Ν. Κοντίδου: «Τραγική η κατάσταση με την σίτιση των φοιτητών της Ξάνθης»

Για ελλιπείς μερίδες, χαμηλή ποιότητα και μαγειρεμένο από την…Ορεστιάδα φαγητό, κάνει λόγο η πρόεδρος των «Οικοτρόφων» της Ξάνθης

Για «τραγική κατάσταση» αναφορικά με την σίτισή τους και την ποιότητα του φαγητού τους, κάνουν λόγο οι φοιτητές της Ξάνθης και ιδιαίτερα οι «εστιακοί», που δεν έχουν και πολλές «εναλλακτικές» για να αποφύγουν, ενδεχομένως, κάποιο από τα «μενού». Μάλιστα, το φαγητό παρασκευάζεται στην… Ορεστιάδα και διανέμεται «πακεταρισμένο» στους φοιτητές της Ξάνθης (και γενικά του ΔΠΘ), ενώ την ίδια ώρα στο μαγειρείο της Ξάνθης, εργάζονται μόλις τέσσερα άτομα. Μια κατάσταση που ολοένα και χειροτερεύει και  στην οποία έχουν αναφερθεί επανειλημμένα και οι φοιτητές της πόλης μας. 

Σε όλα τα παραπάνω, αναφέρεται, μιλώντας στην «Θ», η πρόεδρος του Συλλόγου Οικότροφων Ξάνθης, δις Νάσια Κοντίδου.

«ΤΡΑΓΙΚΟ ΤΟ ΠΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΤΗΡΕΣΙΟ ΑΝΑ ΦΟΙΤΗΤΗ – ΤΡΑΓΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΣΙΤΙΣΗ»

Αναλυτικότερα, η ίδια εξήγησε στην «Θ» ότι «Έχουν αλλάξει αρκετοί εργολάβοι το προηγούμενο διάστημα (από την καραντίνα και μετά) γιατί πιο πριν ήταν στην ευθύνη του Πανεπιστημίου και του ΙΝΕΔΙΒΙΜ η σίτιση. Η κατάσταση είναι τραγική, είτε με τον έναν τρόπο, είτε με τον άλλο, από την ποιότητα του φαγητού, η ποιότητα κάθε μέρα γίνεται και χειρότερη. Βέβαια αυτό είναι και αντικειμενικό σε ένα βαθμό, καθώς και η χρηματοδότηση είναι μηδαμινή. Αν δεν κάνω λάθος είναι περίπου στα 2€ το σιτηρέσιο για τον κάθε φοιτητή (για πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό). Είναι τραγικό το ποσό. Άρα εδώ έχουμε να κάνουμε με δύο ζητήματα. Το ένα είναι ότι από την μια το Πανεπιστήμιο έχει τεράστια ευθύνη γιατί αντιμετωπίζει τους φοιτητές σαν πελάτες για τις φοιτητικές παροχές συνολικά (δεν είναι μόνο το ζήτημα της σίτισης, αλλά και η φύλαξη, η καθαριότητα κλπ που γίνονται πεδία κερδοφορίας για τους εργολάβους) και από την άλλη η χρηματοδότηση είναι έτσι και αλλιώς ανεπαρκής για να καλύψει τις ανάγκες των φοιτητών, πόσο μάλλον όταν στην μέση μπαίνει και το κέρδος των εργολάβων, που γνωρίζουμε πολύ καλά ότι για αυτό έρχονται να καλύψουν τις φοιτητικές παροχές. Προφανώς και κοιτούν την κερδοφορία τους. Το αντιλαμβανόμαστε όλοι αυτό. Εμείς αυτό που ζητάμε και από το ίδιο το Πανεπιστήμιο, γιατί πολλές φορές γινόμαστε και «μπαλάκι» μεταξύ Πανεπιστημίου – ΙΝΕΔΙΒΙΜ – Εργολάβων, για το ποιος έχει και ποιος δεν έχει την ευθύνη,  είναι ότι θα πρέπει να είναι καθαρά ευθύνη του Πανεπιστημίου και να αυξηθεί η χρηματοδότηση. Γιατί αν θέλουμε να δούμε την μεγάλη «εικόνα», από την μια μεριά βλέπουμε ότι όποτε διεκδικούμε αύξηση της χρηματοδότησης για τις φοιτητικές παροχές, μας λένε «δεν υπάρχουν λεφτά» και την ίδια ώρα βλέπουμε ότι και από την ΕΕ, όλες οι Ευρωπαϊκές Χώρες είναι αναγκασμένες να δίνουν το 2% του ΑΕΠ για πολεμικούς εξοπλισμούς. Και εμείς, μπροστά σε αυτό, καλούμε τον κάθε φοιτητή, τους γονείς μας, τους εργαζόμενους, να παλέψουμε για την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τις δικές μας ανάγκες».

«ΕΛΛΙΠΕΙΣ – ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ –  ΟΙ ΜΕΡΙΔΕΣ – ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ, ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ – 4 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΜΑΓΕΙΡΕΙΑ»

Επίσης, η ίδια υπογράμμισε ότι «Δεν είναι ζήτημα προσωπικό του κάθε εργολάβου. Έχουν περάσει διάφοροι εργολάβοι και η κατάσταση δεν έχει καλυτερεύσει σε καμία των περιπτώσεων. Και το φαινόμενο είναι πανελλαδικό. Δεν είναι μόνον στην Ξάνθη. Και συνολικά στο ΔΠΘ, αυτή είναι η κατάσταση. Προσπάθεια αποκλεισμού φοιτητών από την σίτιση, ελλιπείς (και διατροφικά) μερίδες που δεν φτάνουν να καλύψουν τις ανάγκες των φοιτητών. Αυτή είναι η κατάσταση συνολικά. Γνωρίζουμε που ανήκει η εταιρεία. Δεν μας κάνει και εντύπωση. Εφόσον και η χρηματοδότηση των πανεπιστημίων, κάθε χρόνο και μειώνεται και άρα και η ποιότητα και οι παροχές, συνολικά, θα είναι κατακερματισμένες. Υπάρχει σίγουρα θέμα με την ποιότητα του φαγητού. Βέβαια οι φοιτητές, πόσο μάλλον οι εστιακοί, δεν έχουν και την οικονομική άνεση, ούτε να ψωνίζουν από το σούπερ μάρκετ, ούτε να παραγγέλνουν. Επομένως, θέλοντας και μη, πολλές φορές θα πάμε στην Λέσχη και θα φάμε αυτό που έχει, ο,τι και αν είναι. Είναι αδιέξοδο. Και για αυτό τον λόγο κάθε χρόνο κάνουμε συνεχείς αγώνες και διεκδικούμε και αύξηση της χρηματοδότησης με ευθύνη του Πανεπιστημίου, για να αυξηθεί και η ποσότητα και να μην υπάρχουν και αποκλεισμοί, αλλά και να βελτιωθεί και η ποιότητα του φαγητού. Τα αιτήματά μας και τα προβλήματα που θέτουμε, είναι γνωστά και προς το Πανεπιστήμιο και στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ και στον κάθε εργολάβο που έχει περάσει. Τα έχουμε αναφέρει επανειλημμένα. Να σημειώσω επίσης, ότι όλα αυτά τα χρόνια, έχει μειωθεί σε μεγάλο βαθμό και το προσωπικό (και του μαγειρείου, αλλά και συνολικά στις εστίες από άποψη φύλαξης, καθαρισμού κλπ) και εμείς τους βλέπουμε τους εργαζόμενους εδώ σαν γονείς μας. Αυτήν την στιγμή δηλαδή, το μαγειρείο έχει 4 άτομα προσωπικό, που έχει προσληφθεί από την εργολαβική εταιρεία. Το φαγητό, δυστυχώς, έρχεται έτοιμο – ένας ακόμη παράγοντας που οδηγεί σε αυτήν την ποιότητα – μαγειρεμένο ώρες πριν, από την Ορεστιάδα στην Ξάνθη. Άρα, το προσωπικό κόβει σαλάτες. Το φαγητό έρχεται πακεταρισμένο σε isobox, από τα μαγειρεία της εταιρείας».

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΜΘ, ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΛΑΒΙΑ ΤΗΣ ΣΙΤΙΣΗΣ

Αξίζει να σημειωθεί, ότι αναφορικά με την εταιρεία που έχει αναλάβει την εργολαβία της σίτισης των φοιτητών του Πανεπιστημίου μας την τρέχουσα περίοδο, είναι εταιρεία συμφερόντων του Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Χρ. Τοψίδη.