Ν. Γουναρίδης: Δεν κάνουμε τα «στραβά μάτια» – Ήπια η αντιμετώπιση για την αποφυγή επεισοδίων

Με αφορμή τις «κορωνοσυγκεντρώσεις» σε Πλ. Αντίκα, πλατείες και πάρκα

«Ανοίξτε τα καταστήματα, να «σπάσουν» οι συνωστισμοί – Δεν παρανομούν οι ανοικτοί επαγγελματίες με take away», λέει στη «Θ» η πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης

Οι «κορωνοσυγκεντρώσεις» νεαρών – ως επί τω πλείστον – ατόμων στην πλατεία Αντίκα (αλλά και σε πάρκα και πλατείες) απασχόλησαν και το περασμένο Σαββατοκύριακο την κοινή γνώμη, αλλά και την Αστυνομία της Ξάνθης, οι άνδρες της οποίας παρενέβησαν την Κυριακή για να μην δημιουργηθούν εκ νέου, οι εικόνες της Παρασκευής και του Σαββάτου.

Πολλοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν να επικρίνουν, μέσα από τα socials και όχι μόνον,  τους νεαρούς που συμμετείχαν στις εν λόγω συναθροίσεις, ενώ κάποιοι άλλοι έριξαν την ευθύνη στην αστυνομία, σχολιάζοντας ότι «κάνει τα στραβά μάτια», ενώ αιχμές αφέθηκαν και σε ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, που λειτουργούν με την μέθοδο του take away, κάτι που προβλέπεται και από τον νόμο.

Για όλα τα παραπάνω μίλησαν στην «Θ» ο πρόεδρος της Συνδικαλιστικής Κίνησης Αστυνομικών Ν. Ξάνθης κ. Νίκος Γουναρίδης καθώς και η πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ν. Ξάνθης κ. Μαίρη Τσιακίρογλου.

 

ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΜΕ ΗΠΙΟ ΤΡΟΠΟ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΟΥΝ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ

Ειδικότερα ο κ. Γουναρίδης ανέφερε στην «Θ» ότι:

Έχει πέσει στην αστυνομία, το «βάρος» πολλών θεμάτων και ένα από αυτά είναι και η επιβολή της τάξης και της αποτροπής της πανδημίας. Το ζήτημα είναι ότι εμείς  – με το προσωπικό που έχουμε – προσπαθούμε να επιβάλλουμε την τάξη χωρίς πρόστιμα και όλα τα «παρελκόμενα» που θέτει ο νόμος. Από εκεί και πέρα όμως, υπάρχουν και κάποιες φορές με μεγάλο συνωστισμό (υπάρχουν και οδηγίες και το Αρχηγείο το έχει επισημάνει) όπου μέσα στα «μαζέματα» αυτά και στα «πάρτυ», βρίσκονται και άτομα που μπορεί να δημιουργήσουν φασαρίες και είναι προτιμότερο να προσπαθήσεις να διασπάσεις όλα αυτά τα «κορωνοπάρτυ» με πιο ήπιο τρόπο, χωρίς δυναμική παρέμβαση, παρά να έχουμε επεισόδια όπως π.χ είχαν γίνει πριν λίγο καιρό στην Αθήνα και σε ανάλογες περιπτώσεις. Αυτός είναι ο τρόπος δράσης, τουλάχιστον στην πόλη μας. Δεν κάνουμε τα «στραβά μάτια». Προσπαθούμε να επιβάλλουμε την τάξη και τον νόμο, με πιο ήπιο τρόπο ώστε να μην δημιουργηθούν επεισόδια. Να μην δημιουργηθούν – από δικές μας ενέργειες – κάποια επεισόδια εκεί που δεν πρέπει να γίνουν.

Όλο αυτό (σ.σ. οι συνωστισμοί σε πάρκα και πλατείες) είναι αποτέλεσμα του συνεχούς lockdown που έχουμε στην πόλη μας. Ο κόσμος έχει κουραστεί και προσπαθεί να βρει τρόπους για να «πάρει αέρα» όπως λέμε. Αυτό το γνωρίζουμε και εμείς σαν αστυνομία και για αυτό προσπαθούμε με ήπιους τρόπους, ώστε να κρατούν τουλάχιστον αποστάσεις, να φορούν μάσκες και γενικά να τηρούν ο,τι προβλέπεται, από τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

ΔΕΝ ΑΠΕΚΤΗΣΕ…ΞΑΦΝΙΚΑ ΠΟΛΛΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ Η ΞΑΝΘΗ – ΚΟΒΟΝΤΑΙ ΡΕΠΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΤΑΠΕΞΕΛΘΟΥΜΕ

Αναφορικά με την «επιχείρηση» στην Πλατεία Αντίκα αλλά και το αν ο κόσμος συμμορφώνεται στις εντολές της αστυνομίας,  ο κ. Γουναρίδης τόνισε ότι:

Και αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα. Ήμασταν αρκετά άτομα. Οι περισσότεροι συμμορφώνονται αλλά και αυτό είναι ένα θέμα για το οποίο – συνδικαλιστικά – πρέπει να πω ότι εμείς δουλεύουμε 24 ώρες το 24ωρο και με αυτόν τον συνωστισμό που συμβαίνει, φτάνουμε στο σημείο να «κόβονται» ρεπό για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε. Δεν απέκτησε ξαφνικά η Ξάνθη, «πολλή αστυνομία». Το πρόβλημα της έλλειψης αστυνομικού προσωπικού το έχω επισημάνει και θα το επισημαίνω.

Ελάχιστοι αστυνομικοί πήραν ρεπό, για πολύ έκτακτες περιπτώσεις. Πάντα όταν γίνονται κάποια τέτοια γεγονότα, δουλεύουμε συνεχόμενα καταπατώντας κάποια δικά μας δικαιώματα.

 

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΕΝΤΟΛΕΣ

Σε ο,τι αφορά στο από εδώ και πέρα, ο κ. Γουναρίδης σημείωσε ότι:

Αυτά είναι θέματα της διοίκησης. Δεν μπορώ να σας απαντήσω για το τι θα επακολουθήσει. Εμείς ακολουθούμε κάποιες εντολές και η δράση μας  είναι σε αυτό το «μοτίβο». Μπορεί αύριο να αλλάξουν οι εντολές. Αυτό δεν το γνωρίζω.

 

ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ, ΝΑ «ΣΠΑΣΟΥΝ» ΟΙ ΑΝΑΡΧΟΙ ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΙ ΣΕ ΠΑΡΚΑ ΚΑΙ ΠΛΑΤΕΙΕΣ

Από την πλευρά της η κ. Τσιακίρογλου ξεκαθάρισε ότι:

Ήδη υπάρχει επιστολή που έχει αποσταλεί στον κ. Πρωθυπουργό από το Σωματείο Επαγγελματιών με Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, με την οποία ενημερώνουμε τον Πρωθυπουργό ότι θα πρέπει να επισπεύσει άμεσα την επανεκκίνηση των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, διότι όλος αυτός ο συνωστισμός που παρατηρείται πανελλαδικά και έχουμε δει τις εικόνες, δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα και πολύ φοβόμαστε ότι η εκτίναξη των κρουσμάτων θα «χτυπήσει πίσω» την επαναλειτουργία των επιχειρήσεών μας. Οπότε ζητούμε επιτακτικά να βρεθεί λύση και να επαναλειτουργήσουν κανονικά τα καταστήματά μας, όπως είχε γίνει πέρυσι, διότι αυτές οι άναρχες συγκεντρώσεις σε πάρκα, σε πλατείες, οι ιδιωτικές συναθροίσεις, από τον αντικειμενικά κουρασμένο κόσμο από όλη την ιστορία, νομίζουμε ότι θα δημιουργήσουν μεγάλο πρόβλημα στην επανεκκίνηση. Η εστίαση και ευρύτερα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, έδειξαν το καλοκαίρι – το 90% εξ αυτών, επιτρέψτε μου να πω – ότι συμμορφώθηκαν με τα υγειονομικά μέτρα και με τις υποδείξεις των ειδικών. Λειτουργήσαμε σωστά τις επιχειρήσεις μας και δεν υπήρξαν κρούσματα, τα οποία να προέρχονται επιβεβαιωμένα, μέσα από τους χώρους μας. Οπότε θεωρούμε ότι είναι επιτακτική η επανεκκίνηση του κλάδου, για να αποφευχθούν (και να μην δούμε εκ νέου) αυτές οι εικόνες που έκαναν τον γύρο της Ελλάδος, από όλη την Ελλάδα, με τους νέους να διασκεδάζουν άναρχα σε πλατείες. Είναι απόλυτα κατανοητή η κόπωση που έχει επέλθει σε κάποιες ηλικιακές ομάδες, για αυτό και επιζητούμε να ξεκινήσουν να λειτουργούν οι χώροι μας. Εκεί που υπάρχουν τα μέτρα και δεν θα υπάρχει διασπορά.

Η πεποίθησή μου είναι ότι όσο θα βαίνουμε προς τα τέλη Απρλίου – αρχές Μαΐου, που θα καλυτερεύουν και οι καιρικές συνθήκες, αν δεν ανοίξουν οι οργανωμένοι χώροι εστίασης – καφέ μπαρ, θα βλέπουμε όλο και περισσότερα τέτοια παραδείγματα και φαινόμενα να συντελούνται, οπότε και καταλήγουμε στην εκτίναξη των κρουσμάτων και σε ο,τι αυτό συνακολουθείται τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

 

ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΤΟΥ ΔΙΝΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ TAKE AWAY – ΔΕΝ ΠΑΡΑΝΟΜΕΙ

Αναφορικά με τα σχόλια περί «ευθύνης των επαγγελματιών» που λειτουργούν τα καταστήματά τους με take away, η κ. Τσιακίρογλου σημειώνει ότι:

Από την στιγμή που του δίνει το κράτος την δυνατότητα να λειτουργήσει με take away, δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε τον επαγγελματία. Δεν παρανομεί κάπου ο επαγγελματίας. Θα μιλήσω για την ΠΕ Ξάνθης, για την οποία μπορώ να έχω άποψη. Πρέπει να διευκρινίσω ότι τα καταστήματα δεν έχουν μουσική ούτε έξω ούτε μέσα, ώστε να «προσελκύσουν» τον κόσμο για να συναθροιστεί απ΄έξω. Δίνεται η δυνατότητα από τον νόμο, από το κράτος, για να λειτουργούν με take away, οπότε οι καταναλωτές πρέπει να παίρνουν το ποτό τους, τον καφέ τους, το ρόφημά τους και να απομακρύνονται από τον χώρο «ευθύνης» της επιχείρησης. Δεν συμφωνώ στο ότι φταίνε οι επαγγελματίες. Δεν κάνουν κάτι παράνομο. Δεν έχουν stands, δεν έχουν μουσική, δεν έχουν υποδομή για να «φιλοξενήσουν» τους καταναλωτές και λειτουργούν στο πλαίσιο που ορίζει ο νόμος. Δεν κάνουν κάτι παράτυπο.