια οι παραπάνω υποθέσεις, σε συνεργασία πάντα με τους αρμόδιος αντιδημάρχους, όπως προείπαμε ήταν συνδρομητικές, για αυτό και δεν είναι αναρτημένες στο πεδίο του «ΣτΔΕ» στο site του Δήμου Ξάνθης.
ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΔΗΜΟΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ 2017
Η Ετήσια Έκθεση για το 2017 τώρα, η οποία παρουσιάσθηκε κατά την διάρκεια της χθεσινής ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου που αφορούσε τα πεπραγμένα της Δημοτικής Αρχής ανέφερε στο κομμάτι των παραπόνων των δημοτών και των επιχειρηματιών ότι «από την τυπική και άτυπη υποβολή παραπόνων των πολιτών, εξάγεται το συμπέρασμα ότι: και κατά το έτος 2017 απασχολούν σε επίπεδο παραπόνων τα ίδια, ως επί το πλείστον, με τις προηγούμενες 5 περιόδους. Αυτά αφορούν τους κοινόχρηστους χώρους για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος έχει πολλές φορές δυσβάσταχτο αλλά και άδικο εισπρακτικό χαρακτήρα. Για τους πολίτες η υποβολή παραπόνων κατηγοριοποιείται σε: έλλειψη κοινόχρηστων χώρων ψυχαγωγίας και ελεύθερης διάβασης όλων των φυσικών προσώπων, επί της Κεντρικής πλατείας, των πεζοδρομίων καθώς και των πεζοδρόμων στην πόλη, με ειδικότερες αναφορές και στα Άτομα με Αναπηρία, στην ανεξέλεγκτη κατάσταση των αδέσποτων ζώων και κυρίως των αδέσποτων σκύλων, λόγω της επικινδυνότητας τους, που είναι μάστιγα, επειδή δημιουργούνται αγέλες και παρουσιάζονται πλείστα όσα, φαινόμενα επιθέσεων σε ανθρώπους, γεγονός που είχε προκαλέσει και την ευαισθητοποίηση από την πλευρά του Επιστημονικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου Ξάνθης τον Οκτώβριο του 2017.. Αποτελεί πραγματικό γεγονός ότι η αδυναμία αντιμετώπισης έως τώρα του προβλήματος της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, συνδυασμένη με ένα νομοθετικό πλαίσιο που δεν ευνοεί, καταλήγει σε μη αντιμετώπιση, καθ’ ολοκληρίαν. Έτερος τομέας παραπόνων αποτέλεσε και η καθαριότητα. Δυσλειτουργία της Διεύθυνσης Δόμησης του Δήμου Ξάνθης για υποθέσεις που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της υπηρεσίας. Παρατηρήθηκε μία μείωση παραπόνων για υπηρεσίες Πρόνοιας του Δήμου Ξάνθης (οικονομικών ενισχύσεων κλπ) παρά την αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία προσπαθεί να βρει όπου αυτό είναι εφικτό, λύση σε προβλήματα δικαιούχων δημοτών, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναζήτησης λύσεων. Οι λοιπές υπηρεσίες του Δήμου δεν αξιολογούνται, αφού δεν υπήρξαν σχετικά παράπονα».
«ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ…ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΞΑΝΘΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ»
Όλα τα παραπάνω σχολίασε στην «Θ» ο Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Πολίτες για την Ξάνθη» κ. Νίκος Ανταμπούφης, ο οποίος ανέφερε αρχικά ότι «μην σας προκαλεί εντύπωση το ότι παρουσιάσθηκε η ετήσια έκθεση του 2017 γιατί η απόφαση του ΔΣ αναφέρονταν στον απολογισμό για το 2017. Το ότι μας προέκυψε «διετία», είναι κάτι έξω από το πλαίσιο της απόφασης (και είχα σκοπό να το θίξω και στην παρεμβασή μου) και έχει να κάνει ενδεχομένως με μια εκτίμηση του δημάρχου να παρουσιαστεί το έργο, γιατί με τον ρυθμό που έχει ακολουθηθεί η παρουσίαση του 2018 θα έπρεπε να γίνει μετά τις εκλογές, άρα δεν ξέρουμε και ποιος θα είναι δήμαρχος. Συνεπώς αντιμετωπίζει και με μια προεκλογική αντίληψη το ζήτημα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο από την μεριά του «Συμπαραστάτη του Δημότη» απολογισμό μόνον για το 2017».
«ΦΤΩΧΟΣ ΚΑΙ ΘΛΙΒΕΡΟΣ Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ 2017 – Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΠΑΞΙΩΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗ»
«Η μεν Δημοτική Αρχή από την αρχή της επιλογής του προσώπου, ακολούθησε μια απαξιωτική διαδικασία προς τον θεσμό, προσπαθώντας να επιβάλλει μονολιθικά, την δική της επιλογή και άποψη, χωρίς να έχει προηγηθεί ένα στάδιο συζήτησης και διαβούλευσης. Στην συνέχεια, δεν αντιμετώπισε με σοβαρότητα όλα αυτά τα χρόνια τον θεσμό, εννοώντας ότι δεν έδωσε «βαρύτητα» ακόμη και στις υποδείξεις και εκτιμήσεις στις οποίες κατά καιρούς, προχώρησε η «ΣτΔΕ» και στην καλύτερη περίπτωση, αντιμετώπισε διεκπεραιωτικά και γραφειοκρατικά έναν θεσμό, στον οποίο αν είχε μια διαφορετική διαχείριση θεωρώ ότι θα προσέφερε στην λειτουργία του ίδιου του δήμου και θα λειτουργούσε ευεργετικά και προς του δημότες» συνέχισε ο ίδιος, σημειώνοντας με έμφαση ότι «ειδικά για τον απολογισμό του 2017 που παρουσιάζει, θα έλεγα ότι είναι ένας «φτωχός» απολογισμός ο οποίος κατά την γνώμη μου οφείλεται στην μη επαρκή ενημέρωση και την μη «εκπαίδευση» των πολιτών του δήμου μας και των υπηρεσιών όμως του δήμου, στην ανάδειξη του ρόλου που μπορεί να έχει ο «συμπαραστάτης». Με λίγα λόγια, δεν στηρίχθηκε ο θεσμός από τον ίδιο τον δήμο και τους «μηχανισμούς» του με αποτέλεσμα να έχουμε αυτήν την θλιβερή, κατά την γνώμη μου, εικόνα. Ο ρόλος του θεσμού (σ.σ εννοεί με την επίλυση θεμάτων με αδέσποτα και αγέλες) είναι υποστηρικός, συμβουλευτικός και καθοδηγητικός. Ο αποφασιστικός ρόλος είναι αλλού. Είναι η διαμεσολάβηση, αυτή που πρέπει να υπάρχει, όμως δεν γίνεται και με χρήσιμο και αποτελεσματικό τρόπο, επειδή ακριβώς προσκρούει στα εμπόδια που προανέφερα. Είναι ευθύνη του δήμου να στηρίξει με όλους τους τρόπους τον θεσμό αυτόν. Διαφορετικά θα πρέπει ξεκάθαρα να ειπωθεί ότι η συγκεκριμένη Δημοτική Αρχή, δείχνει με όλη αυτήν πρακτική, να μην συμφωνεί με την ύπαρξη του θεσμού. Αλλά τέτοιο θέμα, τουλάχιστον φανερά, δεν έχει τεθεί. Όμως δεν είναι θέμα συμφωνίας ή μη, καθώς είναι κάτι που προβλέπεται από το νομοθετικό πλαίσιο».