Ν. Γουναρίδης: Σε δεύτερη μοίρα η αστυνόμευση της Ξάνθης με τα «πάρεργα» του CoviD

Αυστηρότεροι έλεγχοι για την πανδημία και μεταναστευτικό αποδυναμώνουν την αστυνομία

«Μονά» τα περιπολικά – Η πόλη δεν έχει εμφανή αστυνόμευση για να αποφευχθούν τροχονομικά και άλλα μικροεγκλήματα, σημειώνει ο πρόεδρος της Σ.Κ.Α.Ν.Ξ στην «Θ»

Σε δεύτερη «μοίρα» φαίνεται ότι έχει περάσει η αστυνόμευση της πόλης καθώς η μεγαλύτερη δύναμη των αστυνομικών καλούνται να ελέγξουν – ακόμη πιο αυστηρά σύμφωνα με τα νέα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ – τον…κορωνοϊό και πιο συγκεκριμένα τους πολίτες για πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης και για βεβαιώσεις tests και να βεβαιώσουν παραβάσεις σε καταστήματα, που δεν τηρούν τα προβλεπόμενα.

Εν τω μεταξύ, η έλλειψη δυναμικού – που για την Διεύθυνση Αστυνομίας Ξάνθης ανέρχεται σε 45 με 50 άτομα περίπου – οδηγεί σε μονοπροσωπικά περιπολικά, ενώ την ίδια στιγμή, το έργο ελέγχου της παράνομης μετανάστευσης που επίσης αποτελεί «βραχνά», αποδυναμώνει και άλλο τον αριθμό των οργάνων που θα έπρεπε να βρίσκονται στους δρόμους της  Ξάνθης για τροχονομικούς ελέγχους αλλά και για την διασφάλιση της ασφάλειας των πολιτών και της δημόσιας τάξης.

Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν από το ρεπορτάζ της «Θ», στο οποίο μιλά ο πρόεδρος της Συνδικαλιστικής Κίνησης Αστυνομικών Ν. Ξάνθης κ. Νίκος Γουναρίδης.

ΣΕ ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΟΙΡΑ Η ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ ΜΕ ΤΑ «ΠΑΡΕΡΓΑ»;

Αναλυτικότερα ο κ. Γουναρίδης εξήγησε στην «Θ» ότι:

Έχουμε αναλάβει ένα πάρεργο με περισσότερο αστυνομικό προσωπικό και είναι πολύ δύσκολο για να ανταπεξέλθουμε. Είναι σίγουρο ότι «πέφτει» σε δεύτερη μοίρα  το βασικό έργο της αστυνομίας που είναι η αστυνόμευση της περιοχής μας, όπου έχουμε και αυτήν την αυξημένη εγκληματικότητα. Εμείς σαν σωματείο ζητούμε την ενίσχυσή μας – που δεν είναι παράλογη – με την κάλυψη κενών που έχουμε στο αστυνομικό προσωπικό. Επίσης κάτι ακόμη που δεν έχει αναφερθεί είναι ότι ένας μεγάλος αριθμός αστυνομικών ασχολείται με την παράνομη μετανάστευση. Το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε αυτό το έργο και το επωμίζονται και οι υπόλοιποι αστυνομικοί. Για αυτό ζητάμε και την ενίσχυση στο έργο της παράνομης μετανάστευσης.

Από την αρχή της πανδημίας έχουμε «φορτωθεί» αυτό το πάρεργο και έχουμε επισημάνει και εγγράφως  ότι υπάρχουν και άλλοι κρατικοί «μηχανισμοί» που πρέπει να συμβάλλουν σε αυτό το έργο και να μην είναι εξ΄ ολοκλήρου της αστυνομίας. Η αρμοδιότερη υπηρεσία για αυτούς τους ελέγχους είναι οι υγειονομικές υπηρεσίες της περιοχής μας και η διεύθυνση υγείας.

ΘΕΜΑ ΦΙΛΟΤΙΜΟΥ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ Η «ΚΑΛΥΨΗ» ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ – «ΜΟΝΑ» ΤΑ ΠΕΡΙΠΟΛΙΚΑ

Επιπλέον, αναφορικά με την αστυνόμευση της πόλης, ο ίδιος τονίζει ότι:

Είναι καθαρά θέμα του φιλότιμου των συναδέλφων, που εργάζονται παραπάνω από αυτό που πρέπει και πολλές φορές παραβιάζονται και στοιχειώδεις κανονισμοί. Για παράδειγμα, αν έχετε δει, όλα είναι «μονά» τα περιπολικά, δηλαδή με έναν οδηγό που είναι δύσκολο να ανταπεξέλθει στην αστυνόμευση της περιοχής είτε πρόκειται για θέματα τροχονομικά είτε για θέματα κλοπών είτε για θέματα του αστυνομικού τμήματος.

Οι έλεγχοι για τον CoviD έχουν γίνει πιο εντατικοί και υπάρχουν και σταθερά άτομα που κινούνται μόνον για τους ελέγχους αυτούς. Αυτά – το προηγούμενο διάστημα – δεν τα είχαμε σε τόσο μεγάλο βαθμό.

 

ΛΕΙΠΟΥΝ 45 – 50 ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ – Η ΠΟΛΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΜΦΑΝΗ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΧΘΟΥΝ ΤΡΟΧΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΜΙΚΡΟΕΓΚΛΗΜΑΤΑ

Σε ο,τι αφορά στις οργανικές θέσεις αλλά και στο ήδη υπάρχον προσωπικό της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ξάνθης, ο πρόεδρος της Συνδικαλιστικής Κίνησης Αστυνομικών Ν. Ξάνθης, υπογραμμίζει ότι:

Από την Ξάνθη λείπουν περίπου 45-50 συνάδελφοι, χαμηλόβαθμου προσωπικό (όχι αξιωματικοί). Αυτοί θα ήταν σε περιπολικά για την αστυνόμευση της περιοχής. Θα είχαμε μεγαλύτερη αστυνόμευση σε όλα. Το παράπονό μας επίσης είναι ότι όμοροι νομοί ενισχύονται για την παράνομη μετανάστευση, ενώ εμείς δεν έχουμε ενισχυθεί καθόλου. Αν «λυθούν» τα χέρια μας με ενίσχυση προσωπικού για την μετανάστευση από την υπόλοιπη Ελλάδα, θα έχουμε περισσότερο προσωπικό για την αστυνόμευση της πόλης. Τα παιδιά που έχουν προσληφθεί στο ΠΡΟΚΕΚΑ είναι για την φύλαξη αυτού και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν πουθενά αλλού. Είναι για την φύλαξη των μεταναστών.

Η τροχαία για παράδειγμα έχει πολύ καιρό που αστυνομεύει την Εγνατία για το μεταναστευτικό, για αυτό δεν υπάρχει και η ανάλογη δύναμη τροχαίας στην πόλη της Ξάνθης.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν έχει εμφανή αστυνόμευση η πόλη της Ξάνθης για να αποφευχθούν όχι μόνο τροχονομικά αλλά και άλλα μικροεγκλήματα.