Με αφορμή την πρόταση του ΥΠ.ΕΣ για ανακατανομή αρμοδιοτήτων…
Κ. Ζαγναφέρης:”Ένας δήμαρχος και ένας νομάρχης σε κάθε νομό – “Γλάστρες” οι αντιπεριφερειάρχες”
Αλαλούμ, δυστοκίες, δυσλειτουργίες και αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων, συναντούν σε πάρα πολλές περιπτώσεις έργων, τόσο οι δήμοι όσο και οι περιφέρειες.
Δρόμοι που ανήκουν σε…δύο ή και τρεις φορείς, αλλά και άλλα έργα σε δομές και υποδομές, αποτελούν πονοκέφαλο, ενώ σε δύσκολες περιπτώσεις, γίνονται “μπαλάκι” μεταξύ των φορέων με την αιτιολογία ότι “πρόκειται για αρμοδιότητα του άλλου”.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των προτάσεων του αρμόδιου Υπουργού Εσωτερικών για την μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, προτάθηκε η ανακατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ Δήμων, Περιφερειών, Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και Κεντρικού Κράτους με τρία κριτήρια. Συγκεκριμένα αυτά τα κριτήρια αφορούν στον τοπικό, περιφερειακό ή εθνικό χαρακτήρα της αρμοδιότητας, το ποιος μπορεί να την ασκήσει αποτελεσματικότερα προς όφελος των πολιτών και στο τεκμήριο αρμοδιότητας κατά δέσμη πολιτικής.
Πόσο συχνές όμως είναι αυτές οι “επικαλύψεις αρμοδιοτήτων” και πόσο δυσχεραίνουν στην πράξη την εξέλιξη έργων (τεχνικών και όχι μόνο) από πλευράς της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού;
Τι πρέπει πραγματικά να αλλάξει; Ποια είναι τελικά η “χρυσή τομή”;
Την άποψή του, για τα παραπάνω εκφράζει μέσα από την “Θ” ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης, ο οποίος αφενός χαρακτηρίζει ως “γλάστρες” τους αντιπεριφερειάρχες (με τις αρμοδιότητες που έχουν σήμερα), ενώ παράλληλα προτείνει την αλλαγή -επι της ουσίας – του “αυτοδιοικητικού χάρτη”, τονίζοντας ότι ένας νομός θα πρέπει να έχει ένα μόνο δήμαρχο (με εξαίρεση την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη) και έναν νομάρχη (αφού καταργηθούν οι περιφέρειες ) τοποθετημένο από το κράτος, που θα ελέγχεται από αυτό, χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα “σκληρή γλώσσα” για τους δημάρχους, προέδρους δημοτικών συμβουλίων και αντιδημάρχους και τις αντιμισθίες τους.
“ΑΚΟΜΗ ΣΕ… ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΟ 4% ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ – ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΟΙ ΟΙ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ”
Αναλυτικότερα ο ίδιος εξήγησε ότι “ο “Καποδίστριας” και μετά ο “Καλλικράτης”, έγιναν με τυμπανοκρουσίες και θεωρούνταν μία μεγάλη τομή. Μάλιστα όταν ψηφίστηκαν, έλεγαν ότι το 4% των πόρων του ΦΠΑ σε κάθε περιφέρεια και ένα αντίστοιχο ποσοστό από τον Φόρο Εισοδήματος θα πηγαίνουν απευθείας στα ταμεία της περιφέρειας ώστε να είναι οικονομικά αυτάρκεις. Αυτό ανεστάλη στην αρχή για λίγο χρονικό διάστημα και ακόμη είναι σε αναστολή. Αρα πόροι για τις περιφέρειες μηδέν. Αναφορικά με τη διάρθρωση των περιφερειών, οι Αντιπεριφερειάρχες είναι μόνο “διακοσμητικά στοιχεία” και δεν έχουν καμία αρμοδιότητα. Η μοναδική αρμοδιότητα που έχουν αφορά στην πολιτική προστασία (και αυτό αφορά στο κράτος) σε περίπτωση πλημμυρών, πυρκαγιών κλπ και όλα τα άλλα είναι μόνον για τις…παρελάσεις. Από τη στιγμή που καταργήθηκαν οι προϋπολογισμοί για τις αντιπεριφέρειες και ανήκουν όλοι στην περιφέρεια, έπαψαν να υπάρχουν και αρμοδιότητες”.
“ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΣ ΔΗΜΟΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΝΟΜΟ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΝΕΝΟΣ ΝΟΜΑΡΧΗΣ”
Επίσης ο κ. Ζαγναφέρης, κατέθεσε την εκτίμησή του για την πιο σωστή λειτουργία των αυτοδιοικητικών οργάνων επωφελεία των πολιτών, λέγοντας ότι: ” υπάρχουν δυσλειτουργίες με αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων, υφίσταται. Και μάλιστα στο βαθμό που όταν είναι δύσκολο το κομμάτι, ο δήμαρχος το στέλνει στον αντιπεριφερειάρχη (λέγοντας και ψέματα πολλές φορές) και αντιστοίχως ο αντιπεριφερειάρχης στον δήμαρχο. Όταν μάλιστα συναντούνταν πολλές αλληλοεπικαλύψεις σε έργα οδοποιίας, εκεί υπήρχαν και τραγελαφικές καταστάσεις π.χ εγκαινίαζε δρόμο ο δήμαρχος, πράγματα που δεν συνάδουν με ένα σοβαρό κράτος. Η άποψή μου είναι να υπάρχει ένας δήμος σε κάθε νομό (πλην Αθήνας και Θεσσαλονίκης) με αρμοδιότητες, να καταργηθούν οι περιφέρειες και οι αντιπεριφερειάρχες να είναι διορισμένοι, όπως οι παλιοί νομάρχες. Μόνο αυτή η λύση υπάρχει. Με όλα τα άλλα, κάνουμε τα χατίρια των πολιτικάντηδων, τα χατίρια διαφόρων παραγόντων και κάνει “παιχνίδι” η κυβέρνηση. Με αυτό το σύστημα – έτσι όπως είναι- δεν πρόκειται να γίνει τίποτα. Και μπορείτε να δείτε και στους δήμους και στις περιφέρειες, ότι τα τελευταία χρόνια δεν κινείται τίποτα. Και δεν κινείται τίποτα επειδή υπάρχει υπερπληθώρα υπαλλήλων, γιατί υπάρχει αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων και επειδή κανένας δεν θέλει να “σπάσει αυγά». Για να σπάσεις αυγά χρειάζεται να πας κόντρα στις καθιερωμένες νοοτροπίες. Και από τη στιγμή που το κράτος δεν θέλει να πάει κόντρα σε νοοτροπίες που έχουν γίνει στατικές, που έχουν γίνει “μπετόν αρμέ”, δεν υπάρχει περίπτωση να πάει μπροστά κάτι. Για μένα αυτή είναι η λύση. Ένας δήμαρχος σε κάθε νομό και διορισμένοι αντιπεριφερειάρχες και να ελέγχονται από το κράτος και να λογοδοτούν, όπως οι παλιοί νομάρχες. Γιατί τώρα δεν λογοδοτεί κανένας σε κανέναν και απλώς ανακατεύουν τον “τραχανά” μόνο για επικοινωνιακούς λόγους”.
“ΟΥΤΕ ΤΑ ΜΙΣΑ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ, ΑΠΟ…ΠΙΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΧΑΤΙΡΙΑ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ”
Αναφορικά με την πρόταση Θ. Λιβάνιου, για την ανακατανομή αρμοδιοτήτων σε Δήμους, Περιφέρειες, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και Κεντρικό Κράτος, ο ίδιος επισήμανε ότι “στο τέλος από πιέσεις και από χατίρια στον κάθε περιφερειάρχη και στον καθένα που έχει μεγάλη πρόσβαση στα υπουργεία, ούτε τα μισά από αυτά δεν θα περάσουν και κάποια θα καταργηθούν για να ψηφιστούν στην πορεία”.
“ΤΡΑΓΕΛΑΦΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ…Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ”
Συνεχίζοντας, ο κ. Ζαγναφέρης, μιλώντας από την εμπειρία του ως παλιός αυτοδιοικητικός, υπογράμμισε τα εξής:
“Εννοείται ότι το έχω συναντήσει αυτό το θέμα. Μόλις έμπαινες σε ένα χωριό, ένας δρόμος χαρακτηρίζονταν “κοινοτικός ” και μετά το χωριό “επαρχιακός ” κ.ο.κ. Επίσης γίνονταν ένα μπέρδεμα και με τα σχολεία στην αρχή (αν και τώρα έγιναν κάποιες διευκρινίσεις). Κανείς δεν ήξερε ποιος έχει αρμοδιότητα να κλείνει τα σχολεία λόγω εξαιρετικών συνθηκών. Όλα αυτά εξακολουθούν να υπάρχουν και δημιουργούνται τραγελαφικές καταστάσεις. Και το κυριότερο είναι ότι ο πολίτης δεν γνωρίζει (και τον δικαιολογώ απόλυτα) και έπαιρνε τον αντιπεριφερειάρχη και τον “έβριζε” για κάτι στο οποίο όμως δεν είχε καμία αρμοδιότητα. Και μάλιστα εάν επενέβαινε ο αντιπεριφερειάρχης, μπορούσε να πάει και κατηγορούμενους. Υπήρχαν – και υπάρχουν ακόμη- τέτοιες περιπτώσεις”.
“ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΟΚΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ Η ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ”
Στο σχόλιο της “Θ” ότι τέτοια ζητήματα αρμοδιοτήτων, με επισημάνσεις ότι “δεν είναι δικό μας, αλλά της περιφέρειας” και το αντίστροφο, συναντώνται ακόμη και σήμερα, ο κ. Ζαγναφέρης σχολιάζει τα εξής “κατα το δοκούν και κατά το συμφέρον του καθενός αυτά. Ο,τι συμφέρει πολιτικά τον καθένα. Μη νομίζετε ότι έχει κάποιο “μπούσουλα” και αποποιείται των ευθυνών του, γιατί δεν του δίνει το δικαίωμα ο νόμος. Αποποιείται τις ευθύνες, όταν υπάρχουν τόσες ευθύνες και δεν μπορεί να ανταπεξέλθει και τούμπαλιν”.
“ΤΙΤΛΟΙ, ΑΝΤΙΜΙΣΘΙΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ…ΜΗΔΕΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ”
Τέλος ο ίδιος σημείωσε τα εξής:
“Επειδή πολλές φορές κατηγορούν το πολιτικό σύστημα και τα έχουνε με τους βουλευτές γιατί παίρνουν πολλά χρήματα και όλα αυτά τα λαϊκίστικα, θα πω το εξής:
Ας πάρουμε τον Νόμο Ξάνθης. Έχει τέσσερις δημάρχους, τέσσερις προέδρους δημοτικού συμβουλίου και από 6-7 αντιδημάρχους κάθε δήμος. Όλα αυτά τα άτομα είναι αντιμισθίες. Βάλτε και τα άτομα της περιφέρειας. Τίτλος, αντιμισθία και αποτέλεσμα μηδέν. Και το χειρότερο είναι ότι έχει πέσει το επίπεδο αυτών που εκλέγονται, γιατί οι άνθρωποι δεν έχουν καμία δυνατότητα. Απλώς, πολλοί, μπαίνουν για να διοριστούν, για να πούμε την πάσα αλήθεια. Όσο για την περιφέρεια, οι αντιπεριφερειάρχες είναι “γλάστρες”. Δεν έχουν καμία αρμοδιότητα”.