Ν. Λεοντής: Αιφνιδιαστήκαμε –  9 στις 10 περιπτώσεις, πάλι εμείς θα κάνουμε το τεστ

Με αφορμή τα δωρεάν self tests για τον κορωνοϊό στα φαρμακεία – Χρήσιμες πληροφορίες για την διαδικασία

Έχουμε γίνει παραρτήματα των ΚΕΠ, σημειώνει στην «Θ» ο γνωστός φαρμακοποιός και πρ. πρόεδρος του Συλλόγου

Καμία επιπλέον επίσημη οδηγία, δεν έχει φτάσει ακόμη στα φαρμακεία, αναφορικά με την δωρεάν διανομή tests στους πολίτες αλλά και την διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί από τους ίδιους, με τους φαρμακοποιούς να προβληματίζονται και να διατηρούν τις επιφυλάξεις τους, για την όλη διαδικασία.

Την άποψή του για όλα τα παραπάνω, εξέφρασε στην «Θ» ο γνωστός φαρμακοποιός (και πρώην πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ξάνθης) κ. Νίκος Λεοντής, θέτοντας τα δικά του «ερωτηματικά» και τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «αιφνιδιαστήκαμε απόλυτα και οι επιφυλάξεις μας είναι δεδομένες και – θεωρώ – βάσιμες και έγκεινται στην επαφή κατά αρχήν, στην ευχέρεια που θα έχει ο όποιος ενδιαφερόμενος για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις εκτέλεσης αυτού του τεστ και εκείνο που εικάζουμε ότι θα γίνεται – 9 στις 10 περιπτώσεις – είναι να καλούμαστε να το κάνουμε εμείς το τεστ».

 

ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΗΚΑΜΕ – ΔΕΔΟΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΒΑΣΙΜΕΣ ΟΙ ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΜΑΣ – ΣΤΙΣ 9 ΣΤΙΣ 10 ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ, ΘΑ ΚΑΛΟΥΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΤΕΣΤ

Ειδικότερα ο κ. Λεοντής ανέφερε στην «Θ» ότι:

Δεν έχουμε κάποια ιδιαίτερη ενημέρωση, αιφνιδιαστήκαμε απόλυτα και οι επιφυλάξεις μας είναι δεδομένες και – θεωρώ – βάσιμες και έγκεινται στην επαφή κατά αρχήν, στην ευχέρεια που θα έχει ο όποιος ενδιαφερόμενος για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις εκτέλεσης αυτού του τεστ και εκείνο που εικάζουμε ότι θα γίνεται – 9 στις 10 περιπτώσεις – είναι να καλούμαστε να το κάνουμε εμείς το τεστ, χωρίς να έχουμε ούτε την γνώση και την εμπειρία, ούτε την νομιμοποίηση, ούτε και τον χώρο για να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις του πρωτοκόλλου. Κατανοείτε ότι προκύπτει πρόβλημα. Δεν έχουμε καμία νομιμοποίηση εμείς να εμπλεκόμαστε σε ιατρικές πράξεις. Είναι το θέμα και της προσωπικής ευθύνης αλλά και της έκθεσης των φαρμακοποιών. Εκτός αυτού και η ίδια η διαδικασία, ούτε γνωστή είναι προς το παρόν (πως θα διαρθρώνεται) ούτε εμείς έχουμε κάποιες διασφαλίσεις από την πλευρά της πολιτείας.

 

ΜΗΠΩΣ ΣΕ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΑΣΗ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ «ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΕΣ»; – ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΑ «ΦΡΑΓΗ»;

Επιπλέον ο κ. Λεοντής επισήμανε ότι:

Δεν είναι μόνον πως θα καταγράφεται το κρούσμα. Πρέπει να θεωρείται και δεδομένο το αίσθημα κοινωνικής ευθύνης του όποιου πολίτη, ότι μετά την αποτύπωση της θετικότητάς του, θα προχωρήσει στην ενημέρωση των αρχών και του ΕΟΔΥ. Μήπως σε επόμενη φάση, θα είμαστε οι «διαμεσολαβητές»; Έχει πολλά κενά, πολλές υστερήσεις, πολλές «σκοτεινές» πλευρές. Ακόμη δεν έχουμε καμία ολοκληρωμένη ενημέρωση ούτε για το απόθεμα, ούτε για τον τρόπο προμήθειας των συγκεκριμένων tests, ούτε για το πώς θα ολοκληρώνεται ο  κύκλος. Όσον αφορά στο κόστος, πιστεύω ότι θα βρεθεί ένας τρόπος να καλύψει την όποια επιβάρυνσή μας η πολιτεία, αλλά τα κύρια ζητήματα, είναι αυτά που ανέφερα. Επιπλέον προκύπτει και ένα άλλο στοιχείο. Αν έρθει κάποιος στο δικό μου φαρμακείο με τον ΑΜΚΑ του και παίρνει το τεστ, το σύστημα θα έχει κάποια «φραγή» (και χρονική) ώστε να μην μπορεί να προμηθευτεί ξανά το τεστ νωρίτερα από την μία εβδομάδα ή ώστε αν πάει σε κάποιο άλλο φαρμακείο την επόμενη ημέρα, να το πάρει και από εκεί; Είναι ζητήματα που φρονώ ότι θα επιληφθεί ο κ. Πιερακάκης, για να προλάβουμε κάποιες «αστοχίες».

ΕΧΟΥΜΕ ΓΙΝΕΙ…ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΕΠ

Επίσης ο γνωστός φαρμακοποιός τονίζει ότι:

Κατανοείτε ότι έχουμε γίνει παραρτήματα των ΚΕΠ. Η δουλειά μας είναι ιδιαίτερα «πιεστική». Χορηγούμε φάρμακα, δεν πουλάμε «χαλβά» (για να το πω απλοϊκά) και κατανοείται ότι όταν ο κύριος χρόνος μας αναλώνεται στην εξυπηρέτηση γραφειοκρατικών ζητημάτων των πολιτών και των ασφαλισμένων, προκύπτει πρόβλημα για την λειτουργία του ίδιου του φαρμακείου.

Αναμφίβολα, προαπαιτούμενο είναι η ατομική ευθύνη, αλλά η εμπειρία και η εξέλιξη της όλης κοινωνικής «ζύμωσης» εδώ και ένα χρόνο, έχει αναδείξει άλλα ζητήματα, κάθε άλλο παρά τιμητικά για την ελληνική κοινωνία.

 

ΟΥΔΕΝ ΝΕΟΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΤΩΝ TESTS

Τέλος σε ο,τι αφορά στο χρονοδιάγραμμα έναρξης της διάθεσης των εν λόγω tests από τα φαρμακεία, ο κ. Λεοντής σημείωσε ότι:

Τα πανελλαδικής εμβέλειας μέσα, μιλούσαν για άμεση προώθηση των tests, αλλά αυτήν την στιγμή δεν έχουμε κάτι νεότερο.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ SELF TESTS

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες της «Θ» και βάσει και των πρώτων πληροφοριών που διαρρέουν αναφορικά με την διαδικασία του self test, τα δωρεάν τεστ αντιγόνου (ρινικά και σιέλου) θα μπορούν να πραγματοποιήσουν από την πρώτη κιόλας εβδομάδα του Απριλίου οι πολίτες, χωρίς την υποστήριξη επαγγελματία υγείας.

Οι πολίτες θα λαμβάνουν ένα φυλλάδιο με οδηγίες χρήσης σχετικά με τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουν αναλόγως του αποτελέσματος.

Τα οικιακά ατομικά τεστ έχουν υψηλό βαθμό ευαισθησίας και εγκυρότητας που προσεγγίζει το 95-99%, ενώ σε περίπτωση που εντοπισθεί θετικό κρούσμα, ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, που προβλέπει δήλωση του θετικού κρούσματος (σε ειδική πλατφόρμα που θα ανακοινωθεί) και επανέλεγχο σε δομή Υγείας.

Ωστόσο η θετική διάγνωση του οικιακού τεστ δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βεβαίωση για άδεια από την εργασία χωρίς επανέλεγχο.

Κάθε πολίτης/κάτοχος ΑΜΚΑ δικαιούται τέσσερα τεστ το μήνα που μπορεί να προμηθεύεται από το φαρμακείο της γειτονιάς του.

Τα συγκεκριμένα τεστ είναι εύκολα στη χρήση και προορίζονται για κατ’ οίκον χρήση. Εφόσον ωστόσο υπάρχουν πολίτες που επιθυμούν να έχουν βοήθεια ή καθοδήγηση αυτό μπορεί να γίνεται από τον/την φαρμακοποιό με μια μικρή οικονομική επιβάρυνση για την υπηρεσία που παρέχει.

Τα tests  είναι δωρεάν, ενώ παράλληλα με τη δωρεάν διάθεση θα ανοίξει και η δυνατότητα προμήθειας ατομικών τεστ μέσω των φαρμακείων στις τιμές που θα προκύψουν στο πλαίσιο της ελεύθερης αγοράς.

Σε ο,τι αφορά στον αριθμό των tests που δικαιούται ο κάθε πολίτης, αυτός ανέρχεται σε τέσσερα τεστ ανά άτομο. Οι γονείς ανηλίκων τέκνων θα μπορούν να προμηθεύονται οι ίδιοι τα τεστ των παιδιών τους, ενώ τα οικιακά τεστ μπορούν να πραγματοποιηθούν χωρίς υποστήριξη επαγγελματία Υγείας από τις ηλικίες 14 και άνω.