Ν. Ανταμπούφης: «Την μεγαλύτερη ευθύνη την έχει ο Δήμος Ξάνθης»

Με αφορμή την παραδοχή του προέδρου Θ. Μίχογλου στην «Θ»  ότι ο ΧΥΤΑ του ΣΔΑΝΞ πνέει τα λοίσθια…
Έντονα παράπονα στην «Θ» από βουνό και κάμπο για την διαχείριση των απορριμμάτων

 

Με δηλώσεις του στην «Θ» προ μηνός περίπου ο Δήμαρχος Τοπείρου κ. Θωμάς Μίχογλου υποστήριξε ότι «ο ΧΥΤΑ Ξάνθης έχει 4-5 μήνες…ζωής».

Η ΔΗΛΩΣΗ Θ. ΜΙΧΟΓΛΟΥ ΣΤΙΣ 4/4/2019

Πιο συγκεκριμένα ο ίδιος είχε αναφέρει επακριβώς ότι «…Δεν είναι μόνον ο χρόνος. Είναι και η χρηματοδότηση. Πείτε ότι θα το πάρει η «χ» ή «ψ» κοινοπραξία. Χρήματα όμως δεν υπάρχουν αν δεν εγκριθεί η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Κολλάμε και εκεί γιατί υπήρξαν υποσχέσεις για χρηματοδότηση (εδώ και 4-5 χρόνια) όμως μας ήρθαν την χρονιά που πέρασε και μας είπαν ότι «όποιος δεν είναι ΦΟΔΣΑ μέχρι τον Φεβρουάριο (που βγήκε ΦΕΚ) δεν μπορεί να κάνει έργα» συνέχισε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «έχουμε διπλό πρόβλημα. Πρέπει να δοθεί πολιτική λύση. Πρέπει να μας κάνουν ΦΟΔΣΑ, οπότε να ξεκινήσει η δεύτερη λεκάνη, αλλιώς ο ΧΥΤΑ έχει μετά βίας 4-5 μήνες ζωή. Αλλιώς πρέπει να κλείσει ο ΧΥΤΑ και τα σκουπίδια του Νομού Ξάνθης, να πηγαίνουν στην Καβάλα και στην Κομοτηνή με επιβάρυνση όλων των δημοτών. Αυτά τα έργα για εμένα έπρεπε να γίνουν πριν 6 – 7 χρόνια. Η προηγούμενη διοίκηση (δεν μιλώ για τον κ. Δημαρχόπουλο, που είμαστε της τελευταίας πενταετίας), έπρεπε να μεριμνήσει για να υπάρχει συνέχεια του ΧΥΤΑ. Είμαστε ο μόνος αδειοδοτημένος ΧΥΤΑ που υπάρχει αυτήν την στιγμή στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Οι άλλοι έχουν περισσότερα προβλήματα. Παρόλα αυτά, οι δυο Βουλευτές κ. Γρηγόρης Στογιαννίδης και Χουσεΐν Ζεϊμπέκ μας συμπαραστάθηκαν. Κάναμε μια συνάντηση με τον υπουργό στην Βουλή, κ. Φάμελο. Ο κ. Φάμελος ήθελε να κλείσει και τον Σύνδεσμο Απορριμμάτων και να τον μεταβιβάσει στην ΔΙΑΜΑΑΘ και του είπα ότι υπάρχουν πολλές δυσκολίες (υπάλληλοι, οχήματα, κτίρια). Θέλουν να τα κάνουν με μια διαταγή, να μεταβιβαστούν στην ΔΙΑΜΑΑΘ και η ΔΙΑΜΑΑΘ δεν θέλει να τα διαχειριστεί η ίδια, αλλά να πάρει μόνο το έργο. Όλα είναι…τα λεφτά και το ποιος θα διαχειριστεί το έργο».

 

ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΣΤΗΝ «Θ» ΑΠΟ…ΒΟΥΝΟ ΚΑΙ ΚΑΜΠΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Εν τω μεταξύ όλο αυτό το διάστημα μόνο λίγα δεν είναι τα παράπονα συμπολιτών μας στην «Θ» που αναφέρονται στην διαχείριση των απορριμμάτων (και στην αποκομιδή τους) από τον Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Νομού Ξάνθης (ΣΔΑΝΞ), με το πιο πρόσφατο παράδειγμα την «ξεχασμένη» περιοχή της Σμίνθης.

«ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΣΔΑΝΞ ΣΕ ΦΟΔΣΑ – ΑΝΤΙΘΕΤΗ Η ΒΟΥΛΗΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ…»

Η «Θ» σε μια ακόμη βαθιά έρευνα για ένα σημαντικό θέμα όπως αυτό της διαχείρισης των απορριμμάτων αλλά και το μέλλον του ΧΥΤΑ και του ΣΔΑΝΞ απευθύνθηκε στο διοικητικό μέλος του ΣΔΑΝΞ και επικεφαλής των «Πολιτών για την Ξάνθη» κ. Νίκο Ανταμπούφη, ο οποίος αρχικά ξεκαθάρισε πως «η φυσιογνωμία του ΣΔΑΝΞ ή το αν ο ΣΔΑΝΞ θα συνεχίσει να υπάρχει ως έχει, είναι ανεξάρτητο από το που θα πηγαίνουν τα απορρίμματα, με την έννοια ότι ο ΣΔΑΝΞ είναι Σύνδεσμος Διαχείρισης. Άρα εκείνο για το οποίο μιλά και ο κ. Μίχογλου είναι για τον Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων. Πραγματικά είμαστε σε μια περίοδο όπου έχουν χαθεί πάρα πολλές ημερομηνίες και έχουν γίνει από πολλές μεριές ενέργειες οι οποίες κατά την δική μου γνώμη και πολιτική εκτίμηση, είναι για το «θεαθήναι». Τον Νοέμβριο που μας πέρασε, τα Δημοτικά Συμβούλια των δήμων του νομού μας, με ομόφωνες αποφάσεις, προέκριναν την μετατροπή του ΣΔΑΝΞ σε ΦΟΔΣΑ. Ασκήθηκε θα έλεγα με έναν τρόπο (στο στενό χρονικό περιθώριο που υπήρχε) πιέσεις προς την κεντρική διοίκηση ώστε να υπάρξει το περιθώριο, ο χώρος και ο χρόνος για να μπορέσει να γίνει κάτι τέτοιο. Η εκτίμησή μου είναι πως είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί, πρώτον επειδή το νομοθετικό πλαίσιο είναι τέτοιο που προϋποθέτει την σύμφωνη γνώμη του ήδη υπάρχοντα φορέα στην περιφέρειά μας, ο οποίος όμως έχει μια αντίθετη βούληση γύρω από την διαχείριση των απορριμμάτων, η οποία είναι ανταγωνιστική με την διαχείριση του ΣΔΑΝΞ».

«ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΑΝ ΩΣ…ΠΟΛΙΤΙΚΟ «ΛΑΦΥΡΟ» ΤΟΝ ΣΔΑΝΞ – ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ, ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΞΑΝΘΗΣ»

«Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός ότι ένα μέρος του ανταγωνισμού αυτού, οφείλεται σε μικροπολιτικά και μικροκομματικά αίτια, μιας και είναι γνωστό πως και οι αυτοδιοικητικοί οι οποίοι διαχειρίζονται τα ζητήματα του φορέα της περιφέρειάς μας, βρίσκονται στην ίδια πολιτική «οικογένεια» με τους αυτοδιοικητικούς που διαχειρίζονται τα ζητήματα του ΣΔΑΝΞ στον νομό μας. Έτσι καταλαβαίνετε ότι η αντίθεση που θα έπρεπε να υπάρχει και καθυστέρησε και έγινε μια προσπάθεια να μην είναι εμφανής, αλλά και γίνεται τώρα ένας «διαγωνισμός» για να φανεί για την τιμή των «όπλων» ποιος είναι αυτός που θέλει να υπερασπίσει την υπόθεση του ΣΔΑΝΞ. Επαναλαμβάνω πως στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης, είχαμε κάποιες αποφάσεις που φανερά ενίσχυαν τον ρόλο του Φορέα Διαχείρισης, ο οποίος είναι ανταγωνιστικός στον «ρόλο»« του ΣΔΑΝΞ. Αυτό έγινε με την σιωπηρή συγκατάθεση αν όχι συναίνεση του Δημάρχου Ξάνθης και της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, σε μια συνεδρίαση όπου όταν τέθηκαν τα ζητήματα αυτά, κανείς από τους συναδέλφους δημοτικούς συμβούλους, δεν πήρε τον λόγο για να εκφράσει γνώμη. Συνολικά εκείνο που μπορούμε να πούμε είναι πως αυτήν την στιγμή είμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο. Η εκτίμησή μου είναι πως τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα ώστε ο ΣΔΑΝΞ να μπορέσει να γίνει φορέας διαχείρισης, συνεπώς οι εξελίξεις που θα ακολουθήσουν θα είναι κατά την γνώμη μου αρνητικές όσον αφορά την διαχείριση των απορριμμάτων και κυρίως στο οικονομικό σκέλος, κάτι που έχει άμεση σχέση με τους συμπολίτες μας και τα ανταποδοτικά τέλη τα οποία πληρώνουν» συνέχισε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι «το ζήτημα είναι πως ο φορέας που θα αναλάβει την διαχείριση είναι και ο ίδιος που θα διαμορφώσει και την οικονομική πολιτική. Ξεφεύγει λοιπόν από την «στενή» μας διαχείριση (των δήμων του Νομού Ξάνθης) το ζήτημα αυτό και απλώνεται σε επίπεδο περιφέρειας με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό. Εδώ λοιπόν έχουμε ξεκάθαρα μια φανερή υποχώρηση των αυτοδιοικητικών του νομού και επαναλαμβάνω πως οι ευθύνες τους είναι και μεγάλες και διαχρονικές απέναντι στο ζήτημα και εκεί «ακουμπούν» και τα μεγάλα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί όχι μόνον στον χώρο του ΧΥΤΑ αλλά και σχετικά με την στελέχωση του ΣΔΑΝΞ, με τον τρόπο που λειτουργεί και με ένα σωρό προβλήματα που παρέμεναν άλυτα. Εν τέλει, αυτό που έχουμε μπροστά μας αυτήν την στιγμή είναι το αποτέλεσμα μιας κακής διαχείρισης και επίσης μιας διαχείρισης που αντιμετώπιζε τον ΣΔΑΝΞ ως «λάφυρο» πολιτικό ή ως «λάφυρο» για τις προσωπικές πολιτικές στρατηγικές του καθενός. Όλοι θυμόμαστε τους «ψευτοκαυγάδες» (πριν μερικά χρόνια) γύρω από το ποιος θα είναι πρόεδρος του συνδέσμου αυτού. Είναι σίγουρο πως τους πολίτες δεν τους αφορούν όλα αυτά και είναι επίσης σίγουρο ότι οι υπεύθυνοι για την περίπτωση του ΣΔΑΝΞ έχουν ονοματεπώνυμο και μπορώ να πω ότι μέσα στο ΔΣ του ΣΔΑΝΞ αποτελώ μια πολύ μικρή μειοψηφία και βεβαίως την μεγαλύτερη ευθύνη την έχει η Δημοτική Αρχή του Δήμου Ξάνθης, ενός δήμου που έχει την απόλυτη πλειοψηφία μέσα στο ΔΣ του ΣΔΑΝΞ»