Ο γνωστός στρατηγικός αναλυτής αναφέρεται στα τέσσερα «λάθη» του Ερντογάν και καθησυχάζει για το «μετά» στην χώρα μας
«Ο Ερντογάν θέλει να σβήσει την ήττα του στην Συρία» σημειώνει ο ίδιος, αποκλειστικά στην «Θ»
Τα τέσσερα στρατηγικά λάθη του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που ενδεχομένως να γυρίσουν «μπούμεραγκ», από την στιγμή μάλιστα που η Ελλάδα, στον Έβρο, έδειξε ότι μπορεί να αντισταθεί θεαματικά απέναντι στην ασύμμετρη απειλή της Τουρκίας, αναλύει αποκλειστικά στην «Θ» ο γνωστός στρατηγικός αναλυτής και ακαδημαϊκός κ. Νίκος Λυγερός, ο οποίος μεταξύ άλλων τονίζει ότι «η Τουρκία έχει μεγαλύτερα προβλήματα από την Ελλάδα» και ότι «δεν πρέπει να ανησυχούμε για το μετά, διότι πολύ απλά υπάρχει μια τάση και από τους ανθρώπους που διακινούνται, να πιστοποιήσουν ότι φταίει η Τουρκία».
«Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΣΒΗΣΕΙ ΤΗΝ ΗΤΤΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΣΥΡΙΑ – Η ΕΕ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ, ΕΙΔΙΚΑ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ»
Ειδικότερα ο κ. Λυγερός αναφέρει στην «Θ» ότι «το πρώτο πράγμα που πρέπει να πούμε είναι ότι αν ο Ερντογάν πήρε αυτήν την απόφαση, είναι ουσιαστικά για να σβήσει την ήττα που έχει υποστεί στο Ιντλίμπ, όπου θεωρούσε ότι ήταν αυτονόητο και εύκολο να πάρει την περιοχή από την κυριαρχία της Συρίας. Το θέμα είναι ότι δεν είχε «ποντάρει» τόσο πολύ στο ότι η Ρωσία θα βοηθήσει την Συρία τόσο έμπρακτα και βέβαια είναι στρατηγικό λάθος, διότι ούτως ή άλλως η Ρωσία βοηθά την Συρία ήδη από την σοβιετική περίοδο, διότι πολύ απλά η Συρία είναι η μόνη πρόσβαση που της επιτρέπει να έχει ένα «άνοιγμα» στην Μεσόγειο (και για αυτό υπάρχει και ναυτικό). Άρα η πρώτη ανάλυση είναι ότι έχουμε μια ήττα από την πλευρά του Ερντογάν που πήρε ουσιαστικά ένα στρατιωτικό «χαστούκι». Προσπαθώντας λοιπόν να ενεργοποιήσει την άλλη πλευρά – ουσιαστικά τους ευρωπαίους – χρησιμοποιεί το επιχείρημα των λαθρομεταναστών λέγοντας «εσείς δεν βοηθάτε αρκετά» και ουσιαστικά θέτει αυτήν την «πίεση» μόνο και μόνο για να πείσει την ΕΕ να τον υποστηρίξει στρατιωτικά και πιο συγκεκριμένα να αποφασίσει να υπάρχει απαγόρευση πτήσεων στην περιοχή που έχασε πολλούς Τούρκους στρατιώτες, ώστε να μην μπορεί να ενεργοποιείται η Ρωσία. Το δεύτερο λοιπόν στρατηγικό λάθος που κάνει είναι πως, επειδή η ΕΕ δεν είναι μια στρατιωτική οντότητα (δεν είναι σαν το ΝΑΤΟ) δεν πρόκειται να προσφέρει οποιαδήποτε στρατιωτική βοήθεια, ειδικά στην Τουρκία αυτήν την περίοδο».
«ΛΑΘΟΣ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΟΤΙ ΘΕΩΡΗΣΕ ΠΩΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΧΑΛΑΡΑ ΣΥΝΟΡΑ»
«Το τρίτο λάθος είναι ότι θεώρησε πως η Ελλάδα θα έχει «χαλαρά» σύνορα και ότι θα μπορούσαν εύκολα οι λαθρομετανάστες να περάσουν και να τους «ξεφορτωθεί» (διότι δέχεται και πιέσεις από τους ψηφοφόρους του). Κατά συνέπεια δεν είχε «ποντάρει» στο ότι θα αντισταθούμε τόσο αποτελεσματικά από την πλευρά των συνόρων μας, της Ελλάδας, όσον αφορά στο θέμα της επιβολής της νομοθεσίας μας. Επίσης, ένα τέταρτο σημείο είναι ότι δεν είχε υπολογίσει ότι η ΕΕ τελικά θα είναι θεαματικά υπέρ της Ελλάδος, θεωρώντας ότι αυτό που κάνει είναι αξιέπαινο και ότι όντως πρέπει να αντισταθούμε γιατί τα ελληνικά σύνορα, είναι ευρωπαϊκά σύνορα και αυτό που μας ξαφνιάζει και εμάς, είναι ότι για πρώτη φορά το λένε οι ευρωπαίοι με αυτόν τον τρόπο. Συνήθως εμείς ζητούμε να το πουν, αλλά εδώ είδαν ότι όντως – ενάντια σε αυτήν την ασύμμετρη απειλή και ενάντια σε αυτήν την διακίνηση των λαθρομεταναστών από το επίσημο κράτος της Τουρκίας – η απάντηση της Ελλάδας ήταν στρατηγική και αποτελεσματική» συνέχισε ο ίδιος, τονίζοντας ότι «κατά συνέπεια, για αυτό και η ευρωπαϊκή επιτροπή, αποφάσισε να χρηματοδοτήσει με 700 εκατομμύρια ευρώ την Ελλάδα, για όλη την προσπάθεια που κάνει στην περιοχή του Έβρου ειδικά. Η αποτελεσματικότητά μας, στον Β. Έβρο ανάγκασε την Τουρκία και τους διακινητές να μετακινηθούν προς τον Ν. Έβρου, όπου και εκεί είχαμε ωραία αποτελέσματα από την πλευρά μας και αυτό σημαίνει ότι το «βάρος» θα μετακινηθεί προς τα νησιά. Για αυτό θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, διότι έχουμε και μικρά νησιά που δεν έχουν υποδομές για να αντισταθούν εύκολα και πρέπει να ενισχυθούν σε πρακτικό επίπεδο».
«ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ, Η ΕΛΛΑΔΑ – ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙ ΘΕΑΜΑΤΙΚΑ – ΟΜΟΝΟΙΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ»
Επίσης ο κ. Λυγερός τόνισε ότι «μπορούμε να πούμε ότι απο αυτή η «μάχη» του Έβρου, η Ελλάδα βγαίνει κερδισμένη και φαίνεται ότι η Ελλάδα είναι ικανή να αντισταθεί σε μια ασύμμετρη απειλή. Το γεγονός επίσης, ότι οι εκπρόσωπο της ΕΕ πήγαν επί τόπου και είδαν τι συμβαίνει στα σύνορα, νομίζω ότι «έσβησε» και το πλαίσιο για όλα τα fake news και τις παραπληροφορήσεις που έδιναν στον κόσμο οι Τούρκοι αξιωματούχοι κλπ. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε αντισταθεί θεαματικά, υπάρχει θαυμασμός και από την πλευρά της Ευρώπης και είδα πιο πολύ μια ομόνοια του λαού. Βλέπω ότι ο πληθυσμός της Θράκης ενίσχυσε ακόμη και με τρόφιμα τον Στρατό. Είδαμε επίσης ότι διάφοροι δήμοι της Ελλάδος έχουν στείλει και αυτοί τρόφιμα και υποστηρίξεις. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός, κατάλαβαν ότι είναι ένα εθνικό θέμα και όχι απλώς τοπικό στην Θράκη».
«Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑ – ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ ΣΤΙΣ 24-26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΣΤΟ Π. ΛΑΓΟΣ»
Κλείνοντας ο ίδιος σημείωσε ότι «καταλαβαίνω ότι η ανησυχία σας είναι τι θα γίνει με την τουριστική περίοδο και την επόμενη ημέρα, αλλά πρέπει να καταλάβετε επίσης ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα τα έχει η Τουρκία και όχι η Ελλάδα. Επειδή εμείς καταφέραμε να αντισταθούμε με αυτόν τον τρόπο, στην πραγματικότητα η Τουρκία είναι αυτή που αναγκάζεται να βάλει σκηνές στην Ανδριανούπολη, γιατί δεν μπορεί ο Ερντογάν να τολμήσει να τους στείλει πίσω όλους αυτούς. Κατά συνέπεια, κάνει μια γραμμή «άμυνας», τους βάζει λίγο πιο πίσω γιατί βλέπει ότι δεν μπορούν να περάσουν από τα σύνορα, αλλά μετά έχουμε και τους ίδιους τους ανθρώπους (πρόσφυγες, μετανάστες) που τώρα κατηγορούν επίσημα την Τουρκία που τους έχει παραπληροφορήσει, γιατί τους έλεγε ότι θα περάσουν εύκολα στην Ευρώπη. Η διαχείριση της κρίσης από πλευράς της Τουρκίας, είναι πολύ πιο δύσκολη από εμάς. Άρα ο Ερντογάν θα πρέπει να αποκλιμακώσει την όλη προσπάθεια, πιο γρήγορα από ότι περιμένουμε εμείς, διότι τα προβλήματά του πηγαίνουν επιθετικά, ενώ τα δικά μας πηγαίνουν «γραμμικά» επειδή σταθήκαμε στα σύνορά μας, με στρατηγικό και αποτελεσματικό τρόπο. Άρα δεν πρέπει να ανησυχούμε για το τι θα γίνει πιο μετά (ειδικά αν μιλάμε για το καλοκαίρι) διότι πολύ απλά υπάρχει μια τάση και από τους ανθρώπους που διακινούνται, να πουν ότι φταίει η Τουρκία. Και αν θέλετε να πω κάτι για να ενισχύσω αυτήν την προσπάθεια σε πρακτικό επίπεδο, να ξέρετε ότι εμείς θα κάνουμε master class βαθύτητας κοντά σε εσάς, στο Πόρτο Λάγος στις 24-26 Απριλίου. Άρα δεν ερχόμαστε στην περιοχή επειδή θεωρούμε ότι είναι προβληματική. Ερχόμαστε για να την ενισχύσουμε και εμείς».